Νονοί, μαζί με τη λαμπάδα, χαρίστε στα παιδιά και βιβλία!

Το Πάσχα τα βαφτιστήρια έχουν την τιμητική τους και αυτές τις μέρες οι νονοί και οι νονές σπεύδουν να αγοράσουν τις λαμπάδες που θα κρατήσουν τα παιδιά το βράδυ της Ανάστασης.

Τα βιβλία αποτελούν πάντοτε ένα σπουδαίο δώρο

Είμαστε σίγουροι ότι ήδη έχετε στο μυαλό σας την ιδανική λαμπάδα, επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε να τη συνοδεύσετε με ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που θα κρατήσει συντροφιά στα παιδιά τις μέρες των διακοπών.

Ξεφυλλίζοντάς τα βιβλία, οι μικροί αναγνώστες θα ταξιδέψουν στον κόσμο της φαντασίας, θα αποκομίσουν γνώσεις, θα απασχοληθούν δημιουργικά με πειράματα και δραστηριότητες και θα μυηθούν στην μαγεία όμορφων ιστοριών. Ακολουθούν οι προτάσεις μας για διάφορες ηλικιακές ομάδες και ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε ένα πολύ όμορφο Πάσχα με τις οικογένειές σας!

Αγαπητοί νονοί, ποιο βιβλίο θα χαρίσετε στο βαφτιστήρι σας μαζί με τη λαμπάδα;

Τα παραμύθια κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα!

Για τα παιδιά από 2 ετών οι ιστορίες της σειράς “Ερρίκος και Μπαμπαλύκος” αποτελούν μια ευχάριστη αναγνωστική πρόταση με τρυφερά μηνύματα, που τους δίνουν τη δυνατότητα να γαλουχηθούν με αρχές και αξίες που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή.

Πρωταγωνιστές των παραμυθιών είναι ένα χαριτωμένο κουνελάκι και ένας καλόκαρδος λύκος, που από τη μια στιγμή στην άλλη γίνεται… Μπαµπαλύκος! Μέσα από τις μικρές ιστορίες που είναι βασισμένες στην καθημερινότητα των δύο πρωταγωνιστών, το παιδί εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, οξύνει τη φαντασία του αλλά την ικανότητά του να αφηγείται ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο, αξιοποιώντας την εικονογράφηση των βιβλίων.

“Το μεζεδάκι” και “Νάνι” που υπογράφει η Αλεξάντρα Γκαριμπάλ σε εικονογράφηση Μαριάν Βιλκόκ θα εντυπωσιάσουν τους μικρούς μας φίλους και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν τα αγαπημένα τους παραμύθια, καθώς ανταποκρίνονται πλήρως στις νοητικές αλλά και συναισθηματικές τους ανάγκες.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες των βιβλίων εδώ και εδώ. 

Ο κόσμος της Τέχνης συναντά την μαγεία της λογοτεχνίας

Για τα παιδιά από 7 ετών που αγαπούν την περιπέτεια αλλά και την Τέχνη το βιβλίο “Μα πού πήγαν όλοι;” της Σοφίας Δάρτζαλη, με τις εξαιρετικές εικόνες του Βασίλη Κουτσογιάννη, θα τα μαγέψει και θα τα παρασύρει στον κόσμο της καλής λογοτεχνίας. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα μουσείο τη στιγμή που τα φώτα κλείνουν. Ο Πέδρο, η φιγούρα που πρωταγωνιστεί σε έναν από τους πίνακες του μουσείου, ζωντανεύει και αρχίζει να αποκαλύπτει στους αναγνώστες την αθέατη πλευρά όσων συμβαίνουν στις αίθουσές του.

Κομβικής σημασίας είναι το σημείο όπου γίνεται γνωστό ότι το μουσείο θα μείνει αναγκαστικά κλειστό επ΄αόριστον. Τι έχει πραγματικά συμβεί; Ο Πέδρο αναλαμβάνει δράση και καλεί σε μια ιδιότυπη συμπόρευση και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που κοσμούν τα εκθέματα του μουσείου.

Καθώς η πλοκή εξελίσσεται, ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του μικρού παιδιού, που, εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, μαθαίνει και σπουδαία έργα της παγκόσμιας τέχνης.

Το ευφάνταστο λογοτεχνικό κείμενο της συγγραφέως καλλιεργεί το ενδιαφέρον των παιδιών για την Τέχνη, τα φέρνει σε επαφή με την πολιτισμική μας κληρονομιά που φιλοξενείται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο του δυτικού πολιτισμού.

