Η Ζ. Μακρή μιλά στο Infokids για την παράταση της σχολικής χρονιάς, τις προαγωγικές και το στοίχημα της τηλεκπαίδευσης

Το άνοιγμα το σχολείων είναι η απόλυτη προτεραιότητα εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει, δήλωσε αποκλειστικά στο Infokids.gr η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα που αυτό το διάστημα βρίσκονται στο προσκήνιο και απασχολούν την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Για την παράταση της σχολικής χρονιάς

Τι νεότερο υπάρχει για την παράταση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις; Από τη στιγμή που η τηλεκπαίδευση διεξάγεται ομαλά, δεν έχουν χαθεί μαθήματα καθότι δεν γίνονται ούτε εκδρομές και ακόμη και στην κακοκαιρία τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά εξ αποστάσεως γιατί έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η σκέψη για παράταση της χρονιάς;

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Εθνική Επιτροπή για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας. Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά να επιστρέψουν, με ασφάλεια, στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και στο σχολικό περιβάλλον.

Ωστόσο, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, προχωράμε σε όλα τα πιθανά σενάρια και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, όποιες και αν είναι αυτές.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η συζήτηση αφορά παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στο μήνα Ιούνιο. Ενδέχεται να συμβεί φέτος ό,τι είχε συμβεί και την προηγούμενη σχολική χρονιά, μια ολιγοήμερη, δηλαδή, παράταση.

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, με πρώτιστο μέλημά μας την προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας και παράλληλο στόχο τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, με τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες, δεν υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς για άνοιγμα σχολείων. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή.

Η κόπωση είναι εμφανής σε όλη την κοινωνία αλλά η επιστροφή μας στην κανονικότητα θα πρέπει να θωρακιστεί.  Η εκπαιδευτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η καθολική τηλεκπαίδευση είναι μια τεράστια επιτυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα μαθήματα διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα και η ύλη προχωρά κανονικά.

Σε περίπτωση που το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κρίνει ότι μια ολιγοήμερη παράταση, όπως συνέβη και τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα βοηθήσει, ώστε να βρεθούν και πάλι οι μαθητές στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο, και να αξιοποιήσουν τα οφέλη από αυτό, τότε θα εξετάσουμε τη σχετική εισήγηση.

Συζητάτε ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί η φετινή σχολική χρονιά το καλοκαίρι. Οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από περισσότερα μαθήματα μα από περισσότερο παιχνίδι με τους φίλους τους λόγω της άσχημης κατάστασης που έχουν ζήσει. Ποιες σκέψεις υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού στα παιδιά έστω και μέσα στο σχολικό περιβάλλον;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εισήγηση για την παράταση του σχολικού έτους, είναι, όμως ένα ενδεχόμενο, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας τα οφέλη από τη μεταξύ τους διάδραση, που παρέχει το σχολικό περιβάλλον..
Σκοπός μας είναι εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς να ενισχυθούν και ψυχολογικά από τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ύλη και να επιτευχθούν οι μαθησιακοί στόχοι.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνιστά μία περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, κατά την οποία, οφείλουμε να προστατέψουμε την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και να τα θωρακίσουμε απέναντι στην πληθώρα νέων πληροφοριών και δεδομένων, ώστε να βγουν από αυτή την κατάσταση, όχι μόνο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά -ει δυνατόν- και κερδισμένα σε τομείς όπως οι ψηφιακές δεξιότητες.

Οι μαθητές έχουν ανάγκη την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, για να επιλύσουν απορίες και να θέσουν ερωτήματα, αλλά και για ψυχολογικούς-συναισθηματικούς λόγους είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους και να ανταλλάσσουν σκέψεις και απόψεις.

Για αυτό και παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η σχολική κοινότητα να μη βιώσει, πέραν του απολύτως απαραίτητου διαστήματος, τους περιορισμούς και τις συνέπειες της πανδημίας.

Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά και τις οικογένειές τους, κατανοούμε την ανησυχία τους, σεβόμαστε και εκτιμούμε την υπεύθυνη στάση τους στην πρόληψη της διασποράς του ιού, που έχουν επιδείξει ένα χρόνο τώρα.

Το επίτευγμα της τηλεκπαίδευσης

Το εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης στέφθηκε με επιτυχία. Πώς σκέφτεστε να το ενσωματώσετε στην εκπαιδευτική διαδικασία της επόμενης ημέρας;

Η διαδικτυακή εκπαίδευση αποτελεί μία ακόμη νέα πτυχή της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Ας δούμε μαζί αυτή τη νέα πρακτική, στην οποία μας εισήγαγε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να μη διακοπεί η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης.

Τέτοιες μέρες πέρσι ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και με τον φόβο του άγνωστου, τότε, ιού εφαρμόσαμε κατά γράμμα, όπως οφείλαμε, την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων τυπικής εκπαίδευσης, διατηρώντας τη μόνο στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

Αυτή ήταν η αρχή ενός πολύπλευρου και απαιτητικού εγχειρήματος. Με στόχο την συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας, δώσαμε μια γενναία ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Αυτή είναι, λοιπόν, η νέα μας πραγματικότητα, στην οποία τα παιδιά μας, μαθητές και φοιτητές, συνεχίζουν προσωρινά τη μαθησιακή διαδικασία.

Προφανώς και θέλουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία τους, στο φυσικό τους χώρο, αλλά, εν τω μεταξύ, αξιοποιούμε την ευκαιρία και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή γνώση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, όταν όλες οι σχολικές μονάδες έκλεισαν εξ αιτίας της πανδημίας το Νοέμβριο, πραγματοποίησε καθημερινά τηλεκπαίδευση το σύνολο της σχολικής κοινότητας που αγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια μέλη.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών έχει εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και υλοποιούνταν καθημερινά πάνω από 39.000 ταυτόχρονες συνεδρίες στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και πάνω από 54.000 ταυτόχρονες συνεδρίες στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Και, τώρα πια, είναι κοινή παραδοχή, ότι το ψηφιακό μάθημα ανταποκρίνεται σε μία υψηλής ποιότητας εκπαιδευτική πράξη.

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί προγράμματα και προχωρά σε τακτικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών ως προς τις δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού, αναβαθμίζοντας τις γνώσεις και το έργο τους.

Παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη βέλτιστη ποιότητα προγραμμάτων σπουδών, τα εμπλουτίζουμε με νέες θεματικές, όπως οι τεχνολογίες αιχμής, πληροφορική και η ρομποτική, και δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων όπως ψηφιακή χρήση, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, ψηφιακά δικαιώματα, με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Το εγχείρημα της καθολικής σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ήταν πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, αλλά και για όλον τον κόσμο, και μετατρέψαμε τη δυσκολία σε ευκαιρία.

Η τηλεκπαίδευση είναι κατάκτηση της σχολικής κοινότητας και η ψηφιακή εκπαίδευση είναι η υποδομή, που συμπληρώνει και εξελίσσει τις απεριόριστες δυνατότητες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις και την Τράπεζα Θεμάτων στην Α Λυκείου

Ένα από τα σενάρια που διακινείται ευρέως το τελευταίο διάστημα είναι αυτό που προβλέπει την αναβολή των φετινών προαγωγικών εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια καθώς και την μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για την Α Λυκείου. Επιβεβαιώνετε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι υπό συζήτηση;

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σχετικά με τις Προαγωγικές εξετάσεις δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ώρα. Θα μελετήσουμε και θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χωρίς να μπορούμε, αυτή τη στιγμή, να αποκλείσουμε το περσινό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Είμαστε σε ετοιμότητα με εναλλακτικά σενάρια για όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Με την πλήρη επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη φυσική τάξη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα αξιολογηθεί η κάλυψη της ύλης αλλά και ο βαθμός αφομοίωσής της από τους μαθητές και θα προβούμε στις απαραίτητες προσαρμογές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων, έχει ήδη δημοσιευτεί το σώμα των θεμάτων που έχουν έως τώρα ενταχθεί για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Α’ τάξη Γενικού Λυκείου, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε, παγκοσμίως, η πανδημία απαιτούν ιδιαίτερη ευαισθησία και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών της Γ’ λυκείου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, συναισθανόμενο την αγωνία των μαθητών, προχώρησε, κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε περικοπή της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, σε ποσοστό 25 με 30% ανάλογα με το μάθημα, της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021.

Παρακολουθούμε στενά τις επιδράσεις της πανδημίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα και τις ρυθμίσεις, που ενδέχεται να χρειαστούν.

Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τη λειτουργία των σχολείων όταν δοθεί από τους ειδικούς το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους;

Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και συζήτηση με την αρμόδια επιτροπή για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη συνέχιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με βήματα προσεκτικά και μελετημένα, με σωστό συντονισμό και ανοιχτή γραμμή συνεργασίας, ακολουθώντας πιστά τις εισηγήσεις των ειδικών και παρακολουθώντας πολύ στενά τις εξελίξεις της πανδημίας, επιδιώκουμε η εκπαιδευτική διαδικασία να μεταφερθεί ξανά στο φυσικό της περιβάλλον, στο σχολείο, προς όφελος της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.
Καθώς, λοιπόν, είναι αναγκαία η επιστροφή στο σχολείο, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας και ατομικής υγείας. Έχει μεγάλη σημασία να θωρακίσουμε την, μέχρι τώρα, κοινή μας προσπάθεια για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.

Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα μπει σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από τον προσεχή Σεπτέμβριο σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Πώς θα γίνεται η διδασκαλία του ανά βαθμίδα; Θα το διδάσκει ο εκπαιδευτικός ή θα γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ή ψυχολόγους; Θα τυπωθούν βιβλία ή η διδασκαλία θα στηριχθεί σε δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό (animation, εκπαιδευτικά προγράμματα που επισκέπτονται σχολεία);

Μέσα από το πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, η θεματική ενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα «μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας», εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά και θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο. Διδάσκουμε στα παιδιά μας, από τα πρώτα, κιόλας, σχολικά χρόνια, τις αρχές του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικής ευθύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας.

Ένα επίκαιρο παράδειγμα της παιδαγωγικής επιδίωξης και της εκπαιδευτικής στόχευσης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι θεματικοί κύκλοι, σταθμισμένοι ανά εκπαιδευτική ηλικία, διδάσκονται με καινοτόμες μεθόδους, ώστε να ενισχυθεί η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο πιλοτικά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με σχεδιασμό να εφαρμοστούν στα σχολεία όλης της χώρας από το επόμενο σχολικό έτος.

Είναι απόλυτη προτεραιότητα και μέριμνα του ΥΠΑΙΘ η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ενώ ενισχύουμε τα σχολεία μας με τη δημιουργία 2.800 θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με τη θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής και τον διαρκή σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης από κοινού με άλλους οργανισμούς, δήμους, φορείς.

Με νέες θεματικές στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, όπως ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, θέλουμε να δώσουμε σε παιδιά και εφήβους όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ελεύθερους, δίκαιους και υπεύθυνους ανθρώπους.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτήν την κίνηση, αφορά στον διαχρονικό ρόλο της Παιδείας, που είναι η μετάδοση της γνώσης αλλά και η καλλιέργεια αξιών, αρχών και ιδανικών, μέσα από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες στο σχολικό περιβάλλον. Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά, με την ίδια ευαισθησία, στεκόμαστε δίπλα και στους εκπαιδευτικούς μας, παρέχοντάς τους διαρκή επιμόρφωση και παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία.

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές πολύπλευρες, επίκαιρες, σημαντικές, απαραίτητες για τους πολίτες του αύριο, εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και δεσμευόμαστε για τον εμπλουτισμό και την διαρκή επιστημονική αναβάθμιση και επικαιροποίηση του περιεχομένου τους.

Το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό θα αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ, «Πλατφόρμα 21+», που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό ή/και οδηγό εκπαιδευτικού, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για την εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτο-αξιολόγησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς, κατάλληλα διαβαθμισμένο ανά τάξη.

Για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναπηρία, γλωσσικές ή πολιτισμικές διαφορές ή άλλες δυσκολίες, προβλέπονται οι κατάλληλες προσαρμογές στο εκπαιδευτικό υλικό και τις προτεινόμενες δράσεις των εργαστηρίων.

Κατά την έναρξη του διδακτικού έτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της σχολικής μονάδας, πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον καθορισμό του ετήσιου σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας αναφορικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν τα αντίστοιχα σχέδια δράσης. Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης του τμήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση των τεσσάρων Θεματικών Κύκλων με περιεχόμενο σταθμισμένο κατάλληλα ως προς την ηλικία των μαθητών/τριών και δύναται να περιλαμβάνει από 20 ως 28 εργαστήρια συνολικά, δηλαδή 5 έως 7 εβδομάδες ανά Θεματικό Κύκλο.

Ενδεικτικές δραστηριότητες αποτελούν: οι κατασκευές, παρουσιάσεις, παιχνίδια, δημιουργία παιχνιδιών, θεατρικό παιχνίδι, οργάνωση έρευνας ή συνέντευξης, συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ραδιόφωνο ή στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εργαστηριακή δημιουργία εικονικής επιχείρησης, γνωριμία και συνέντευξη κάποιου επαγγελματία ή προσωπικότητας και διοργάνωση εκδηλώσεων.

Για την επίτευξη των στόχων της εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων προβλέπεται σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στους οποίους θα ανατεθεί η υλοποίηση της δράσης.

Για οτιδήποτε νέο εισάγεται στα σχολεία γίνονται επιμορφωτικές δράσεις στους εκπαιδευτικούς, που έχουν αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες, προκειμένου να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε το ρόλο, το έργο τους και την επιστημονική τους κατάρτιση.

Η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών μας, σωματικής και ψυχικής, είναι η μεγάλη μας ευθύνη.

O υφ. Παιδείας Ά. Συρίγος μιλά στο Infokids για τα παιδιά του στο lockdown, τις Πανελλήνιες και τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Για τον Άγγελο Συρίγο, η ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού Παιδείας, πριν από δύο περίπου μήνες, δεν ήρθε σε μία ακριβώς «ειρηνική» για τα πανεπιστημιακά ζητήματα περίοδο. Όχι ότι οι πολεμικές συνθήκες του είναι κάτι άγνωστο: Τον Φεβρουάριο του 2017, ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δέχθηκε επίθεση από τρεις νεαρούς, η οποία οδήγησε στον τραυματισμό του. Είχε προσπαθήσει να αποτρέψει γκράφιτι σε πεζόδρομο εντός του Πανεπιστημίου και αυτό του κόστισε για πολλούς μήνες μετά την κατακραυγή φοιτητών που ακόμα και τις παραδόσεις του διέκοπταν στη σχολή. Δεν άργησαν δε να τον χαρακτηρίσουν “φασίστα”, ωστόσο σύντομα άνθρωποι όλων των πολιτικών χώρων, μαζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του έδειξαν έμπρακτα τη στήριξή τους και τα πράγματα πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Τέσσερα χρόνια μετά, επιδιώκει να βάλει τέλος στο χάος. Αποφασισμένος να επαναφέρει την ακαδημαϊκή ελευθερία στις Ανώτατες Σχολές και αισιόδοξος για τις νέες συνέργειες των ελληνικών με κορυφαία αμερικανικά και αγγλικά Πανεπιστήμια (όπως το Michigan State University με το ΕΜΠ και το Indiana University με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο κ. Συρίγος μιλά στο Infokids.gr για τις απαιτητικές καταστάσεις που βιώνουν τους τελευταίους μήνες τα νέα παιδιά –μεταξύ των οποίων και τα δικά του.

1.       Πώς σας βρίσκει η πανδημία σε οικογενειακό επίπεδο; Γνωρίζουμε ότι είστε μπαμπάς 3 παιδιών, πώς διαχειρίζονται τον εγκλεισμό τόσο καιρό και την τηλεκπαίδευση;

«Τα δύο μεγάλα μου παιδιά είναι σε ηλικία εφηβείας και είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο μικρότερος είναι ακόμα ΣΤ’ Δημοτικού, πήγαινε και στο σχολείο… Νομίζω, ότι τα παιδιά είναι πάρα πολύ κουρασμένα από τον διαρκή εγκλεισμό τους. Πρέπει να απελευθερωθούν κάποια στιγμή από όλο αυτό. Ταυτόχρονα, έχουν και ένα αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, το οποίο είναι δυσανάλογο της ηλικίας τους. Ήθελα κάποια στιγμή ο γιος μου να πάει να παίξει μπάλα με τους φίλους του και του λέω: Σκέφτεσαι τους παππούδες σου; Μην κολλήσουν; Και μου απαντά: Μπαμπά δεν θα πάω να παίξω, χωρίς να του πω τίποτε άλλο.

Περιμένουμε, λοιπόν, όταν δώσουν την έγκριση οι ειδικοί να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία…»

2.       Ας μιλήσουμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, ξεκινώντας από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Εσείς συγκεκριμένα είχατε δεχθεί επίθεση το 2017 έξω από το Πάντειο, στο οποίο διδάσκετε. Ήταν αυτό κάτι που συνέβαλλε στο να παρθεί η απόφαση για περισσότερη ασφάλεια; Και κρίνετε πως είναι η αστυνομία η κατάλληλη λύση, δεδομένης και της αντίδρασης των φοιτητών; Κάντε μας ένα σχόλιο για τα γεγονότα στο ΑΠΘ.

«Δεν είναι η επίθεση εναντίον μου που έπαιξε ρόλο, αλλά η κατάσταση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στα ελληνικά Πανεπιστήμια, η οποία υποχρεώνει όχι μόνο εμένα μα όλους μας να πάρουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι θέμα ακαδημαϊκής ελευθερίας –Δεν μπορώ να έχω περιθωριακές ομάδες, οι οποίες να προσπαθούν να μου ορίσουν πώς θα μιλήσω, πώς θα διδάξω, τι θα κάνω έρευνα… Το λέω αυτό γιατί το ζούμε στα Πανεπιστήμια στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο η αστυνομία που θα προσφέρει φύλαξα, μα τα σημεία στις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Γιατί ένας μεγάλος αριθμός των ατόμων που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Για την ακρίβεια, η φύλαξη δεν ανήκει στην αστυνομία. Στην αστυνομία ανήκει η αντιμετώπιση των ποινικών αδικημάτων. Η φύλαξη ανήκει στις πανεπιστημιακές αρχές.

Για τα γεγονότα στο ΑΠΘ, θεωρώ απαράδεκτο, ότι ο Πρύτανης που έκανε το καθήκον του στοχοποιήθηκε με τέτοιο βάναυσο και αισχρό τρόπο. Να τον προσομοιάζουν, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, με καταστάσεις που συνέβαιναν επί δικτατορίας είναι απαράδεκτο.»

3.       Αναφορικά με την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών με τα δημόσια Πανεπιστήμια, είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν, ότι με τον τρόπο αυτό θα υποβαθμιστούν τα ελληνικά πτυχία, τα οποία μάλιστα θεωρούνται και πολύ ισχυρά στο εξωτερικό. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Από το 2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδώσει δικαιώματα επαγγελματικά -όχι αναγνώριση πτυχίου- σε αποφοίτους και ιδιωτικών κολλεγίων. Αυτό πέρασε με προεδρικό διάταγμα το 2010 στην ελληνική νομοθεσία, επομένως η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων -όχι πτυχίου- δεν είναι κάτι καινούργιο, μα κάτι που ισχύει εδώ και 10-11 χρόνια.»

4.       Έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό, ποια στοιχεία των ξένων Πανεπιστημίων κρίνετε ότι θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να ενσωματωθούν στα ελληνικά; Τι ρόλο θα παίξουν οι συνεργασίες με αμερικάνικα και βρετανικά Πανεπιστήμια προς αυτή την κατεύθυνση;

«Το θέμα της έρευνας θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή, η σχέση Πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης και έρευνας των φοιτητών, είναι ένας τομέας στον οποίον έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε. Αυτό, βέβαια, είναι και θέμα αντιλήψεων, όχι μόνο υποδομών. Επιπλέον, κάτι που έχει νόημα να υιοθετήσουμε είναι, η αίσθηση ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος προαγωγής της γνώσεως, όχι ένας χώρος στον οποίον πρωτίστως γίνονται κοινωνικές ζυμώσεις. Το λέω, γιατί έχουμε αυτή τη λανθασμένη εντύπωση στην Ελλάδα.

Όταν πρωτοπήγα στην Αγγλία, το ’88, θυμάμαι ότι ρώτησα κάθε πότε γίνονται οι γενικές συνελεύσεις, διότι ήμουν συνηθισμένος στην Αθήνα να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Και μου είπαν, ότι γίνονται μια φορά τον χρόνο. Και είχα μείνει άναυδος.

Αναφορικά με την συνεργασία ελληνικών με αμερικάνικα και αγγλικά Πανεπιστήμια, πάντοτε η ώσμωση με ξένα Πανεπιστήμια, και μάλιστα σε καθημερινό επίπεδο, αλλάζει τον τρόπο θεωρήσεως των πραγμάτων και στη μία πλευρά και στην άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι, επειδή πρόκειται για εξαιρετικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, και τα δικά μας έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτή την συνεργασία, από την οποία φιλοδοξούμε να πετύχουμε δύο πράγματα:

Βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων ακαδημαϊκών υπηρεσιών και εμπλουτισμό προγραμμάτων και επαφή με τον τρόπο που λειτουργούν και κάνουν έρευνα τα κορυφαία αυτά ιδρύματα.»

5.       Τι θα γίνει φέτος με τις Πανελλήνιες; Μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία, δεδομένης και της παράτασης του έτους;

Δεν είναι ο τομέας μου, αλλά εξ όσων γνωρίζω όχι.

6.       Τέλος, η τηλεκπαίδευση καλά κρατεί και στα Πανεπιστήμια, ωστόσο πολλοί ρωτούν τι θα γίνει με τις πρακτικές και τα εργαστήρια των φοιτητών. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη να ξεκινήσει νωρίτερα το εξάμηνο και να παρακολουθούν οι φοιτητές δια ζώσης, έχοντας κάνει π.χ. rapid tests;

«Είμαστε σε επαφή με την επιτροπή των ειδικών, για να δούμε πότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις και σε επόμενο στάδιο πότε θα αρχίσουν τα εργαστήρια να λειτουργούν. Ο στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέχρι το τέλος αυτού του εξαμήνου. Εν ανάγκη, ειδικά για τα εργαστήρια, επειδή δεν θα επαρκεί πιθανά ο χρόνος, να παραταθεί λίγο ο χρόνος, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο χωρίς πρόβλημα.

Rapid tests υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά επί τούτου πρέπει κάποιος να το διευθετήσει. Για φοιτητές της ιατρικής, οδοντιατρικής, νοσηλευτικής θα κοιτάξουμε και για τον εμβολιασμό τους, γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό.

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει το φθινοπωρινό εξάμηνο τον Σεπτέμβριο, είναι ακόμα πολύ νωρίς δυστυχώς να μιλάμε γι’αυτό.»

Η υπεροχή της γαλλικής εκπαίδευσης σε ένα ελληνικό σχολείο υψηλών προδιαγραφών!

Μια γλώσσα που μιλιέται στις 5 ηπείρους, από περισσότερους από 220 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είναι οπωσδήποτε μια γλώσσα που αξίζει να μάθει ένα παιδί, τόσο για να διευρύνει τους πολιτισμικούς του ορίζοντες, να νιώθει ακόμα περισσότερο πολίτης του κόσμου με ακόμα περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας, όσο και για να έχει ενδεχομένως μια μέρα την ευκαιρία να σπουδάσει σε κάποια από τα κορυφαία Πανεπιστήμια μιας χώρας μα μακρά και ηρωική ιστορία, μιας χώρας με το ωραιότερο ίσως σύνθημα από κάθε άλλη: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη».

Το όφελος του να εντρυφήσει το παιδί σας στη γαλλική εκπαίδευση, λοιπόν, δεν περιορίζεται στην άριστη διδαχή της Γαλλικής γλώσσας, αλλά και στην υιοθέτηση μιας ελεύθερης νοοτροπίας ζωής που θα το βοηθήσει να γίνει, μεγαλώνοντας ένας ολοκληρωμένος και ανεξάρτητος άνθρωπος. Όταν δε οι εκπαιδευτικές αυτές αρχές, συνδυάζονται με ένα άριστα οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών, εγκεκριμένο φυσικά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, νιώθει κανείς ασφάλεια για τις ισχυρές μορφωτικές βάσεις που θα αποκτήσει ο μαθητής.

Για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, απάντηση στην αναζήτηση ενός καλού γαλλικού σχολείου δίνει το “Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης”, το οποίο αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου γαλλικών σχολείων εγκεκριμένων από το γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

Γνωρίστε το “Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης”

Η ιστορία του σχολείου είναι μακρόχρονη, πολυτάραχη και συμβολική: Το “Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης” ιδρύθηκε το 1906 και, φιλοξενώντας μαθητές Γυμνασίου, συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία του μέχρι το 1939. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, προκάλεσε ζημιές, αλλά τα μαθήματα συνεχίστηκαν. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επέφερε τη διάλυση του σχολείου -οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις το ανατίναξαν φεύγοντας από τη χώρα. Όμως το 1946 ανακατασκευάστηκε μερικώς και το 1961 επεκτάθηκε. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε μερικώς το κτίριο 8 χρόνια μετά, όμως αναστυλώθηκε και πάλι και από το 1971 και μετά αποτελεί έναν πραγματικό εκπαιδευτικό πόλο έλξης.

Πλέον, το σχολείο υποδέχεται παιδιά ηλικίας από 2 έως 18 ετών, προσφέροντας εξ’ ολοκλήρου γαλλική εκπαίδευση, διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, πιστοποιημένο επίπεδο αγγλικών και παιδαγωγικό πρόγραμμα που διαμορφώνει υπεύθυνους πολίτες σε ασφαλείς εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Το κυριότερο: Προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, σε ένα διεθνές μα και οικογενειακό περιβάλλον.

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό

Για τα πρώτα, κρίσιμα χρόνια της σχολικής ζωής, η επιλογή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με σωστή οργάνωση και αρχές είναι κομβική για το μέλλον του παιδιού μας. To Νηπιαγωγείο του “Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης” αποτελεί την πρώτη καλή αρχή, αφού βασίζεται στις αρχές του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος και τη μετάδοση των αξιών του:

 • Εξωστρέφεια και σεβασμό της διαφορετικότητας
 • Ελευθερία, Αυτονομία και Αυτοπεποίθηση
 • Εξερεύνηση του κόσμου
 • Αλληλεγγύη και Αλτρουισμός

Έτσι, αφού το παιδί μας πάρει τις πολύτιμες αυτές βάσεις, μπορεί έτοιμο και αρκετά δυνατό πλέον, να κάνει τα πρώτα σταθερά του βήματα στο Δημοτικό. Η γαλλική εκπαιδευτική φιλοσοφία εμπλουτίζει και εδώ το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο εστιάζει στη γνωριμία με τον κόσμο που μας περιβάλλει, στην καλλιτεχνική εκπαίδευση (Εικαστικά και Μουσική), στη Φυσική Αγωγή, στην Αγωγή του Πολίτη, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, την Ιστορία, τη Γεωγραφία και την Ιστορία της Τέχνης.

Ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες του σημερινού μαθητή, οι γνωστικοί ορίζοντες του οποίου είναι εξαιρετικά διευρυμένοι, το σχολείο δίνει έμφαση σε διαθεματικά πρότζεκτ, αλλά και σε συναντήσεις με καλλιτέχνες και συγγραφείς με στόχο την ευαισθητοποιήση των μαθητών για το περιβάλλον, τον Άνθρωπο, την Ιστορία και τη Μνήμη.

Στόχος είναι, στο τέλος του Δημοτικού, κάθε παιδί, πέρα από πολύ ισχυρές γνωστικές βάσεις, να έχει και πολύ καλή γνώση της γαλλικής, ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Να είναι ήδη ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου!

Γυμνάσιο και Λύκειο

Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά στον έφηβο μαθητή του “Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης”, ο οποίος με τα πρώτα του βήματα στο Γυμνάσιο αρχίζει να προετοιμάζεται για το γαλλικό Απολυτήριο. Το δίπλωμα αυτό, δίνει αυτόματα στον απόφοιτο πρόσβαση σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους στη Γαλλία, μα και σε όλο τον κόσμο.

Ο πήχης του επιπέδου σπουδών στις ηλικίες αυτές είναι αξεπέραστος: Οι μαθητές κάνουν μάθημα σε σύγχρονες τάξεις προσαρμοσμένες στην ψηφιακή εποχή. Η δε διδασκαλία -με βιβλία και ψηφιακό υλικό- παρέχεται από ομάδα εκπαιδευτικών με υψηλά προσόντα και κίνητρα.

Έμφαση, φυσικά, δίνεται και στα διά ζώσης μαθήματα, τα οποία προσφέρουν στον μαθητή πολύτιμες “βουτιές” στη γνώση, καλώντας τον να συμμετέχει με προσωπική ερευνητική εργασία στη βιβλιοθήκη του σχολείου, που ενισχύει την αυτονομία και τη μεθοδικότητα και που αξιολογείται από εκπαιδευτικούς στη Γαλλία. Οι εμπειρίες αυτές και οι ικανότητες που χτίζουν στο παιδί αποτελούν το κλειδί της μελλοντικής του επιτυχίας.

Τι αναφέρουν γονείς των οποίων τα παιδιά φοίτησαν στο “Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης”

Τα επαινετικά σχόλια και οι διθυραμβικές κριτικές αποφοίτων του σχολείου και των ίδιων των γονιών τους, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη της υπεροχής του:

• “η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού, εκπαιδευμένου στις γαλλικές παιδαγωγικές μεθόδους”

• “το άνοιγμα προς τον κόσμο μέσω της διδασκαλίας των γλωσσών και της ποικιλομορφίας της προέλευσης των μαθητών”

• “ο πλούτος και η αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος”

• “τα ολιγομελή τμήματα που δίνουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης παρακολούθησης του κάθε μαθητή”

• “η συστέγαση με το Γαλλικό Ινστιτούτο, που προσφέρει στους μαθητές πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων”

Δεδομένου, ότι δεν χρειάζεται να είναι το παιδί μας δίγλωσσο για να φοιτήσει στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, αδράξτε την ευκαιρία και κλείστε ένα ραντεβού για να το γνωρίσετε από κοντά και να διαπιστώσετε και μόνοι σας, ότι αυτό είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα βοηθήσει τον μικρό σας μαθητή να “ανθίσει”.

Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες-Εγγραφές: 2310 821 231, info@ift.gr

Fb Page: facebook.com/gallikosxoleiothess/

Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο LSC: Τα πλεονεκτήματα της δίγλωσσης εκπαίδευσης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ανάμεσα σε όλα τα επιτεύγματα που συμβαίνουν κατά την προσχολική ηλικία των παιδιών, τη συνολική αλματώδη ανάπτυξή τους και τις νέες ικανότητες που αποκτούν, η κατάκτηση νέας γνώσης και η διεύρυνση της αντίληψης είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα!

Ο λόγος για την ηλικία των 3-6 ετών, όταν δηλαδή το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, όπου μαθαίνει και αποκτά νέες εμπειρίες ή ερεθίσματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα γύρω του. Είναι ακριβώς αυτή η ηλικία που ο γονιός αναζητά το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί του, το οποίο θα του προσφέρει κατάλληλες γνώσεις και όλα τα απαραίτητα συναισθήματα, με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξή του.

Σε αυτή ακριβώς την ηλικία, ο γονιός δίνει μεγάλη έμφαση στο να σκεφτεί πώς θα κάνει την εκπαιδευτική αυτή διαδικασία για το παιδί του ευχάριστη και πιο αποτελεσματική, ώστε να βγει πραγματικά κερδισμένο από την εμπειρία του στο πρώτο του σχολείο. Η επιλογή ενός δίγλωσσου σχολείου, σύμφωνα με τους ειδικούς πετυχαίνει ακριβώς αυτό: Το ότι η επιλογή να παρακολουθεί το παιδί ένα δίγλωσσο σχολείο στα πρώτα του σχολικά βήματα, καταφέρνει όχι μόνο να μαθαίνει μία δεύτερη γλώσσα, την ξένη γλώσσα, αλλά και παράλληλα να εκπαιδεύεται στο να αναπτύσσει σημαντικές πνευματικές ικανότητες, όπως επίλυση προβλημάτων, λογική και δημιουργικότητα, μέσα από την παράλληλη μάθηση των δύο γλωσσών.

Στο δίγλωσσο Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο LSC τα παιδιά ηλικίας από 3,5 έως 6 ετών μαθαίνουν Ελληνικά και Αγγλικά. Μαθαίνουν, όμως, και πολλά περισσότερα: Σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο περιβάλλον, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και κατακτούν ικανότητες μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες.

Η δίγλωσση εκπαίδευση προτρέπει και ενθαρρύνει τα παιδιά να έρχονται σε καθημερινή επαφή τόσο με την ελληνική όσο και με την αγγλική γλώσσα, μέσα από την εναλλαγή δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως θεατρικό παιχνίδι, τραγούδια, παραμύθια και γλωσσολογικά παιχνίδια. Έτσι, τα παιδιά δεν διδάσκονται απλά μια ξένη γλώσσα, αλλά μαθαίνουν να τη χρησιμοποιούν ως μέσο ένταξης σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία μάθησης και ανάπτυξης.

Έτσι, στο Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο LSC, τα παιδιά λαμβάνουν ουσιαστική και ισορροπημένη εκπαίδευση, η οποία, μεταξύ άλλων, ενισχύει την ανεκτικότητα απέναντι σε διαφορετικές γλωσσικές ομάδες αλλά και κουλτούρες. Με αυτή την έννοια, τα δίγλωσσα προγράμματα εκπαίδευσης ενισχύουν την αποδοχή και την διεύρυνση της αντίληψης όσον αφορά τη διαφορετικότητα των ανθρώπων.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, οι μικροί μαθητές του LSC θα παρακολουθήσουν προγράμματα της εκπαιδευτικής προσέγγισης STEM. Με εργαλεία το παιχνίδι και την έρευνα, τα παιδιά έρχονται σε μία πρώτη επαφή με τις επιστήμες, με την τεχνολογία και τα μαθηματικά, αναπτύσσοντας έτσι την κριτική τους σκέψη και τις δεξιότητες συλλογισμού.

Επιπλέον, η εκπαιδευτική ρομποτική θα βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό, βλέποντας τις εντολές τους να εφαρμόζονται σε πραγματικές κατασκευές. Χάρη στο ρομπότ Bee-Bot, την έξυπνη μελισσούλα, το παιδί μαθαίνει προσανατολισμό, λογική ακολουθία, αλλά και τη λογική του προγραμματισμού, ενώ με τα Lego Early Simple Machines τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργούν οι απλές μηχανές.

Τέλος, στα τμήματα προ-νηπίων και νηπίων, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αξιοποιούν τους διαδραστικούς πίνακες που συμβάλλουν στο να γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία πιο ευχάριστη και κατανοητή.

Τα τμήματα του Ελληνοβρετανικού Νηπιαγωγείου LSC χωρίζονται σε προνήπια (3,5-5 ετών) και νήπια (5-6 ετών). Το δε ωράριο λειτουργίας εκτείνεται από τις 7:00 το πρωί, έως τις 5:00 το απόγευμα. Τις απογευματινές αυτές ώρες, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως Εκπαιδευτική Ρομποτική, Εικαστικά, Παιδική Λογοτεχνία και Δημιουργικά παιχνίδια.

Η δε διατροφή των μικρών μαθητών βασίζεται σε ειδικό μενού που έχει συστήσει γνωστός διατροφολόγος, παρέχοντας ποιοτική σίτιση, ώστε τα παιδιά μέσω της μίμησης να εισάγονται από νωρίς στη λογική του υγιεινού τρόπου διατροφής.

Οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά στο LSC Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο έχουν ξεκινήσει – μάθετε περισσότερα εδώ.

LSC Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο

Θεομήτορος και 17ης Νοεμβρίου 55

Άλιμος, 174 55

Αττική

Τηλ.: 210 98 40 004

Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Δύο αιώνες προσφοράς στην Παιδεία

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με μακρόχρονη ιστορική πορεία, στο οποίο φοιτούν περίπου 1500 μαθητές· είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της Ελλάδας και το μεγαλύτερο σχολείο του Δήμου Αθηναίων. Είναι εκπαιδευτήριο μη κερδοσκοπικού προσανατολισμού και λειτουργεί σύμφωνα με το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ακολουθώντας όμως διευρυμένο ωράριο. Επιπλέον, ανήκει σε ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο, που ακολουθεί τη Μαριανή Παιδαγωγική και λειτουργεί σχολεία, καθώς και πανεπιστήμια σε 80 χώρες του κόσμου.

Όραμα της Λεοντείου είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας, θεμελιωμένης στις ανθρωπιστικές – οικουμενικές αξίες. Θεωρεί καθήκον της την παροχή ηθικών, πνευματικών και γνωστικών εφοδίων στους μαθητές, επιδεικνύοντας παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γλωσσομάθεια. Φροντίζει για τη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών μέσα από την καλλιέργεια πανανθρώπινων αξιών, τη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την ανάληψη κοινωνικών δράσεων.

Χάρη στο οικογενειακό πνεύμα που διακρίνει τα μέλη της σχολικής κοινότητας, δημιουργεί συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης και δίνει δυνατότητες ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Εφαρμόζοντας την παιδαγωγική αρχή της συνεχούς παρουσίας κοντά στο παιδί, μεριμνά για τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Καλλιεργεί πνεύμα προσφοράς, αλληλεγγύης, ευγενούς άμιλλας. Εκπονεί στρατηγικό σχεδιασμό από κοινού με τα άλλα μαριανά εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, τον οποίο προσαρμόζει στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει στους μαθητές της, έχει αποκτήσει πιστοποίηση ISO από καταξιωμένο διεθνή φορέα (πρότυπο ISO 9001:2008).

Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου, οι οποίες εκσυγχρονίζονται διαρκώς, ώστε να είναι ποιοτικές, ασφαλείς και να ανταποκρίνονται απόλυτα στις διδακτικές και παιδαγωγικές ανάγκες ενός εκπαιδευτηρίου του 21ου αιώνα. Υλοποιεί καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα και αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Αναδεικνύει τις κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών  σε διάφορες μορφές Τέχνης, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή σε θεσμούς του σχολείου. Έχει παράδοση στον χώρο του αθλητισμού, με εξαιρετικές επιδόσεις των ομάδων, αλλά και των αθλητών του.

Οι παιδαγωγικές αρχές της Λεοντείου είναι οι εξής:

•   Συνεχής παρουσία κοντά στο παιδί

•   Απλότητα, σεμνότητα, εργατικότητα, ευγενής άμιλλα

•   Καλλιέργεια εθνικής, ευρωπαϊκής και οικουμενικής συνείδησης

•   Σεβασμός, αλληλεγγύη, προσφορά στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή ιδεολογίας

•   Φροντίδα των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Το υψηλού επίπεδου εκπαιδευτικό έργο της Λεοντείου αποδεικνύεται από τις συμμετοχές και τις διακρίσεις των μαθητών του σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς (επιστημονικούς, αθλητικούς, καλλιτεχνικούς). Ιδιαίτερα επιτυχής είναι η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, αξιοσημείωτες είναι και οι επιδόσεις των μαθητών της στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, στις οποίες το 95% των τελειοφοίτων της εισάγεται στα Α.Ε.Ι και μάλιστα πάνω από το 1/3 των μαθητών αυτών επιτυγχάνει βαθμό πρόσβασης άριστα.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του εκπαιδευτηρίου εξασφαλίζεται από ένα ευρύ δίκτυο θεσμών και δραστηριοτήτων, όπως:

·      Φιλόπτωχος μαθητής (δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των μαθητών στην αλληλεγγύη)

·      Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Απογευματινών Δραστηριοτήτων για όλες τις βαθμίδες

·      Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

·      Κέντρο Παιδαγωγικής και Συμβουλευτικής, το οποίο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μαθητές και γονείς.

·      Καλοκαιρινές Δραστηριότητες (Summer Camp)

·      Μαθητικές ανταλλαγές με επιλεγμένα σχολεία του εξωτερικού, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων κρατών.

·      Συμμετοχή σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. Erasmus+, Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, Unesco, Επιχειρηματικότητα των Νέων, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα STEM & Ρομποτικής, Όμιλος Ρητορικού Λόγου κλπ).

·      Επισκέψεις των μαθητών σε σημαντικούς διεθνείς φορείς, οργανισμούς και θεσμούς (Ευρωκοινοβούλιο, ΟΗΕ, CERN κλπ.)

·      Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου (θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ.)

·      Δυναμική παρουσία της Ένωσης Αποφοίτων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών στους τομείς της τέχνης και του αθλητισμού

Η Λεόντειος μεριμνά ιδιαίτερα για την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών της. Οι εξαιρετικές μαθητικές ορχήστρες, οι θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις του παρελθόντος αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για την ανάδειξη του ταλέντου σπουδαίων προσωπικοτήτων. Επίσης, έχουν αφήσει εποχή οι εξαιρετικές γυμναστικές επιδείξεις, που γίνονταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αποσπούσαν τον θαυμασμό των παρισταμένων για τις υψηλές επιδόσεις των μαθητών στον αθλητισμό. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μέσα από τη λειτουργία σύγχρονων και οργανωμένων θεσμών, όπως το Παιδαγωγικό Εργαστήρι, που ευαισθητοποιεί τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα τέχνης, πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και οι Ομάδες Πολιτισμού, που στοχεύουν στην ενασχόληση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου  με τις τέχνες (Θέατρο, Μουσική, Σκηνογραφία, Χορός κλπ.). Τέλος, ο Αθλητικός Όμιλος Λεοντείου διαπαιδαγωγεί τους μαθητές στο αθλητικό ιδεώδες και τους προετοιμάζει για τη συμμετοχή τους σε επίσημες μαθητικές αθλητικές διοργανώσεις (κολύμβηση, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ρυθμική, σκάκι, ποδόσφαιρο κλπ). Από το 2019, ο Αθλητικός Όμιλος Λεοντείου λειτουργεί σε συνεργασία με τη Eurohoops Academy (του Θοδωρή Παπαλουκά και του Δημήτρη Διαμαντίδη) και με την Aqualife Academy (του Κώστα Μουτζούρη)

Το Μουσείο των Μαριανών Αδελφών και των Λεοντείων

Το Μουσείο των Μαριανών Αδελφών και των Λεοντείων εμπνέεται από τη μακρόχρονη πορεία του εκπαιδευτηρίου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και ενίσχυση της παράδοσης, του παιδαγωγικού σχεδίου αλλά και των ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου. Το Μουσείο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους μουσειολόγους της Ακαδημίας Αθηνών και αποκαλύπτει διάφορες πλευρές της ιστορίας της Αθήνας, της ιστορίας του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και του παιδαγωγικού σχεδίου των Μαριανών Αδελφών. Εκεί εκτίθενται συλλογές με αντικείμενα αναγνωρισμένης αξίας, όπως αρχεία, τεκμήρια, φωτογραφίες και αναμνηστικά. Ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά αποτελούσαν  πρωτοπόρα εποπτικά μέσα κατά τον 19ο αιώνα, οπότε και χρησιμοποιήθηκαν (π.χ. πετρώματα, τηλεσκόπια, όργανα φυσικής, φυτολόγια κλπ). Παράλληλα, φιλοξενούνται εκθέματα σχετικά με την ιστορία της Αθήνας, αλλά και δωρεές των καταξιωμένων, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, αποφοίτων του σχολείου. Χάρη στον σύγχρονο τρόπο παρουσίασης, στο Μουσείο διασώζεται το πνεύμα μιας παιδαγωγικής προσέγγισης που στηρίζεται στο ενδιαφέρον και την αγάπη για το παιδί, προσφέροντας στους μαθητές ολοκληρωμένη παιδεία.

Η κοινωνική προσφορά της Λεοντείου Σχολής Αθηνών

Ένα ιδιαίτερο γνώρισμα της Λεοντείου είναι η κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά της, η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Η κοινωνική δράση του εκπαιδευτηρίου συνεχίζεται αδιάλειπτα από το έτος 1923. Τότε, εγκαινιάστηκε ο θεσμός του «Φιλόπτωχου Μαθητή», που ήταν ένας έρανος με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με την πάροδο των χρόνων, η φιλανθρωπική δραστηριότητα επεκτάθηκε και προς άλλους αποδέκτες. Κατά τα χρόνια ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, η Λεόντειος λειτούργησε ως Νοσοκομείο, ενώ κατά τη Γερμανική Κατοχή, το εκπαιδευτήριο έγινε κέντρο διανομής συσσιτίου, προσφέροντας καθημερινά 3000 μερίδες φαγητού σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Και στις μέρες μας όμως, η Λεόντειος, μέσα από ένα ανεπτυγμένο έργο κοινωνικής συμπαράστασης, καλλιεργεί στα παιδιά την αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, ενώ παράλληλα στέκεται αρωγός σε ανθρώπους που βασανίζονται από τη φτώχεια, την ασθένεια, την προσφυγιά. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις αυτές στοχεύουν κυρίως στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, απαντώντας στις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό, οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες βιώνονται και στην πράξη από τους μαθητές του εκπαιδευτηρίου, το οποίο παράγει ήθος και πολιτισμό. Άλλωστε, σε έναν κόσμο και μια κοινωνία που διψάει για ανθρωπιά, ίσως τελικά η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συμπαράσταση να αποτελεί τη διαχρονική απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ωστόσο, το σημαντικότερο ζωντανό παράδειγμα της ολοκληρωμένης παιδείας που παρέχεται από τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών αποτελούν οι απόφοιτοί της. Πρόκειται για προσωπικότητες που στελεχώνουν επάξια πολλούς και σημαντικούς τομείς της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας, πάντοτε με σεμνότητα, απλότητα, σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες, απομακρυσμένοι από αλαζονικές συμπεριφορές. Είναι συγκροτημένες προσωπικότητες, με κύρος, με αξιοπρέπεια, με καλλιέργεια ψυχής και πνεύματος, με κριτική ικανότητα. Πολλοί από αυτούς έχουν διακριθεί στον τομέα της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς.

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών είναι ένα σχολείο με μεγάλη ιστορική πορεία, πάντοτε καινοτόμο και ανοικτό στην κοινωνία.

Εκπαιδευτήρια Γείτονα: Ό,τι μπορείς να ζητήσεις από ένα σχολείο που βοηθά τα παιδιά να «ανθίσουν»

Τα παιδιά μας θα «κουβαλούν» την εκπαίδευσή τους μαζί τους για μια ζωή. Το σχολείο, και ειδικά το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο, δεν αποτελεί απλά μια εκπαιδευτική δομή με στόχο να δώσει τα βασικά εφόδια για τα πρώτα ακαδημαϊκά τους βήματα. Το σχολείο είναι ο χώρος όπου τα παιδιά μας περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους. Καταθέτουν εκεί τουλάχιστον 12 χρόνια της ζωής τους –των πιο κρίσιμων χρόνων τους. Εκεί μαθαίνουν να μαθαίνουν, να κάνουν φίλους, να εξερευνούν, να καρδιοχτυπούν, να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται, να αγωνιούν, να πρωτοπορούν, να επιτυγχάνουν –και να χάνουν! Εκεί διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους –μέσα από εκεί μαθαίνουν να γίνονται άνθρωποι, καλύτεροι άνθρωποι και χάρη στο σχολείο χτίζουν το «δίκτυό» τους, τον πυρήνα των ανθρώπων με τους οποίους (αν είναι τυχεροί) θα συμπορεύονται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Δεν υπάρχουν λόγια αρκετά για να περιγράψει κανείς την αξία ενός καλού σχολείου για το παιδί του. Ενός σχολείου, στο οποίο ο γονιός θα μπορεί να εμπιστευτεί το βλασταράκι του ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια και μέσα από το οποίο θα το βλέπει σταδιακά να μεγαλώνει και να ανθίζει. Ένα σχολείο, στο οποίο οι σχέσεις δεν θα είναι απρόσωπες και τυπικές, αλλά με πραγματικό νοιάξιμο και ενδιαφέρον. Όπου το παιδί, καθώς θα χαράζει την πορεία του, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοιτάζει πίσω και να συναντά ξανά και ξανά τα πρόσωπα που έγιναν οι καλύτεροι οδηγοί και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του.

Όποιος είχε την τύχη να μεγαλώσει μέσα σε ένα τέτοιο σχολείο, μπορεί να επιβεβαιώσει, ότι δεν θα το άλλαζε με τίποτα. Μπορεί να επισφραγίσει, ότι αυτήν ακριβώς την εμπειρία θα ήθελε και για το δικό του παιδί. Και κανένα σχολείο δεν μπορεί να το προσφέρει αυτό με μεγαλύτερη επιτυχία, από έναν οργανισμό με ιστορία, παράδοση, επιτυχίες και έναν σπουδαίο δάσκαλο για οδηγό!

Ο κ. Λευτέρης Γείτονας, ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στη Βάρη, είναι η ψυχή του σχολείου και ο άνθρωπος που 55 χρόνια τώρα χαράζει πορεία στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι των εκπαιδευτηρίων. «Κάθε παιδί είναι ένα δοχείο που έχει πολλά άνθη, άνθη που μοσχομυρίζουν», έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν και με τη φράση αυτή αποδεικνύει την παιδοκεντρική προσέγγιση του σχολείου του.

Το πρώτο σχολείο που κάθε γονιός ονειρεύεται για το παιδί του


Σε μία τεράστια έκταση 75 στρεμμάτων στην Βάρη Αττικής, με εντυπωσιακές αρχιτεκτονικά εγκαταστάσεις, με κάθε λογής γήπεδα που προσφέρονται για τις πρωινές μα και απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών, με έναν κήπο ζηλευτό για τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου, αίθουσες φωτεινές και ευρύχωρες και ένα καταπληκτικό πρόγραμμα μαθημάτων και δράσεων για τα μεγαλύτερα παιδιά, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα αποτελούν το πρώτο σχολείο που κάθε γονιός ονειρεύεται για το παιδί του.

Εκπαιδευτήρια Γείτονα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό

Μέσα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε πάσης φύσης ερεθίσματα, βασισμένο στις ανάγκες της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας, μέσα από τη βιωματική μάθηση που βασίζεται στο παιχνίδι, τις τέχνες, τη διερεύνηση και τον πειραματισμό και την ανακάλυψη, το Νηπιαγωγείο εξασφαλίζει, ότι το παιδί θα λατρέψει το σχολείο, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει γνώσεις και θα καλλιεργήσει δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή του.

Στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα τα παιδιά εξοικειώνονται με τα Αγγλικά, τη μηχανική και την αρχιτεκτονική, το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, την κηπουρική, την κολύμβηση, ενώ στο διευρυμένο ωράριο του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως το μπαλέτο, η ρυθμική και η ενόργανη γυμναστική, το ποδόσφαιρο, η αυτοάμυνα, η ξιφασκία, το θεατρικό παιχνίδι, η κεραμική, η ρομποτική, το σκάκι.

Παράλληλα, μπορούν να εντρυφήσουν σε περισσότερες ξένες γλώσσες, όπως Ρωσικά, Κινέζικα ή… Αραβικά!

Στο δε Δημοτικό, ο βασικός κορμός μαθημάτων εμπλουτίζεται με επιπλέον προγράμματα και ομίλους, όπως Περιβαλλοντική εκπαίδευση – Κηπουρική, Μαγειρική – Υγιεινή διατροφή, Παραμυθοϊστορίες – Δημιουργική γραφή, Ταξίδια στον κόσμο, Μικροί επιστήμονες, Αστρονομία, Λογο-αθλήματα, Χορωδία που στόχο έχουν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον από ερεθίσματα και δυνατότητες επιλογών, που θα διεγείρουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την ευελιξία της σκέψης των παιδιών.

Έτσι, παραδείγματος χάριν, το μάθημα των Ελληνικών στην Α’ Δημοτικού, ενισχύεται με τη Γιορτή της Ανάγνωσης, όπου τα παιδιά διαβάζουν αποσπάσματα από αγαπημένα τους παραμύθια, ενώ αργότερα, σε επόμενες τάξεις, καλούνται ακόμα και να συγγράψουν ένα δικό τους βιβλίο με αποκορύφωση τη συμμετοχή τους στις επόμενες τάξεις στις «Βιβλιοδρομίες», έναν Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, που έχουν θεσπίσει τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ.

Αποσκοπώντας δε στην καλλιέργεια του λεξιλογίου και στη βαθύτερη κατανόηση του μηχανισμού της ορθογραφίας, τα Εκπ. Γείτονα, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, έχουν εμπλουτίσει το περιεχόμενο της διδασκαλίας των Ελληνικών με τεχνικές της σύγχρονης Γλωσσολογίας, όπως το πρόγραμμα «Οι ερευνητές των λέξεων», που εφαρμόζεται στις μεγαλύτερες τάξεις.

Στα Μαθηματικά λαμβάνουν χώρα οι «Αριθμοδρομίες», δηλαδή μαθηματικά με παιχνίδι, για να τα αγαπήσουν τα παιδιά ακόμα περισσότερο. Στα δε Αγγλικά, μέσα από τα αναρίθμητα projects τα παιδιά όχι μόνο ενθουσιάζονται με την πλέον απαραίτητη ξένη γλώσσα, αλλά και προετοιμάζονται άρτια για τα πρώτα τους διπλώματα.

Εξυπακούεται, ότι οι μαθητές έχουν ακόμα την δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη βασική ξένη γλώσσα, είτε Γαλλικά είτε Γερμανικά.

Στο σχολείο λειτουργούν εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Αστρονομίας, τα οποία αξιοποιούνται ήδη από το Δημοτικό, ενώ στο μάθημα της Πληροφορικής εξοικειώνονται με την χρήση των υπολογιστών, γνώση που όλοι διαπιστώσαμε στην πανδημία, πόσο πολύτιμη είναι.

Ακόμα,  από την Α΄ κιόλας Δημοτικού τα παιδιά μέσα από τις «Δεξιότητες Μελέτης» εκπαιδεύονται, ώστε να μαθαίνουν αποτελεσματικά και γρηγορότερα, ολοκληρώνοντας τη μελέτη τους στο σχολείο και έχοντας, έτσι, ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι.

Παράλληλα, υπάρχει και το πρόγραμμα δεξιοτήτων «Δεξιότητες Ζωής», οι οποίες αποκτώνται μέσω της μάθησης ή της εμπειρίας και βοηθούν τόσο τις ομάδες όσο και κάθε μαθητή ξεχωριστά να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Αμέτρητες είναι οι προσφερόμενες δραστηριότητες, εκτός βασικού προγράμματος, που στόχο έχουν την ψυχαγωγία του παιδιού, στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου τους και παρέα με τους αγαπημένους του φίλους: Ρομποτική, Θέατρο, Εικαστικά, Σκάκι, Παραδοσιακοί χοροί, συγχρονισμένη κολύμβηση, ενόργανη… ενώ υπάρχει και η εξαιρετική Μουσική Σχολή των Εκπαιδευτηρίων, μέσω της οποίας οι μαθητές μπορούν να πάρουν πιστοποιήσεις στα μουσικά όργανα που μελετούν.

Η Βιβλιοθήκη είναι ένα πραγματικό στολίδι, το εστιατόριο προσφέρει εξαιρετικά γεύματα παρασκευασμένα στην κουζίνα του σχολείου, στο Ιατρείο υπάρχει πάντα νοσηλεύτρια, τα πρωτοποριακά προγράμματα οικολογίας που εμπλέκουν και την οικογένεια έχουν γίνει γνωστά στο Πανελλήνιο, ενώ οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα και διαγωνισμούς.

Πραγματικά… τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σχολείο;

Περισσότερη επικοινωνία με τους γονείς; Οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση των γονιών ανά πάσα στιγμή, είτε με προκαθορισμένες συναντήσεις είτε μέσω mail, ενώ υπάρχει φυσικά και συμβουλευτική γονέων από έμπειρους ψυχολόγους, για να αντιμετωπίζονται τυχόν επί μέρους ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σχολείο παρέχει καθημερινά στους μικρούς μαθητές των πρώτων τάξεων δυνατότητα φύλαξης από τις 15:30 έως τις 17:15.

Ένας ζωντανός μικρόκοσμος, λοιπόν, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα που λειτουργεί ως το καλύτερο θερμοκήπιο για να ανθίσουν τα παιδιά μας και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους!

Σχ.χρ. 2021-22: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να γράψετε το παιδί σας στο Νηπιαγωγείο

Με εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττας Μακρή ορίζονται οι διαδικασίες για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2021-2022 που θα πραγματοποιηθούν από 1η έως 20 Μαρτίου.

Η υποβολή των αιτήσεων-Υπεύθυνων Δηλώσεων εγγραφών της περ. α της παρ. 4 μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα.

Ηλεκτρονικά γίνονται οι εγγραφές

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Ποια παιδιά θα φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο φέτος

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2021-2022, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής. Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2021-22, μαθητές γεννημένοι το 2016 και το 2017 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

Υποχρεωτική η φοίτηση στην προσχολική αγωγή σε όλους τους Δήμους

Από το σχολικό έτος 2021-2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (Α 167), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 34 του ν. 4704/2020 (Α 133) η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767) οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)
  • Βιβλιάριο Εμβολίων, του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  • Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο
   Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
  • Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Σχ. χρ. 2021- 2022: Πώς θα βρω σε ποιο Νηπιαγωγείο πρέπει να γράψω το παιδί μου;

"Μην σαμποτάρετε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό. Βρείτε λύση πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά"

Από 1 έως τις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία για τη σχολική χρονιά 2021-2022.

"Μην σαμποτάρετε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό. Βρείτε λύση πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά"

Σε ποιο Νηπιαγωγείο πρέπει να γράψω το παιδί μου;

Κάθε δημόσιο Νηπιαγωγείο έχει τη δική του σχολική περιφέρεια. Σχολική περιφέρεια είναι μια μεγάλη περιοχή γύρω από κάθε σχολείο που συγκεκριμένες οδοί καθορίζουν τα όρια της.

Κάθε γονέας/κηδεμόνας απευθύνεται στο κοντινότερο σχολείο της κατοικίας του και ενημερώνεται από τον Διευθυντή/ντρια αν ανήκει σε αυτό ή σε άλλο γειτονικό. Τα όρια της σχολικής περιφέρειας κάθε σχολείου αναρτώνται στην ιστοσελίδα ή/και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου καθώς και στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές που διαμένουν εντός της σχολικής περιφέρειας, εγγράφονται και φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής σε σχολείο εκτός σχολικής τους περιφέρειας, εφόσον στο σχολείο αυτό φοιτούν ήδη αδέλφια του προς εγγραφή μαθητή/τριας.

Πώς γίνεται η κατανομή των μαθητών στα τμήματα;

Στο Νηπιαγωγείο η κατανομή των νηπίων στα τμήματα, στις περιπτώσεις που δημιουργούνται πάνω από ένα, γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού ληφθούν υπόψη η ηλικία (ισάριθμη κατανομή νηπίων – προνηπίων), το φύλο (ισάριθμη κατανομή αγοριών – κοριτσιών) και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Αναζητήστε στο διαδίκτυο τη διεύθυνση (gov.gr),

Θα δείτε την εικόνα :

Πατήστε στην Εκπαίδευση

Πατήστε : Εγγραφή σε σχολείο

Πατήστε : Εγγραφή σε Νηπιαγωγείο

Πατήστε : Επικοινωνία με τα Νηπιαγωγεία

Θα δείτε αυτή την εικόνα

Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας όπως σας ζητά η πλατφόρμα και πατάτε Συνέχεια.

Μπορώ να εγγράψω το παιδί μου σε Νηπιαγωγείο διαφορετικό από αυτό που ανήκω βάσει της Διεύθυνσης κατοικίας μου;

Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στο Νηπιαγωγείο που ανήκει ο μαθητής/τρια σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας ( παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).)

Προσχολική εκπαίδευση: Το κατάλληλο “πρώτο” σχολείο για το παιδί σου και πώς να το επιλέξεις

Δεν υπάρχει ψυχολόγος που να διαφωνεί πως τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι τα πιο κρίσιμα για την συνολική του ανάπτυξη και το “χτίσιμο” της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Οι γονείς που εμπλέκονται ενεργά στην διαδικασία αυτή θα παίξουν σίγουρα τον πρωταρχικό ρόλο στο αναπτυσσόμενο άτομο, όμως την σκυτάλη αμέσως μετά παίρνει ο δάσκαλος και για την ακρίβεια οι νηπιαγωγοί, που θα βρεθούν στον δρόμο του παιδιού, και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτό θα “ανθίσει”.

Η επιλογή, λοιπόν, του κατάλληλου “πρώτου” σχολείου για το νηπιάκι μας, αυτό που θα αποτελεί σχεδόν φυσική συνέχεια της ζωής στο σπίτι, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και ένα πραγματικό δώρο, το οποίο -όσοι γονείς είχαν αυτή την τύχη θα συμφωνήσουν- θα αναγνωρίσετε αργότερα στην ακαδημαϊκή του ζωή, αλλά και στο μέλλον του.

Το «Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο» της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης κερδίζει τις εντυπώσεις για όλους τους σωστούς λόγους

Αποδεχόμενη την πρόκληση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης, ένα σχολείο που μετρά περισσότερα από 180 χρόνια παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα, μας συστήνει το μικρό της… διαμάντι: Το «Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο», ένας υπερσύγχρονος παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο που από τον Σεπτέμβριο του 2021 θα υποδεχτεί παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών και άνω στο εντυπωσιακό, ολοκαίνουργιο κτήριό του που κατασκευάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες τους.

Ο Παιδικός Σταθμός αποτελείται από τρία τμήματα και οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται στον 1ο όροφο, ενώ το Νηπιαγωγείο έχει 6 τμήματα στο ισόγειο του κτηρίου. Τα παιδιά θα παίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους κήπους με ποικίλα παιχνίδια, σε ένα περιβάλλον με ζεστό, οικογενειακό κλίμα και σεβασμό στην διαφορετικότητα. Όσο για το φαγητό τους, αυτό θα ετοιμάζεται καθημερινά σε σπιτικά πρότυπα, στο ίδιο το σχολείο και θα σερβίρεται στην τεράστια, ηλιόλουστη τραπεζαρία.

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα θα διαμορφώνεται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες όλων των παιδιών, κυρίως μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στο πλαίσιο ενός διευρυμένου ωραρίου. Σε αυτό οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες εκπαίδευσης θα συναντήσουν την έτσι κι αλλιώς μεγάλη εμπειρία του σχολείου και στην προσχολική εκπαίδευση, αφού Νηπιαγωγείο λειτουργεί ήδη στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών.

Ένα πρόγραμμα που βασικό στόχο έχει να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των μικρών μαθητών, να τους μάθει να συνεργάζονται αρμονικά, καλλιεργώντας τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες και να αφυπνίσει την φυσική τους περιέργεια, αυτή που θα ανάψει μέσα τους την δίψα για μάθηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα νηπιάκια που θα φοιτήσουν στο «Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο» θα έχουν άμεση προτεραιότητα για την Α’ Δημοτικού της Λεοντείου. Όσο για τα δίδακτρα, θα διαπιστώσετε κι εσείς, ότι είναι αρκετά οικονομικά σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Βοηθήστε, λοιπόν, το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια επιτυχημένη, λαμπρή σχολική ζωή, επιλέγοντας το κατάλληλο πρώτο του σχολείο!

Περιηγηθείτε στους χώρους του σχολείου εδώ:

«Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο»

Θεμιστοκλή Σοφούλη 2, ΤΚ 17122 Νέα Σμύρνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9418011 

Το ιδανικό Νηπιαγωγείο για το παιδί σου είναι αυτό που κάνει το μάθημα παιχνίδι!

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας αυτή την εποχή είναι το πώς θα επιλέξουν το ιδανικό πρώτο σχολείο για το παιδί τους. Οι σημερινοί νέοι γονείς, γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τις ανάγκες των παιδιών, αλλά και τις δυνατότητές τους, οι οποίες δεν περιορίζονται στην σχολική αίθουσα, σε ένα χαρτί και μερικούς μαρκαδόρους. Η περίοδος της πανδημίας, μάλιστα, ήταν καθοριστική στο να αποφασίσουν οι γονείς τι είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία κατά τα πρώτα μαθητικά χρόνια, τότε που μπαίνουν οι βάσεις της εκπαίδευσης: Δεν είναι άλλο από το παιχνίδι!

“Οι έννοιες «παιδί» και «παιχνίδι» συνδέονται με τρόπο άμεσο, άρρηκτο, αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη. Το παιχνίδι δρα ως καταφύγιο για κάθε παιδί. Ουσιαστικοποιεί την ύπαρξή του ενώ έχει αναγνωριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως βασικό δικαίωμα κάθε παιδιού. Πολλοί είναι οι θεωρητικοί που μιλούν διαφωτιστικά και λειτουργούν σαφώς εγκριτικά ως προς την αυθύπαρκτη σχέση παιδιού και παιχνιδιού” μας λέει η κ. Ζωή Παυλοπούλου, Νηπιαγωγός των Εκπαιδευτηρίων Δούκα (*).

Και συνεχίζει: «Το παιχνίδι έχει αναγνωριστεί πλέον ως φυσική συμπεριφορά του παιδιού, ως έμφυτη ανάγκη και ως δραστηριότητα η οποία αφορά και επηρεάζει την ανθρώπινη προσωπικότητα σε όλες της τις διαστάσεις και τα επίπεδα. Ο λειτουργικός του ρόλος επεκτείνεται στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, στην ψυχολογική του εξέλιξη, στη συναισθηματική του ολοκλήρωση και στη νοητική-γνωσιολογική του ωρίμανση.»

Η τεράστια σημασία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία της πρώτης σχολικής ηλικίας

Το παιχνίδι ενισχύει την ανάπτυξη ενός υγιούς παιδικού εγκεφάλου –ενισχύει την μάθηση. Κι όμως, δεν λειτουργούν όλα τα Νηπιαγωγεία με αυτό ως κεντρική πυξίδα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η έμφαση δίνεται στη μετάδοση στείρας γνώσης.

Στην αναζήτηση του ιδανικού σχολείου, λοιπόν, οι γονείς οφείλουν να επιλέξουν αυτό, στο οποίο το παιχνίδι δεν αποτελεί πολυτέλεια, μα εργαλείο μάθησης.

«Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο σύνολό της είναι δομημένη πάνω στην αξία του παιχνιδιού. Προτεραιότητά μας παραμένει πάντα τα παιδιά να νιώθουν χαρούμενα και ευτυχισμένα μαθαίνοντας με τρόπο ευχάριστο μέσα από το παιχνίδι με απώτερο στόχο την ολόπλευρη και ισορροπημένη σωματική, νοητική, κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη. Μέσα από αυτό, το παιδί εκφράζεται, δημιουργεί, κοινωνικοποιείται, εξερευνά, πειραματίζεται, αλληλοεπιδρά και ανακαλύπτει τη γνώση. Κάπως έτσι το παιχνίδι αποτελεί καθημερινά τον κυρίαρχο βοηθό μας στο «χτίσιμο» ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων», λέει η κ. Παυλοπούλου, αναφερόμενη στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Στο σχολείο αυτό, μάλιστα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο «ελεύθερο, μη δομημένο παιχνίδι, το οποίο ενισχύει την αυτογνωσία του παιδιού, τη γνωριμία με το περιβάλλον του και εξελικτικά την ανάπτυξη των δημιουργικών και κριτικών του δεξιοτήτων: Στη σχολική καθημερινότητα το παιχνίδι μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε μιμητικό, δημιουργικό, φανταστικό, διερευνητικό και παιχνίδι κανόνων.»

