Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

Η επιλογή του παιδικού σταθμού που φιλοξενεί το παιδί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική καταστάση για τους γονείς οι οποιοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν ό,τι το καλύτερο για τα παιδιά.

Η πρώτη φορά που θα απομακρυνθεί το παιδί για πολλές ώρες από το σπίτι, είναι όταν θα έρθει η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό. Είναι η στιγμή που θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα κοινωνικοποίησης σε ένα νέο χώρο, αφομοιώνοντας και κάνοντας πράξη τα όσα διδάχθηκε από σας στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης που του κάνετε εντός της οικογένειας.

Οι παιδικοί σταθμοί χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το πού υπάγεται η οργάνωση και η λειτουργία τους. Υπάρχουν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί, αυτοί που υπάγονται στους κατά τόπους δήμους και στις κοινότητες καθώς και οι ιδιωτικοί.

Το infokids.gr, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες των αναγνωστών, σας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της επιλογής του παιδικού σταθμού που θα φιλοξενήσει το δικό σας παιδάκι και ποια κριτήρια θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ούτως ώστε να σιγουρευτείτε ότι κάνετε τη σωστότερη επιλογή βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων σας.

Πριν ξεκινήσετε την “έρευνα αγοράς” καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι στους κρατικούς σταθμούς δεν απαιτούνται δίδακτρα, στους δημοτικούς και τους κοινοτικούς απαιτείται κάθε μήνα η καταβολή ενός ποσού που ποικίλλει ανά περιοχή και τέλος στους ιδιωτικούς το κόστος καθορίζεται αποκλειστικά εκ της διευθύνσεως.

Πρώτα από όλα καλό θα ήταν να κάνετε μια λίστα με τους παιδικούς σταθμούς που υπάρχουν κοντά στο σπίτι σας ούτως ώστε να έχετε μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αναζήτησή σας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους σταθμούς θα πάρετε πληροφορίες αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών, των αργιών αλλά και του καλοκαιριού, το διαιτολόγιο των παιδιών, την ασφάλεια του κτιρίου και του διαθέσιμου εξοπλισμού, τη δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών από και προς το σπίτι, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τον αριθμό μαθητων ανά τάξη και φυσικά το κόστος διδάκτρων. Βάσει των απαντήσεων που θα λάβετε, θα κρίνεται ποιοι σταθμοί ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις ανάγκες σας και θα κανονίσετε να τους επισκεφθείτε για να διαπιστώσετε εκ του σύνεγγυς αν και κατά ποσό ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο παιδικό σταθμό, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς είναι δομημένοι και διαμορφωμένοι οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, να αερίζονται επαρκώς, να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να κινούνται ελεύθερα χωρίς να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά ενώ οι εξωτερικοί χωροί πρέπει να είναι περιποιημένοι και τα παιχνίδια να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η τυχόν πιθανότητα ατυχήματος. Ελέγξτε εάν ο χώρος διαθέτει πλήρες φαρμακείο, γιατρό ή νοσοκόμα καθώς, πώς χειρίζονται την περίπτωση που κάποιο παιδί πρέπει να μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο και γενικότερα ποια είναι η αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Μετά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, καλό θα ήταν να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με το διδακτικό προσωπικό και την διεύθυνση. Βεβαιωθείτε ότι ο σταθμός διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά λειτουργίας ειδάλλως δεν αξίζει το κόπο να συνεχίσετε την ξενάγηση. Εάν μείνετε ικανοποιημένοι από τη συζήτηση με τη διεύθυνση, ρωτήστε για το εκπαιδευτικό προσωπικό ποια είναι η επιμόρφωση τους και ποια εκπαιδευτική μέθοδος ακολουθείται. Ζητήστε πληροφορίες για το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές ανάγκες και ικανότητες κάθε ηλικίας των παιδιών που φιλοξενούνται.

Επισκεφθείτε τη κουζίνα όπου προετοιμάζεται το φαγητό και ζητήστε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εδέσματα της ημέρας. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες με το φαγητό ή εμφανίζει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιες τροφές συζητήστε το με την υπεύθυνη για να σας πει πώς θα χειριστού το ζήτημα.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να σας απασχολούν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του κατάλληλου παιδικού σταθμού.

Μην διστάσετε να θέσετε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση στους υπευθύνους καθώς η ασφάλεια των παιδιών και η δική σας βεβαιότητα ότι καλύπτονται οι ανάγκες σας είναι πρωτεύον κριτήριο της επιλογή σας.

Πρόταση βιβλίου:

Ηλιόφωτο: Ένα σχολείο σαν ζεστή, φωτεινή αγκαλιά για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ο παιδικός σταθμός «ΗΛΙΟΦΩΤΟ» εδώ και 32 συνεχόμενα σχολικά έτη αποτελεί στη Νεάπολη της Νίκαιας μια ζεστή, φωτεινή αγκαλιά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Απευθύνεται σε ηλικίες μεταβρεφικές, προ-προνηπιακές, προνηπιακές και νηπιακές, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στα άριστα παιδαγωγικά προγράμματά του.

Σε έναν νέο χώρο, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ζεστή, χαρούμενη ατμόσφαιρα, υποδέχεται τους μικρούς μαθητές χαρίζοντάς τους ώρες δημιουργικής απασχόλησης και πολλή αγάπη και διάθεση από τις δασκάλες να μεγαλώσουν ολοκληρωμένα παιδιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδικού σταθμού Ηλιόφωτο

Το πρόγραμμα του Ηλιόφωτου αναπτύσσει τη νοημοσύνη, την υπευθυνότητα και καλλιεργεί τη φαντασία, τη συνεργασία και την αντίληψη, βοηθώντας τους αυριανούς πολίτες ν’ αποκτήσουν από σήμερα τις σωστές βάσεις.

Σε αυτό περιλαμβάνεται ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως αρμόζει ανάλογα στην αντίστοιχη ηλικία:

Συζητήσεις διάφορων θεμάτων με σκοπό την τήρηση κανόνων στους διάλογους.

Ανάγνωση παραμυθιών

Χειροτεχνικές εργασίες με ποικιλία υλικών και με οδηγό τη δημιουργική φαντασία.

Κουκλοθέατρο

Δραματοποίηση

Θεατρικό παιχνίδι

Μουσικοκινητική αγωγή

Αισθητηριακές ασκήσεις με σκοπό το “άνοιγμα” των αισθήσεων καθώς και της ευαισθητοποίησης και της δεκτικότητας ώστε μέσα από το παιχνίδι να αποκτήσουν τα παιδιά βασικές γνώσεις.

Ζωγραφική

Εκπαιδευτικά puzzle

Συστηματική διδακτέα ύλη που δίνεται στο κάθε τμήμα σε βιβλίο εργασιών και ασκήσεων.

Επαφή με την αγγλική γλωσσά.

Ακόμα, παρέχονται ευκαιρίες ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής μόρφωσης των παιδιών σε:

• Επισκέψεις παιδικών μουσείων

• Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους

• Επισκέψεις σε βιωματικά πάρκα

• Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Ηλιόφωτο γίνονται δεκτά παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 2 ½ ετών μέχρι 6 ετών, οπότε και προετοιμάζονται κατάλληλα για να ξεκινήσουν το Νηπιαγωγείο.

Η χρονική διάρκεια λειτουργίας του σταθμού είναι 11μηνη, από Σεπτέμβριο έως και Ιούλιο, με σίτιση και δυνατότητα μεταφοράς με σχολικό λεωφορείο από τις 7.00 – 17.00 μμ (εφόσον οι γονείς το επιθυμούν).

Πρότυπος Παιδικός Σταθμός Ηλιόφωτο

Ομήρου 59, Νεάπολη – Νίκαια, τηλ. 2104959213

www.iliofoto.gr

Facebook page: Ηλιόφωτο

Πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό: Οι 2 συμβουλές του παιδιάτρου που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

Πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό και το άγχος κάθε γονιού "χτυπά" κόκκινο. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για να κυλήσουν όλα ομαλά και όμορφα!

Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό αποτελούν ένα στοίχημα και για τις δύο πλευρές. Οι γονείς χρειάζεται να επιτρέψουν στο παιδί τους να τους «αφήσει» και το μικρό παιδί να μπορέσει να «αφεθεί» με ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον με καινούργια πρόσωπα.

Οι συμπεριφορές μπορεί να ποικίλουν από έντονο κλάμα ή τάση για απομόνωση και άρνηση να αφήσει το άτομο που το συνοδεύει.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους, είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να αρρωσταίνουν. H επαφή αυτή τις περισσότερες φορές συμπίπτει με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού δημιουργώντας στους γονείς ανησυχία. Στην πραγματικότητα θα ήταν ασυνήθιστο να μην αρρωσταίνει συχνά ένα νήπιο, αφού πρόκειται για έναν οργανισμό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ιούς και μικρόβια που μεταφέρονται μεταξύ των συμμαθητών του.

Ο γνωστός παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης με μια ανάρτησή του στο Facebook συμβουλεύει τους γονείς για τις πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό και τους προειδοποιεί για 2 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου για την προσαρμογή στο παιδικό και για τη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά.

To κείμενο του παιδιάτρου

Πρώτες μέρες σε παιδικό σταθμό ή προνήπια για αρκετά μικρά παιδιά. δύο πράγματα θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς και τους επαγγελματίες του χώρου:

1. Όσο πιο ήπια προσαρμογή γίνεται. Είναι ψυχούλες, όχι ρομπότ. Πως θα νιώθατε αν ήσασταν τρελά ερωτευμένος/η με κάποιον και ξαφνικά τον/την αποχωρίζεστε για μέρες; Έτσι νιώθει και ένα μικρό παιδί που έχει βαθιά σύνδεση με τη μάνα του και ξαφνικά την αποχωρίζεται για ώρες, που για το μικρό παιδί φαίνονται αιώνες. Με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για κρίσιμες ηλικίες που καθορίζουν την ψυχολογία του παιδιού εφ’όρου ζωής.

2. Μέσα στις πρώτες 5-10 μέρες από το ξεκίνημα του παιδικού και του συγχρωτισμού, μήνα Σεπτέμβριο αρχή φθινοπώρου και αλλαγής καιρού, έρχονται νομοτελειακά οι πρώτες ιώσεις: Είναι ρινίτιδες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες από ρινοιούς και άλλους ιούς. Το παιδί θα μπουκώσει, θα κάνει μύξα, θα έχει δέκατα, ή κακοδιαθεσία με δέκατα, ή πυρετό για 2-3 μέρες, ή βήχα. Τα συμπτώματα αυτά βέβαια είναι κολλητικά με αποτέλεσμα σύντομα όλα να έχουν το ίδιο. Κάντε ότι το δυνατό και για το παιδί και για τα γύρω του να κάνει διάλειμμα, να κάνει αποφυγή επαφής με τα άλλα, να αναρρώσει καλά να κοιμηθεί καλύτερα να φάει καλύτερα να απυρετήσει για ένα 24ωρο και ΜΕΤΑ να ξαναπάει παιδικό. Και για το ίδιο, για να μην βομβαρσίσει την άμυνά του η μία ίωση μετά την άλλη χαμηλώνοντας το ανοσιακό του σύστημα και την άμυνά του, και για τα άλλα που θα κολλήσουν και αυτά.

Αυτήν την εποχή, αν το μικρό παιδί που ξεκίνησε παιδικό έχει δέκατα, είναι ίωση, κολλάει, μην πάει παιδικό. Αν έχει ζωηρή μύξα κολλάει, μεταδίδει, αν έχει έντονο βήχα μεταδίδει. Όλη μαζί μια προσπάθεια για πιο υγιή παιδιά. Και το επιχείρημα ¨μα πρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα στον παιδικό για την προσαρμογή του, για να συνηθίσει” δεν στέκει.

To post του παιδιάτρου

Στο black-sheep.gr βρήκαμε τα πιο όμορφα, στιλάτα και ποιοτικά αξεσουάρ για τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών μας

Όταν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και ο ελεύθερος χρόνος για χαλαρές βόλτες λιγοστεύει, το shopping γίνεται απόλαυση μέσα από e-shops στα οποία βρίσκουμε ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε σε μεγάλη ποικιλία και ανταγωνιστικές τιμές.

Το black-sheep.gr αποτελεί τη νέα μας “ανακάλυψη”, για την οποία είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς, αφού με ένα μόνο κλικ μια τεράστια γκάμα πρακτικών και στιλάτων αξεσουάρ για τα παιδιά μας ξετυλίγεται μπροστά μας και πραγματικά… δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε!

Σε αυτό, λοιπόν, βρήκαμε όλα τα είδη που έχει αυτή την εποχή ανάγκη το παιδί μας, ηλικίας από 0 έως 12 ετών, ενώ δεν ήταν λίγα και τα αξεσουάρ τα οποία φιγουράρουν στις λίστες του και που καλύπτουν και δικές μας επιθυμίες!

Στο μαύρο προβατάκι ανακαλύψαμε παγουράκια και θερμός για το σχολείο σε πολύ ελκυστικές τιμές, τσάντες και σακίδια για όλες τις δραστηριότητες, κασετίνες, τετράδια, εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και ομπρέλες για τις βροχερές μέρες του φθινοπώρου, παιχνίδια Stem και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για την υγιεινή των παιδιών: Οδοντόβουρτσες με οικολογική συνείδηση, βιολογικά καλλυντικά και παιδικές μάσκες προστασίας σε υπέροχα σχέδια, οι οποίες έχουν πλέον μπει στη ζωή μας για τα καλά.

Βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η υψηλή ποιότητα, αλλά και το στιλ και το design, ενώ αναμφίβολα την καρδιά των μικρών κλέβουν οι ήρωες της Disney, οι σούπερ ήρωες της Marvel, οι μονόκεροι και όλα τα αγαπημένα τους cartoon!

Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά στον καναπέ και επιλέξτε από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων για το παιδί αυτά που ανταποκρίνονται στις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Πολύ σύντομα θα βρίσκονται στην πόρτα σας…

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας μέσω του www.black-sheep.gr.

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε το 210 2207527.

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε γραπτώς στο info@black-sheep.gr.

Οι δυσκολίες στην ομιλία και το λόγο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπου είναι αυτή της ομιλίας. Η δυνατότητα επικοινωνίας και ιδιαίτερα της λεκτικής, είναι η βάση για την ένταξή του στην κοινωνία των ανθρώπων.

Το παιδί για την ομαλή του ανάπτυξη χρειάζεται να λαμβάνει όσο περισσότερα ερεθίσματα (ακουστικά, οπτικά και αφής) από το κοινωνικό του περιβάλλον και του δικούς του ανθρώπους.

Η εξελικτική πορεία της ομιλίας – λόγου του παιδιού ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, κατά την οποία το παιδί πρέπει να έχει κατακτήσει τις βασικές δομές της ομιλίας.

Σημαντικό ζήτημα για την πετυχημένη ολοκλήρωσή του είναι να του παρέχεται η δυνατότητα να εμπλέκεται σε διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης του κόσμου στον οποίο μεγαλώνει και αργότερα θα πρέπει να ζει σαν ενήλικας επισημαίνει η κ. Βασιλική Γαβρά, Λογοθεραπεύτρια, MSc.

toddler-learning-activities

Η εξελικτική πορεία της ομιλίας – λόγου του παιδιού ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, κατά την οποία το παιδί πρέπει να έχει κατακτήσει τις βασικές δομές της ομιλίας, ώστε να μπορεί να εκφράζει τις βιολογικές του ανάγκες, τις επιθυμίες του, τα συναισθήματά του, τις ιδέες και τις απόψεις του.

Πολλά παιδιά, όμως, δεν λαμβάνουν όλη την θετική επίδραση από το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής τους, με αποτέλεσμα να χάνουν κάποια από τα βασικά εξελικτικά στάδια της ανάπτυξης της ομιλίας και του λόγου.

Έτσι, όταν μπαίνουν στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, παρουσιάζουν τις παρακάτω δυσκολίες:

Η ομιλία τους δεν γίνεται κατανοητή εύκολα από ανθρώπους στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Δεν μπορούν να διατηρήσουν τη συγκέντρωση- προσοχή τους σε δραστηριότητες στο σχολείο και στο διάβασμα στο σπίτι.

Παρουσιάζουν λανθασμένα πρότυπα στη σύνταξη και γραμματική των προτάσεων που εκφέρουν.

Μιλούν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν συλλαβές ή λέξεις , να επιμηκύνουν ήχους, να μην μπορούν να ξεκινήσουν μια λέξη.

 • Συνομιλούν χωρίς να έχει συνοχή ο λόγος τους και οι σκέψεις τους.
 • Δυσκολεύονται να αφηγηθούν ένα γεγονός που έζησαν ή τα νέα τους.

calpol

 • Δεν μπορούν να κατανοήσουν μικρά κείμενα που διαβάζουν ή όσα ακούν.
 • Δυσκολεύονται να βρουν την κατάλληλη λέξη για να εκφράσουν αυτό που θέλουν.
 • Έχουν περιορισμένο παθητικό και εκφραστικό λεξιλόγιο αναφορικά με την ηλικία τους.

Δυσκολεύονται στην ανάγνωση

 • Δυσκολεύονται στην μίμηση κινήσεων στοματικών και λαρυγγικών ύστερα από εντολή (π.χ. βήξε, βγάλε έξω τη γλώσσα), ενώ αυτές οι κινήσεις γίνονται ακούσια.
 • Δυσκολεύονται να βάλουν σε σωστή σειρά τους ήχους και τις συλλαβές μιας λέξης και κάνουν μη σταθερά λάθη στις λέξεις (π.χ. «πατάκι» γίνεται «παπάκι», «αυτοκίνητο» γίνεται «πιπίνιτο».
 • Αποφεύγουν να κάνουν παρέα με συνομήλικους και προτιμούν να παίζουν μόνα τους.
 • Επαναλαμβάνουν τις ίδιες ρουτίνες (π.χ. βάζουν στη σειρά τα ζωάκια χωρίς να παίζουν με αυτά.
 • Επαναλαμβάνουν όσα λέει κάποιος άλλος χωρίς να απαντά.
 • Δυσκολεύονται στην αντιγραφή γραμμάτων και λέξεων.
 • Δυσκολεύονται να διακρίνουν λέξεις που μοιάζουν οπτικά ή ακουστικά.
 • Πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις και ξεσπάσματα είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας του παιδιού να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του.

nursery_2449997b

Οι παραπάνω δυσκολίες σχετίζονται με συγκεκριμένες διαταραχές:

Φωνολογική Διαταραχή
Αρθρωτική Διαταραχή
Γλωσσική Καθυστέρηση (αργοπορία στην εξέλιξη του λόγου συγκριτικά με τους συνομηλίκους)
ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας)
Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή
Δυσπραξία (δυσκολία στον κινητικό προγραμματισμό των εκούσιων μυϊκών κινήσεων) – Λεκτική Δυσπραξία και Στοματική Δυσπραξία
Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (SLI)
Πραγματολογική Γλωσσική Διαταραχή (δυσκολία να χρησιμοποιήσουν σωστά το λόγο ανάλογα με το πλαίσιο – περιβάλλον που βρίσκονται)
Βαρηκοΐα
Μαθησιακές δυσκολίες
Τραυλισμός

Οι δυσκολίες αυτές χρειάζεται να διαγνωστούν έγκαιρα από τους ειδικούς, ώστε το παιδί να ενταχθεί άμεσα σε κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για να έχει μια ομαλή ένταξη στο σχολείο και στο κοινωνικό σύνολο στη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικας.

Castellino: Ο βρεφονηπιακός σταθμός που θυμίζει αγαπημένα παιδικά παραμύθια!

Η επιλογή του κατάλληλου βρεφονηπιακού σταθμού – νηπιαγωγείου που θα φιλοξενήσει το παιδί μας στα πρώτα του σχολικά βήματα είναι μια σημαντική απόφαση που πρέπει να παρθεί πολύ σχολαστικά και κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

Με τη λογική ότι ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο θα γίνουν το δεύτερο σπίτι του παιδιού, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν χώρο που προσφέρει απλόχερα  θαλπωρή, δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και διαθέτει το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε το παιδί να ψυχαγωγείται, να παίζει και να μαθαίνει σε ένα απόλυτα ασφαλές παιδαγωγικό περιβάλλον.

Ο πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός – νηπιαγωγείο  Castellino, ένας υπέροχος χώρος που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες αγαπημένων παιδικών παραμυθιών, είναι η ιδανική πρόταση για την προσχολική αγωγή των παιδιών.

Οι ολοκαίνουργιες ιδιόκτητες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του σε συνδυασμό  με το εκπαιδευτικό προσωπικό που διακρίνεται για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και την αγάπη για τα παιδιά αποτελούν τα εχέγγυα ώστε το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες, να ανακαλύψει κλίσεις και να χτίσει θεμέλια για το μέλλον.

Μια ομάδα έμπειρων βρεφοκόμων, νηπιαγωγών και παιδαγωγών υπό την επίβλεψη της νηπιαγωγού Αντωνίας Παπαδημητροπούλου ασχολείται με τα παιδάκια από 40 ημερών έως 6 χρονών με απώτερο στόχο τη διάπλαση χαρούμενων παιδιών με διάθεση για μάθηση και δημιουργικότητα.

Ο πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός – νηπιαγωγείο Castellino στοχεύει σε μια διαπαιδαγώγηση που διαπνέεται από την αγάπη για τα παιδιά, από το σεβασμό στην πολυμορφία, από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ελευθερίας και της δημιουργικής ικανότητας κάθε παιδιού.

 

5 λόγοι που το Castellino είναι η νούμερο 1 επιλογή για την προσχολική αγωγή

 • Παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης των παιδιών με παράλληλη ψυχαγωγία, ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη αλλά και συγκεντρώσεις των γονέων με ειδικό παιδοψυχολόγο.

 

 • Φροντίζει με ολιγομελή τμήματα, ειδικευμένο προσωπικό και ευρύχωρες αίθουσες για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών για το Δημοτικό σχολείο από τα πρώτα τους βήματα, βοηθώντας τα να ξεδιπλώσουν όλες τις δυνατότητές τους και να εκφραστούν ελεύθερα!

 

 • Λειτουργεί τμήμα εκμάθησης και γνωριμίας με computers σε συνεργασία με τα Technokids της Microsoft, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης Αγγλικών με καθηγήτρια Αγγλικών. Τακτικά δίνονται θεατρικές και χορευτικές μουσικές παραστάσεις, ώστε να οξυνθεί η δημιουργικότητα και καλλιτεχνική φλέβα των παιδιών. Επιπλέον, καθημερινά τα παιδιά δημιουργούν με ζωγραφική, πηλό, γύψο ενώ υπάρχουν προγράμματα εκγύμνασης και μουσικής. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της κολύμβησης στις Νηρηίδες στο Ολυμπιακό Στάδιο, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μπαλέτο και ακονίζουν το μυαλό τους, παρακολουθώντας μαθήματα σκάκι και ρομποτικής.

 • Γνωρίζοντας την ανάγκη των παιδιών για αγάπη, αποδοχή, επιβράβευση, οι εκπαιδευτικοί στο Castellino επικεντρώνονται στην ψυχοσυναισθηματική στήριξη κάθε παιδιού, καθώς καθόλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει παιδοψυχολόγος που συναναστρέφεται με τους μικρούς μαθητές. Οι συζητήσεις και η εξατομικευμένη ψυχοσυναισθηματική παρακολούθηση των παιδιών από την ειδικό, αναπτύσσουν στο παιδί τον τρόπο ώστε να υποστηρίζει τον εαυτό του, να ενδυναμώνεται μέσα από αυτό η ψυχοσυναισθηματική του υγεία, η συμπεριφορά του καθώς επίσης του δίνεται η δυνατότητα μέσω αυτής της βοήθειας να ανακαλύψει τρόπους αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά.

 

 • Τέλος, ο έλεγχος της ομιλίας για όλα τα παιδιά γίνεται από την παιδοψυχολόγο εξειδικευθείσα στην λογοθεραπεία  Τζίνα Παπαδημητροπούλου-Πηλιχού. Έτσι παρέχεται η  δυνατότητα στα παιδιά να αποκαταστήσουν πιθανά προβλήματα λόγου αν ανιχνευτούν ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στην αυτοπεποίθηση του προφορικού λόγου των παιδιών ώστε να κατακτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και ορθότερα τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

 

 

Πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός – Νηπιαγωγείο  Castellino

Ελευθερίου Βενιζέλου & Κωνσταντινουπόλεως, Ν. Ηράκλειο

6946253812 – 6937576183 -6937546242 – 6932137367

 

Τι είναι η Σχολική Ετοιμότητα; Είναι η ηλικία το μόνο κριτήριο;

Η λογοπεδικός Λία Παλαιολόγου BSc μάς αναλύει τα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμούμε καθώς το παιδί μας μεγαλώνει και οδεύει σταδιακά στη Σχολική Ετοιμότητα.

Όλα τα παιδιά δεν είναι έτοιμα την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή όταν κλείσουν τα έξι. Χρειάζεται η δική μας υπομονή και η βοήθεια μέσα από τη χρήση ποικίλου εποπτικού υλικού (παραμύθια, κατασκευές, ζωγραφική, μικρές ασκησούλες κατάλληλες για την ηλικία τους) για να το βοηθήσουμε να προετοιμαστεί επαρκώς ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα αργότερα.

Μέχρι πριν λίγο καιρό μοναδικό κριτήριο για τη σχολική ετοιμότητα ήταν η ηλικία του παιδιού.

Πολύ συχνά οι γονείς ανησυχούν για το κατά πόσο είναι έτοιμο το παιδί τους να πάει στο σχολείο ακόμα κι αν είναι στη «σωστή» ηλικία. Η Σχολική ετοιμότητα είναι μια πιο σύνθετη λειτουργία που δεν συνδέεται άμεσα με την ηλικία. Είναι μια ικανότητα που αναπτύσσεται από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και ωριμάζει σε διαφορετική χρονική ηλικία το κάθε ένα.

Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις

Είναι αυτό που κοινώς λέμε «Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης». Γενικά, θεωρούμε ότι ένα παιδί 6 ετών είναι έτοιμο γνωστικά, γλωσσικά, κινητικά και συναισθηματικά να αναπτύξει τις αναγνωστικές και γραφικές του δεξιότητες και να φοιτήσει με επιτυχία στο Δημοτικό. Υπάρχουν όμως και πολλές εξαιρέσεις και δυστυχώς αυτό διαπιστώνεται αργότερα όταν το παιδί προχωρά στις τάξεις του Δημοτικού σχολείου και αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη μάθηση.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπου θα πρέπει να πληρoί ένα παιδί για να θεωρούμε ότι κατέχει τη Σχολική Ετοιμότητα.

Τα κριτήρια

σωματική υγεία: το παιδί δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας που θα το εμποδίσουν στην ομαλή παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος.
γλωσσική επάρκεια και γλωσσικές δεξιότητες: (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, πραγματολογία). Το παιδί έχει σωστή άρθρωση, πλούσιο λεξιλόγιο, χρησιμοποιεί σωστά τους συντακτικούς και γραμματικούς κανόνες όταν μιλά και έχει άρτια φωνολογική ενημερότητα (δηλαδή διακρίνει ακουστικά και αρθρώνει καθαρά όλους τους ήχους-φωνήματα έτσι ώστε να μην μεταφέρει αλλοιωμένους ήχους στο γραπτό του).
γνωστική επάρκεια: έχει επαρκώς αναπτυγμένη την κριτική του ικανότητα, είναι σε θέση να κάνει συλλογισμούς και μπορεί να εκτελέσει σύνθετες σκέψεις.
οπτικοκινητική αντίληψη: το παιδί αναγνωρίζει τα γράμματα, αντιστοιχεί σωστά φώνημα με γράφημα και συντονίζει το μάτι με την κίνηση του χεριού για την εκτέλεση ορθής φοράς γραφή των γραμμάτων (αναγνωστική και γραφική δεξιότητα).
συγκέντρωση-προσοχή: το παιδί συγκεντρώνει την προσοχή του σε μία δραστηριότητα και την ολοκληρώνει με επιτυχία. Δεν παρουσιάζει διαταραγμένη συγκέντρωση ή σύνδρομο Δ.Ε.Π./Υ. (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και / Υπερκινητικότητα).
συναισθηματική ωριμότητα: το παιδί είναι κοινωνικό, κάνει εύκολα φιλίες, προσασμόζεται ομαλά σε διαφορετικές συνθήκες, υπακούει σε κανόνες (κοινωνικούς ή μη).
ανεξαρτησία και αυτοεξυπηρέτηση: το παιδί τρώει, ντύνεται, πλένεται και χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του.
κίνητρα για μάθηση: το παιδί αμείβεται συναισθηματικά και ψυχολογικά καθώς προχωρά με επιτυχία στην σχολική του πορεία.

Όπως βλέπετε, η σχολική ετοιμότητα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων για το λόγο αυτό πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη, την ωριμότητα και την ετοιμότητα του παιδιού σφαιρικά. Η γενικότερη εικόνα της ανάπτυξης του παιδιού σε αυτά τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του είναι αυτή που μας δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ετοιμότητά του και δεν πρέπει να αρκούμαστε μόνο στα αποτελέσματα ενός test.

Τέλος, εξίσου σημαντικό θεωρώ την ψυχραιμία και ηρεμία των γονέων. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ίδιο το παιδί και δεν ωφελεί να αγχωνόμαστε και να τους μεταφέρουμε το στρες που βιώνουμε ως γονείς. Είναι μία ακόμα αλλαγή στη ζωή τους όπου τα παιδιά θα καταφέρουν και εκεί να ανταποκριθούν.

Λία Παλαιολόγου

Λογοπεδικός BSc

Για το Σύγχρονο Παιδαγωγείο

Κρήτης 6, Βριλήσσια, ΤΚ.15235

κ.6942468102      e.lpalaiologou@yahoo.gr

www.facebook.com/LiaPalaiologouLogopedikos

Πρόταση βιβλίου:

Ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών: Τι πρέπει να γνώριζετε για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που διαγιγνώσκονται με μαθησιακές δυσκολίες. Ας δούμε γιατί είναι απαραίτητη η γνωμάτευση και πώς γίνεται η διαδικασία αξιολόγησης.

Αν και τα πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα αφορούν στην κατανόηση και στην παραγωγή του γραπτού λόγου, δυσκολίες εμφανίζονται επίσης στα μαθηματικά και στην κατανόηση των εννοιών στις φυσικές επιστήμες. Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα στην αξιοποίηση γνωστικών και μεταγνωστικών στρατηγικών, ενώ παράλληλα εμφανίζουν δυσκολίες στις στρατηγικές μελέτης, στην παρακολούθηση της διδασκαλίας και αυξημένο άγχος και αποτυχία στις εξετάσεις.

Οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές δεν οφείλονται αποκλειστικά στη φύση των Μαθησιακών Δυσκολιών, αλλά και στις ιδιαίτερες γνωστικές και οργανωτικές απαιτήσεις που δημιουργούνται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ ο όγκος των παρεχόμενων πληροφοριών και οι γνωστικές απαιτήσεις είναι συγκριτικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ιδιαίτερα αυξημένες

Tο Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανίχνευση και αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού

Τι είναι τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα

Σύμφωνα με την παρ. 21 του άρθρου 28 του Ν 4186/2013 «Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα συνιστούν αναγνωρισμένο διαγνωστικό και αξιολογικό φορέα και οι γνωματεύσεις τους ισχύουν ακόμη και όταν δεν καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού Ε.Α.Ε.»

Σύμφωνα με την παρ. 17 του ίδιου άρθρου, «Όλες οι γνωματεύσεις του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιοδήποτε λόγο έχουν μόνιμη ισχύ».

Σύμφωνα με το νόμο της Ειδικής Αγωγής 3699/2008, άρθρο 1§1: «Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ και τα πιστοποιημένα από το Υ.ΠΑI.Θ.Π.Α. Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων»

Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ είναι Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε άτομα από 4 έως 22 ετών τα οποία φοιτούν ή όχι σε κάποια σχολική μονάδα (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται όσοι έχουν:

 1. Νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα.
 2. Αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση).
 3. Αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι).
 4. Κινητικές αναπηρίες – χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα.
 5. Διαταραχές ομιλίας λόγου.
 6. Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία)
 7. Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.
 8. Σύνθετες γνωστικές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες.
 9. Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού).
 10. Ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.
 11. Άλλες δυσκολίες(συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς κ.α).
 12. Ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα

Δε θεωρούνται άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αυτά που δεν έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και, η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η ελληνική και εμφανίζουν μειωμένη σχολική επίδοση.

Αυτά είναι τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ για την αξιολόγηση και πιστοποίηση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα καθώς και να δείτε αναλυτικά τις ηλικίες παιδιών στις οποίες απευθύνονται για τις εκάστοτε αξιολογήσεις πατώντας εδώ ενώ τη λίστα με τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ (Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης) θα τη βρείτε εδώΑξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως, πολλές φορές, η αναμονή για να βρουν οι γονείς ένα ραντεβού είναι μεγάλη.

Γιατί είναι απαραίτητη η γνωμάτευση

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γνωματεύσεις ιδιωτικών φορέων δεν έχουν ισχύ για τα δημόσια σχολεία και σε κάθε περίπτωση αν κάποιος ιδιώτης λογοθεραπευτής διαγνώσει κάποια μαθησιακή δυσκολία είναι αναγκαίο να καταφύγουν σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ.  ή Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα που θα προτείνουν στα σχολεία και εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των μαθητών. Οι γονείς μπορούν να καταθέσουν αίτηση για παραπομπή στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ., το οποίο στη συνέχεια ζητά από το σχολείο του μαθητή Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση που αφορά στη μαθησιακή επίδοση και συμπεριφορά του. Η Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση αποστέλλεται υπηρεσιακώς στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς συμπληρώνεται από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση με το μαθητή και έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των δεξιοτήτων και των αδυναμιών του.

Σε περίπτωση που το παιδί δεν έχει ακόμα εγγραφεί σε σχολείο, οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ μαζί με γνωματεύσεις ή ιατρικές εξετάσεις που έχουν από άλλους φορείς. Αίτηση για παραπομπή στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μπορούν να καταθέσουν και τα σχολεία όπου φοιτούν οι μαθητές, όταν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος. Πριν την παραπομπή τους στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ., είναι απαραίτητο να έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες παρέμβασης από το σχολείο. Όσοι γονείς καταθέσουν τη σχετική αίτηση ειδοποιούνται από τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.  και ο μαθητής έρχεται στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. συνοδευόμενος από τους γονείς.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αξιολόγησης-διάγνωσης;

Η διαδικασία αξιολόγησης για την ύπαρξη ή όχι μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνει σταθμισμένες και αστάθμιστες δραστηριότητες που ελέγχουν πολλές παραμέτρους όπως είναι:

 • η  γραφή-αυθόρμητη και αντιγραφή-,
 • η κατανόηση,
 • η οπτικοκινητικό συντονισμό,
 • η πλευρίωση,
 • το επίπεδο φωνολογικής ενημερότητας,
 • ο βαθμός αντιληπτικότητας και συνεργασίας του παιδιού,
 • οι αριθμητικές ικανότητες,
 • το νοητικό δυναμικό

Όλα αυτά συνθέτουν μια πολυδιάστατη  διαδικασία στην οποία θα συνεργαστούν διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες (Παιδοψυχίατρος ή Ψυχολόγος για την ψυχολογική εκτίμηση, γιατροί για τον έλεγχο όρασης-ακοής, Κοινωνικός λειτουργός για τη λήψη ιστορικού και την συμβουλευτική των γονέων όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, Ειδικός παιδαγωγός για το μαθησιακό έλεγχο, πολύ πιθανώς  και Λογοθεραπευτής και Εργοθεραπευτής ). Η διεπιστημονική ομάδα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και έτσι γίνεται η συνεκτίμηση και η διαφοροδιάγνωση.

Στα πλαίσια συνέντευξης που παραχωρούν στην κοινωνική λειτουργό δίνουν αναλυτικά στοιχεία για το κοινωνικό-αναπτυξιακό ιστορικό του παιδιού. Παράλληλα, στο μαθητή χορηγείται τεστ νοητικών ικανοτήτων από ψυχολόγο και αξιολογείται μαθησιακά από εκπαιδευτικό της βαθμίδας του, προκειμένου να καθοριστεί αρχικά το επίπεδο νοημοσύνης του παιδιού και να διαπιστωθούν το είδος και η ένταση των δυσκολιών του. Η γνωμάτευση, που αποτελεί εμπιστευτικό/απόρρητο έγγραφο, επιδίδεται στο σχολείο, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί οι γονείς για τις δυσκολίες του παιδιού, αλλά και για τις προτάσεις της διεπιστημονικής ομάδας, έχουν υπογράψει και έχουν παραλάβει το δικό τους αντίτυπο.

Τι γίνεται όταν οι γονείς διαφωνούν με τη γνωμάτευση

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε προσωπική, είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕΔΔΥ και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή οι κηδεμόνες του μαθητή έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο στο οποίο δεν μετείχε ειδικός παιδαγωγός. Στην περίπτωση αυτή υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ της οποίας η απόφαση είναι οριστική. Η πενταμελής Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από: έναν σχολικό σύμβουλο ΕΑΕ της αντίστοιχης βαθμίδας ως συντονιστή, έναν σχολικό σύμβουλο γενικής εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικότητας Φιλολόγων), έναν ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ 23, έναν λογοθεραπευτή του κλάδου ΠΕ 21 ή ΠΕ 26 και έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ για μαθητές προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπτωση.

Η οικογένεια του μαθητή μπορεί να επιλέξει και έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος γνωμοδοτεί ενώπιον της πενταμελούς ΕΔΕΑ χωρίς δικαίωμα ψήφου με αμοιβή που καταβάλλεται από το Δημόσιο και είναι ίση με την αμοιβή του εκάστοτε μέλους της πενταμελούς δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η απόφαση της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Στην περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των ΙΠΔ για τον ίδιο μαθητή και οι γονείς δεν προσφύγουν στην πενταμελή Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.

Σε ποιες Μονάδες εκδίδονται πιστοποιητικά ύστερα από διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών

Μπορείτε να δείτε την επικαιροποιημένη λίστα με τις Μονάδες του Υπουργείου Υγείας που εκδίδονται πιστοποιητικά ύστερα από διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών στον ακόλουθο σύνδεσμο ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

Πάμε Volta, δίνουμε ραντεβού με τη διασκέδαση και παίζουμε με ασφάλεια!

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και τα παιδιά ετοιμάζονται σιγά σιγά να επιστρέψουν στα θρανία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητα όλων μας αλλά και των παιδιών μας άλλαξε και οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα από την οποία δε μπορεί να λείπει το παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να επιστρέψουν στις αγαπημένες τους ασχολίες, να εκτονώσουν την ενέργειά τους και να παίξουν.

Η καρδιά της παιδικής διασκέδασης δεν παύει να “χτυπά” στα πάρκα των Volta που αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσουν τα πιτσιρίκια όλων των ηλικιών ανέμελες στιγμές γεμάτες παιχνίδι!

Τα πάρκα παιδικής ψυχαγωγίας Volta τηρούν αυστηρά όλα τα απαιτούμενα μέτρα και προστατεύουν τους μικρούς ήρωες από 1 έως 12 ετών.

6 λόγοι που τα Volta αποτελούν το ιδανικό μέρος για να παίξουν τα παιδιά

• Η ομάδα των Volta θερμομετρείται καθημερινά και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους φορώντας προστατευτική μάσκα

• Όλοι οι χώροι καθαρίζονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα με μη τοξικά απορρυπαντικά, ενώ η πιστοποιημένη εταιρία «Καθαροί Παιδότοποι» έχει εδώ και χρόνια αναλάβει τον συστηματικό καθαρισμό όλων των δραστηριοτήτων

• Σε όλα τα πάρκα των Volta θα βρείτε αντισηπτικά χεριών για τον απαραίτητο καθαρισμό των παιδικών χεριών πριν και μετά το παιχνίδι αλλά και πριν και μετά το φαγητό

• Όλα τα παιδάκια θα πρέπει, για λόγους υγιεινής, να φοράνε καλτσάκια για να απολαύσουν το παιχνίδι στις παιχνιδοκατασκευές και τα φουσκωτά

• Οι χώροι στους οποίους οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον καφέ ή το σνακ τους έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας

• Το ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους γονείς κατά την είσοδό τους, βοηθάει την ομάδα των Volta να ελέγχει και να απομακρύνει (αν χρειαστεί) από το πάρκο οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα Covid-19

Ετοιμαστείτε για ξέφρενο παιχνίδι

Εντυπωσιακές παιχνιδοκατασκευές, θεματικά φουσκωτά με γνωστούς παιδικούς ήρωες, πίστες roller skating, αθλητικό και baby τραμπολίνο, baby kart, παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, είναι μονο κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε στα πάρκα των Volta.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στα Volta!

Τα πάρκα παιδικής ψυχαγωγίας Volta παροτρύνουν τους γονείς να επιλέγουν «προστατευμένους» και ελεγχόμενους χώρους παιχνιδιού οι οποίοι τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες, όπου τα παιδιά θα μπορούν να χαρούν, να παίξουν και να εκφραστούν ασφάλεια.

Μια επίσκεψη θα σας πείσει και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν και η δική σας αγαπημένη οικογενειακή έξοδος!

 

Website: https://voltafunpark.com/

Facebook: Volta

Instagram: @voltafuntown

Πρωτάκια εν δράσει: Ο δεκάλογος του μαθητή στην A’ τάξη!

Η σχολική χρονιά είναι προ των πυλών - παρά τις όποιες δυσκολίες. Τα μικρά μας περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή. Για να κυλήσουν όμως όλα ρόδινα μέσα στη χρονιά, καλό είναι να τα προετοιμάσουμε ενημερώνοντάς τα για τις βασικές αρχές της Α' Δημοτικού.

Τα “πρωτάκια”  ετοιμάζονται να διαβούν για πρώτη φορά την πόρτα του μεγάλου σχολείου. Με μάτια γεμάτα απορίες για το τι και το πώς του Δημοτικού Σχολείου, θα ξεκινήσουν τα πρώτα τους μαθήματα. Σε μια προσπάθεια να τα βοηθήσετε να δουν με μια πιο “φιλική” ματιά το νέο περιβάλλον καλό θα είναι να τους μιλήσετε για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν εντός σχολείου!

Με μάτια γεμάτα απορίες για το τι και το πώς του Δημοτικού Σχολείου, θα ξεκινήσουν τα πρώτα τους μαθήματα.

Ειδικότερα:

1. Σηκώνω το χέρι μου για να μιλήσω.

2. Ακούω με προσοχή χωρίς να διακόπτω.

3. Μιλάω χαμηλόφωνα.

4. Είμαι ευγενικός με τους συμμαθητές μου.

5. Τακτοποιώ τα πράγματά μου.

6. Τακτοποιώ τα παιχνίδια και τα βιβλία της τάξης.

7. Ρίχνω τα σκουπίδια στο καλάθι.

8.Βγαίνω ήσυχα για διάλειμμα.

9. Μέσα στην τάξη περπατώ, δεν τρέχω.

10. Bοηθάω όποιον με χρειάζεται

10636017_341348519358727_1455032708851966742_n

“Γιατί προτίμησα την ιδιωτική εκπαίδευση για το παιδί μου”

Η πανδημία του κορωνοϊού κυριολεκτικά έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μας τους τελευταίους 6 μήνες, δυσχεραίνοντας τρομερά τη ζωή πολλών συμπολιτών μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο υγείας, και ταλαιπωρώντας άτομα κάθε ηλικίας με τα συνεχή μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μειωθεί η διασπορά.

Μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο, ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε, ότι κάποια πράγματα “ξεκαθάρισαν”, έδειξαν την αξία τους και λειτούργησαν ως φάροι, στους οποίους αναγκαστικά καταφύγαμε, όσοι είχαμε την τύχη να τους “δούμε”.

Οι αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, οι καθαροί χώροι, οι τεράστιες βιβλιοθήκες, οι περιποιημένες αυλές και τα γήπεδα, η πληθώρα υλικών, οργάνων, αθλητικού εξοπλισμού δημιουργούν σίγουρα ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους μαθητές.

Αναφέρομαι στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στα σχολεία εκείνα που από την πρώτη κιόλας ημέρα του lockdown, το οποίο κράτησε τα παιδιά μας στο σπίτι σχεδόν για τρεις μήνες, ανταποκρίθηκαν άψογα στις ανάγκες τους, αλλά και στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, διαθέτοντας ή εγκαθιστώντας πλατφόρμες μέσω των οποίων ούτε η επικοινωνία χάθηκε μεταξύ συμμαθητών και δασκάλων, ούτε βέβαια η ύλη των μαθημάτων.

Αναφέρομαι στα ιδιωτικά αυτά σχολεία που από την πρώτη κιόλας στιγμή επικοινώνησαν με τους γονείς, καθησυχάζοντάς τους πως ούτε τα χρήματά τους θα πάνε χαμένα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά, ούτε τα παιδιά θα αφήσουν στη μοίρα τους, “κρεμώντας” ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους γονείς που δεν σταμάτησαν να εργάζονται ούτε στην καραντίνα.

Τέλος, αναφέρομαι στα σχολεία, στα οποία νιώθεις ασφάλεια να στείλεις το παιδί σου με την έναρξη της νέας χρονιάς, όση ανησυχία κι αν επικρατεί εκεί έξω, γιατί ξέρεις, ότι διοικούνται από επαγγελματίες που θα κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να προστατεύσουν τόσο τους μαθητές, όσο και το προσωπικό τους, μα και την καλή φήμη της ίδιας τους της επιχείρησης.

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγω ιδιωτικό για το παιδί μου δεν σταματούν εκεί

Για αμέτρητους γονείς η επιλογή ιδιωτικής αντί δημόσιας εκπαίδευσης για το παιδί τους καθόλου δεν έχει να κάνει με “ψώνιο” ή “επίδειξη πλούτου”. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι απλά αποφασίζουν να στερηθούν κάποια άλλη “πολυτέλεια” ή προσωπική ευχαρίστηση, προκειμένου να επενδύσουν στις γνώσεις του -κατά κανόνα ενός- παιδιού τους.

Και πριν βιαστείτε να κρίνετε τη “γνώση”, αντιλέγοντας ότι “σαν τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου κανείς”, δεν θα διαφωνήσω, ωστόσο μέχρι η αξιολόγηση να εφαρμοστεί παντού, οι εκπαιδευτικοί στο ιδιωτικό σχολείο ελέγχονται καθημερινά και ποικιλοτρόπως. Γιατί δεν είναι μόνο η διοίκηση που θα τους κρίνει, αλλά και ο ίδιος ο γονιός που ξέρει, ότι έχει δικαίωμα λόγου αν για κάποιον λόγο προκύψει κάποια διαφωνία ή δυσαρέσκεια με τον δάσκαλο του παιδιού του.

Οι αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, οι καθαροί χώροι, οι τεράστιες βιβλιοθήκες, οι περιποιημένες αυλές και τα γήπεδα, η πληθώρα υλικών, οργάνων, αθλητικού εξοπλισμού δημιουργούν σίγουρα ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους μαθητές. Επιπλέον, στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει πάντα φρουρός, ώστε όταν η πόρτα κλείνει να είναι σχεδόν αδύνατον να μπει και να βγει κανείς χωρίς έλεγχο. Για τον ίδιο λόγο, είναι εξίσου απίθανο να κάνει “κοπάνα” ένα παιδί. Εξάλλου, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο, αφού σχεδόν ποτέ δεν χάνονται μαθήματα εξαιτίας π.χ. απεργιών και καταλήψεων. Τα αυτονόητα που θα έπρεπε να ισχύουν σε κάθε σχολείο, δηλαδή.

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω, το ιδιωτικό σχολείο εξυπηρετεί τους γονείς που εργάζονται, όχι μόνο επειδή «κρατά» εκεί τα παιδιά περισσότερες ώρες, απασχολώντας τα με αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αλλά και επειδή σε πολλές περιπτώσεις τους παρέχει μεσημεριανό γεύμα, ενώ αναλαμβάνει και τη μελέτη των μαθημάτων των παιδιών για την επόμενη ημέρα. Το φαντάζεστε να επιστρέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το παιδί να είναι διαβασμένο, φαγωμένο και να μην έχετε να το τρέχετε σε καμία εξωσχολική δραστηριότητα; Ναι, είναι τόσο ονειρικό όσο ακούγεται!

Τέλος, αλλά όχι με μικρότερη σημασία, το ιδιωτικό σχολείο δίνει στο παιδί την ευκαιρία να συναναστραφεί με παιδιά με τα οποία βρίσκεται στο ίδιο “μήκος κύματος”, σε ένα αντίστοιχο, δηλαδή, κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, το οποίο δημιουργεί ένα κοινό πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί ίσως η σχέση τους να κυλήσει πιο ομαλά. Όσο ελιτίστικο κι αν ακούγεται, είναι πολλοί οι γονείς που “ποντάρουν” στις σχέσεις αυτές για τη μελλοντική εξέλιξη των παιδιών τους, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

“Βγάζουν” τα ιδιωτικά σχολεία αποκλειστικά άριστους μαθητές; Τους μελλοντικούς, δηλαδή, επιστήμονες; Όχι απαραίτητα. Δίνουν, όμως, στους μαθητές τα απαραίτητα ερεθίσματα και εφόδια για να αριστεύσουν. Εξασφαλίζουν, ότι το παιδί σου θα γίνει καλύτερος, πιο ολοκληρωμένος και ευτυχής άνθρωπος; Όχι, αγαπητοί μου, αυτό είναι πρώτα απ’όλα δική σας δουλειά. Εξασφαλίζουν, όμως, ότι θα μάθει να σέβεται το σύστημα εκπαίδευσης, γιατί αντίστοιχο σεβασμό έχει εισπράξει από αυτό. Αποτελούν τα δίδακτρά τους ένα δυσβάσταχτο κόστος, ένα έξοδο που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να καλύπτεις για 12 συναπτά έτη; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και είναι κάτι που θα πρέπει να προϋπολογίσει κανείς πολύ καλά, πριν πάρει μια τέτοια απόφαση. Αν τα “κουκιά” βγουν, όμως, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται ποτέ να τη μετανιώσει.

Τη μεγαλύτερη ποικιλία και τα πιο πρωτότυπα σχέδια σχολικών ειδών βρήκαμε στο scholart.gr!

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι περισσότεροι γονείς έχουν ξεκινήσει ήδη την διαδικασία αναζήτησης των ωραιότερων μα και οικονομικότερων σχολικών ειδών για τα παιδιά τους, τα οποία ειδικά φέτος θα προτιμήσουν να αγοράσουν online!

Πριν απευθυνθείτε οπουδήποτε αλλού, ρίξτε μια ματιά στο ηλεκτρονικό κατάστημα scholart.gr, όπου θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε ποιοτικά σχολικά είδη και, μάλιστα, στις καλύτερες τιμές.

Οι σούπερ στιλάτες σχολικές τσάντες και κασετίνες PULSE θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, ενώ τα φοβερά ποιοτικά παγούρια και Thermos της ΙΟΝ8, για ζεστά και κρύα ροφήματα, θα γίνουν οι καλύτεροι σύντροφοί τους! Θα τα βρείτε στο scholart.gr, με τη μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων στην αγορά και με όμορφα παιδικά σχέδια!

Ακόμα, οι μικρές μαθήτριες θα ξετρελαθούν με τα τετράδια, τα ντοσιέ, τα πορτοφόλια και τις τσάντες της Anekke, με σχέδια στην τελευταία λέξη της μόδας!

Το scholart.gr αγαπάει τα καλλιτεχνικά

H Εταιρεία Scholart A.E. έχει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή στην Ελλάδα των προϊόντων Pentel από το 1967. H Pentel κατασκευάζει μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων γραφής και σχεδιάσεως, όπως στυλό, μαρκαδόροι, μηχανικά μολύβια, διορθωτικά, γόμες κλπ.

Στα είδη χειροτεχνίας η Pentel έχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, κάτω από τη γενική ονομασία Pentel Arts. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά λαδοπαστέλ, ξύλινα μολύβια σε πολλά χρώματα, μαρκαδόροι υφασμάτων, πινέλο με δοχείο νερού, ειδικοί μαρκαδόροι κατάλληλοι για καλλιγραφία και ένα set από ξύλινα μολύβια 24 τεμαχίων ή ένα set μολύβια ακουαρέλας 12 τεμαχίων κ.α.

Η Scholart επίσης εισάγει από την Γερμανία και διακινεί τα χειροποίητα πινέλα KUM με άριστη ποιότητα, κατάλληλα τόσο για ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες.

Η Scholart εισάγει και διανέμει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα:

– τα είδη αρχειοθέτησης από πολυπροπυλένιο της πρωτοπόρου εταιρείας Foldermate σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων,

– τα ποιοτικά παγούρια και Thermos της ΙΟΝ8, για ζεστά και κρύα ροφήματα με τη μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων στην αγορά και με όμορφα παιδικά σχέδια,

– υγρό γυαλί, ρητίνες και καλούπια για κατασκευή κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων χειροτεχνίας της Reschimica,

– τετράδια, ντοσιέ, πορτοφόλια και τσάντες της Anekke,

– τετράδια καρφίτσα και σπιράλ της Ancor,

– σχολικές τσάντες και κασετίνες της Pulse,

– ατζέντες, σημειωματάρια και σελιδοδείκτες της Premium Paper και της Pictura,

– Συρραπτικά, αποσυρραπτικά και περφορατέρ της Kanex κ.ά.

Επικοινωνία:

SCHOLART A.E. Τσαμαδού 25, 16345 Ηλιούπολη, Αθήνα

Τηλ. +30 210 9764 772 – Fax + 30 210 9764 774

email info@scholart.gr – url www.scholart.gr

5 tips για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα στην αγορά σχολικών ειδών

Και έφτασε η εποχή για την αγορά των σχολικών. Καινούργια σάκα, τετράδια, μολύβια, στυλό, γόμες, κασετίνες. Η χαρά κάθε μαθητή και μάλλον το άγχος κάθε γονιού.

Για τα παιδιά η αγορά των σχολικών ειδών μπορεί να είναι η μόνη ευχάριστη υπόθεση σε ό,τι αφορά τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδεύετε μια περιουσία κάθε χρόνο σε τετράδια, μαρκαδόρους, μολύβια και άλλες σχολικές προμήθειες.

Οι παρορμητικές αγορές μπορεί να τινάξουν τον προϋπολογισμό σας στον αέρα.

Ακολουθήστε πέντε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο, χωρίς συγχρόνως να αφήσετε παραπονεμένο τον μικρό σας μαθητή:

 • Πριν αγοράσετε οτιδήποτε καλό θα ήταν να κάνετε μια μικρή έρευνα στα ράφια και τα συρτάρια της βιβλιοθήκης των παιδιών, προκειμένου να βρείτε «κρυμμένους θησαυρούς» που έχουν ξεμείνει εκεί από την περασμένη χρονιά. Έπειτα, καταγράψτε τα «ευρήματά» σας και εξετάστε τι πραγματικά χρειάζεται το παιδί, προτού ξεκινήσετε τη βόλτα σας στα μαγαζιά σχολικών ειδών.
 • Δοκιμάστε να φτιάξετε μια λίστα και να ορίσετε ένα συγκεκριμένο budget για τις αγορές σας. Οι παρορμητικές αγορές μπορεί να τινάξουν τον προϋπολογισμό σας στον αέρα. Φροντίστε ώστε να μην ξεφύγετε ούτε από τη λίστα ούτε από το ποσό των χρημάτων που σκοπεύετε να διαθέσετε και μην παρασύρεστε από διάφορα μικροαντικείμενα.
 • Χρησιμοποιήστε τη λίστα σας για να αποφασίσετε σε ποια καταστήματα θα κάνετε τις αγορές σας. Ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε περισσότερα από ένα. Έχοντας αντιστοιχίσει τις αγορές σας με τα ανάλογα καταστήματα, θα εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο από το να φεύγατε από το σπίτι χωρίς συγκεκριμένο πλάνο.
 • Ξεκινήστε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κανείς δεν θα ήθελε να χαλάσει τη χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού, σκεπτόμενος την επιστροφή στα θρανία και τις σχολικές προμήθειες, όμως καλό θα ήταν να είστε προνοητικοί. Έπειτα, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις και να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα.
 • Πολλές φορές συμβαίνει το παιδί σας να ξεμένει από προμήθειες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να αγοράσετε επιπλέον εξοπλισμό (μολύβια, τετράδια, γόμες) στην έναρξη του σχολικού έτους, όπου μπορείτε να βρείτε αντικείμενα σε προσφορές. Εάν τελικά το παιδί σας δεν τα χρησιμοποιήσει φέτος, θα έχετε απόθεμα για την επόμενη σχολική χρονιά.

8 καλοί λόγοι για να αγοράσετε φέτος τα σχολικά σας από το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο!

Το 1ο & το μόνο κατάστημα στην Ελλάδα, με γραπτή Εγγύηση Σχολικής Τσάντας

Το φετινό καλοκαιράκι, που πλησιάζει στο τέλος του (δυστυχώς!), ήταν ίσως το πιο αλλόκοτο της ζωής μας. Καθώς προσπαθούμε να προσγειωθούμε στην “μετα-καλοκαιρινή” πραγματικότητα, λοιπόν, και σκεφτόμαστε τη νέα σεζόν που είναι στα σκαριά, η νέα σχολική χρονιά είναι σίγουρα μία από τις βασικές μας σκέψεις, τουλάχιστον για όσους έχουν μικρα (ή μεγάλα) μπομπιράκια!

Ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για την νέα σχολική χρονιά!

Στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, επειδή ακριβώς οι καιροι που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι και πρωτόγνωροι, αφιέρωσαν ολόκληρο το καλοκαίρι τους για έναν και μόνο σκοπό: να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για να μας προσφέρουν ασφαλείς, οικονομικές και εξαιρετικού επιπέδου αγορές για τα σχολικά είδη της νέας σχολικής χρονιάς. Τι το διαφορετικό ωστόσο, κάνουν σε αυτό το Βιβλιοπωλείο και αξίζουν την προσοχή μας..; 

Αυτοί είναι οι 8 λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιλέξουμε φέτος το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο για τις σχολικές αγορές μας:

#1: Γραπτή Εγγύηση Σχολικης Τσαντας (1η και μόνη επιχείρηση στην Ελλάδα!)

Το πρώτο, ίσως, προϊόν της λίστας που αναζητούν οι περισσότεροι είναι η σχολική τσάντα, ιδίως όταν αυτή έχει “φάει τα ψωμιά της” από την περσινή χρονιά και χρειάζεται αντικατάσταση. Το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο από το 2019 είναι η 1η και η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που προσφέρει την πρόσθετη, γραπτή εγγύηση σχολικής τσάντας! Η εγγύηση πρακτικά λειτουργεί σαν περαιτέρω δικλείδα ασφαλείας για τον γονέα, ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο για την ποιότητα της τσάντας που αγόρασε. Όντας 30 χρόνια σχεδόν στον χώρο, στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο είναι απόλυτα σίγουροι ότι συνεργαζόνται μόνο με κορυφαίους κατασκευαστές σχολικών σακιδίων -γι’αυτό άλλωστε και η εγγύηση! Αν, δηλαδή, κάτι πάει στραβά και δείτε κάποια αδικαιολόγητη φθορά το πρώτο δίμηνο μετά την αγορά της τσάντας (π.χ. ξηλωμένο γαζί ή φερμουάρ, στραβή ραφή κλπ), κάτι που παραπέμπει σε εργοστασιακό ελάττωμα, το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο δεσμεύεται για δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση! Η εγγύηση αφορά ΟΛΕΣ τις σχολικές τσάντες, είτε τις αγοράσετε από κάποιο από τα 2 καταστήματά του, είτε από το eshop του βιβλιοπωλείου! Διαβάστε περισσότερα εδώ.

#2: Νέα υπηρεσία “Fast track pick up!” 

Το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο έχει λάβει μία σειρά από υγειονομικά μέτρα για την επαρκή προστασία τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων του (μπορείτε να τα δείτε εδώ). Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Φέτος, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει στις Back to School καινοτομίες, αποφάσισε να εξαφανίσει τις… σχολικές ουρές! Λόγω των πολύ δύσκολων καιρών που διανύουμε, η ομάδα πίσω από το βιβλιοπωλείο θέλησε να αλλάξει τα δεδομένα με μία νέα υπηρεσία που έρχεται να δώσει λύση σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τους γονείς κάθε Σεπτέμβρη και συνάμα να προσφέρει έναν υγειονομικά πιο ασφαλή τρόπο αγορών. Και το κατάφερε!

Η νέα, δωρεάν υπηρεσία Fast Track Pickup, επιτρέπει τη γρήγορη παραλαβή παραγγελίας από τα φυσικά καταστήματα, παρακάμπτοντας τα… κλασσικά ταμεία και τις ουρές τους. Πώς; Εσείς κάνετε την παραγγελία σας ηλεκτρονικά επιλέγοντας στο Checkout “Fast Track Pickup”, την προπληρώνετε και όταν είναι έτοιμη (και με κομμένη απόδειξη), σας τηλεφωνούν από το βιβλιοπωλείο για να την παραλάβετε από το ειδικό Fast track ταμείο, σε λιγότερο από 2′! Εναλλακτικά, αν δεν είστε είστε fan των online αγορών, μπορείτε να παραδώσετε απευθείας τη λίστα σας στα ειδικά fast track ταμεία των φυσικών καταστημάτων (έχουν ειδική σήμανση!) και θα σας τηλεφωνήσουν όταν είναι έτοιμη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την υπηρεσία εδώ.

Με έναν σμπάρο, λοιπόν, 3 τριγώνια αφού το Fast Track pickup:

 • Μειώνει δραστικά τον χρόνο παραλαβής, επιτρέποντας κυριολεκτικά παραλαβή παραγγελίας σε λιγότερο από 2′ λεπτά!
 • “Διαλύει” την ταλαιπωρία των σχολικών ουρών αφού παρακάμπτει εντελώς την αναμονή στα παραδοσιακά ταμεία!
 • Είναι υγειονομικά η αρτιότερη επιλογή μιας και μειώνει δραστικά τον χρόνο παραμονής σας στα καταστήματά μας (Στο κατάστημα της Αργοστολίου μάλιστα το Fast Track είναι υπαίθριο!)

#3: Ταχύτερο & ανασχεδιασμένο eshop!

Για να διευκολύνει φέτος ακόμα περισσότερο όσους προτιμήσουν να ψωνίσουν τα σχολικά τους από το σπίτι, από την 1η Ιουλίου το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο λάνσαρε την ανανεωμένη version του eshop του! Όντας πλέον πολύ ταχύτερο, ομορφότερο και ευκολότερο στη χρήση από πριν (τόσο από κινητό όσο και από laptop ή tablet), στο νέο e-shop μπορείτε να επιλέξετε τις τσάντες και τα σχολικά σας είδη πανεύκολα και γρήγορα.

Extra Tip: Μάλιστα, πλέον τα καταστήματα συνεργάζονται με 2 courier και μέσα στο καλοκαίρι αναβάθμισαν τα συστήματά τους, προσφέροντας αυτόματο tracking σε κάθε παραγγελία, τόσο με SMS όσο και με email, για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας!

#4: Ειδικές παροχές μέσα από τη Κάρτα Μέλους (και για Ανέργους & Πολύτεκνους)!

Αν μένετε στα Νότια Προάστια ή κοντά στα 2 φυσικά καταστήματα του βιβλιοπωλείου, αυτό θα σας ενδιαφέρει! Εδώ και χρόνια, κάθε Σεπτέμβρη το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο μέσα από το πρόγραμμα της Κάρτας Μέλους Τετράγωνο, προσφέρει ειδικές εκπτώσεις σε ανέργους και σε πολύτεκνους, εκπτώσεις σε σε σχολικές τσάντες, σχολικά βοηθήματα και ξενόγλωσσα βιβλία, με ένα από τα πιο αποδοτικά point systems της αγοράς! Μπορείτε να διαβάσετε τις φετινές παροχές των καταστημάτων εδώ.

Tip #1: Για το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο πολύτεκνοι είναι και οι 3τεκνοι.

Tip #2: Κάθε Σεπτέμβρη κληρώνουν και πολλά δωράκια, οπότε αν πας 1η-30 Σεπτέμβρη αναζήτησε το “Τυχερό Κουτί”.

#5: 1.500+ κριτικές πελατών!

Δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και e-shops στην Ελλάδα με τόσες πολλές κριτικές πελατών (1.500+) και αυτό κάτι λέει για το μεράκι και το πάθος που είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας των ανθρώπων του βιβλιοπωλείου, όλα αυτά τα χρονια. Το κυριότερο; Ο μέσος όρος του συνόλου των κριτικών στο site, στο Skroutz, στο BestPrice, το Facebook και στη Google, είναι 4.8/5, που είναι από τα υψηλότερα “σκορ” που θα βρείτε γενικότερα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου! Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις κριτικές εδώ.#6: Συνεργασία με 256 σχολεία από 27 δήμους της Ελλάδας

Μέχρι σήμερα έχουν εμπιστευθεί το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο πάνω από 250 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, από 27 διαφορετικού δήμους της Ελλάδας, αποδεικνύοντας με… αριθμούς ότι γνωρίζουν τα σχολικά όσο (πολύ) λίγοι!

#7: 29 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στα σχολικά

Η εξειδίκευση είναι σίγουρα καθοριστικός παράγοντας επιλογής σε κάθε τομέα γιατί εξασφαλίζει βαθιά γνώση του αντικειμένου. Έτσι, το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, από το 1991 όταν πρωτοξεκίνησε σε έναν μικρό, τετράγωνο χώρο (μόλις 25 τ.μ!) μέχρι σήμερα, 29 χρόνια μετά, συνεχίζει με το ίδιο πάθος να είναι δίπλα στον μαθητή, τον γονέα και τον εκπαιδευτικό, κάθε χρόνο όλο το χρόνο, όχι μόνο τον Σεπτεμβρη. Γιατί για το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο τα σχολικά δεν είναι εποχιακή υπόθεση!

Tip: Αναλαμβάνουν και ντύσιμο σχολικών βιβλίων με την πρωτοποριακή και φιλική για το περιβάλλον μέθοδο Co Libri!

#8: 2 καταστήματα και χιλιάδες επώνυμα προϊόντα στη διάθεσή σας!

Έχοντας ως όραμα να είναι “το Βιβλιοπωλείο που κάθε γονιός θα ήθελε για το παιδί του”, το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο έχει επενδύσει πολλά και στα φυσικά του καταστήματα, διαθέτοντας 2 καταστήματα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ! Και στα δύο καταστήματα θα βρείτε αμέτρητα επώνυμα σχολικά είδη, τεράστια ποικιλία σε είδη χειροτεχνίας (έχουν ετοιμοπαράδοτα πάνω από 110 διαφορετικά χαρτόνια με σχέδια!), οικονομικά χαρτικά και “ψαγμένα” εκπαιδευτικά παιχνίδια, πολλά εκ των οποίων είναι δοκιμασμένα απο τα συνεργαζόμενα σχολεία για ακόμα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και προτάσεις! Μάλιστα, στο 3-οροφο κατάστημα της Λεωγ. Αγ. Δημητρίου διοργανώνονται και εκδηλώσεις όλο το χρόνο!

Πού θα βρείτε το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο:

Κατάστημα 1: Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 177 Άγ. Δημήτριος Αττικής,  17343, 210 9716983

Κατάστημα 2: Αργοστολίου 99 Άγ. Δημήτριος Αττικής,  17342, 210 9843462

Shop Online: www.tetragonobookstores.gr

Καλές (τελευταίες) βουτιές και καλή σχολική χρονιά! 

“Το παιδί μου δεν γράφει καλά γράμματα”: Έχει δυσγραφία ή κακογραφία;

Πολλές φορές τα "κακά" γράμματα των παιδιών θεωρούμε ότι οφείλονται σε βιασύνη ή έλλειψη προσπάθειας. Έχετε αναλογιατεί ότι μπορεί να φταεί και κάτι άλλο;

Τα δυσανάγνωστα γράμματα στα τετράδια των παιδιών είναι μια πρώτη ένδειξη για το αν, τελικά, το παιδί είναι δυσγραφικό ή απλά κακογράφος.

Η κακογραφία είναι η γρήγορη και άσχημη γραφή, χωρίς όμως να αποτελεί μαθησιακή δυσκολία.

Τι είναι η δυσγραφία και ποια τα συμπτώματα;

Η δυσγραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει τη γραφή. Το φαινόμενο, αυτό, μπορεί να συνυπάρχει με τη δυσλεξία, καθώς τα παιδιά με δυσλεξία αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τη γραφή, που και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν την ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση.

Ένα παιδί με δυσγραφία παρουσιάζει τις εξής δυσκολίες:

Οι γραπτές του εργασίες είναι συμπληρωμένες με δυσανάγνωστα γράμματα.
Γράφει εκτός των γραμμών του τετραδίου.
Δεν τελειώνει τις εργασίες του στην ώρα τους.
Κάνει αρκετά ορθογραφικά λάθη.
Κάνει συχνή χρήση της γομολάστιχας.
Δεν κρατάει με το σωστό τρόπο τα μολύβια του.
Η στάση του σώματός του είναι κακή.
Υπάρχει μια ακαταστασία στα γραπτά του.
Δε συμμετέχει ενεργά σε γραφοκινητικές δραστηριότητες.

writing-ctr

Τι είναι η κακογραφία και ποια τα συμπτώματα;

Η κακογραφία είναι η γρήγορη και άσχημη γραφή, χωρίς όμως να αποτελεί μαθησιακή δυσκολία. Συνήθως, το παιδί με κακογραφία κάνει κακή αρχή σε ασκήσεις της πρώτης γραφής στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία από το δάσκαλο ή το γονιό.

Οι δυσκολίες που παρουσιάζουν είναι οι εξής:

Τα δυσανάγνωστα γράμματά του παρουσιάζουν άνισο μέγεθος.
Δεν τοποθετεί τα γράμματα με σωστό τρόπο στις γραμμές του τετραδίου.
Όταν δίνει προσοχή στο γραπτό του, κάνει ευανάγνωστα γράμματα.
Δεν κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη.

Πώς αντιμετωπίζονται η δυσγραφία και η κακογραφία;

Χρησιμοποιούμε μολύβια με μαλακή μύτη.
Χρησιμοποιούμε στυλό με τη γόμα στο καπάκι του.
Επιμένουμε σε ασκήσεις πρώτης γραφής (σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί).
Παρόλο που ο υπολογιστής βοηθάει το παιδί να γράφει ευανάγνωστα, έρευνες έδειξαν πως το παιδί γράφει μεγαλύτερες εκθέσεις όταν μαθαίνει να χρησιμοποιεί στυλό παρά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Καλό είναι, λοιπόν, να γίνεται συνδυασμός γραφής με το στυλό και με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
Επιμένουμε στη διόρθωση ορθογραφικών λαθών.
Βάζουμε το παιδί να αντιγράφει, καθημερινά, μία με δύο προτάσεις πάνω σε έντονες γραμμές τετραδίου, βάζοντας από κάτω ένα χάρακα για να μην ξεφεύγει.
Βάζουμε το παιδί να χρωματίζει τα γράμματα της αλφαβήτου, αφού τα έχουμε σχεδιάσει σε χαρτόνι και τα έχουμε κόψει, υπενθυμίζοντάς του να μη βγαίνει από το κενό.
Φτιάχνουμε λεξούλες με διακεκομμένες τις γραμμές και ζητάμε από το παιδί να τις περάσει από πάνω με το μολύβι, χωρίς να βγαίνει από τις γραμμές.
Φτιάχνουμε λέξεις με την πλαστελίνη ή με τον πηλό και ζητάμε από το παιδί να κάνει ακριβώς το ίδιο.
Χρησιμοποιούμε παιχνίδια με λαβύρινθους, υπενθυμίζοντας, πάντα, στο παιδί να μη βγαίνει απ’ έξω.

Από τη  Δημητριάδου Ιωάννα – Ειδική Παιδαγωγός BSc, PgD

Διαβάστε:

Δυσγραφία: Μια πολύπλοκη υπόθεση

Ασκήσεις στο σπίτι για να γράψουν καλύτερα γράμματα

13 συμβουλές για να βοηθηθούν στη γραφή οι αριστερόχειρες μαθητές

“Πρώτες βοήθειες” για το διάβασμα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Ποιες είναι οι σοβαρότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας και πώς θα το βοηθήσετε.

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας, που συχνά αποκαλούνται υπερκινητικά ή με διάσπαση προσοχής, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην καθημερινή σχολική μελέτη.

Το παιδί μπορεί να θέλει και να προσπαθεί αλλά να μην τα καταφέρνει!

Ποιες είναι οι σοβαρότερες δυσκολίες

– άρνηση να ξεκινήσουν το διάβασμα

– κάθονται να διαβάσουν αλλά τελικά “χαζεύουν

– κάνουν τις μισές ασκήσεις

– παρατούν το ένα μάθημα στην μέση και πάνε στο επόμενο

– δεν οργανώνουν το χώρο – τα βιβλία και τα τετράδια πιάνουν σχεδόν όλο το γραφείο!

– δεν οργανώνουν το χρόνο – για μια απλή άσκηση μπορεί να κάνουν 1 ώρα, απλά επειδή δεν συγκεντρώνονται

– η συμπεριφορά τους προκαλεί θυμό στους γονείς – έτσι υπάρχουν συχνά καυγάδες στο σπίτι. Κλασική σκηνή η μαμά να παρακαλά, να κυνηγά το παιδί να διαβάσει και τελικά να φτάνει βράδυ να γίνεται η μελέτη!

– περνούν όλο το απόγευμα διαβάζοντας

– θέλουν συνεχώς να κάνουν διαλείμματα

– δεν μπορούν να αποστηθίσουν κάτι γρήγορα

Όλες αυτές οι δυσκολίες δεν οφείλονται στη διάθεση του παιδιού! Το παιδί μπορεί να θέλει και να προσπαθεί αλλά να μην τα καταφέρνει! Χρειάζεται κάποιον να του δείξει πώς να διαβάζει τα μαθήματα πιο αποτελεσματικά.

Η ειδική παιδαγωγός Σοφία Τσιντσικλόγλου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το καθημερινό διάβασμα στο σπίτι

Οργάνωση χώρου. Είναι η αρχή των πάντων! Τακτοποιημένος χώρος, χωρίς πολλά οπτικά ερεθίσματα, άδειο γραφείο, καλός φωτισμός.

Οργάνωση χρόνου. Το απόλυτα απαραίτητο συστατικό! Χρησιμοποιήστε ρολόγια ή χρονόμετρα ή κλεψύδρες για να ξέρει το παιδί πότε πρέπει να αρχίσει το διάβασμα ή πότε να τελειώσει μια άσκηση.

Οργάνωση μελέτης. Όταν έρθει η ώρα της μελέτης, βοηθήστε το παιδί στην οργάνωση- αρχικά αυτό θα το κάνετε μαζί μέχρι να μπορεί μόνο του. Δείτε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, τσεκάρετε τι ασκήσεις έχει σε κάθε μάθημα, βάλτε τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια πάνω στο γραφείο, γράψτε σε ένα χαρτί τι ασκήσεις έχει. π.χ.
Ιστορία, κεφάλαιο 21
Γλώσσα, άσκηση 1, σελ 29
Δημιουργία προτάσεων στο τετράδιο
Μαθηματικά, ασκήσεις σελ 35

Έτσι το παιδί θα μπορεί να δει τι έχει ακόμα να κάνει. Τελειώνοντας κάθε μάθημα, διαγράψτε το από την λίστα!

boy-doing-homework

Στα μεγάλα κείμενα

– Βοηθήστε το παιδί όταν έχει να διαβάσει μεγάλα κείμενα. Βλέποντας ένα μακροσκελές κείμενο το παιδί θα προσπαθήσει κοιτάζοντας το με γρήγορη ματιά να αποδώσει το νόημα, προσθέτοντας στοιχεία από τη φαντασία του! Βάλτε το να διαβάσει δυνατά και ανά παράγραφο σημειώστε τα κύρια σημεία ή λέξεις κλειδιά ή γράψτε πλαγιότιτλους!

5vwj5n8x-1394488827Συμβουλές για τα δευτερεύοντα μαθήματα, για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

– Για να μπορέσει να θυμάται ονόματα π.χ. στην Ιστορία, σχεδιάστε μια φιγούρα και μάλιστα αστεία και ονομάστε την με το όνομα που λέει το βιβλίο. Έτσι θα αποτυπωθεί καλύτερα στο παιδί!
Για να μάθει τα ονόματα των ποταμών στη Γεωγραφία, φτιάξτε ένα ποτάμι και γράψτε σε κάθε πέτρα και ένα όνομα.

– Μνημονικές τεχνικές

– Πολλές φορές τα παιδιά με διάσπαση και υπερκινητικότητα μαθαίνουν καλύτερα όταν περπατάνε, π.χ. διαβάζουν την Ιστορία κάνοντας βόλτες στο διάδρομο! Μην σας φαίνεται παράξενο και μην το σταματάτε αν έχει αποτέλεσμα!

Η ενασχόληση με ένα μπαλάκι αντιστρές επίσης βοηθάει, όταν το παιδί διαβάζει ή όταν του κάνετε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημα.

– Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή το παιχνίδι ηλεκτρονικών παιχνιδιών πριν το διάβασμα δυσχεραίνουν την προσπάθεια.

– Αν προτιμούν να γράφουν κάποιες ασκήσεις π.χ. μια έκθεση στον υπολογιστή, δεχτείτε το! Μιλήστε με τον εκπαιδευτικό της τάξης και ζητήστε του/της να αποδεχτεί θετικά αυτές τις ασκήσεις.

– Μην θυμώνετε….! Δύσκολο μερικές φορές αλλά πολύ ουσιαστικό να το ελέγχετε! Δεν φταίει το παιδί, αλλά η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής. Προσπαθήστε να βρείτε θετικούς τρόπους προσέγγισης, να επιβραβεύετε, να θέτετε στόχους μαζί με το παιδί και να είστε δίπλα του με υπομονή.

-Αν παρά τις προσπάθειες σας το παιδί δεν μπορεί να οργανωθεί, έχει μαθησιακές δυσκολίες και κενά, πρέπει να κάνετε εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής.

Πρόταση βιβλίου: 

i-learn: Επιστροφή στο σχολείο με την πιο άρτια και διασκεδαστική εκπαιδευτική πλατφόρμα για μαθητές Δημοτικού