Δίνει στα παιδιά την αφορμή να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη, με απώτερο στόχο να επισκεφθούν μουσειακούς τόπους και να θαυμάσουν μοναδικά έργα.

Το συστήνω ως μια εξαιρετική ιστορία που προωθεί την Εικαστική Αγωγή, καθώς χάρη στην εξαιρετική εικονογράφηση το παιδί συλλαμβάνει την πολυπλοκότητα και τη μαγείας του κόσμου της Τέχνης πολυδιάστατα, μέσα από τη μορφή, το σχήμα, τον χώρο και την κίνηση που συνοδεύει κάθε σκίτσο.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ.

Οι γνώσεις είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή ενός παιδιού

Αν το βαφτιστήρι σας είναι ανήσυχο πνεύμα και αναζητά διαρκώς απαντήσεις στις απορίες του για τον κόσμο που το περιβάλλει, τα βιβλία γνώσεων που φέρουν την υπογραφή της Larousse, του οίκου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις εγκυκλοπαίδειες, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές παιδιών προ διαδικτύου, είναι η ιδανική επιλογή!

Χωρίς σύνθετους ορισμούς και δύσκολες λέξεις, το παιδί από 6 ετών καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει, τα αφομοιώνει και αυτόματα του δίνεται το ερέθισμα για συζήτηση με τον γονιό αλλά και τον δάσκαλο. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εγκυκλοπαιδική σειρά που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της επιστημονικής γνώσης, της Βιολογίας, της Γεωγραφίας, της Ιστορίας και της δημιουργίας του κόσμου μας με ευχάριστο τρόπο. Εμείς ξεχωρίσαμε τις νέες προσθήκες της σειράς, που είναι  “Η πρώτη μου Ιστορία Larousse” και “Ο πρώτος μου Άτλας Larousse” , δύο εκδόσεις εκδόσεις που ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό τους, το μεστό κείμενο, τις ουσιαστικές πληροφορίες και τη σπιρτόζικη εικονογράφηση! Kάθε σελίδα και μια καινούργια πηγή γνώσης που δίνει στο παιδί το κίνητρο να ανακαλύψει πώς λειτουργεί ο κόσμος και να ικανοποιήσει την φιλομάθειά του.

“Η πρώτη μου Ιστορία Larousse”, τα κείμενα της οποίας έχει γράψει η Αν -Μαρί Λελορέν, είναι ένα αλλιώτικο μάθημα Ιστορίας που διευρύνει τους γνωστικούς ορίζοντες του παιδιού για την απαρχή της ανθρωπότητας και τη μακραίωνη πορεία του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη, από την εμφάνιση των  προϊστορικών ανθρώπων έως και σήμερα.

Είναι ποτέ δυνατόν να αντιληφθούμε το παρόν χωρίς τις απαραίτητες ιστορικές αναφορές, από τη στιγμή που και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν;

Πρόκειται για μια εγκυκλοπαιδική καταγραφή της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας, προσαρμοσμένη απόλυτα στην αντίληψη του μικρού αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει και να κατανοήσει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τον κόσμο μας.

Το παρελθόν και το παρόν ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο στις σελίδες του βιβλίου που σε συνδυασμό με την εκπληκτική εικονογράφηση εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ.

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το βιβλίο “Ο πρώτος μου Άτλας Larousse”, με κείμενα της Ντελφίν Γκοντάρ, που προσ(κ)αλεί τον αναγνώστη να γνωρίσει όλες τις γωνιές του πλανήτη μας, από τον Βορρά ως τον Νότο και από την Ανατολή ως τη Δύση! Κάθε σελίδα είναι ένα εισιτήριο για μια διαφορετική γωνιά του χάρτη, προσφέροντας στο παιδί ένα νοερό αλλά πολύ συναρπαστικό ταξίδι στον πλανήτη μας.

Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση δένει απόλυτα με τα σύντομα, κατανοητά κείμενα που φέρνουν το παιδί σε επαφή με τους απανταχού πολιτισμούς και προσφέρουν γνώσεις για τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες καθώς και για την ιστορία κάθε περιοχής.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ . 

Μικροί επιστήμονες, σηκώστε τα μανίκια και ετοιμαστείτε για απίθανα πειράματα

Λόγω των σχολικών διακοπών, τα παιδιά έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο, που συνήθως τον αξιοποιούν παιζοντας τα αγαπημένα τους παιχνίδια στο tablet.

Αν όμως θέλετε να δώσετε στα μικρά σας από 4 ετών μια εναλλακτική πρόταση που θα τους προσφέρει ευχάριστες ώρες μακριά από κάθε είδους οθόνη και ταυτόχρονα θα τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, τότε το βιβλίο “Σούπερ εύκολα πειράματα για παιδιά με περιέργεια” είναι ό,τι καλύτερο!

Τα πειράματα με απλά υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια είναι μια δραστηριότητα που αγαπούν πολύ τα παιδιά και τα ωφελεί με μοναδικό τρόπο. Η συγγραφέας του μπεστ σέλερ 100 απλές δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες  Άντρεα Σκαλτζο -Γι συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο 100 απίθανες δραστηριότητες χάρη στις οποίες τα παιδιά διασκεδάζουν και ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των φυσικών επιστημών.

Κάθε σελίδα είναι και μια διαφορετική πρόκληση – πείραμα μέσω της οποίας το παιδί καλείται να σηκώσει τα μανίκια, να αναλάβει δράση σαν ένας λιλιπούτειος επιστήμονας.

Το βιβλίο θέτει τις βάσεις για να γνωρίσει το παιδί την επιστημονική μέθοδο και να καλλιεργήσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την κριτική του σκέψη.

Μέσα από τα πειράματα που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, τα παιδιά θα κατανοήσουν καθημερινά φαινόμενα και θα ανακαλύψουν βασικές επιστημονικές έννοιες.

Ποιο παιδί θα αρνηθεί να μάθει πώς να γράφει με αόρατο μελάνι, να σταθεί (!) πάνω σε αυγά, να αναποδογυρίσει ένα ποτήρι με νερό δίχως να χυθεί σταγόνα ή να φτιάξει το δικό του σπιτικό παγωτό χρησιμοποιώντας μια επανασφραγιζόμενη σακούλα και ελάχιστα υλικά;

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε κάθε πείραμα οι οδηγίες είναι απόλυτα σαφείς ενώ υπάρχει πάντα και η επεξήγηση της επιστημονικής θεωρίας που βασίζεται καθένα από τα προτεινόμενα πειράματα.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ.

 

Η Άλκη Ζέη δεν πρέπει να λείπει από καμιά παιδική βιβλιοθήκη

«Το καπλάνι της βιτρίνας», είναι ένα από ωραιότερα και πιο σπουδαία βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας που συνέθεσε η εμβληματική πένα της αείμνηστης Άλκης Ζέη και αξίζει να διαβάσει κάθε παιδί.

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη, και αυτό αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία της και να γνωρίσουν τους ήρωες και τις ηρωίδες της.

Η ιστορία που σας προτείνουμε και η οποία μεγάλωσε γενιές και γενιές αναγνωστών περιστρέφεται γύρω από το καπλάνι, έναν βαλσαμωμένο τίγρη, που βρίσκεται κλειδωµένο µέσα στη βιτρίνα της µεγάλης σάλας του σπιτιού και πότε κοιτάει µε το γαλάζιο, πότε µε το µαύρο του µάτι, ανάλογα µε τη διάθεσή του. Όταν κοιτά τον κόσμο με το μαύρο μάτι, φέρνει την καταστροφή. Όταν τον κοιτά με το γαλάζιο, φέρνει συμφιλίωση και ευημερία. Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι;

“ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;”.  Η συνθηματική εμβληματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι πρωταγωνίστριες αδερφές Μέλια και Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν θα γίνει μια από τις αγαπημένες και του σύγχρονου αναγνώστη, που θα παρασυρθεί από τη πλοκή και θα διαβάζει με ανυπομονησία κάθε σελίδα του βιβλίου. Τι κι αν πρωτοκυκλοφόρησε το μακρινό 1963;  Είναι τόσο καλογραμμένο και έχει τόσα σπουδαία πράγματα να πει σε ένα παιδί σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος που εμπνεύστηκε η Άλκη Ζέη δεν περιορίζεται σε αυστηρό χωροχρονικό πλαίσιο.

Στις σελίδες αυτού του εκπληκτικού βιβλίου που διαδραματίζεται στο Λαμαγάρι (γλωσσικό παιχνίδι της συγγραφέως που παραπέμπει στο Μαλαγάρι της Σάμου όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια), ξεδιπλώνεται ένα ταξίδι που αξίζει να διαβάσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Μάλιστα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σκληρόδετη επετειακή συλλεκτική έκδοση με πρόλογο της συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Μαρίζας Ντεκάστρο.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ.

Η επαφή με τα σπουδαία κείμενα και τη γραφή της Ζέη που ξεχωρίζει για την ποιότητα και την πολυσυλλεκτικότητά της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει ένα παιδί τη λογοτεχνία και να εκτιμήσει την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρει!

 

Καλό Πάσχα σε όλους!