Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Έσωσαν την όραση παιδιού με πρωτοποριακή επέμβαση

Η καλή είδηση της ημέρας έρχεται από το Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου οι γιατροί της ΩΡΛ Κλινικής έσωσαν την όραση ενός παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό ιδιαίτερες συνθήκες καθώς  ο ασθενής οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Η σωτήρια επέμβαση στο μάτι του παιδιού

Από την ΩΡΛ κλινική του ΠΓΝΙ πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ για πρώτη φορά επείγουσα χειρουργική επέμβαση διάνοιξης και παροχέτευσης αποστήματος της οφθαλμικής κοιλότητας με ενδοσκοπική τεχνική διαμέσου της μύτης χωρίς εξωτερικές τομές στο πρόσωπο αναφέρει το epirus-tv-news.gr

Το απόστημα της οφθαλμικής κοιλότητας (υποπεριοστικό απόστημα) είναι μια επείγουσα και ιδιαίτερα επικίνδυνη επιπλοκή μετά από οξεία φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα) η οποία μπορεί να οδηγήσει μέσα σε λίγες ώρες σε μόνιμες βλάβες του οφθαλμού και χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Μια υψηλού κινδύνου επέμβαση λόγω νόσησης από covid

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις των παραρρινίων κόλπων είναι ελάχιστα τραυματικές για τον ασθενή μια και αποφεύγονται οι εξωτερικές τομές, είναι όμως δύσκολες λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής οποία είναι ξεχωριστή στον κάθε ασθενή, και των ιδιαίτερα σημαντικών δομών που βρίσκονται πολύ κοντά (μάτια, εγκέφαλος). Συγκεκριμένα σε ασθενείς με κορονοϊό η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται υψηλού κινδύνου για την επιμόλυνση του προσωπικού, λόγω παραγωγής αερολύματος.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον επιμελητή Α΄ κ. Τσιρβέ και τον καθηγητή κ. Ψυχογιό, ενώ υπεύθυνες για την αναισθησία ήταν η επιμελήτρια Α΄ κ. Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του ΕΣΥ κ. Τέφα. Παράλληλα η μετεγχειρητική νοσηλεία και φροντίδα του ασθενούς γίνεται στην Παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΙ.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συγχαίρει τους εμπλεκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές για την άριστη διαχείριση του ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πόσα νέα ραντεβού ανοίγουν για τους εμβολιασμούς παιδιών

Το μοναδικό μπιμπερό που με βοήθησε να ανακουφίσω το μωρό μου από τους κολικούς

Αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων μετά το φιάσκο με video για την «Προγεννητική Αγωγή»