Το υπέροχο περιβάλλον των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, οι ευρύχωρες κατάφωτες αίθουσες, τα αναρίθμητα εκπαιδευτικά παιχνίδια άριστης ποιότητας, ο τεράστιος καταπράσινος κήπος και η άμεση επαφή των παιδιών με τη φύση, δίνουν στους μικρούς μαθητές απεριόριστες ευκαιρίες για παιχνίδι. Απεριόριστες δυνατότητες να εξελιχθούν, να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, προετοιμάζοντας σωστά το έδαφος για τα επόμενα σχολικά χρόνια.

(*) Η κ. Παυλοπούλου είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού με τίτλο «Το Παιχνίδι και ο ρόλος του στην ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To iLearn είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να καλύψουν οι μαθητές τα κενά της τηλεκπαίδευσης – και όχι μόνο!

Οι περισσότεροι γονείς τους τελευταίους μήνες προβληματιζόμαστε τρομερά για τα αλλεπάλληλα lockdowns που αναγκάζουν τα παιδιά μας να απομακρύνονται από το σχολικό τους περιβάλλον, αλλά και τη δια ζώσης μάθηση οδηγώντας αναγκαστικά στην τηλεκπαίδευση, διαδικασία που στερεί πολλά από έναν μαθητή: Σε κοινωνικότητα, αλλά και κάλυψη κενών στην ύλη.

Αν, όμως, αναζητάτε κι εσείς, όπως εκατοντάδες άλλοι γονείς μια λύση, για να ενισχύσετε τις γνώσεις που λαμβάνουν (ή δεν λαμβάνουν) τα παιδιά σας στο δημοτικό σχολείο, η πλατφόρμα iLearn θα ενθουσιάσει εξίσου εσάς και τους μικρούς μαθητές!

Η πρωτοτυπία

Στo iLearn δε γράφεις… κλικάρεις  και έτσι η ανάγκη των παιδιών για πιο ευχάριστη και δημιουργική μελέτη στο σπίτι ή στο σχολείο βρίσκει την δική της, πολύχρωμη και διαδραστική απάντηση!

Στην πλατφόρμα αυτή, λοιπόν, όλη η διδακτική ύλη του υπουργείου Παιδείας μεταμορφώνεται σε ευχάριστα, διαδραστικά μαθήματα μέσα από «παιχνιδιάρικες» ασκήσεις γεμάτες εικόνες, στις οποίες οι μαθητές καλούνται π.χ. να κλικάρουν τη σωστή απάντηση ή να συμπληρώσουν τα κενά. Το καλύτερο; Η εξάσκηση στο iLearn μπορεί να γίνει όποια μέρα και ώρα θέλει ο μαθητής!

Ποιες τάξεις καλύπτονται

Είναι έτοιμες οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α, Β και Γ και ετοιμάζονται οι τάξεις Δ΄, Ε’και Στ’) στις ενότητες Γλώσσα, Μαθηματικά και Ιστορία.

Τα μαθήματα αναβαθμίζονται χάρη στο i-books

Μέσα στο iLearn οι μαθητές θα βρουν τα i-books. Εκεί η σχολική ύλη έχει σχεδιαστεί με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Στα ebooks του i-learn τα παιδιά βρίσκουν την αναλυτική θεωρία της κάθε ενότητας, μεθοδολογία επίλυσης, εμπεδωτικές και επαναληπτικές ασκήσεις. Αυτό όμως που έχει κάνει το iLearn να ξεχωρίζει είναι τα ebook της Ιστορίας όπου υπάρχει το κείμενο του σχολικού βιβλίου συνδυασμένο με εικόνες κόμικ, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, Σωστού – Λάθους αλλά και δημιουργικές ασκήσεις! Μάλιστα, ο μαθητής μπορεί να συνδυάσει όλα τα ebooks με τα δωρεάν επαναληπτικά διαγωνίσματα που θα βρει στο site.

Ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό εργαλείο ΚΑΙ για προσχολικές ηλικίες!

Τα online μαθήματα του iLearn, καλύπτουν όλες τις τάξεις του Δημοτικού, αλλά και παιδιά που θα ξεκινήσουν την Α’ Δημοτικού. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα οργανωμένο πρόγραμμα μαθημάτων, μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία του i-books και μάλιστα ομαδικά: Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεωρία σε βίντεο, να λύσουν ασκήσεις με τη μέθοδο της πολλαπλής επιλογής (χωρίς να γνωρίζουν οι υπόλοιποι τι απαντάει ο καθένας), να κρατούν σημειώσεις του μαθήματος τις οποίες μπορούν και να στέλνουν μέσω μηνύματος ή να ανεβάζουν στην πλατφόρμα. Οι δε εκπαιδευτικοί μπορούν να βαθμολογήσουν τους μαθητές και να στείλουν προσωπικό μήνυμα στους γονείς για την εξέλιξη των μαθητών.

Αυτό όμως που κάνει το μάθημα super διασκεδαστικό είναι ο διαδραστικός πίνακας στον οποίο οι μαθητές μπορούν να γράφουν, να κλικάρουν ή να σχεδιάζουν!

Ειδικά για τους μικρούς μαθητές ηλικίας 4-6 ετών, στο i-books υπάρχει η ολοκληρωμένη σειρά “Eίμαι έτοιμος για το σχολείο” που περιλαμβάνει προγραφικές ασκήσεις, οπτικής διάκρισης και συντονισμού, γνωστικού περιεχομένου, τα γράμματα της αλφαβήτας και τους αριθμούς μέχρι το 10.

Κατεβάστε ΕΔΩ το δωρεάν υλικό για να δείτε το εσωτερικό των βιβλίων ή συμπληρώστε τη φόρμα για 1 μήνα δωρεάν διαδραστικές ασκήσεις.

Πότε χρειάζεται το παιδί να επαναλάβει τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο; Τι απαντά μια ειδική παιδαγωγός

Όλο ένα και πιο συχνά στις μέρες μας προτείνετε η επαναφοίτηση του νηπιαγωγείου, καθώς οι απαιτήσεις της Α” Δημοτικού είναι αυξημένες. Το παιδί για να φοιτήσει στην Α” Δημοτικού, θα πρέπει να έχει κατακτήσει ένα πλήθος δεξιοτήτων, σε όλους τους μαθησιακούς τομείς. Αυτοί οι τομείς είναι: Γλωσσικές δεξιότητες, κοινωνικές -συναισθηματικές δεξιότητες, συγκέντρωση-οργάνωση, αδρή-λεπτή κινητικότητα, προσανατολισμός, μνήμη, λογικομαθηματικές έννοιες, γραφωνολογική ενημερότητα, χωροχρονικές έννοιες.

Υπάρχει το δικαίωμα επαναφοίτησης στο νηπιαγωγείο;

Σύμφωνα με το νόμο 3699/2008 έχουν δικαίωμα επαναφοίτησης νήπια που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες ή αναπηρίες ή δυσκολίες στη γλώσσα ή ανωριμότητα. Επιπρόσθετα μπορεί ο γονιός που θα νιώσει ότι το παιδί του είναι πίσω, να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση και να δίνει την συγκατάθεση για επανάληψη. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για να γίνει επαναφοίτηση πρέπει πάντα να το επιθυμούν οι γονείς.

Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι για τη σχολική επαναφοίτηση;

•Νήπια,όπου κρίνονται με βάση την αναπτυξιακή τους εικόνα.
•Γονείς, οι οποίοι καλούνται να πάρουν την τελική απόφαση.
•Νηπιαγωγοί, καθώς βλέπουν κάθε μέρα το παιδί και έχουν σαφή γνώση των γνωστικών και συναισθηματικών ικανοτήτων του παιδιού.
•ΚΕΔΔΥ-Ιατροπαιδαγωγικά αφού είναι οι επίσημοι φορείς που αξιολογούν το παιδί διαγνωστικά κ διεπιστημονικά.
• Σχολικοί σύμβουλοι, όπου αξιολογούν το παιδί στο σχολικό περιβάλλον, αξιολογούν όλα τα παραπάνω και δίνουν την έγκριση τους για επαναφοίτηση.
• Θεραπευτικά πλαίσια όπου παρακολουθούν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν τη σχολική ετοιμότητα;

Διαβάστε ή ξεφυλλίστε μαζί παραμύθια-βιβλία
Παίξτε επιτραπέζια, παιχνίδια παρατηρητικότητας και επίλυσης προβλημάτων
Παίξτε παιχνίδια memo για να ενισχύσετε την μνήμη
Εξασκήστε μέσα από την καθημερινή ζωή αριθμητικές έννοιες
Δημιουργήστε με πηλό και πλαστελίνη γράμματα και αριθμούς
Χρησιμοποιείστε μαγνητικά γράμματα και αριθμούς
Ενισχύστε το συμβολικό παιχνίδι
Βοηθήστε το να γίνει ανεξάρτητο
Δίνετε κατανοητές οδηγίες
Θέστε σαφή όρια
Εστιάστε στην προσπάθεια

Γιατί είναι απαραίτητη η επαναφοίτηση νηπιαγωγείου στις μέρες μας;

Το όριο της ηλικίας για τη φοίτηση της Α δημοτικού έχει αυξηθεί λόγω των πολλαπλών απαιτήσεων του δημοτικού. Θα ήταν καλύτερα ένα παιδί να κάνει επανάληψη νηπιαγωγείου, εάν υπολείπεται σε σημαντικές δεξιότητες καθώς η πρώτη δημοτικού αφενός είναι η τάξη που μπαίνουν οι βάσεις και αφετέρου το παιδί θα νιώσει άγχος και ματαίωση εάν δεν τα καταφέρνει και μπορεί να οδηγηθεί σε σχολική άρνηση.

Μια επανάληψη νηπιαγωγείου, είναι προτιμότερη από μια επανάληψη τάξης του δημοτικού!

Eιρήνη Παπαδοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός

Νηπιαγωγός σημαίνει δεύτερος γονέας: Ένα κείμενο ύμνος στις πρώτες δασκάλες των παιδιών μας