Ντροπή! Δεν διστάζουν να δημοσιεύουν στο Facebook τις φωτογραφίες απανθρακωμένων παιδιών

Η εθνική τραγωδία που ακολούθησε τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής έχει βυθίσει στο πένθος τη χώρα εδώ και μια βδομάδα. Ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας δυστυχώς ανέρχεται σε 85 ταυτοποιημένους νεκρούς, έναν αγνοούμενο και 42 τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέχρι και σήμερα. Στη λίστα των νεκρών συγκαταλέγονται και πολλά παιδιά που βρέθηκαν απανθρακωμένα στα σημεία που πέρασε με μανία η φωτιά.

Τις τελευταίες μέρες αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι που είτε βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας είτε έλαβαν φωτογραφίες από τα πρακτορεία που κάλυψαν φωτογραφικά τα γεγονότα, δεν δίστασαν να δημοσιεύσουν στους λογαριασμούς τους στο Facebook φωτογραφίες απανθρακωμένων σορών τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών. Πολλοί χρήστες αντέδρασαν σε αυτή την πρακτική και ζητούσαν επανειλημμένα να “κατέβουν” τέτοιου είδους αναρτήσεις κάνοντας λόγο για αναλγησία, για εμπορευματοποίηση των πάντων, για ασέβεια στον πόνο του συνανθρώπου, για κανιβαλισμό. Mάλιστα, δεν δίστασαν να τους ζητήσουν να σταματήσουν να “παίζουν” με το ανθρώπινο δράμα και να “θυσιάζουν” τα πάντα στο “βωμό” της τηλεθέασης.

«Γιατί να δω αυτή τη φωτογραφία..; Γιατί δεν το βουλώνετε;» ξεσπά μια χρήστρια του Facebook

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Αργυρούς Μουστάκα Βρεττού που καταδίκασε ευθέως αυτή την πρακτική ορισμένων αναφέροντας τα εξής: «Αφήστε μας να τα θυμόμαστε να γελάνε. Αφήστε μας να τα σκεφτόμαστε με σταματημένο τον χρόνο Κυριακή 22 Ιουλίου να παίζουν στη θάλασσα και να χαίρονται τη ζωή που λιγόστευε. Άνθρωποι είστε εσείς; Άνθρωποι είστε εσείς που ανεβάζετε φωτογραφίες με καμμένα παιδάκια;Εμείς που από θαύμα σώσαμε τα μωρά μας τι σας φταίξαμε;; Δε μας στοιχειώνει αρκετά η ιδέα ότι τόσες ψυχές δε θα μεγαλώσουν ποτέ, δε θα ξαναγελάσουν, δε θα παίξουν, δε θα ερωτευτούν; Δε μας βασανίζει η σκέψη ότι αγκαλιασμένα και κλαίγοντας ξεψυχούσαν λίγο πριν γίνουν στάχτη; Γιατί να δω αυτή τη φωτογραφία.. Γιατί δεν το βουλώνετε γιατί δε σταματάτε την μικροπολιτική γιατι δε σέβεστε τις ψυχές τους γιατί προβαίνετε σε αυτή την σκύλευση, γιατί;;; Πόσο φρίκη ν αντέξουμε ακόμα;;».

130 δημοσιογράφοι ζητούν παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τις φωτογραφίες των απανθρακωμένων παιδιών

Επιστολή προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας απέστειλαν με υπογραφή τους 130 δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι μέλη της Ένωσης.  Ζητούν την κινητοποίηση των οργάνων της ΕΣΗΕΑ, απέναντι στο φαινόμενο της αναπαραγωγής φωτογραφιών με απανθρακωμένα πτώματα, προς χάριν της “ενημέρωσης» και της …«αφύπνησης του λαού»! Οι φωτογραφίες διακινήθηκαν από δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΑ, συνταξιούχο και πρώην συνδικαλίστρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΣΗΕΑ έχει γίνει δέκτης και άλλων σχετικών καταγγελιών, από πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν την δημοσιογράφο Τζόρτζια Κοντράρου για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στο facebook και ζητούν παρέμβαση από την Ένωση.

Η επιστολή των 130 δημοσιογράφων αναφέρει τα εξής:

Προς : Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ
Εποπτικό όργανο Δεοντολογίας

Αθήνα 01/08/2018

Συνάδελφοι,

Η τραγωδία που έπληξε χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Ανατολική Αττική είναι αυτονόητο ότι – ειδικά για τον κλάδο μας- απαιτεί τον σεβασμό μας στο δράμα όσων επλήγησαν και όσων θρηνούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων. Με έκπληξη αρχικά και στη συνέχεια με οργή έχουμε διαπιστώσει ότι συνάδελφοί μας διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων φωτογραφίες απανθρακωμένων παιδιών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτές οι φωτογραφίες “αφυπνίζουν”.

Παρά τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις που τους έγιναν από συναδέλφους και απλούς πολίτες για το απαράδεκτο και το ανήθικο αυτής της κίνησης οι ίδιοι όχι μόνο υποστηρίζουν ότι καλώς ανάρτησαν αυτές τις φωτογραφίες, αλλά υπόσχονται ότι θα τις κάνουν και “αφίσες που θα γεμίσουν όλη την πόλη”.

Είναι πιστεύουμε απόλυτη ανάγκη και το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Πειθαρχικά Όργανα της Ένωσης να προστατεύσουν απ’ αυτόν τον κανιβαλισμό τους ανθρώπους που θρηνούν και δεν έχουν δώσει σε κανέναν την άδεια να χρησιμοποιούν μ’ αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς τους, αλλά και τον κλάδο από την περαιτέρω απαξίωση, μέσω τέτοιων αχαρακτήριστων ενεργειών. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν είναι το μοναδικό, είναι από τα πιο ακραία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραβιάσεων της δεοντολογίας, αναπαραγωγής fake news και ασέβειας απέναντι στους νεκρούς και τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη η ΕΣΗΕΑ με ανακοινώσεις της καταδικάζει την δημοσίευση φωτογραφιών νεκρών και επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας μας που ρητά αναφέρει ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος).