Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

Η επιλογή του παιδικού σταθμού που φιλοξενεί το παιδί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική καταστάση για τους γονείς οι οποιοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν ό,τι το καλύτερο για τα παιδιά.

Η πρώτη φορά που θα απομακρυνθεί το παιδί για πολλές ώρες από το σπίτι, είναι όταν θα έρθει η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό. Είναι η στιγμή που θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα κοινωνικοποίησης σε ένα νέο χώρο, αφομοιώνοντας και κάνοντας πράξη τα όσα διδάχθηκε από σας στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης που του κάνετε εντός της οικογένειας.

Οι παιδικοί σταθμοί χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το πού υπάγεται η οργάνωση και η λειτουργία τους. Υπάρχουν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί, αυτοί που υπάγονται στους κατά τόπους δήμους και στις κοινότητες καθώς και οι ιδιωτικοί.

Το infokids.gr, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες των αναγνωστών, σας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της επιλογής του παιδικού σταθμού που θα φιλοξενήσει το δικό σας παιδάκι και ποια κριτήρια θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ούτως ώστε να σιγουρευτείτε ότι κάνετε τη σωστότερη επιλογή βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων σας.

Πριν ξεκινήσετε την “έρευνα αγοράς” καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι στους κρατικούς σταθμούς δεν απαιτούνται δίδακτρα, στους δημοτικούς και τους κοινοτικούς απαιτείται κάθε μήνα η καταβολή ενός ποσού που ποικίλλει ανά περιοχή και τέλος στους ιδιωτικούς το κόστος καθορίζεται αποκλειστικά εκ της διευθύνσεως.

Πρώτα από όλα καλό θα ήταν να κάνετε μια λίστα με τους παιδικούς σταθμούς που υπάρχουν κοντά στο σπίτι σας ούτως ώστε να έχετε μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αναζήτησή σας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους σταθμούς θα πάρετε πληροφορίες αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών, των αργιών αλλά και του καλοκαιριού, το διαιτολόγιο των παιδιών, την ασφάλεια του κτιρίου και του διαθέσιμου εξοπλισμού, τη δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών από και προς το σπίτι, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τον αριθμό μαθητων ανά τάξη και φυσικά το κόστος διδάκτρων. Βάσει των απαντήσεων που θα λάβετε, θα κρίνεται ποιοι σταθμοί ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις ανάγκες σας και θα κανονίσετε να τους επισκεφθείτε για να διαπιστώσετε εκ του σύνεγγυς αν και κατά ποσό ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο παιδικό σταθμό, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς είναι δομημένοι και διαμορφωμένοι οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, να αερίζονται επαρκώς, να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να κινούνται ελεύθερα χωρίς να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά ενώ οι εξωτερικοί χωροί πρέπει να είναι περιποιημένοι και τα παιχνίδια να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η τυχόν πιθανότητα ατυχήματος. Ελέγξτε εάν ο χώρος διαθέτει πλήρες φαρμακείο, γιατρό ή νοσοκόμα καθώς, πώς χειρίζονται την περίπτωση που κάποιο παιδί πρέπει να μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο και γενικότερα ποια είναι η αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Μετά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, καλό θα ήταν να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με το διδακτικό προσωπικό και την διεύθυνση. Βεβαιωθείτε ότι ο σταθμός διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά λειτουργίας ειδάλλως δεν αξίζει το κόπο να συνεχίσετε την ξενάγηση. Εάν μείνετε ικανοποιημένοι από τη συζήτηση με τη διεύθυνση, ρωτήστε για το εκπαιδευτικό προσωπικό ποια είναι η επιμόρφωση τους και ποια εκπαιδευτική μέθοδος ακολουθείται. Ζητήστε πληροφορίες για το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές ανάγκες και ικανότητες κάθε ηλικίας των παιδιών που φιλοξενούνται.

Επισκεφθείτε τη κουζίνα όπου προετοιμάζεται το φαγητό και ζητήστε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εδέσματα της ημέρας. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες με το φαγητό ή εμφανίζει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιες τροφές συζητήστε το με την υπεύθυνη για να σας πει πώς θα χειριστού το ζήτημα.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να σας απασχολούν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του κατάλληλου παιδικού σταθμού.

Μην διστάσετε να θέσετε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση στους υπευθύνους καθώς η ασφάλεια των παιδιών και η δική σας βεβαιότητα ότι καλύπτονται οι ανάγκες σας είναι πρωτεύον κριτήριο της επιλογή σας.

Πρόταση βιβλίου:

Ηλιόφωτο: Ένα σχολείο σαν ζεστή, φωτεινή αγκαλιά για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ο παιδικός σταθμός «ΗΛΙΟΦΩΤΟ» εδώ και 32 συνεχόμενα σχολικά έτη αποτελεί στη Νεάπολη της Νίκαιας μια ζεστή, φωτεινή αγκαλιά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Απευθύνεται σε ηλικίες μεταβρεφικές, προ-προνηπιακές, προνηπιακές και νηπιακές, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στα άριστα παιδαγωγικά προγράμματά του.

Σε έναν νέο χώρο, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ζεστή, χαρούμενη ατμόσφαιρα, υποδέχεται τους μικρούς μαθητές χαρίζοντάς τους ώρες δημιουργικής απασχόλησης και πολλή αγάπη και διάθεση από τις δασκάλες να μεγαλώσουν ολοκληρωμένα παιδιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδικού σταθμού Ηλιόφωτο

Το πρόγραμμα του Ηλιόφωτου αναπτύσσει τη νοημοσύνη, την υπευθυνότητα και καλλιεργεί τη φαντασία, τη συνεργασία και την αντίληψη, βοηθώντας τους αυριανούς πολίτες ν’ αποκτήσουν από σήμερα τις σωστές βάσεις.

Σε αυτό περιλαμβάνεται ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως αρμόζει ανάλογα στην αντίστοιχη ηλικία:

Συζητήσεις διάφορων θεμάτων με σκοπό την τήρηση κανόνων στους διάλογους.

Ανάγνωση παραμυθιών

Χειροτεχνικές εργασίες με ποικιλία υλικών και με οδηγό τη δημιουργική φαντασία.

Κουκλοθέατρο

Δραματοποίηση

Θεατρικό παιχνίδι

Μουσικοκινητική αγωγή

Αισθητηριακές ασκήσεις με σκοπό το “άνοιγμα” των αισθήσεων καθώς και της ευαισθητοποίησης και της δεκτικότητας ώστε μέσα από το παιχνίδι να αποκτήσουν τα παιδιά βασικές γνώσεις.

Ζωγραφική

Εκπαιδευτικά puzzle

Συστηματική διδακτέα ύλη που δίνεται στο κάθε τμήμα σε βιβλίο εργασιών και ασκήσεων.

Επαφή με την αγγλική γλωσσά.

Ακόμα, παρέχονται ευκαιρίες ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής μόρφωσης των παιδιών σε:

• Επισκέψεις παιδικών μουσείων

• Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους

• Επισκέψεις σε βιωματικά πάρκα

• Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Ηλιόφωτο γίνονται δεκτά παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 2 ½ ετών μέχρι 6 ετών, οπότε και προετοιμάζονται κατάλληλα για να ξεκινήσουν το Νηπιαγωγείο.

Η χρονική διάρκεια λειτουργίας του σταθμού είναι 11μηνη, από Σεπτέμβριο έως και Ιούλιο, με σίτιση και δυνατότητα μεταφοράς με σχολικό λεωφορείο από τις 7.00 – 17.00 μμ (εφόσον οι γονείς το επιθυμούν).

Πρότυπος Παιδικός Σταθμός Ηλιόφωτο

Ομήρου 59, Νεάπολη – Νίκαια, τηλ. 2104959213

www.iliofoto.gr

Facebook page: Ηλιόφωτο

Πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό: Οι 2 συμβουλές του παιδιάτρου που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

Πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό και το άγχος κάθε γονιού "χτυπά" κόκκινο. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για να κυλήσουν όλα ομαλά και όμορφα!

Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό αποτελούν ένα στοίχημα και για τις δύο πλευρές. Οι γονείς χρειάζεται να επιτρέψουν στο παιδί τους να τους «αφήσει» και το μικρό παιδί να μπορέσει να «αφεθεί» με ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον με καινούργια πρόσωπα.

Οι συμπεριφορές μπορεί να ποικίλουν από έντονο κλάμα ή τάση για απομόνωση και άρνηση να αφήσει το άτομο που το συνοδεύει.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους, είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να αρρωσταίνουν. H επαφή αυτή τις περισσότερες φορές συμπίπτει με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού δημιουργώντας στους γονείς ανησυχία. Στην πραγματικότητα θα ήταν ασυνήθιστο να μην αρρωσταίνει συχνά ένα νήπιο, αφού πρόκειται για έναν οργανισμό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ιούς και μικρόβια που μεταφέρονται μεταξύ των συμμαθητών του.

Ο γνωστός παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης με μια ανάρτησή του στο Facebook συμβουλεύει τους γονείς για τις πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό και τους προειδοποιεί για 2 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου για την προσαρμογή στο παιδικό και για τη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά.

To κείμενο του παιδιάτρου

Πρώτες μέρες σε παιδικό σταθμό ή προνήπια για αρκετά μικρά παιδιά. δύο πράγματα θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς και τους επαγγελματίες του χώρου:

1. Όσο πιο ήπια προσαρμογή γίνεται. Είναι ψυχούλες, όχι ρομπότ. Πως θα νιώθατε αν ήσασταν τρελά ερωτευμένος/η με κάποιον και ξαφνικά τον/την αποχωρίζεστε για μέρες; Έτσι νιώθει και ένα μικρό παιδί που έχει βαθιά σύνδεση με τη μάνα του και ξαφνικά την αποχωρίζεται για ώρες, που για το μικρό παιδί φαίνονται αιώνες. Με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για κρίσιμες ηλικίες που καθορίζουν την ψυχολογία του παιδιού εφ’όρου ζωής.

2. Μέσα στις πρώτες 5-10 μέρες από το ξεκίνημα του παιδικού και του συγχρωτισμού, μήνα Σεπτέμβριο αρχή φθινοπώρου και αλλαγής καιρού, έρχονται νομοτελειακά οι πρώτες ιώσεις: Είναι ρινίτιδες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες από ρινοιούς και άλλους ιούς. Το παιδί θα μπουκώσει, θα κάνει μύξα, θα έχει δέκατα, ή κακοδιαθεσία με δέκατα, ή πυρετό για 2-3 μέρες, ή βήχα. Τα συμπτώματα αυτά βέβαια είναι κολλητικά με αποτέλεσμα σύντομα όλα να έχουν το ίδιο. Κάντε ότι το δυνατό και για το παιδί και για τα γύρω του να κάνει διάλειμμα, να κάνει αποφυγή επαφής με τα άλλα, να αναρρώσει καλά να κοιμηθεί καλύτερα να φάει καλύτερα να απυρετήσει για ένα 24ωρο και ΜΕΤΑ να ξαναπάει παιδικό. Και για το ίδιο, για να μην βομβαρσίσει την άμυνά του η μία ίωση μετά την άλλη χαμηλώνοντας το ανοσιακό του σύστημα και την άμυνά του, και για τα άλλα που θα κολλήσουν και αυτά.

Αυτήν την εποχή, αν το μικρό παιδί που ξεκίνησε παιδικό έχει δέκατα, είναι ίωση, κολλάει, μην πάει παιδικό. Αν έχει ζωηρή μύξα κολλάει, μεταδίδει, αν έχει έντονο βήχα μεταδίδει. Όλη μαζί μια προσπάθεια για πιο υγιή παιδιά. Και το επιχείρημα ¨μα πρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα στον παιδικό για την προσαρμογή του, για να συνηθίσει” δεν στέκει.

To post του παιδιάτρου

Στο black-sheep.gr βρήκαμε τα πιο όμορφα, στιλάτα και ποιοτικά αξεσουάρ για τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών μας

Όταν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και ο ελεύθερος χρόνος για χαλαρές βόλτες λιγοστεύει, το shopping γίνεται απόλαυση μέσα από e-shops στα οποία βρίσκουμε ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε σε μεγάλη ποικιλία και ανταγωνιστικές τιμές.

Το black-sheep.gr αποτελεί τη νέα μας “ανακάλυψη”, για την οποία είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς, αφού με ένα μόνο κλικ μια τεράστια γκάμα πρακτικών και στιλάτων αξεσουάρ για τα παιδιά μας ξετυλίγεται μπροστά μας και πραγματικά… δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε!

Σε αυτό, λοιπόν, βρήκαμε όλα τα είδη που έχει αυτή την εποχή ανάγκη το παιδί μας, ηλικίας από 0 έως 12 ετών, ενώ δεν ήταν λίγα και τα αξεσουάρ τα οποία φιγουράρουν στις λίστες του και που καλύπτουν και δικές μας επιθυμίες!

Στο μαύρο προβατάκι ανακαλύψαμε παγουράκια και θερμός για το σχολείο σε πολύ ελκυστικές τιμές, τσάντες και σακίδια για όλες τις δραστηριότητες, κασετίνες, τετράδια, εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και ομπρέλες για τις βροχερές μέρες του φθινοπώρου, παιχνίδια Stem και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για την υγιεινή των παιδιών: Οδοντόβουρτσες με οικολογική συνείδηση, βιολογικά καλλυντικά και παιδικές μάσκες προστασίας σε υπέροχα σχέδια, οι οποίες έχουν πλέον μπει στη ζωή μας για τα καλά.

Βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η υψηλή ποιότητα, αλλά και το στιλ και το design, ενώ αναμφίβολα την καρδιά των μικρών κλέβουν οι ήρωες της Disney, οι σούπερ ήρωες της Marvel, οι μονόκεροι και όλα τα αγαπημένα τους cartoon!

Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά στον καναπέ και επιλέξτε από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων για το παιδί αυτά που ανταποκρίνονται στις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Πολύ σύντομα θα βρίσκονται στην πόρτα σας…

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας μέσω του www.black-sheep.gr.

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε το 210 2207527.

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε γραπτώς στο info@black-sheep.gr.

Οι δυσκολίες στην ομιλία και το λόγο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπου είναι αυτή της ομιλίας. Η δυνατότητα επικοινωνίας και ιδιαίτερα της λεκτικής, είναι η βάση για την ένταξή του στην κοινωνία των ανθρώπων.

Το παιδί για την ομαλή του ανάπτυξη χρειάζεται να λαμβάνει όσο περισσότερα ερεθίσματα (ακουστικά, οπτικά και αφής) από το κοινωνικό του περιβάλλον και του δικούς του ανθρώπους.

Η εξελικτική πορεία της ομιλίας – λόγου του παιδιού ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, κατά την οποία το παιδί πρέπει να έχει κατακτήσει τις βασικές δομές της ομιλίας.

Σημαντικό ζήτημα για την πετυχημένη ολοκλήρωσή του είναι να του παρέχεται η δυνατότητα να εμπλέκεται σε διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης του κόσμου στον οποίο μεγαλώνει και αργότερα θα πρέπει να ζει σαν ενήλικας επισημαίνει η κ. Βασιλική Γαβρά, Λογοθεραπεύτρια, MSc.

toddler-learning-activities

Η εξελικτική πορεία της ομιλίας – λόγου του παιδιού ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, κατά την οποία το παιδί πρέπει να έχει κατακτήσει τις βασικές δομές της ομιλίας, ώστε να μπορεί να εκφράζει τις βιολογικές του ανάγκες, τις επιθυμίες του, τα συναισθήματά του, τις ιδέες και τις απόψεις του.

Πολλά παιδιά, όμως, δεν λαμβάνουν όλη την θετική επίδραση από το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής τους, με αποτέλεσμα να χάνουν κάποια από τα βασικά εξελικτικά στάδια της ανάπτυξης της ομιλίας και του λόγου.

Έτσι, όταν μπαίνουν στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, παρουσιάζουν τις παρακάτω δυσκολίες:

Η ομιλία τους δεν γίνεται κατανοητή εύκολα από ανθρώπους στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Δεν μπορούν να διατηρήσουν τη συγκέντρωση- προσοχή τους σε δραστηριότητες στο σχολείο και στο διάβασμα στο σπίτι.

Παρουσιάζουν λανθασμένα πρότυπα στη σύνταξη και γραμματική των προτάσεων που εκφέρουν.

Μιλούν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν συλλαβές ή λέξεις , να επιμηκύνουν ήχους, να μην μπορούν να ξεκινήσουν μια λέξη.

 • Συνομιλούν χωρίς να έχει συνοχή ο λόγος τους και οι σκέψεις τους.
 • Δυσκολεύονται να αφηγηθούν ένα γεγονός που έζησαν ή τα νέα τους.

calpol

 • Δεν μπορούν να κατανοήσουν μικρά κείμενα που διαβάζουν ή όσα ακούν.
 • Δυσκολεύονται να βρουν την κατάλληλη λέξη για να εκφράσουν αυτό που θέλουν.
 • Έχουν περιορισμένο παθητικό και εκφραστικό λεξιλόγιο αναφορικά με την ηλικία τους.

Δυσκολεύονται στην ανάγνωση

 • Δυσκολεύονται στην μίμηση κινήσεων στοματικών και λαρυγγικών ύστερα από εντολή (π.χ. βήξε, βγάλε έξω τη γλώσσα), ενώ αυτές οι κινήσεις γίνονται ακούσια.
 • Δυσκολεύονται να βάλουν σε σωστή σειρά τους ήχους και τις συλλαβές μιας λέξης και κάνουν μη σταθερά λάθη στις λέξεις (π.χ. «πατάκι» γίνεται «παπάκι», «αυτοκίνητο» γίνεται «πιπίνιτο».
 • Αποφεύγουν να κάνουν παρέα με συνομήλικους και προτιμούν να παίζουν μόνα τους.
 • Επαναλαμβάνουν τις ίδιες ρουτίνες (π.χ. βάζουν στη σειρά τα ζωάκια χωρίς να παίζουν με αυτά.
 • Επαναλαμβάνουν όσα λέει κάποιος άλλος χωρίς να απαντά.
 • Δυσκολεύονται στην αντιγραφή γραμμάτων και λέξεων.
 • Δυσκολεύονται να διακρίνουν λέξεις που μοιάζουν οπτικά ή ακουστικά.
 • Πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις και ξεσπάσματα είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας του παιδιού να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του.

nursery_2449997b

Οι παραπάνω δυσκολίες σχετίζονται με συγκεκριμένες διαταραχές:

Φωνολογική Διαταραχή
Αρθρωτική Διαταραχή
Γλωσσική Καθυστέρηση (αργοπορία στην εξέλιξη του λόγου συγκριτικά με τους συνομηλίκους)
ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας)
Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή
Δυσπραξία (δυσκολία στον κινητικό προγραμματισμό των εκούσιων μυϊκών κινήσεων) – Λεκτική Δυσπραξία και Στοματική Δυσπραξία
Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (SLI)
Πραγματολογική Γλωσσική Διαταραχή (δυσκολία να χρησιμοποιήσουν σωστά το λόγο ανάλογα με το πλαίσιο – περιβάλλον που βρίσκονται)
Βαρηκοΐα
Μαθησιακές δυσκολίες
Τραυλισμός

Οι δυσκολίες αυτές χρειάζεται να διαγνωστούν έγκαιρα από τους ειδικούς, ώστε το παιδί να ενταχθεί άμεσα σε κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για να έχει μια ομαλή ένταξη στο σχολείο και στο κοινωνικό σύνολο στη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικας.

Castellino: Ο βρεφονηπιακός σταθμός που θυμίζει αγαπημένα παιδικά παραμύθια!

Η επιλογή του κατάλληλου βρεφονηπιακού σταθμού – νηπιαγωγείου που θα φιλοξενήσει το παιδί μας στα πρώτα του σχολικά βήματα είναι μια σημαντική απόφαση που πρέπει να παρθεί πολύ σχολαστικά και κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

Με τη λογική ότι ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο θα γίνουν το δεύτερο σπίτι του παιδιού, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν χώρο που προσφέρει απλόχερα  θαλπωρή, δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και διαθέτει το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε το παιδί να ψυχαγωγείται, να παίζει και να μαθαίνει σε ένα απόλυτα ασφαλές παιδαγωγικό περιβάλλον.

Ο πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός – νηπιαγωγείο  Castellino, ένας υπέροχος χώρος που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες αγαπημένων παιδικών παραμυθιών, είναι η ιδανική πρόταση για την προσχολική αγωγή των παιδιών.

Οι ολοκαίνουργιες ιδιόκτητες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του σε συνδυασμό  με το εκπαιδευτικό προσωπικό που διακρίνεται για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και την αγάπη για τα παιδιά αποτελούν τα εχέγγυα ώστε το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες, να ανακαλύψει κλίσεις και να χτίσει θεμέλια για το μέλλον.

Μια ομάδα έμπειρων βρεφοκόμων, νηπιαγωγών και παιδαγωγών υπό την επίβλεψη της νηπιαγωγού Αντωνίας Παπαδημητροπούλου ασχολείται με τα παιδάκια από 40 ημερών έως 6 χρονών με απώτερο στόχο τη διάπλαση χαρούμενων παιδιών με διάθεση για μάθηση και δημιουργικότητα.

Ο πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός – νηπιαγωγείο Castellino στοχεύει σε μια διαπαιδαγώγηση που διαπνέεται από την αγάπη για τα παιδιά, από το σεβασμό στην πολυμορφία, από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ελευθερίας και της δημιουργικής ικανότητας κάθε παιδιού.

 

5 λόγοι που το Castellino είναι η νούμερο 1 επιλογή για την προσχολική αγωγή

 • Παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης των παιδιών με παράλληλη ψυχαγωγία, ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη αλλά και συγκεντρώσεις των γονέων με ειδικό παιδοψυχολόγο.

 

 • Φροντίζει με ολιγομελή τμήματα, ειδικευμένο προσωπικό και ευρύχωρες αίθουσες για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών για το Δημοτικό σχολείο από τα πρώτα τους βήματα, βοηθώντας τα να ξεδιπλώσουν όλες τις δυνατότητές τους και να εκφραστούν ελεύθερα!

 

 • Λειτουργεί τμήμα εκμάθησης και γνωριμίας με computers σε συνεργασία με τα Technokids της Microsoft, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης Αγγλικών με καθηγήτρια Αγγλικών. Τακτικά δίνονται θεατρικές και χορευτικές μουσικές παραστάσεις, ώστε να οξυνθεί η δημιουργικότητα και καλλιτεχνική φλέβα των παιδιών. Επιπλέον, καθημερινά τα παιδιά δημιουργούν με ζωγραφική, πηλό, γύψο ενώ υπάρχουν προγράμματα εκγύμνασης και μουσικής. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της κολύμβησης στις Νηρηίδες στο Ολυμπιακό Στάδιο, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μπαλέτο και ακονίζουν το μυαλό τους, παρακολουθώντας μαθήματα σκάκι και ρομποτικής.

 • Γνωρίζοντας την ανάγκη των παιδιών για αγάπη, αποδοχή, επιβράβευση, οι εκπαιδευτικοί στο Castellino επικεντρώνονται στην ψυχοσυναισθηματική στήριξη κάθε παιδιού, καθώς καθόλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει παιδοψυχολόγος που συναναστρέφεται με τους μικρούς μαθητές. Οι συζητήσεις και η εξατομικευμένη ψυχοσυναισθηματική παρακολούθηση των παιδιών από την ειδικό, αναπτύσσουν στο παιδί τον τρόπο ώστε να υποστηρίζει τον εαυτό του, να ενδυναμώνεται μέσα από αυτό η ψυχοσυναισθηματική του υγεία, η συμπεριφορά του καθώς επίσης του δίνεται η δυνατότητα μέσω αυτής της βοήθειας να ανακαλύψει τρόπους αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά.

 

 • Τέλος, ο έλεγχος της ομιλίας για όλα τα παιδιά γίνεται από την παιδοψυχολόγο εξειδικευθείσα στην λογοθεραπεία  Τζίνα Παπαδημητροπούλου-Πηλιχού. Έτσι παρέχεται η  δυνατότητα στα παιδιά να αποκαταστήσουν πιθανά προβλήματα λόγου αν ανιχνευτούν ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στην αυτοπεποίθηση του προφορικού λόγου των παιδιών ώστε να κατακτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και ορθότερα τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

 

 

Πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός – Νηπιαγωγείο  Castellino

Ελευθερίου Βενιζέλου & Κωνσταντινουπόλεως, Ν. Ηράκλειο

6946253812 – 6937576183 -6937546242 – 6932137367

 

Τι είναι η Σχολική Ετοιμότητα; Είναι η ηλικία το μόνο κριτήριο;

Η λογοπεδικός Λία Παλαιολόγου BSc μάς αναλύει τα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμούμε καθώς το παιδί μας μεγαλώνει και οδεύει σταδιακά στη Σχολική Ετοιμότητα.

Όλα τα παιδιά δεν είναι έτοιμα την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή όταν κλείσουν τα έξι. Χρειάζεται η δική μας υπομονή και η βοήθεια μέσα από τη χρήση ποικίλου εποπτικού υλικού (παραμύθια, κατασκευές, ζωγραφική, μικρές ασκησούλες κατάλληλες για την ηλικία τους) για να το βοηθήσουμε να προετοιμαστεί επαρκώς ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα αργότερα.

Μέχρι πριν λίγο καιρό μοναδικό κριτήριο για τη σχολική ετοιμότητα ήταν η ηλικία του παιδιού.

Πολύ συχνά οι γονείς ανησυχούν για το κατά πόσο είναι έτοιμο το παιδί τους να πάει στο σχολείο ακόμα κι αν είναι στη «σωστή» ηλικία. Η Σχολική ετοιμότητα είναι μια πιο σύνθετη λειτουργία που δεν συνδέεται άμεσα με την ηλικία. Είναι μια ικανότητα που αναπτύσσεται από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και ωριμάζει σε διαφορετική χρονική ηλικία το κάθε ένα.

Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις

Είναι αυτό που κοινώς λέμε «Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης». Γενικά, θεωρούμε ότι ένα παιδί 6 ετών είναι έτοιμο γνωστικά, γλωσσικά, κινητικά και συναισθηματικά να αναπτύξει τις αναγνωστικές και γραφικές του δεξιότητες και να φοιτήσει με επιτυχία στο Δημοτικό. Υπάρχουν όμως και πολλές εξαιρέσεις και δυστυχώς αυτό διαπιστώνεται αργότερα όταν το παιδί προχωρά στις τάξεις του Δημοτικού σχολείου και αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη μάθηση.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπου θα πρέπει να πληρoί ένα παιδί για να θεωρούμε ότι κατέχει τη Σχολική Ετοιμότητα.

Τα κριτήρια

σωματική υγεία: το παιδί δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας που θα το εμποδίσουν στην ομαλή παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος.
γλωσσική επάρκεια και γλωσσικές δεξιότητες: (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, πραγματολογία). Το παιδί έχει σωστή άρθρωση, πλούσιο λεξιλόγιο, χρησιμοποιεί σωστά τους συντακτικούς και γραμματικούς κανόνες όταν μιλά και έχει άρτια φωνολογική ενημερότητα (δηλαδή διακρίνει ακουστικά και αρθρώνει καθαρά όλους τους ήχους-φωνήματα έτσι ώστε να μην μεταφέρει αλλοιωμένους ήχους στο γραπτό του).
γνωστική επάρκεια: έχει επαρκώς αναπτυγμένη την κριτική του ικανότητα, είναι σε θέση να κάνει συλλογισμούς και μπορεί να εκτελέσει σύνθετες σκέψεις.
οπτικοκινητική αντίληψη: το παιδί αναγνωρίζει τα γράμματα, αντιστοιχεί σωστά φώνημα με γράφημα και συντονίζει το μάτι με την κίνηση του χεριού για την εκτέλεση ορθής φοράς γραφή των γραμμάτων (αναγνωστική και γραφική δεξιότητα).
συγκέντρωση-προσοχή: το παιδί συγκεντρώνει την προσοχή του σε μία δραστηριότητα και την ολοκληρώνει με επιτυχία. Δεν παρουσιάζει διαταραγμένη συγκέντρωση ή σύνδρομο Δ.Ε.Π./Υ. (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και / Υπερκινητικότητα).
συναισθηματική ωριμότητα: το παιδί είναι κοινωνικό, κάνει εύκολα φιλίες, προσασμόζεται ομαλά σε διαφορετικές συνθήκες, υπακούει σε κανόνες (κοινωνικούς ή μη).
ανεξαρτησία και αυτοεξυπηρέτηση: το παιδί τρώει, ντύνεται, πλένεται και χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του.
κίνητρα για μάθηση: το παιδί αμείβεται συναισθηματικά και ψυχολογικά καθώς προχωρά με επιτυχία στην σχολική του πορεία.

Όπως βλέπετε, η σχολική ετοιμότητα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων για το λόγο αυτό πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη, την ωριμότητα και την ετοιμότητα του παιδιού σφαιρικά. Η γενικότερη εικόνα της ανάπτυξης του παιδιού σε αυτά τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του είναι αυτή που μας δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ετοιμότητά του και δεν πρέπει να αρκούμαστε μόνο στα αποτελέσματα ενός test.

Τέλος, εξίσου σημαντικό θεωρώ την ψυχραιμία και ηρεμία των γονέων. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ίδιο το παιδί και δεν ωφελεί να αγχωνόμαστε και να τους μεταφέρουμε το στρες που βιώνουμε ως γονείς. Είναι μία ακόμα αλλαγή στη ζωή τους όπου τα παιδιά θα καταφέρουν και εκεί να ανταποκριθούν.

Λία Παλαιολόγου

Λογοπεδικός BSc

Για το Σύγχρονο Παιδαγωγείο

Κρήτης 6, Βριλήσσια, ΤΚ.15235

κ.6942468102      e.lpalaiologou@yahoo.gr

www.facebook.com/LiaPalaiologouLogopedikos

Πρόταση βιβλίου:

Ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών: Τι πρέπει να γνώριζετε για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που διαγιγνώσκονται με μαθησιακές δυσκολίες. Ας δούμε γιατί είναι απαραίτητη η γνωμάτευση και πώς γίνεται η διαδικασία αξιολόγησης.

Αν και τα πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα αφορούν στην κατανόηση και στην παραγωγή του γραπτού λόγου, δυσκολίες εμφανίζονται επίσης στα μαθηματικά και στην κατανόηση των εννοιών στις φυσικές επιστήμες. Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα στην αξιοποίηση γνωστικών και μεταγνωστικών στρατηγικών, ενώ παράλληλα εμφανίζουν δυσκολίες στις στρατηγικές μελέτης, στην παρακολούθηση της διδασκαλίας και αυξημένο άγχος και αποτυχία στις εξετάσεις.

Οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές δεν οφείλονται αποκλειστικά στη φύση των Μαθησιακών Δυσκολιών, αλλά και στις ιδιαίτερες γνωστικές και οργανωτικές απαιτήσεις που δημιουργούνται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ ο όγκος των παρεχόμενων πληροφοριών και οι γνωστικές απαιτήσεις είναι συγκριτικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ιδιαίτερα αυξημένες

Tο Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανίχνευση και αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού

Τι είναι τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα

Σύμφωνα με την παρ. 21 του άρθρου 28 του Ν 4186/2013 «Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα συνιστούν αναγνωρισμένο διαγνωστικό και αξιολογικό φορέα και οι γνωματεύσεις τους ισχύουν ακόμη και όταν δεν καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού Ε.Α.Ε.»

Σύμφωνα με την παρ. 17 του ίδιου άρθρου, «Όλες οι γνωματεύσεις του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιοδήποτε λόγο έχουν μόνιμη ισχύ».

Σύμφωνα με το νόμο της Ειδικής Αγωγής 3699/2008, άρθρο 1§1: «Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ και τα πιστοποιημένα από το Υ.ΠΑI.Θ.Π.Α. Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων»

Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ είναι Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε άτομα από 4 έως 22 ετών τα οποία φοιτούν ή όχι σε κάποια σχολική μονάδα (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.΄Ατομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται όσοι έχουν:

 1. Νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα.
 2. Αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση).
 3. Αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι).
 4. Κινητικές αναπηρίες – χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα.
 5. Διαταραχές ομιλίας λόγου.
 6. Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία)
 7. Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.
 8. Σύνθετες γνωστικές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες.
 9. Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού).
 10. Ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.
 11. Άλλες δυσκολίες(συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς κ.α).
 12. Ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα

Δε θεωρούνται άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αυτά που δεν έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και, η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η ελληνική και εμφανίζουν μειωμένη σχολική επίδοση.

Αυτά είναι τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ για την αξιολόγηση και πιστοποίηση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα καθώς και να δείτε αναλυτικά τις ηλικίες παιδιών στις οποίες απευθύνονται για τις εκάστοτε αξιολογήσεις πατώντας εδώ ενώ τη λίστα με τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ (Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης) θα τη βρείτε εδώΑξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως, πολλές φορές, η αναμονή για να βρουν οι γονείς ένα ραντεβού είναι μεγάλη.

Γιατί είναι απαραίτητη η γνωμάτευση

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γνωματεύσεις ιδιωτικών φορέων δεν έχουν ισχύ για τα δημόσια σχολεία και σε κάθε περίπτωση αν κάποιος ιδιώτης λογοθεραπευτής διαγνώσει κάποια μαθησιακή δυσκολία είναι αναγκαίο να καταφύγουν σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ.  ή Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα που θα προτείνουν στα σχολεία και εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των μαθητών. Οι γονείς μπορούν να καταθέσουν αίτηση για παραπομπή στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ., το οποίο στη συνέχεια ζητά από το σχολείο του μαθητή Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση που αφορά στη μαθησιακή επίδοση και συμπεριφορά του. Η Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση αποστέλλεται υπηρεσιακώς στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς συμπληρώνεται από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση με το μαθητή και έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των δεξιοτήτων και των αδυναμιών του.

Σε περίπτωση που το παιδί δεν έχει ακόμα εγγραφεί σε σχολείο, οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ μαζί με γνωματεύσεις ή ιατρικές εξετάσεις που έχουν από άλλους φορείς. Αίτηση για παραπομπή στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μπορούν να καταθέσουν και τα σχολεία όπου φοιτούν οι μαθητές, όταν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος. Πριν την παραπομπή τους στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ., είναι απαραίτητο να έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες παρέμβασης από το σχολείο. Όσοι γονείς καταθέσουν τη σχετική αίτηση ειδοποιούνται από τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.  και ο μαθητής έρχεται στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. συνοδευόμενος από τους γονείς.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αξιολόγησης-διάγνωσης;

Η διαδικασία αξιολόγησης για την ύπαρξη ή όχι μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνει σταθμισμένες και αστάθμιστες δραστηριότητες που ελέγχουν πολλές παραμέτρους όπως είναι:

 • η  γραφή-αυθόρμητη και αντιγραφή-,
 • η κατανόηση,
 • η οπτικοκινητικό συντονισμό,
 • η πλευρίωση,
 • το επίπεδο φωνολογικής ενημερότητας,
 • ο βαθμός αντιληπτικότητας και συνεργασίας του παιδιού,
 • οι αριθμητικές ικανότητες,
 • το νοητικό δυναμικό

Όλα αυτά συνθέτουν μια πολυδιάστατη  διαδικασία στην οποία θα συνεργαστούν διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες (Παιδοψυχίατρος ή Ψυχολόγος για την ψυχολογική εκτίμηση, γιατροί για τον έλεγχο όρασης-ακοής, Κοινωνικός λειτουργός για τη λήψη ιστορικού και την συμβουλευτική των γονέων όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, Ειδικός παιδαγωγός για το μαθησιακό έλεγχο, πολύ πιθανώς  και Λογοθεραπευτής και Εργοθεραπευτής ). Η διεπιστημονική ομάδα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και έτσι γίνεται η συνεκτίμηση και η διαφοροδιάγνωση.

Στα πλαίσια συνέντευξης που παραχωρούν στην κοινωνική λειτουργό δίνουν αναλυτικά στοιχεία για το κοινωνικό-αναπτυξιακό ιστορικό του παιδιού. Παράλληλα, στο μαθητή χορηγείται τεστ νοητικών ικανοτήτων από ψυχολόγο και αξιολογείται μαθησιακά από εκπαιδευτικό της βαθμίδας του, προκειμένου να καθοριστεί αρχικά το επίπεδο νοημοσύνης του παιδιού και να διαπιστωθούν το είδος και η ένταση των δυσκολιών του. Η γνωμάτευση, που αποτελεί εμπιστευτικό/απόρρητο έγγραφο, επιδίδεται στο σχολείο, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί οι γονείς για τις δυσκολίες του παιδιού, αλλά και για τις προτάσεις της διεπιστημονικής ομάδας, έχουν υπογράψει και έχουν παραλάβει το δικό τους αντίτυπο.

Τι γίνεται όταν οι γονείς διαφωνούν με τη γνωμάτευση

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε προσωπική, είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕΔΔΥ και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή οι κηδεμόνες του μαθητή έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο στο οποίο δεν μετείχε ειδικός παιδαγωγός. Στην περίπτωση αυτή υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ της οποίας η απόφαση είναι οριστική. Η πενταμελής Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από: έναν σχολικό σύμβουλο ΕΑΕ της αντίστοιχης βαθμίδας ως συντονιστή, έναν σχολικό σύμβουλο γενικής εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικότητας Φιλολόγων), έναν ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ 23, έναν λογοθεραπευτή του κλάδου ΠΕ 21 ή ΠΕ 26 και έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ για μαθητές προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπτωση.

Η οικογένεια του μαθητή μπορεί να επιλέξει και έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος γνωμοδοτεί ενώπιον της πενταμελούς ΕΔΕΑ χωρίς δικαίωμα ψήφου με αμοιβή που καταβάλλεται από το Δημόσιο και είναι ίση με την αμοιβή του εκάστοτε μέλους της πενταμελούς δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η απόφαση της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Στην περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των ΙΠΔ για τον ίδιο μαθητή και οι γονείς δεν προσφύγουν στην πενταμελή Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.

Σε ποιες Μονάδες εκδίδονται πιστοποιητικά ύστερα από διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών

Μπορείτε να δείτε την επικαιροποιημένη λίστα με τις Μονάδες του Υπουργείου Υγείας που εκδίδονται πιστοποιητικά ύστερα από διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών στον ακόλουθο σύνδεσμο ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

Πάμε Volta, δίνουμε ραντεβού με τη διασκέδαση και παίζουμε με ασφάλεια!

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και τα παιδιά ετοιμάζονται σιγά σιγά να επιστρέψουν στα θρανία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητα όλων μας αλλά και των παιδιών μας άλλαξε και οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα από την οποία δε μπορεί να λείπει το παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να επιστρέψουν στις αγαπημένες τους ασχολίες, να εκτονώσουν την ενέργειά τους και να παίξουν.

Η καρδιά της παιδικής διασκέδασης δεν παύει να “χτυπά” στα πάρκα των Volta που αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσουν τα πιτσιρίκια όλων των ηλικιών ανέμελες στιγμές γεμάτες παιχνίδι!

Τα πάρκα παιδικής ψυχαγωγίας Volta τηρούν αυστηρά όλα τα απαιτούμενα μέτρα και προστατεύουν τους μικρούς ήρωες από 1 έως 12 ετών.

6 λόγοι που τα Volta αποτελούν το ιδανικό μέρος για να παίξουν τα παιδιά

• Η ομάδα των Volta θερμομετρείται καθημερινά και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους φορώντας προστατευτική μάσκα

• Όλοι οι χώροι καθαρίζονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα με μη τοξικά απορρυπαντικά, ενώ η πιστοποιημένη εταιρία «Καθαροί Παιδότοποι» έχει εδώ και χρόνια αναλάβει τον συστηματικό καθαρισμό όλων των δραστηριοτήτων

• Σε όλα τα πάρκα των Volta θα βρείτε αντισηπτικά χεριών για τον απαραίτητο καθαρισμό των παιδικών χεριών πριν και μετά το παιχνίδι αλλά και πριν και μετά το φαγητό

• Όλα τα παιδάκια θα πρέπει, για λόγους υγιεινής, να φοράνε καλτσάκια για να απολαύσουν το παιχνίδι στις παιχνιδοκατασκευές και τα φουσκωτά

• Οι χώροι στους οποίους οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον καφέ ή το σνακ τους έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας

• Το ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους γονείς κατά την είσοδό τους, βοηθάει την ομάδα των Volta να ελέγχει και να απομακρύνει (αν χρειαστεί) από το πάρκο οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα Covid-19

Ετοιμαστείτε για ξέφρενο παιχνίδι

Εντυπωσιακές παιχνιδοκατασκευές, θεματικά φουσκωτά με γνωστούς παιδικούς ήρωες, πίστες roller skating, αθλητικό και baby τραμπολίνο, baby kart, παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, είναι μονο κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε στα πάρκα των Volta.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στα Volta!

Τα πάρκα παιδικής ψυχαγωγίας Volta παροτρύνουν τους γονείς να επιλέγουν «προστατευμένους» και ελεγχόμενους χώρους παιχνιδιού οι οποίοι τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες, όπου τα παιδιά θα μπορούν να χαρούν, να παίξουν και να εκφραστούν ασφάλεια.

Μια επίσκεψη θα σας πείσει και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν και η δική σας αγαπημένη οικογενειακή έξοδος!

 

Website: https://voltafunpark.com/

Facebook: Volta

Instagram: @voltafuntown

Πρωτάκια εν δράσει: Ο δεκάλογος του μαθητή στην A’ τάξη!

Η σχολική χρονιά είναι προ των πυλών - παρά τις όποιες δυσκολίες. Τα μικρά μας περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή. Για να κυλήσουν όμως όλα ρόδινα μέσα στη χρονιά, καλό είναι να τα προετοιμάσουμε ενημερώνοντάς τα για τις βασικές αρχές της Α' Δημοτικού.

Τα “πρωτάκια”  ετοιμάζονται να διαβούν για πρώτη φορά την πόρτα του μεγάλου σχολείου. Με μάτια γεμάτα απορίες για το τι και το πώς του Δημοτικού Σχολείου, θα ξεκινήσουν τα πρώτα τους μαθήματα. Σε μια προσπάθεια να τα βοηθήσετε να δουν με μια πιο “φιλική” ματιά το νέο περιβάλλον καλό θα είναι να τους μιλήσετε για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν εντός σχολείου!

Με μάτια γεμάτα απορίες για το τι και το πώς του Δημοτικού Σχολείου, θα ξεκινήσουν τα πρώτα τους μαθήματα.

Ειδικότερα:

1. Σηκώνω το χέρι μου για να μιλήσω.

2. Ακούω με προσοχή χωρίς να διακόπτω.

3. Μιλάω χαμηλόφωνα.

4. Είμαι ευγενικός με τους συμμαθητές μου.

5. Τακτοποιώ τα πράγματά μου.

6. Τακτοποιώ τα παιχνίδια και τα βιβλία της τάξης.

7. Ρίχνω τα σκουπίδια στο καλάθι.

8.Βγαίνω ήσυχα για διάλειμμα.

9. Μέσα στην τάξη περπατώ, δεν τρέχω.

10. Bοηθάω όποιον με χρειάζεται

10636017_341348519358727_1455032708851966742_n

“Γιατί προτίμησα την ιδιωτική εκπαίδευση για το παιδί μου”

Η πανδημία του κορωνοϊού κυριολεκτικά έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μας τους τελευταίους 6 μήνες, δυσχεραίνοντας τρομερά τη ζωή πολλών συμπολιτών μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο υγείας, και ταλαιπωρώντας άτομα κάθε ηλικίας με τα συνεχή μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μειωθεί η διασπορά.

Μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο, ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε, ότι κάποια πράγματα “ξεκαθάρισαν”, έδειξαν την αξία τους και λειτούργησαν ως φάροι, στους οποίους αναγκαστικά καταφύγαμε, όσοι είχαμε την τύχη να τους “δούμε”.

Οι αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, οι καθαροί χώροι, οι τεράστιες βιβλιοθήκες, οι περιποιημένες αυλές και τα γήπεδα, η πληθώρα υλικών, οργάνων, αθλητικού εξοπλισμού δημιουργούν σίγουρα ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους μαθητές.

Αναφέρομαι στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στα σχολεία εκείνα που από την πρώτη κιόλας ημέρα του lockdown, το οποίο κράτησε τα παιδιά μας στο σπίτι σχεδόν για τρεις μήνες, ανταποκρίθηκαν άψογα στις ανάγκες τους, αλλά και στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, διαθέτοντας ή εγκαθιστώντας πλατφόρμες μέσω των οποίων ούτε η επικοινωνία χάθηκε μεταξύ συμμαθητών και δασκάλων, ούτε βέβαια η ύλη των μαθημάτων.

Αναφέρομαι στα ιδιωτικά αυτά σχολεία που από την πρώτη κιόλας στιγμή επικοινώνησαν με τους γονείς, καθησυχάζοντάς τους πως ούτε τα χρήματά τους θα πάνε χαμένα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά, ούτε τα παιδιά θα αφήσουν στη μοίρα τους, “κρεμώντας” ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους γονείς που δεν σταμάτησαν να εργάζονται ούτε στην καραντίνα.

Τέλος, αναφέρομαι στα σχολεία, στα οποία νιώθεις ασφάλεια να στείλεις το παιδί σου με την έναρξη της νέας χρονιάς, όση ανησυχία κι αν επικρατεί εκεί έξω, γιατί ξέρεις, ότι διοικούνται από επαγγελματίες που θα κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να προστατεύσουν τόσο τους μαθητές, όσο και το προσωπικό τους, μα και την καλή φήμη της ίδιας τους της επιχείρησης.

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγω ιδιωτικό για το παιδί μου δεν σταματούν εκεί

Για αμέτρητους γονείς η επιλογή ιδιωτικής αντί δημόσιας εκπαίδευσης για το παιδί τους καθόλου δεν έχει να κάνει με “ψώνιο” ή “επίδειξη πλούτου”. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι απλά αποφασίζουν να στερηθούν κάποια άλλη “πολυτέλεια” ή προσωπική ευχαρίστηση, προκειμένου να επενδύσουν στις γνώσεις του -κατά κανόνα ενός- παιδιού τους.

Και πριν βιαστείτε να κρίνετε τη “γνώση”, αντιλέγοντας ότι “σαν τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου κανείς”, δεν θα διαφωνήσω, ωστόσο μέχρι η αξιολόγηση να εφαρμοστεί παντού, οι εκπαιδευτικοί στο ιδιωτικό σχολείο ελέγχονται καθημερινά και ποικιλοτρόπως. Γιατί δεν είναι μόνο η διοίκηση που θα τους κρίνει, αλλά και ο ίδιος ο γονιός που ξέρει, ότι έχει δικαίωμα λόγου αν για κάποιον λόγο προκύψει κάποια διαφωνία ή δυσαρέσκεια με τον δάσκαλο του παιδιού του.

Οι αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, οι καθαροί χώροι, οι τεράστιες βιβλιοθήκες, οι περιποιημένες αυλές και τα γήπεδα, η πληθώρα υλικών, οργάνων, αθλητικού εξοπλισμού δημιουργούν σίγουρα ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους μαθητές. Επιπλέον, στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει πάντα φρουρός, ώστε όταν η πόρτα κλείνει να είναι σχεδόν αδύνατον να μπει και να βγει κανείς χωρίς έλεγχο. Για τον ίδιο λόγο, είναι εξίσου απίθανο να κάνει “κοπάνα” ένα παιδί. Εξάλλου, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο, αφού σχεδόν ποτέ δεν χάνονται μαθήματα εξαιτίας π.χ. απεργιών και καταλήψεων. Τα αυτονόητα που θα έπρεπε να ισχύουν σε κάθε σχολείο, δηλαδή.

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω, το ιδιωτικό σχολείο εξυπηρετεί τους γονείς που εργάζονται, όχι μόνο επειδή «κρατά» εκεί τα παιδιά περισσότερες ώρες, απασχολώντας τα με αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αλλά και επειδή σε πολλές περιπτώσεις τους παρέχει μεσημεριανό γεύμα, ενώ αναλαμβάνει και τη μελέτη των μαθημάτων των παιδιών για την επόμενη ημέρα. Το φαντάζεστε να επιστρέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το παιδί να είναι διαβασμένο, φαγωμένο και να μην έχετε να το τρέχετε σε καμία εξωσχολική δραστηριότητα; Ναι, είναι τόσο ονειρικό όσο ακούγεται!

Τέλος, αλλά όχι με μικρότερη σημασία, το ιδιωτικό σχολείο δίνει στο παιδί την ευκαιρία να συναναστραφεί με παιδιά με τα οποία βρίσκεται στο ίδιο “μήκος κύματος”, σε ένα αντίστοιχο, δηλαδή, κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, το οποίο δημιουργεί ένα κοινό πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί ίσως η σχέση τους να κυλήσει πιο ομαλά. Όσο ελιτίστικο κι αν ακούγεται, είναι πολλοί οι γονείς που “ποντάρουν” στις σχέσεις αυτές για τη μελλοντική εξέλιξη των παιδιών τους, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

“Βγάζουν” τα ιδιωτικά σχολεία αποκλειστικά άριστους μαθητές; Τους μελλοντικούς, δηλαδή, επιστήμονες; Όχι απαραίτητα. Δίνουν, όμως, στους μαθητές τα απαραίτητα ερεθίσματα και εφόδια για να αριστεύσουν. Εξασφαλίζουν, ότι το παιδί σου θα γίνει καλύτερος, πιο ολοκληρωμένος και ευτυχής άνθρωπος; Όχι, αγαπητοί μου, αυτό είναι πρώτα απ’όλα δική σας δουλειά. Εξασφαλίζουν, όμως, ότι θα μάθει να σέβεται το σύστημα εκπαίδευσης, γιατί αντίστοιχο σεβασμό έχει εισπράξει από αυτό. Αποτελούν τα δίδακτρά τους ένα δυσβάσταχτο κόστος, ένα έξοδο που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να καλύπτεις για 12 συναπτά έτη; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και είναι κάτι που θα πρέπει να προϋπολογίσει κανείς πολύ καλά, πριν πάρει μια τέτοια απόφαση. Αν τα “κουκιά” βγουν, όμως, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται ποτέ να τη μετανιώσει.

Τη μεγαλύτερη ποικιλία και τα πιο πρωτότυπα σχέδια σχολικών ειδών βρήκαμε στο scholart.gr!

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι περισσότεροι γονείς έχουν ξεκινήσει ήδη την διαδικασία αναζήτησης των ωραιότερων μα και οικονομικότερων σχολικών ειδών για τα παιδιά τους, τα οποία ειδικά φέτος θα προτιμήσουν να αγοράσουν online!

Πριν απευθυνθείτε οπουδήποτε αλλού, ρίξτε μια ματιά στο ηλεκτρονικό κατάστημα scholart.gr, όπου θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε ποιοτικά σχολικά είδη και, μάλιστα, στις καλύτερες τιμές.

Οι σούπερ στιλάτες σχολικές τσάντες και κασετίνες PULSE θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, ενώ τα φοβερά ποιοτικά παγούρια και Thermos της ΙΟΝ8, για ζεστά και κρύα ροφήματα, θα γίνουν οι καλύτεροι σύντροφοί τους! Θα τα βρείτε στο scholart.gr, με τη μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων στην αγορά και με όμορφα παιδικά σχέδια!

Ακόμα, οι μικρές μαθήτριες θα ξετρελαθούν με τα τετράδια, τα ντοσιέ, τα πορτοφόλια και τις τσάντες της Anekke, με σχέδια στην τελευταία λέξη της μόδας!

Το scholart.gr αγαπάει τα καλλιτεχνικά

H Εταιρεία Scholart A.E. έχει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή στην Ελλάδα των προϊόντων Pentel από το 1967. H Pentel κατασκευάζει μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων γραφής και σχεδιάσεως, όπως στυλό, μαρκαδόροι, μηχανικά μολύβια, διορθωτικά, γόμες κλπ.

Στα είδη χειροτεχνίας η Pentel έχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, κάτω από τη γενική ονομασία Pentel Arts. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά λαδοπαστέλ, ξύλινα μολύβια σε πολλά χρώματα, μαρκαδόροι υφασμάτων, πινέλο με δοχείο νερού, ειδικοί μαρκαδόροι κατάλληλοι για καλλιγραφία και ένα set από ξύλινα μολύβια 24 τεμαχίων ή ένα set μολύβια ακουαρέλας 12 τεμαχίων κ.α.

Η Scholart επίσης εισάγει από την Γερμανία και διακινεί τα χειροποίητα πινέλα KUM με άριστη ποιότητα, κατάλληλα τόσο για ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες.

Η Scholart εισάγει και διανέμει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα:

– τα είδη αρχειοθέτησης από πολυπροπυλένιο της πρωτοπόρου εταιρείας Foldermate σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων,

– τα ποιοτικά παγούρια και Thermos της ΙΟΝ8, για ζεστά και κρύα ροφήματα με τη μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων στην αγορά και με όμορφα παιδικά σχέδια,

– υγρό γυαλί, ρητίνες και καλούπια για κατασκευή κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων χειροτεχνίας της Reschimica,

– τετράδια, ντοσιέ, πορτοφόλια και τσάντες της Anekke,

– τετράδια καρφίτσα και σπιράλ της Ancor,

– σχολικές τσάντες και κασετίνες της Pulse,

– ατζέντες, σημειωματάρια και σελιδοδείκτες της Premium Paper και της Pictura,

– Συρραπτικά, αποσυρραπτικά και περφορατέρ της Kanex κ.ά.

Επικοινωνία:

SCHOLART A.E. Τσαμαδού 25, 16345 Ηλιούπολη, Αθήνα

Τηλ. +30 210 9764 772 – Fax + 30 210 9764 774

email info@scholart.gr – url www.scholart.gr

5 tips για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα στην αγορά σχολικών ειδών

Και έφτασε η εποχή για την αγορά των σχολικών. Καινούργια σάκα, τετράδια, μολύβια, στυλό, γόμες, κασετίνες. Η χαρά κάθε μαθητή και μάλλον το άγχος κάθε γονιού.

Για τα παιδιά η αγορά των σχολικών ειδών μπορεί να είναι η μόνη ευχάριστη υπόθεση σε ό,τι αφορά τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδεύετε μια περιουσία κάθε χρόνο σε τετράδια, μαρκαδόρους, μολύβια και άλλες σχολικές προμήθειες.

Οι παρορμητικές αγορές μπορεί να τινάξουν τον προϋπολογισμό σας στον αέρα.

Ακολουθήστε πέντε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο, χωρίς συγχρόνως να αφήσετε παραπονεμένο τον μικρό σας μαθητή:

 • Πριν αγοράσετε οτιδήποτε καλό θα ήταν να κάνετε μια μικρή έρευνα στα ράφια και τα συρτάρια της βιβλιοθήκης των παιδιών, προκειμένου να βρείτε «κρυμμένους θησαυρούς» που έχουν ξεμείνει εκεί από την περασμένη χρονιά. Έπειτα, καταγράψτε τα «ευρήματά» σας και εξετάστε τι πραγματικά χρειάζεται το παιδί, προτού ξεκινήσετε τη βόλτα σας στα μαγαζιά σχολικών ειδών.
 • Δοκιμάστε να φτιάξετε μια λίστα και να ορίσετε ένα συγκεκριμένο budget για τις αγορές σας. Οι παρορμητικές αγορές μπορεί να τινάξουν τον προϋπολογισμό σας στον αέρα. Φροντίστε ώστε να μην ξεφύγετε ούτε από τη λίστα ούτε από το ποσό των χρημάτων που σκοπεύετε να διαθέσετε και μην παρασύρεστε από διάφορα μικροαντικείμενα.
 • Χρησιμοποιήστε τη λίστα σας για να αποφασίσετε σε ποια καταστήματα θα κάνετε τις αγορές σας. Ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε περισσότερα από ένα. Έχοντας αντιστοιχίσει τις αγορές σας με τα ανάλογα καταστήματα, θα εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο από το να φεύγατε από το σπίτι χωρίς συγκεκριμένο πλάνο.
 • Ξεκινήστε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κανείς δεν θα ήθελε να χαλάσει τη χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού, σκεπτόμενος την επιστροφή στα θρανία και τις σχολικές προμήθειες, όμως καλό θα ήταν να είστε προνοητικοί. Έπειτα, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις και να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα.
 • Πολλές φορές συμβαίνει το παιδί σας να ξεμένει από προμήθειες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να αγοράσετε επιπλέον εξοπλισμό (μολύβια, τετράδια, γόμες) στην έναρξη του σχολικού έτους, όπου μπορείτε να βρείτε αντικείμενα σε προσφορές. Εάν τελικά το παιδί σας δεν τα χρησιμοποιήσει φέτος, θα έχετε απόθεμα για την επόμενη σχολική χρονιά.

8 καλοί λόγοι για να αγοράσετε φέτος τα σχολικά σας από το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο!

Το 1ο & το μόνο κατάστημα στην Ελλάδα, με γραπτή Εγγύηση Σχολικής Τσάντας

Το φετινό καλοκαιράκι, που πλησιάζει στο τέλος του (δυστυχώς!), ήταν ίσως το πιο αλλόκοτο της ζωής μας. Καθώς προσπαθούμε να προσγειωθούμε στην “μετα-καλοκαιρινή” πραγματικότητα, λοιπόν, και σκεφτόμαστε τη νέα σεζόν που είναι στα σκαριά, η νέα σχολική χρονιά είναι σίγουρα μία από τις βασικές μας σκέψεις, τουλάχιστον για όσους έχουν μικρα (ή μεγάλα) μπομπιράκια!

Ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για την νέα σχολική χρονιά!

Στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, επειδή ακριβώς οι καιροι που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι και πρωτόγνωροι, αφιέρωσαν ολόκληρο το καλοκαίρι τους για έναν και μόνο σκοπό: να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για να μας προσφέρουν ασφαλείς, οικονομικές και εξαιρετικού επιπέδου αγορές για τα σχολικά είδη της νέας σχολικής χρονιάς. Τι το διαφορετικό ωστόσο, κάνουν σε αυτό το Βιβλιοπωλείο και αξίζουν την προσοχή μας..; 

Αυτοί είναι οι 8 λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιλέξουμε φέτος το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο για τις σχολικές αγορές μας:

#1: Γραπτή Εγγύηση Σχολικης Τσαντας (1η και μόνη επιχείρηση στην Ελλάδα!)

Το πρώτο, ίσως, προϊόν της λίστας που αναζητούν οι περισσότεροι είναι η σχολική τσάντα, ιδίως όταν αυτή έχει “φάει τα ψωμιά της” από την περσινή χρονιά και χρειάζεται αντικατάσταση. Το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο από το 2019 είναι η 1η και η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που προσφέρει την πρόσθετη, γραπτή εγγύηση σχολικής τσάντας! Η εγγύηση πρακτικά λειτουργεί σαν περαιτέρω δικλείδα ασφαλείας για τον γονέα, ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο για την ποιότητα της τσάντας που αγόρασε. Όντας 30 χρόνια σχεδόν στον χώρο, στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο είναι απόλυτα σίγουροι ότι συνεργαζόνται μόνο με κορυφαίους κατασκευαστές σχολικών σακιδίων -γι’αυτό άλλωστε και η εγγύηση! Αν, δηλαδή, κάτι πάει στραβά και δείτε κάποια αδικαιολόγητη φθορά το πρώτο δίμηνο μετά την αγορά της τσάντας (π.χ. ξηλωμένο γαζί ή φερμουάρ, στραβή ραφή κλπ), κάτι που παραπέμπει σε εργοστασιακό ελάττωμα, το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο δεσμεύεται για δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση! Η εγγύηση αφορά ΟΛΕΣ τις σχολικές τσάντες, είτε τις αγοράσετε από κάποιο από τα 2 καταστήματά του, είτε από το eshop του βιβλιοπωλείου! Διαβάστε περισσότερα εδώ.

#2: Νέα υπηρεσία “Fast track pick up!” 

Το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο έχει λάβει μία σειρά από υγειονομικά μέτρα για την επαρκή προστασία τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων του (μπορείτε να τα δείτε εδώ). Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Φέτος, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει στις Back to School καινοτομίες, αποφάσισε να εξαφανίσει τις… σχολικές ουρές! Λόγω των πολύ δύσκολων καιρών που διανύουμε, η ομάδα πίσω από το βιβλιοπωλείο θέλησε να αλλάξει τα δεδομένα με μία νέα υπηρεσία που έρχεται να δώσει λύση σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τους γονείς κάθε Σεπτέμβρη και συνάμα να προσφέρει έναν υγειονομικά πιο ασφαλή τρόπο αγορών. Και το κατάφερε!

Η νέα, δωρεάν υπηρεσία Fast Track Pickup, επιτρέπει τη γρήγορη παραλαβή παραγγελίας από τα φυσικά καταστήματα, παρακάμπτοντας τα… κλασσικά ταμεία και τις ουρές τους. Πώς; Εσείς κάνετε την παραγγελία σας ηλεκτρονικά επιλέγοντας στο Checkout “Fast Track Pickup”, την προπληρώνετε και όταν είναι έτοιμη (και με κομμένη απόδειξη), σας τηλεφωνούν από το βιβλιοπωλείο για να την παραλάβετε από το ειδικό Fast track ταμείο, σε λιγότερο από 2′! Εναλλακτικά, αν δεν είστε είστε fan των online αγορών, μπορείτε να παραδώσετε απευθείας τη λίστα σας στα ειδικά fast track ταμεία των φυσικών καταστημάτων (έχουν ειδική σήμανση!) και θα σας τηλεφωνήσουν όταν είναι έτοιμη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την υπηρεσία εδώ.

Με έναν σμπάρο, λοιπόν, 3 τριγώνια αφού το Fast Track pickup:

 • Μειώνει δραστικά τον χρόνο παραλαβής, επιτρέποντας κυριολεκτικά παραλαβή παραγγελίας σε λιγότερο από 2′ λεπτά!
 • “Διαλύει” την ταλαιπωρία των σχολικών ουρών αφού παρακάμπτει εντελώς την αναμονή στα παραδοσιακά ταμεία!
 • Είναι υγειονομικά η αρτιότερη επιλογή μιας και μειώνει δραστικά τον χρόνο παραμονής σας στα καταστήματά μας (Στο κατάστημα της Αργοστολίου μάλιστα το Fast Track είναι υπαίθριο!)

#3: Ταχύτερο & ανασχεδιασμένο eshop!

Για να διευκολύνει φέτος ακόμα περισσότερο όσους προτιμήσουν να ψωνίσουν τα σχολικά τους από το σπίτι, από την 1η Ιουλίου το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο λάνσαρε την ανανεωμένη version του eshop του! Όντας πλέον πολύ ταχύτερο, ομορφότερο και ευκολότερο στη χρήση από πριν (τόσο από κινητό όσο και από laptop ή tablet), στο νέο e-shop μπορείτε να επιλέξετε τις τσάντες και τα σχολικά σας είδη πανεύκολα και γρήγορα.

Extra Tip: Μάλιστα, πλέον τα καταστήματα συνεργάζονται με 2 courier και μέσα στο καλοκαίρι αναβάθμισαν τα συστήματά τους, προσφέροντας αυτόματο tracking σε κάθε παραγγελία, τόσο με SMS όσο και με email, για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας!

#4: Ειδικές παροχές μέσα από τη Κάρτα Μέλους (και για Ανέργους & Πολύτεκνους)!

Αν μένετε στα Νότια Προάστια ή κοντά στα 2 φυσικά καταστήματα του βιβλιοπωλείου, αυτό θα σας ενδιαφέρει! Εδώ και χρόνια, κάθε Σεπτέμβρη το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο μέσα από το πρόγραμμα της Κάρτας Μέλους Τετράγωνο, προσφέρει ειδικές εκπτώσεις σε ανέργους και σε πολύτεκνους, εκπτώσεις σε σε σχολικές τσάντες, σχολικά βοηθήματα και ξενόγλωσσα βιβλία, με ένα από τα πιο αποδοτικά point systems της αγοράς! Μπορείτε να διαβάσετε τις φετινές παροχές των καταστημάτων εδώ.

Tip #1: Για το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο πολύτεκνοι είναι και οι 3τεκνοι.

Tip #2: Κάθε Σεπτέμβρη κληρώνουν και πολλά δωράκια, οπότε αν πας 1η-30 Σεπτέμβρη αναζήτησε το “Τυχερό Κουτί”.

#5: 1.500+ κριτικές πελατών!

Δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και e-shops στην Ελλάδα με τόσες πολλές κριτικές πελατών (1.500+) και αυτό κάτι λέει για το μεράκι και το πάθος που είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας των ανθρώπων του βιβλιοπωλείου, όλα αυτά τα χρονια. Το κυριότερο; Ο μέσος όρος του συνόλου των κριτικών στο site, στο Skroutz, στο BestPrice, το Facebook και στη Google, είναι 4.8/5, που είναι από τα υψηλότερα “σκορ” που θα βρείτε γενικότερα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου! Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις κριτικές εδώ.#6: Συνεργασία με 256 σχολεία από 27 δήμους της Ελλάδας

Μέχρι σήμερα έχουν εμπιστευθεί το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο πάνω από 250 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, από 27 διαφορετικού δήμους της Ελλάδας, αποδεικνύοντας με… αριθμούς ότι γνωρίζουν τα σχολικά όσο (πολύ) λίγοι!

#7: 29 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στα σχολικά

Η εξειδίκευση είναι σίγουρα καθοριστικός παράγοντας επιλογής σε κάθε τομέα γιατί εξασφαλίζει βαθιά γνώση του αντικειμένου. Έτσι, το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, από το 1991 όταν πρωτοξεκίνησε σε έναν μικρό, τετράγωνο χώρο (μόλις 25 τ.μ!) μέχρι σήμερα, 29 χρόνια μετά, συνεχίζει με το ίδιο πάθος να είναι δίπλα στον μαθητή, τον γονέα και τον εκπαιδευτικό, κάθε χρόνο όλο το χρόνο, όχι μόνο τον Σεπτεμβρη. Γιατί για το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο τα σχολικά δεν είναι εποχιακή υπόθεση!

Tip: Αναλαμβάνουν και ντύσιμο σχολικών βιβλίων με την πρωτοποριακή και φιλική για το περιβάλλον μέθοδο Co Libri!

#8: 2 καταστήματα και χιλιάδες επώνυμα προϊόντα στη διάθεσή σας!

Έχοντας ως όραμα να είναι “το Βιβλιοπωλείο που κάθε γονιός θα ήθελε για το παιδί του”, το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο έχει επενδύσει πολλά και στα φυσικά του καταστήματα, διαθέτοντας 2 καταστήματα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ! Και στα δύο καταστήματα θα βρείτε αμέτρητα επώνυμα σχολικά είδη, τεράστια ποικιλία σε είδη χειροτεχνίας (έχουν ετοιμοπαράδοτα πάνω από 110 διαφορετικά χαρτόνια με σχέδια!), οικονομικά χαρτικά και “ψαγμένα” εκπαιδευτικά παιχνίδια, πολλά εκ των οποίων είναι δοκιμασμένα απο τα συνεργαζόμενα σχολεία για ακόμα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και προτάσεις! Μάλιστα, στο 3-οροφο κατάστημα της Λεωγ. Αγ. Δημητρίου διοργανώνονται και εκδηλώσεις όλο το χρόνο!

Πού θα βρείτε το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο:

Κατάστημα 1: Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 177 Άγ. Δημήτριος Αττικής,  17343, 210 9716983

Κατάστημα 2: Αργοστολίου 99 Άγ. Δημήτριος Αττικής,  17342, 210 9843462

Shop Online: www.tetragonobookstores.gr

Καλές (τελευταίες) βουτιές και καλή σχολική χρονιά! 

“Το παιδί μου δεν γράφει καλά γράμματα”: Έχει δυσγραφία ή κακογραφία;

Πολλές φορές τα "κακά" γράμματα των παιδιών θεωρούμε ότι οφείλονται σε βιασύνη ή έλλειψη προσπάθειας. Έχετε αναλογιατεί ότι μπορεί να φταεί και κάτι άλλο;

Τα δυσανάγνωστα γράμματα στα τετράδια των παιδιών είναι μια πρώτη ένδειξη για το αν, τελικά, το παιδί είναι δυσγραφικό ή απλά κακογράφος.

Η κακογραφία είναι η γρήγορη και άσχημη γραφή, χωρίς όμως να αποτελεί μαθησιακή δυσκολία.

Τι είναι η δυσγραφία και ποια τα συμπτώματα;

Η δυσγραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει τη γραφή. Το φαινόμενο, αυτό, μπορεί να συνυπάρχει με τη δυσλεξία, καθώς τα παιδιά με δυσλεξία αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τη γραφή, που και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν την ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση.

Ένα παιδί με δυσγραφία παρουσιάζει τις εξής δυσκολίες:

Οι γραπτές του εργασίες είναι συμπληρωμένες με δυσανάγνωστα γράμματα.
Γράφει εκτός των γραμμών του τετραδίου.
Δεν τελειώνει τις εργασίες του στην ώρα τους.
Κάνει αρκετά ορθογραφικά λάθη.
Κάνει συχνή χρήση της γομολάστιχας.
Δεν κρατάει με το σωστό τρόπο τα μολύβια του.
Η στάση του σώματός του είναι κακή.
Υπάρχει μια ακαταστασία στα γραπτά του.
Δε συμμετέχει ενεργά σε γραφοκινητικές δραστηριότητες.

writing-ctr

Τι είναι η κακογραφία και ποια τα συμπτώματα;

Η κακογραφία είναι η γρήγορη και άσχημη γραφή, χωρίς όμως να αποτελεί μαθησιακή δυσκολία. Συνήθως, το παιδί με κακογραφία κάνει κακή αρχή σε ασκήσεις της πρώτης γραφής στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία από το δάσκαλο ή το γονιό.

Οι δυσκολίες που παρουσιάζουν είναι οι εξής:

Τα δυσανάγνωστα γράμματά του παρουσιάζουν άνισο μέγεθος.
Δεν τοποθετεί τα γράμματα με σωστό τρόπο στις γραμμές του τετραδίου.
Όταν δίνει προσοχή στο γραπτό του, κάνει ευανάγνωστα γράμματα.
Δεν κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη.

Πώς αντιμετωπίζονται η δυσγραφία και η κακογραφία;

Χρησιμοποιούμε μολύβια με μαλακή μύτη.
Χρησιμοποιούμε στυλό με τη γόμα στο καπάκι του.
Επιμένουμε σε ασκήσεις πρώτης γραφής (σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί).
Παρόλο που ο υπολογιστής βοηθάει το παιδί να γράφει ευανάγνωστα, έρευνες έδειξαν πως το παιδί γράφει μεγαλύτερες εκθέσεις όταν μαθαίνει να χρησιμοποιεί στυλό παρά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Καλό είναι, λοιπόν, να γίνεται συνδυασμός γραφής με το στυλό και με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
Επιμένουμε στη διόρθωση ορθογραφικών λαθών.
Βάζουμε το παιδί να αντιγράφει, καθημερινά, μία με δύο προτάσεις πάνω σε έντονες γραμμές τετραδίου, βάζοντας από κάτω ένα χάρακα για να μην ξεφεύγει.
Βάζουμε το παιδί να χρωματίζει τα γράμματα της αλφαβήτου, αφού τα έχουμε σχεδιάσει σε χαρτόνι και τα έχουμε κόψει, υπενθυμίζοντάς του να μη βγαίνει από το κενό.
Φτιάχνουμε λεξούλες με διακεκομμένες τις γραμμές και ζητάμε από το παιδί να τις περάσει από πάνω με το μολύβι, χωρίς να βγαίνει από τις γραμμές.
Φτιάχνουμε λέξεις με την πλαστελίνη ή με τον πηλό και ζητάμε από το παιδί να κάνει ακριβώς το ίδιο.
Χρησιμοποιούμε παιχνίδια με λαβύρινθους, υπενθυμίζοντας, πάντα, στο παιδί να μη βγαίνει απ’ έξω.

Από τη  Δημητριάδου Ιωάννα – Ειδική Παιδαγωγός BSc, PgD

Διαβάστε:

Δυσγραφία: Μια πολύπλοκη υπόθεση

Ασκήσεις στο σπίτι για να γράψουν καλύτερα γράμματα

13 συμβουλές για να βοηθηθούν στη γραφή οι αριστερόχειρες μαθητές

“Πρώτες βοήθειες” για το διάβασμα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Ποιες είναι οι σοβαρότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας και πώς θα το βοηθήσετε.

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας, που συχνά αποκαλούνται υπερκινητικά ή με διάσπαση προσοχής, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην καθημερινή σχολική μελέτη.

Το παιδί μπορεί να θέλει και να προσπαθεί αλλά να μην τα καταφέρνει!

Ποιες είναι οι σοβαρότερες δυσκολίες

– άρνηση να ξεκινήσουν το διάβασμα

– κάθονται να διαβάσουν αλλά τελικά “χαζεύουν

– κάνουν τις μισές ασκήσεις

– παρατούν το ένα μάθημα στην μέση και πάνε στο επόμενο

– δεν οργανώνουν το χώρο – τα βιβλία και τα τετράδια πιάνουν σχεδόν όλο το γραφείο!

– δεν οργανώνουν το χρόνο – για μια απλή άσκηση μπορεί να κάνουν 1 ώρα, απλά επειδή δεν συγκεντρώνονται

– η συμπεριφορά τους προκαλεί θυμό στους γονείς – έτσι υπάρχουν συχνά καυγάδες στο σπίτι. Κλασική σκηνή η μαμά να παρακαλά, να κυνηγά το παιδί να διαβάσει και τελικά να φτάνει βράδυ να γίνεται η μελέτη!

– περνούν όλο το απόγευμα διαβάζοντας

– θέλουν συνεχώς να κάνουν διαλείμματα

– δεν μπορούν να αποστηθίσουν κάτι γρήγορα

Όλες αυτές οι δυσκολίες δεν οφείλονται στη διάθεση του παιδιού! Το παιδί μπορεί να θέλει και να προσπαθεί αλλά να μην τα καταφέρνει! Χρειάζεται κάποιον να του δείξει πώς να διαβάζει τα μαθήματα πιο αποτελεσματικά.

Η ειδική παιδαγωγός Σοφία Τσιντσικλόγλου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το καθημερινό διάβασμα στο σπίτι

Οργάνωση χώρου. Είναι η αρχή των πάντων! Τακτοποιημένος χώρος, χωρίς πολλά οπτικά ερεθίσματα, άδειο γραφείο, καλός φωτισμός.

Οργάνωση χρόνου. Το απόλυτα απαραίτητο συστατικό! Χρησιμοποιήστε ρολόγια ή χρονόμετρα ή κλεψύδρες για να ξέρει το παιδί πότε πρέπει να αρχίσει το διάβασμα ή πότε να τελειώσει μια άσκηση.

Οργάνωση μελέτης. Όταν έρθει η ώρα της μελέτης, βοηθήστε το παιδί στην οργάνωση- αρχικά αυτό θα το κάνετε μαζί μέχρι να μπορεί μόνο του. Δείτε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, τσεκάρετε τι ασκήσεις έχει σε κάθε μάθημα, βάλτε τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια πάνω στο γραφείο, γράψτε σε ένα χαρτί τι ασκήσεις έχει. π.χ.
Ιστορία, κεφάλαιο 21
Γλώσσα, άσκηση 1, σελ 29
Δημιουργία προτάσεων στο τετράδιο
Μαθηματικά, ασκήσεις σελ 35

Έτσι το παιδί θα μπορεί να δει τι έχει ακόμα να κάνει. Τελειώνοντας κάθε μάθημα, διαγράψτε το από την λίστα!

boy-doing-homework

Στα μεγάλα κείμενα

– Βοηθήστε το παιδί όταν έχει να διαβάσει μεγάλα κείμενα. Βλέποντας ένα μακροσκελές κείμενο το παιδί θα προσπαθήσει κοιτάζοντας το με γρήγορη ματιά να αποδώσει το νόημα, προσθέτοντας στοιχεία από τη φαντασία του! Βάλτε το να διαβάσει δυνατά και ανά παράγραφο σημειώστε τα κύρια σημεία ή λέξεις κλειδιά ή γράψτε πλαγιότιτλους!

5vwj5n8x-1394488827Συμβουλές για τα δευτερεύοντα μαθήματα, για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

– Για να μπορέσει να θυμάται ονόματα π.χ. στην Ιστορία, σχεδιάστε μια φιγούρα και μάλιστα αστεία και ονομάστε την με το όνομα που λέει το βιβλίο. Έτσι θα αποτυπωθεί καλύτερα στο παιδί!
Για να μάθει τα ονόματα των ποταμών στη Γεωγραφία, φτιάξτε ένα ποτάμι και γράψτε σε κάθε πέτρα και ένα όνομα.

– Μνημονικές τεχνικές

– Πολλές φορές τα παιδιά με διάσπαση και υπερκινητικότητα μαθαίνουν καλύτερα όταν περπατάνε, π.χ. διαβάζουν την Ιστορία κάνοντας βόλτες στο διάδρομο! Μην σας φαίνεται παράξενο και μην το σταματάτε αν έχει αποτέλεσμα!

Η ενασχόληση με ένα μπαλάκι αντιστρές επίσης βοηθάει, όταν το παιδί διαβάζει ή όταν του κάνετε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημα.

– Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή το παιχνίδι ηλεκτρονικών παιχνιδιών πριν το διάβασμα δυσχεραίνουν την προσπάθεια.

– Αν προτιμούν να γράφουν κάποιες ασκήσεις π.χ. μια έκθεση στον υπολογιστή, δεχτείτε το! Μιλήστε με τον εκπαιδευτικό της τάξης και ζητήστε του/της να αποδεχτεί θετικά αυτές τις ασκήσεις.

– Μην θυμώνετε….! Δύσκολο μερικές φορές αλλά πολύ ουσιαστικό να το ελέγχετε! Δεν φταίει το παιδί, αλλά η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής. Προσπαθήστε να βρείτε θετικούς τρόπους προσέγγισης, να επιβραβεύετε, να θέτετε στόχους μαζί με το παιδί και να είστε δίπλα του με υπομονή.

-Αν παρά τις προσπάθειες σας το παιδί δεν μπορεί να οργανωθεί, έχει μαθησιακές δυσκολίες και κενά, πρέπει να κάνετε εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής.

Πρόταση βιβλίου: 

i-learn: Επιστροφή στο σχολείο με την πιο άρτια και διασκεδαστική εκπαιδευτική πλατφόρμα για μαθητές Δημοτικού

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες και αν είστε γονείς μικρών μαθητών Δημοτικού, το μόνο σίγουρο είναι, ότι ήδη προβληματίζεστε για το πώς θα τους βοηθήσετε με τα μαθήματά τους, χωρίς να χρειαστεί να τα κυνηγάτε για το διάβασμα της επόμενης ημέρας.

Η νέα πρόταση της φετινής σχολικής χρόνιας, η οποία αναμένεται ίσως πιο απρόβλεπτη από την προηγούμενη που πιθανότητα θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες της online εκπαίδευσης λέγεται “i-learn”.

Το i-learn είναι ένας εκπαιδευτικός ιστότοπος για μαθητές που πηγαίνουν στο Δημοτικό με σκοπό να τους βοηθήσει στην καθημερινή τους μελέτη και στην ευκολότερη κατανόηση της ύλης μέσα από διαδραστικές ασκήσεις, βίντεο, θεωρία και μεθοδολογία, παραδείγματα, online μαθήματα και e-books.

Οι μικροί μαθητές μαθητές μαθαίνουν και ενισχύουν τις γνώσεις τους εύκολα και διασκεδαστικά!

Mέσω της πλατφόρμας κάθε μαθητής μπορεί να διαλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει στις εκπαιδευτικές του ανάγκες ή να κάνει συνδυασμό προγραμμάτων.

Η πλατφόρμα i-learn έχει ως βάση τη διδακτική ύλη του υπουργείου και σύμφωνα με αυτή πραγματοποιούνται όλα τα διαδραστικά μαθήματα.

Προς το παρόν καλύπτονται οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α, Β και Γ) στις ενότητες Γλώσσα, Μαθηματικά και Ιστορία. Ο μαθητής μέσα από την πλατφόρμα μπορεί με διαδραστικό τρόπο να κάνει καθημερινή εξάσκηση και μελέτη για την καλύτερη αφομοίωση της σχολικής ύλης.

i-books: Βιβλία σχεδιασμένα για την καθημερινή εξάσκηση των μικρών μαθητών

Μέσα στο i-learn θα βρείτε και το i-books, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με βιβλία σχεδιασμένα για την καθημερινή εξάσκηση των μαθητών του δημοτικού. Σκοπός του i-books.gr είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν πλήρως την σχολική ύλη  χωρίς να περιέχονται οι λύσεις των σχολικών βιβλίων.

Όλα αυτά, με την υποστήριξη του i-learn.gr, της πιο εξειδικευμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής εκμάθησης για τις 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού και πολύ σύντομα και της Δ’Δημοτικού!

Σχολική άρνηση ή σχολική φοβία: Ποια τα αίτια; Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στη ζωή του και η πρώτη εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον.

Καλείται το παιδί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός ανοιχτού συστήματος, όπως είναι το σχολείο, και στις μη προβλέψιμες αλλαγές του. Πολύ συχνά τα παιδιά εξαιτίας αυτών των αλλαγών εκδηλώνουν σχολική φοβία.

Ως σχολική φοβία ορίζεται ο έντονος φόβος του παιδιού σχετικά με κάποιες πτυχές της σχολικής ζωής.

Παρουσιάζεται στο 8% του μαθητικού πληθυσμού και δεν είναι ένα απλό πρόβλημα απειθαρχίας. Πρόκειται για μια πραγματική ψυχολογική διαταραχή.

Τα αίτια

Εκτός από την είσοδο του παιδιού για πρώτη φορά στο σχολείο, οι αιτίες της σχολικής φοβίας είναι ποικίλες και εξαρτιώνται από πολλούς παράγοντες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένες από τις αιτίες της:

• Σχολική ετοιμότητα. Με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούμε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού σε κοινωνικο-συναισθηματικό, κινητικό, γνωστικό και σωματικό επίπεδο. Είναι καθοριστικής σημασίας μιας και αξιολογεί κανείς αν το παιδί είναι έτοιμο να διδαχθεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού σχολείου.

Προσδοκίες γονέων. Οι πολύ υψηλές ή οι πολύ χαμηλές προσδοκίες των γονέων επηρεάζουν άμεσα τη στάση και τις πεποιθήσεις του παιδιού απέναντι στο σχολικό πλαίσιο και τη μαθησιακή διαδικασία.

Υπερπροστατευτικότητα των γονέων. Πολλές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το παιδί τους, του στερούν την ευκαιρία να αυτονομηθεί και να νιώσει ανεξάρτητο με αποτέλεσμα να αισθάνεται φόβο και άγχος κάθε φορά που απομακρύνεται από την οικογενειακή εστία.

Σχολικός εκφοβισμός. Αν το παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού φοβισμού, το σχολείο φαντάζει γι’ αυτό ένας τόπος μαρτυρίου και είναι αναμενόμενο να μη θέλει να πηγαίνει.

Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο, καθώς κι η πολύ συχνή αλλαγή σχολείου λόγω επαγγέλματος των γονέων, π.χ. στρατιωτικοί, πιθανόν να είναι οι αιτίες της σχολικής φοβίας.

Δυσκολίες μάθησης. Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες λόγω της καθημερινής ματαίωσης που βιώνουν πολύ συχνά εκδηλώνουν σχολική φοβία κι αρνούνται συστηματικά να πάνε στο σχολείο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε περίπτωση, ωστόσο τα κύρια συμπτώματα της σχολικής φοβίας είναι τα εξής:

• Ξεσπάσματα θυμού
• Πόνος στο στήθος
• Εμετός
• Ναυτία
• Διάρροια
• Στομαχόπονος
• Πονοκέφαλος
• Κλάματα

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει σχολική φοβία;

• Θα πρέπει να έχει γίνει προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει το παιδί στο σχολείο χωρίς θετικό αποτέλεσμα
• Να υποφέρει από άγχος σε σχέση με πολλά άλλα ζητήματα
• Οι φόβοι να μην υποχωρούν παρά τις προσπάθειες των γονέων
• Να παρουσιάζει περιοδικώς επαναλαμβανόμενα οργανικά συμπτώματα

Αντιμετώπιση

Αρχικά καλό θα είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο για να τους διαβεβαιώσει ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν έχουν φυσικά αίτια θα πρέπει το παιδί να επιστρέψει το συντομότερο στο σχολείο και να πηγαίνει κάθε μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα δυσκολευτεί να ενταχθεί ξανά στη σχολική τάξη.
Σημαντικό είναι οι γονείς να κατανοήσουν ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνει το παιδί είναι πραγματικά και πιθανότατα να οφείλονται στο άγχος του παιδιού να επιστρέψει στο σχολείο.
Οι γονείς καλό θα είναι να προσεγγίσουν το παιδί με κατανόηση και να μην κρατήσουν αυστηρή στάση. Θα πρέπει να συζητήσουν μαζί του και να προσπαθήσουν να μάθουν την αιτία της φοβίας του να πάει στο σχολείο. Τέλος, καλό θα είναι οι γονείς να σημειώνουν την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων ώστε να ενημερώνουν το γιατρό και το δάσκαλο του παιδιού.
Στην περίπτωση που το παιδί αρνείται για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει στο σχολείο, καλό θα είναι οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τόσο το παιδί όσο και τους ίδιους να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας – MSc Σχολική Ψυχολογία
Επιστημονικός Υπεύθυνος Σχολής Υγείας & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Aegean College
Επιστημονικός Διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»
www.eidikospaidagogos.gr

Ρομποτεχνία, η μύηση στις θετικές επιστήμες

Πόσες φορές δεν εντυπωσιαστήκαμε από μικρούς ήρωες του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας που μέσα από τις γνώσεις τους κατάφεραν να λύσουν γρίφους, να απομυθοποιήσουν μυστήρια και να γίνουν οι αγαπημένοι της παρέας; Αυτές οι γνώσεις των μαθηματικών, της φυσικής και της ρομποτικής γίνονται πραγματικότητα στην «Ρομποτεχνία»! Με μοντέρνο και πρωτότυπο τρόπο, οι άνθρωποι της «Ρομποτεχνίας» μεταλαμπαδεύουν τα υπέροχα μυστικά των θετικών επιστημών σε όλα τα παιδιά που θέλουν να αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από κάθε… «μυστήριο».

Η Ρομποτεχνία (www.robotexnia.gr) είναι το Εργαστήρι Εναλλακτικής Μάθησης της Κομοτηνής. Βασίζεται στον εκπαιδευτικό άξονα S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), όπου μέσα από μια σειρά απλών και ευχάριστων δραστηριοτήτων, η μάθηση μετατρέπεται σε ευχάριστη διαδικασία, ενώ το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του και αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Το παιχνίδι συναντά τον υπέροχο κόσμο της γνώσης και μέσω της καθοδήγησης των ανθρώπων της «Ρομποτεχνίας», τα παιδιά εισέρχονται σε έναν νέο κόσμο ανακάλυψης, γνώσης, μαγείας και παιχνιδιού.

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ώστε μέσα από τη γνώση να οδηγηθούν σε μια βιωματική μάθηση, όπου θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, αλλά και την ατομική τους ολοκλήρωση, με μεθόδους που ενισχύουν τη συνεργατικότητα, την έρευνα, την ενσυναίσθηση, την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την ανάληψη ευθύνης, την αυτορρύθμιση, και πολλές ακόμη δεξιότητες! Αυτό ακριβώς προσφέρει η Ρομποτεχνία.

Πώς ξεκίνησε η Ρομποτεχνία;

Όπως όλα, η Ρομποτεχνία ξεκίνησε με μια ιδέα! Η ιδέα αυτή έγινε πράξη κι η Ρομποτεχνία πήρε σάρκα και οστά ως «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Πειραμάτων». Η ποιότητα των υπηρεσιών, ο μοναδικός για τα δεδομένα της Κομοτηνής χώρος της, αλλά κυρίως η αγάπη για το παιδί και η εμπιστοσύνη του κόσμου έκαναν τη Ρομποτεχνία αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο «Εργαστήρι Εναλλακτικής Μάθησης». Οι βασικές αξίες της Ρομποτεχνίας παραμένουν ίδιες: σεβασμός και αίσθημα ευθύνης με στόχο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου εκπαιδευτικού τοπίου.

Ρομποτική, Πειράματα, Λογική, Παιδικό Βιβλίο, Εκπαιδευτικός Προγραμματισμός και Δημιουργική Απασχόληση

Η Ρομποτεχνία προσφέρει 6 τμήματα εναλλακτικής μάθησης.

Στο Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσα από τον υπέροχο κόσμο του STEΜ, τα παιδιά συμμετέχουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες ομαδικές δραστηριότητες, όπου κατασκευάζουν, προγραμματίζουν, πειραματίζονται, καλλιεργώντας τις απαραίτητες δεξιότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Μπροστά στα μάτια τους δημιουργείται όλος ο σύγχρονος κόσμος. Τα μαθηματικά γίνονται παιχνιδάκι κι η μηχανική ο καλύτερος σύμμαχός τους. Τι πιο εποικοδομητικό κι απολαυστικό για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες; Εκτός από τον εκπαιδευτικό άξονα S.T.E.M., η Ρομποτεχνία καινοτομεί λόγω της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, της σύνδεσης πολλών επιστήμων – διαθεματικότητα-, του προγραμματισμού και της κατασκευής ρομπότ, της επίλυσης προβλημάτων, της καλλιέργειας δεξιοτήτων, της ελεύθερης έκφρασης, της δομής και διαχείρισης έργου. Έτσι τα παιδιά, όχι μόνο μαθαίνουν, αλλά γίνονται υπεύθυνα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο της μηχανικής και της ρομποτικής.

Στο Τμήμα Πειραμάτων Θετικών Επιστημών τα παιδιά μαθαίνουν να προβληματίζονται, να κάνουν υποθέσεις, να πειραματίζονται βιωματικά και να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Οι μικροί μας επιστήμονες ξεδιπλώνουν τα μυστικά των θετικών επιστημών, καθώς εφοδιάζονται με ό,τι χρειάζεται ένας αυριανός ερευνητής.

Οι δύσκολες για πολλούς θετικές επιστήμες παίρνουν άλλη διάσταση μέσα από το πρίσμα της εκμάθησης των ανθρώπων της Ρομποτεχνίας, αφού προσφέρουν διερευνητική και βιωματική μάθηση, πρακτική εκπαιδευτική προσέγγιση, δράση -όχι απλή παρατήρηση-, δημιουργία κατασκευών, εισαγωγή και επαλήθευση θεωριών, πειραματισμό, φυσικά και εικονικά εργαστήρια.

Στο Τμήμα της Λογικής τα παιδιά γνωρίζουν έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών και της φυσικής -εννοιολογικά- και μυούνται σε έναν διαφορετικό, ολιστικό τρόπο σκέψης, μέσω κατάλληλων δραστηριοτήτων, εφαρμογών, γρίφων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Δ.Π.Θ. Έτσι, τα παιδιά γνωρίζουν τα μαθηματικά, λύνουν σχολικές ασκήσεις, λαμβάνουν μέρος σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν σε παιχνίδια με SCORE BOARD, λύνουν ατομικά και ομαδικά προβλήματα, αποκωδικοποιούν γρίφους με τη χρήση ψηφιακών μέσων, tablets, υπολογιστές, κ.ά.

Στο Τμήμα Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού τα παιδιά μπαίνουν στα ενδότερα του προγραμματισμού. Εξοικειώνονται με τους υπολογιστές, τους οποίους μαθαίνουν να χειρίζονται με ιδιαίτερη ευχέρεια. Τα παιδιά χειρίζονται με ευελιξία δεδομένα, χρησιμοποιούν βασικές δομές και εντολές, διαμορφώνουν μεταβλητές και λίστες αλλά και προγραμματισμό χειρισμού γεγονότων (event-driven programming).

Η παιδική λογοτεχνία στο Τμήμα Παιδικού Βιβλίου γίνεται παιχνίδι μέσω μιας ευχάριστης και εποικοδομητικής διαδικασίας. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με το βιβλίο και τον ίδιο τον δημιουργό του. Μαθαίνουν να εκφράζονται προφορικά και γραπτά, να κρίνουν, να παράγουν τα δικά τους έργα και να κάνουν τις δικές τους βιβλιοπαρουσιάσεις. Έτσι, αποκτούν θάρρος στην έκφραση και ενισχύουν την κοινωνικότητά τους. Η καινοτόμος προσέγγιση στην ανάγνωση των βιβλίων, η βιωματική και ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία, η ενθάρρυνση των παιδιών, η ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων, όπως γραμματική, ορθογραφία και η έκφραση, η γνωριμία με συγγραφείς και είδη κειμένων, οι αφηγηματικές τεχνικές, ακόμα και ο τρόπος που γίνεται η βιβλιοδεσία ανοίγουν τις πύλες στα παιδιά για τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων.

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) της Ρομποτεχνίας έχει δημιουργήσει μία ζεστή γωνιά για να αξιοποιούν οι μικροί φίλοι τον χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά κοντά σε καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γυμναστές, κ.ά.). Κατασκευές, χειροτεχνίες, δημιουργική γραφή, ανάγνωση, παιχνίδια αδρής και λεπτής κινητικότητας, ψυχοκινητικές, μουσικοκινητικές δραστηριότητες, ζωγραφική, καλλιτεχνικά, θεατρικό παιχνίδι, ακόμα και μαγειρική κάνουν τα παιδιά να περνούν τις πιο υπέροχες ώρες στη Ρομποτεχνία.

Οι Παροχές στη Ρομποτεχνία δεν τελειώνουν ποτέ

Από τον Σεπτέμβριο 2020 η Ρομποτεχνία ξεκινά μια νέα σειρά παροχών για τους μικρούς φίλους. Προσφέρει δωρεάν ενίσχυση της σχολικής μελέτης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αποκλειστική πρόσβαση παιδιών, αλλά και γονέων στην ψηφιακή τάξη της σχολής, ενώ ξεκινά και τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης (Φυσική και Ψηφιακή) που καλύπτει όλο το εύρος των ηλικιών. Με τον πίνακα ελεύθερης έκφρασης η δημιουργικότητα δεν σταματά ποτέ, ενώ παιδιά και γονείς έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται με εβδομαδιαίες αναρτήσεις, άρθρα και προτάσεις από τους εκπαιδευτικούς της σχολής – www.robotexnia.gr!

Πουθενά σαν την Ρομποτεχνία

Η Ρομποτεχνία, καταλαβαίνοντας ότι η κρίση του κορονοϊού έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προγραμματισμό πολλών οικογενειών προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή των παιδιών του Τμήματος της Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) σε προσαρμοσμένες δραστηριότητες των υπολοίπων Τμημάτων της σχολής. Επίσης, παρέχει έκπτωση 25%, σε περίπτωση που το παιδί επιθυμεί να ενταχθεί σε κάποιο από τα παραπάνω Τμήματα.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα παιδιά έχει διαμορφώσει τον χώρο της τηρώντας όλες τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ προβαίνει σε προληπτικές εβδομαδιαίες απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων του Εργαστηρίου.

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

Website: www.robotexnia.gr

Email: info@robotexnia.gr

Facebook: www.facebook.com/robotexnia/

Instagram: www.instagram.com/robotexnia/

T: 6948 058 412 | 25311-04175

Δ: M.M. Kωνσταντίου 8 – KOMOTHNH

10 συμβουλές για να βοηθάμε σωστά το παιδί με το διάβασμα του σχολείου

«Πώς να βοηθήσω το παιδί μου με το διάβασμα για το σχολείο;» ρωτάτε πολλοί γονείς και μόνο μία έμπειρη εκπαιδευτικός μπορεί να απαντήσει ορθά.

Η κ. Φωτεινή Τσομάκου δασκάλα, φιλόλογος, αλλά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων,  δίνει ορισμένες πρακτικές απαντήσεις σε ερωτήματα που οι περισσότεροι γονείς έχουμε αναφορικά με τον ρόλο μας, όταν τα παιδιά μας επιστρέφουν από το σχολείο και κάθονται να κάνουν τα μαθήματά τους.

Αν το παιδί μπορέσει να μάθει τον τρόπο για το σωστό διάβασμα, πολλά προβλήματα θα λυθούν και κυρίως θα ευχαριστιέται για τις γνώσεις που αποκτά.

Είμαστε βέβαια, ότι θα βοηθήσουν πολύ, ώστε η μελέτη του παιδιού σας να γίνει πιο αποδοτική και το ίδιο να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις του:

Τι γίνεται όταν οι γονείς διαφωνούν με τον δάσκαλο ως προς τον όγκο των μαθημάτων;

«Το συζητάμε μαζί του με ευγένεια, με τακτ και με παραδείγματα, το συζητάμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο δάσκαλος είναι πρόθυμος να διορθωθεί αν κάπου έχει κάνει λάθος. Αν όχι, του υποδεικνύουμε με ευγένεια να το συζητήσει με τον Διευθυντή του σχολείου και τον ενημερώνουμε, ότι σκοπεύουμε να το συζητήσουμε κι εμείς μαζί του, με στόχο πάντα να βγει κάτι ωφέλιμο για το παιδί. Εξυπακούεται, ότι ποτέ δεν προσβάλλουμε, δεν φωνάζουμε, δεν είμαστε υβριστικοί. Επίσης, ανάλογα με τις υποδείξεις Δασκάλου – Διευθυντή καταφεύγουμε σε κάποιον ειδικό, αν το παιδί θέλει ειδικότερη βοήθεια, λόγω π.χ. δυσλεξίας. Είμαστε ανοιχτοί, λοιπόν, στο να ακούσουμε τι έχει να μας πει και ο δάσκαλος και δεν τον απορρίπτουμε –ειδικά μπροστά στο παιδί.»

Πόσο χρειάζεται να βοηθάει ο γονιός το παιδί στην Α΄ Δημοτικού;

«Πολύ, αλλά διακριτικά. Στην Α΄ τάξη “χτίζουμε πολλά”, αλλά -κυρίως- την αγάπη του παιδιού για το Σχολείο, τη μελέτη, τη φιλαναγνωσία, τη μεθοδικότητα στο διάβασμά του. Δουλεύοντας μαζί με το παιδί, βάζουμε τα θεμέλια για ένα σπουδαίο ή λιγώτερο φιλόδοξο “οικοδόμημα”. Αυτό, όμως, πρέπει να το κάνουμε με χαρά, με ενθουσιασμό, με έμπνευση, με μεράκι. Ποτέ με γκρίνια, με βαρεμάρα, με ρουτίνα, πολύ περισσότερο με κλάματα ή με ξύλο.»

Στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού ποια στάση να κρατάει ο γονιός με το διάβασμα στο σπίτι;

«Να βοηθάει, αλλά σταδιακά να απομακρύνεται τοπικά –αλλά ποτέ ψυχικά. Να μην εκνευρίζει με το ενδιαφέρον του, να μην πεισμώνει το παιδί με την επιμονή του, να μην το αγχώνει με την έννοια του για την επιτυχία του. Όλα τα άγχη και τις αγωνίες του να τις κρατάει μέσα του και να προβάλλει στο παιδί την πεποίθησή του για την επιτυχία του, την προτροπή να επιχειρεί, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, να κρίνεται και να συγκρίνεται, να του μαθαίνει πώς θα στέκεται στην αποτυχία και πώς θα την αντιμετωπίζει κι όσα άλλα χρειάζεται ένα παιδί για να σταθεί ισχυρό, ακέραιο, θετικό, ειρηνικό και με όνειρα ρεαλιστικά στη ζωή του, απέναντι στον κόσμο και την κοινωνία».

Τι γίνεται όταν ο γονιός δεν μπορεί να βοηθήσει με το διάβασμα; Ποια είναι η ιδανική λύση τότε;

«Και να μη μπορεί να βοηθήσει, χρειάζεται να έχει πάντα την έννοια. Κατά βάθος, η κρίση του γονιού για το διάβασμά του, μετράει πάρα πολύ για κάθε παιδί. Δεν μπορεί, λοιπόν, να μην ενδιαφερθεί ο γονιός, να το “ρίξει” όλο σε κάποιον άλλο, π.χ. σε καθηγητή για ιδιαίτερα ή στο φροντιστήριο, εκτός κι αν αυτός είναι κάποιος πολύ κοντινός άνθρωπος που θα ενδιαφερθεί για το παιδί σχεδόν όσο ο γονιός.»

Έρχεται ποτέ η στιγμή που ο γονιός σταματά να ασχολείται με το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι;

«Νομίζω ναι. Κάπου στο τέλος του Γυμνασίου ή στο Λύκειο, όταν το ίδιο το παιδί δώσει το “πράσινο φως”. Τότε που το παιδί ξέρει τι θέλει, πώς θα οδηγηθεί εκεί, τότε που σχεδιάζει προοπτικές, που θέλει να επιτύχει τα όνειρά του πάση θυσία, μερικές φορές σχεδιάζει και εναλλακτικές σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης του επιλογής, τότε εμείς κάνουμε πίσω. Εκείνο έχει πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Εμείς προσευχόμαστε απλά, το καράβι που βγαίνει στο πέλαγος, να είναι καλοτάξιδο.»

Ιδιαίτερα ή Φροντιστήριο; Πότε είναι αναγκαίο κάποιο από τα δύο και με ποιο κριτήριο να επιλέξουν οι γονείς το ένα ή το άλλο;

«Σαφώς ένας καλός ιδιαίτερος Δάσκαλος είναι πολύ καλύτερος από ένα Φροντιστήριο, και μάλιστα αν αυτό δεν είναι ολιγομελές. Ο δάσκαλος του ιδιαίτερου έχει ένα μόνο άτομο μπροστά του και “δουλεύει” τις δυσκολίες ή την πρόοδο του ενός –αυτή ήταν η τακτική του Σωκράτη. Ως προς το πότε, αυτό είναι κάτι που θα υποδείξει το ίδιο το παιδί, αν οι γονείς δεν μπορούν να το βοηθήσουν. Όσο για το κριτήριο του τι να επιλέξουν οι γονείς, αυτό είναι σαφώς οικονομικό. Ωστόσο, στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, συνιστώ, ακόμα και στους καλούς μαθητές, να παρακολουθήσουν ένα Φροντιστήριο, για να δουν και πώς διδάσκει κάποιος άλλος. Τι θέματα βάζει; Ποια θεωρεί σημαντικά στην ύλη κ.τ.λ. Νομίζω δεν μπορούμε να εγκλωβίσουμε το παιδί στη μονομέρεια, εφ’ όσον -φυσικά- υπάρχει η οικονομική δυνατότητα των γονέων.»

Είναι λύση το ολοήμερο Σχολείο στο διάβασμα; Πώς θα πρέπει να γίνεται η δουλειά εκεί;

«Είναι κάποια λύση… Καλή ή κακή, εξαρτάται από πολλά. Από τον εκπαιδευτικό που το έχει αναλάβει, από τη διάθεση του παιδιού και το χαρακτήρα του, αλλά και από τις απαιτήσεις των γονιών, περί του πόσο διαβασμένος θα έρθει στο σπίτι ο μαθητής. Αν π.χ. έχει πάρει το ελεύθερο από τους γονείς να κάνει μόνο τα γραπτά του, και τα προφορικά στο σπίτι, το παιδί θα ετοιμάσει τα λιγότερα και ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στο υπόλοιπο τμήμα. Όλα εξαρτώνται από τη “συμφωνία” του παιδιού με τους γονείς, την ικανότητά του εκπαιδευτικού και τον χαρακτήρα του παιδιού».

Τι κάνουμε με το διάβασμα των δύο ή περισσότερων παιδιών;

«Τα δύο παιδιά ή τα δίδυμα πρέπει να διαβάζουν την ίδια ώρα, το καθένα στον δικό του ξεχωριστό χώρο, ανεξάρτητα από το πού είναι αυτός –κάλλιστα μπορεί π.χ. να είναι στην κουζίνα ή στο γραφείο των γονιών, αν δεν υπάρχει δεύτερο παιδικό δωμάτιο. Ο γονιός τότε, χρειάζεται, να είναι στο πλευρό και των δύο παιδιών, πηγαίνοντας μία δίπλα στο ένα και μία δίπλα στο άλλο, μέχρι να τελειώσουν. Στόχος είναι να μην αποσπά το ένα την προσοχή του άλλου.»

Τα δευτερεύοντα μαθήματα (π.χ. Ιστορία) πρέπει το παιδί να μας τα λέει «απ’ έξω»;

«Ναι. Και μάλιστα όσο καλύτερα γίνεται. Όχι μόνο επειδή η μάθηση απαιτεί απομνημόνευση, με την οποία ο άνθρωπος χτίζει πάνω στις παλιές, τις καινούριες του γνώσεις, αλλά ακόμη επειδή αποστηθίζοντας μαθαίνει να εκφράζεται, να συντάσσει, μαθαίνει  νέο  λεξιλόγιο, νέες  ιδέες.  Το μικρό παιδί, καθώς δεν έχει δικό του περιεχόμενο, δεν έχει από κάπου άλλου να μάθει όλα αυτά που αποτελούν έναν έτοιμο “πλούτο”, λεξιλογικό και περιεχομένου. Μάλιστα, αυτά θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί σιγά-σιγά στις Εκθέσεις του και να προάγεται η κρίση του.»

Τι γίνεται όταν το παιδί αρνείται να διαβάσει; Τι πρέπει να κάνει τότε ο γονιός; Να «αδιαφορήσει», αφήνοντας όλη την ευθύνη στο παιδί, ή «να δώσει μάχη», μέχρι να βρεθεί μια λύση; Και ποια μπορεί να είναι αυτή η λύση;

«Θα πρέπει να προβληματιστεί ο γονιός: Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάτι του φταίει του παιδιού και πρέπει να βρεθεί. Κάτι θέλει να μας πει με αυτή του την άρνηση, αλλά δεν μπορεί. Η λύση δεν είναι ούτε η ανάκριση, ούτε η ψυχανάλυση. Και τα δυο ενοχλούν πολύ το παιδί και του δίνουν και την εντύπωση ότι είναι προβληματικό. Επίσης η λύση δεν είναι τα νεύρα μας, οι φωνές μας (επειδή, πιθανόν, βιαζόμαστε «να τελειώνουμε με τα μαθήματα, γιατί έχω κι άλλες δουλειές να κάνω») και οπωσδήποτε δεν θα αφήσουμε το παιδί να πάει αδιάβαστο, για να εκτεθεί, και “να μάθει!”.

Η λύση είναι η καλοσύνη και η αγάπη και η γλυκύτητα εκ μέρους μας, η ενεργή βοήθειά  μας (με την έννοια της υποστήριξης, και ποτέ του: “θα γράψω εγώ την άσκησή σου σήμερα, ή την ΄Εκθεση”). Έτσι, σε λίγο, το παιδί “πολιορκημένο” από την αγάπη μας, μόνο του θα αρχίσει να αποκαλύπτει τι το δυσκόλεψε, ή το πόνεσε, ή το πλήγωσε κ.τ.λ.

Είμαστε “φιλάνθρωποι” έναντι άλλων πολλών, έναντι των ζώων, της φύσης κ.τ.λ. δεν θα είμαστε “φιλάνθρωποι” με το σπλάχνο μας, με το παιδί μας;»

Ατομικό Vs Ομαδικό άθλημα: Τι να διαλέξει το παιδί μου;

Πρώτα οι γονείς και αμέσως μετά το παιδί αρχίζουν να αναρωτιούνται ποιο είναι το άθλημα που του ταιριάζει καλύτερα, ποιο είναι αυτό που θα αγαπήσει και θα επιδείξει μια ιδιαίτερη κλίση.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά κοινωνικοποιούνται μέσω του παιχνιδιού, ακόμη και πριν ξεκινήσουν το σχολείο.  Αργότερα, αυτή η κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω του αθλητισμού, είτε εντός σχολείου είτε ως εξωσχολική δραστηριότητα.

Προτού το παιδί επιλέξει το άθλημα που θέλει να εξασκήσει, καλό είναι να πειραματιστεί, προκειμένου να διαπιστώσει ποιο είναι αυτό που του ταιριάζει.

Το σημαντικότερο είναι η επιλογή να είναι καθαρά του παιδιού και όχι απωθημένο του μπαμπά ή της μαμάς.  Το άθλημα θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά του και να το ενδιαφέρει πραγματικά, ούτως ώστε στη συνέχεια να μην το βαρεθεί και το παρατήσει, ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά.

Τα αθλήματα χωρίζονται σε ατομικά και ομαδικά. Στα ατομικά οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους και εξαρτώνται αποκλειστικά από τον εαυτό τους. Αντιθέτως, στα ομαδικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα, με τα οποία συνεργάζονται.

Οι αξίες εκ των ων ουκ άνευ

Και τα δύο είδη αθλημάτων εμφυσούν στα παιδιά τις αξίες που πρεσβεύουν το καθένα ξεχωριστά.

Ειδικότερα, τα ατομικά αθλήματα επιλέγονται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που σαν χαρακτήρες είναι περισσότερο αυτάρκεις. Η αυτοπεποίθηση του κάθε αθλητή αποτελεί συνάρτηση της δικής του προσπάθειας και της δικής του προόδου.

Από την άλλη, τα ομαδικά αθλήματα προσελκύουν άτομα που λειτουργούν καλύτερα μαζί με τους άλλους σε μία συλλογική προσπάθεια.

Τα πλεονεκτήματα των ατομικών αθλημάτων

Pixabay

Το ατομικό άθλημα έχει το πλεονέκτημα του «ελεύθερου ωραρίου», καθότι δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή κάποιου άλλου ατόμου.

Ο κάθε αθλητής μαθαίνει να διαμορφώνει μόνος το πρόγραμμα της προπόνησής του, ενώ είναι υπεύθυνος για την απόδοσή του, χωρίς το αποτέλεσμα να εξαρτάται και από δεύτερο άτομο.

Όταν το παιδί ασχολείται με ένα ατομικό άθλημα, μαθαίνει ότι τόσο η νίκη, όσο και η ήττα είναι μέρος αυτού.

Παράλληλα απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία, έλεγχο των δυνάμεων και ακρίβεια στις κινήσεις, ενώ διδάσκει στο παιδί και τη διαχείριση του άγχους του.

Ποια ατομικά αθλήματα θα μπορούσε να επιλέξει το παιδί

Ενόργανη Γυμναστική: Σε σωματικό επίπεδο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι αθλητές ατομικών αθλημάτων, όπως της ενόργανης, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από αθλητές ομαδικών αθλημάτων, όπως του ποδοσφαίρου.

Με τη ενόργανη γυμναστική τα παιδιά καλλιεργούν όλες τις φυσικές του ικανότητες όπως ταχύτητα, δύναμη και την ευλυγισία τους. Παράλληλα αποκτούν και αναπτύσσουν ισορροπία και δύναμη, ενώ μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το σώμα τους με τη βοήθεια της μουσικής και του χορού, γεγονός που κάνει το άθλημα και πιο διασκεδαστικό.

Κολύμβηση: Συμβάλλει στην άσκηση και την ανάπτυξη όλων των μυών. Το παιδί έρχεται σε επαφή με το νερό μελλοντικά μπορεί να μεταπηδήσε σε υδάτινο ομαδικό άθλημα, το πόλο. Η κολύμβηση, ακόμη, βοηθά στην ενδυνάμωση του καρδιοαγγειακού και μυϊκού συστήματος, ενώ δεν επιβαρύνονται αρθρώσεις και σπονδυλική στήλη.

Στίβος: Με τον στίβο το παιδί μαθαίνει βασικές κινητικές δεξιότητες, όπως του δρομέα, αλτικές και ριπτικές, απαραίτητες για κάθε άθλημα που μπορεί μετέπειτα να ακολουθήσει. Μαθαίνει να τρέχει, να κάνει άλματα (άλμα εις  μήκος, εις ύψος, επί κοντώ, τριπλούν) ρίψεις (σφαίρα, σφύρα, ακόντιο)  κλπ.

Ο στίβος γυμνάζει αρμονικά όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος και ενισχύει ταυτόχρονα την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, την αντοχή και τη δύναμη. Βοηθά, επίσης, στον έλεγχο του σωματικού ίπους, ενώ συμβάλλει και στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς αποκτά αποφασιστικότητα, επιμονή, πειθαρχία και ικανότητα συγκέντρωσης.

Τένις: Ένα από τα αθλήματα που κερδίζει την καρδιά μικρών και μεγάλων και αποτελεί μία εξίσου εξαιρετική επιλογή για το παιδί. Σε σωαμτικό επίπεδο δυναμώνει πόδια, κορμό και χέρια, αυξάνει την ευλυγισία του σώματος, συγχρονίζει τα μάτια με τα χέρια, (τεχνική των χτυπημάτων), συμβάλλει στη βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος και της καρδιακής λειτουργίας, οξυγωνώνει τους μύες και αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας.

Ψυχικά,το παιδί αναπτύσσει πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και άμιλλα, μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του, να προσαρμόζεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες ( κρύο, ζέστη, αέρας, βροχή), να επικοινωνεί με άλλα παιδιά, στον ευγενή ανταγωνισμό, τη συμφιλίωση, ενώ συγχρόνως ψυχαγωγείται.

Ομαδικό άθλημα: Όλοι για έναν, ένας για όλους

Freepik

Όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, καλλιεργούν τη συνεργασία, την υπομονή, ενώ δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν νέες φιλίες. Απαιτεί αυτογνωσία, αλλά και γνώση των συμπαικτών και των αντιπάλων και κατ’ επέκταση του σεβασμού προς αυτούς.

Η ένταξη των παιδιών σε μια ομάδα είναι σαν την αντίστοιχη σε μια μικρή κοινωνία. Αναπτύσσουν, επομένως, κοινωνικές δεξιότητες και έρχονται σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα μέλη σε κάθε προπόνηση ή αγώνα. Η συμμετοχή στην ομάδα μαθαίνει στα παιδιά να διαχειρίζονται προβληματικές συμπεριφορές, να είναι πειθαρχημένα και να καλλιεργούν αυτές τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Το ομαδικό άθλημα ενισχύει την έννοια της ομάδας, της αλληλεγγύης, της κοινής, συλλογικής προσπάθειας για έναν κοινό στόχο.

Ποια ομαδικά αθλήματα θα μπορούσε να επιλέξει ένα παιδί

Μπάσκετ: Βοηθά στην οξύτητα και την κριτική σκέψη, καθώς το παιδί καλείται μέσα σε δευτερόλεπτα να πάρει την πιο σωστή απόφαση, πχ. να σουτάρει, να κάνει πάσα ή διείσδυση.

Προσφέρει σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος ενός παιδιού, ενώ χαρίζει ελυγισία, ισορροπία, ταχύτητα, αυτοπεποίθηση, αθλητικό εγωισμό.

Καθώς είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τεχνική και κριτική σκέψει, το παιδί εκτός από το ταλέντο βάζει στην εξίσωση και το μυαλό. Ενισχύει την υπακοή, την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο.

Ποδόσφαιρο: Σωματικά συμβάλλει σε ένα γερό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα καθώς και γερά οστά, λόγω των ασκήσεων δύναμης και ευλυγισίας που περιλαμβάνει. Επιπλέον, συνεπάγεται μία πολύ καλή φυσική κατάσταση, καθώς στην προπόνηση εντάσσονται αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο και το σπριντ, γυμνάζοντας όλο το σώμα.

Όσον αφορά τα κοινωνικά οφέλη, το ποδόσφαιρο μαθαίνει στο παιδί την πειθαρχία, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την αποδοχή της ήττας και την όξυνση του πνεύματος, καθώς βοηθάει στην αποτελεσματική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και ταυτόχρονα να διασκεδάζει.

Βόλεϊ: Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα για τα παιδιά. Γυμνάζει όλο το σώμα, καθότι απαιτεί τη συνολική συμμετοχή του στο αγώνισμα.

Τα χέρια χτυπούν την μπάλα, τα πόδια τρέχουν για να την αποκρούσουν, να κάνουν άλμα πάνω από το φιλέ ή βαθύ κάθισμα για να βγει μία άμυνα, ενώ ολόκληρος ο κορμός θα βοηθήσει όλο το σώμα να εκτιναχθεί για να πετύχει συγκεκριμένα χτυπήματα  (επιθετικό σερβίς, μπλοκ κ.α).

Βελτιώνει τα αντανακλαστικά του, αφού πρέπει να αντιδρά γρήγορα ερμηνεύοντας σωστά τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται από τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους, αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά της μπάλας.

Η δυνατότητα που προσφέρει το βόλεϊ στο να αναπτύσσει το παιδί όλα τα παραπάνω στοιχεία χωρίς σωματική επαφή με τον αντίπαλο, το καθιστά ως ένα από τα ασφαλέστερα σπορ, ενώ ενισχύει σημαντικά τη συνεργασία και την οξύτητα του πνεύματος και των αντανακλαστικών.

Υδατοσφαίριση (water polo): Με το πόλο το παιδί αποκτά ιδιαίτερες δεξιότητες στην κολύμβηση και στο χειρισμό της μπάλας. Με το κολύμπι το σώμα γυμνάζεται ομοιόμορφα, ενώ καθώς οι ασκήσεις εκτελούνται μέσα στο νερό, αποφεύγονται οι κακώσεις και οι τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που συχνά παρατηρούνται σε αθλήματα με μπάλα στο έδαφος.

Στο πόλο ένα παιδί αποκτά αντοχή, μέγιστη δύναμη, αντίληψη, οξυδέρκεια και γρήγορα αντανακλαστικά. Παράλληλα, είναι ένα άθλημα δυναμικό και το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, αναπτύσσεται η νοημοσύνη και το αίσθημα ευθύνης.

Η περίπτωση των πολεμικών τεχνών

Pixabay

Το παράδειγμα των πολεμικών τεχνών, όπως Τάε Κβον Ντο ή καράτε και πολλές άλλες,  έχει -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη- «διχάσει» τους γονείς. Άλλοι φοβούνται μήπως τα παιδιά τους χτυπήσουν ή γίνουν επιθετικά στο μέλλον, ενώ άλλοι επιθυμούν ένα πολεμικό άθλημα, προκειμένου να μάθουν να πειθαρχούν στον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύονται από επιθετικούς ανθρώπους.

Οι πολεμικές τέχνες εστιάζουν στις ατομικές δεξιότητες του παιδιού και στοχεύουν στην προσωπική του ανάπτυξη. Για παράδειγμα, έαν ένα παιδί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πλαίσιο μίας ομάδας, ενδέχεται να χάσει την αυτοεκτίμησή του. Συνεπώς, μία πολεμική τέχνη μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία με τον εαυτό του και να εξελιχθεί σε προσωπικό επίπεδο, να αναπτύξει τον αυτοέλεγχο σε άτομα με επιθετικές συμπεριφορές και διαταραχές.

Σε σωματικό επίπεδο, η επιλογή μίας πολεμικής τέχνης συμβάλλει στην αυξημένη αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία, καρδιαγγειακή ικανότητα και ευελιξία.

Συνεπώς, η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή αθλητισμού, πέραν της σημαντικότατης για την υγεία σωματικής άσκησης, ενισχύει την ψυχική ανάπτυξη και τα θετικά συναισθήματα των παιδιών.

Αξίζει να τα φέρετε σε επαφή με τα αθλήματα και να τους δώσετε την ευκαιρία να επιλέξουν αυτά που θα τα κάνουν να νιώθουν χαρούμενα και δημιουργικά.

Αρχαία Ελληνικά: Η πιο πρωτότυπη εξωσχολική δραστηριότητα!

Πολλοί είναι οι γονείς που, έχοντας πεισθεί για τα οφέλη της εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, αναζητούν το κατάλληλο κέντρο για να γράψουν τα παιδιά τους. Πράγματι, τα οφέλη στη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών είναι πολλαπλά και αποδεδειγμένα. Μιλώντας με τους καθηγητές της Ελληνικής Αγωγής, μας λένε πως τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία υπέροχη, ζωντανή, πανέμορφη γλώσσα που θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να εκφράζονται σωστότερα, να σκέπτονται με λογική και ειρμό και να αποκτήσουν αρχές, αξίες και υγιή πρότυπα που θα τους καθοδηγήσουν σε όλη τους τη ζωή, ανεξαρτήτως του κλάδου που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η Αρχαία Ελληνική γλώσσα στην Ελληνική Αγωγή δεν διδάσκεται ως «νεκρή», αλλά ως ιδιαίτερη μορφή της ενιαίας ελληνικής γλώσσας. Η διαπίστωση πως η ελληνική γλώσσα είναι μία, ενιαία και συνεχής αποτελεί τον βασικό στόχο των μαθημάτων, τα οποία διδάσκονται με τέτοιον τρόπο, ώστε οι μαθητές να χαίρονται με τις γνώσεις που λαμβάνουν και να μην θεωρούν το μάθημα βαρετό ή αχρείαστο.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Αγωγή: Γιατί τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά;

Στην Αγγλία, τα τελευταία δέκα χρόνια τα Αρχαία Ελληνικά έχουν εισαχθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του προγράμματος “the Iris Project” ενώ, στα περισσότερα σχολεία της Ευρώπης, οι μαθητές διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά από 4 έως 6 χρόνια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Τα προγράμματα

Τμήμα Αγωγής Νηπίων (3 έως 5 ετών)


Με τραγούδια, ποιήματα, σκετσάκια και κατασκευές, τα Αρχαία Ελληνικά γίνονται παιχνίδι! Στην Ελληνική Αγωγή τα παιδιά ξεκινούν την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών ήδη από τα τρία τους χρόνια. Πώς γίνεται αυτό; Όπως ακριβώς μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα. Και μάλιστα, για παιδιά που η μητρική τους γλώσσα είναι η ελληνική, τα Αρχαία Ελληνικά είναι πολύ ευκολότερα από τα Αγγλικά ή τα Γαλλικά, αφού, οι περισσότερες λέξεις, τούς είναι ήδη γνωστές. Οι φράσεις, τα κείμενα και οι μύθοι που χρησιμοποιούνται στην τάξη περιέχουν εύκολες λέξεις για την ηλικία τους με αποτέλεσμα να τις μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Κλασσικά και αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια και τραγούδια έχουν μεταγραφεί στα Αρχαία Ελληνικά και τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο και δυναμώνουν την άρθρωσή τους, διασκεδάζοντας. Έτσι, το «να ζήσεις … και χρόνια πολλά … » γίνεται «σὺ ζῆθι … καὶ εἰς ἔτη πολλά … », «πετάει – πετάει ο γάιδαρος» γίνεται «ἴπταται – ἴπταται ὁ ὄνος», το «που ‘ν ‘το το δακτυλίδι …» γίνεται «Ποῦ οὖν τό, ποῦ οὖν τό, τὸ δακτυλίδι ψαῦσαι, ψαῦσαι, οὐκ ἂν εὑρῇς … » και το παιχνίδι ξεκινά!

Σε συνδυασμό με μουσική, χορό, τραγούδι και θεατρικό παιχνίδι, μέσα σε λίγους μήνες τα νήπια ξεκινούν τους πρώτους διαλόγους στα Αρχαία Ελληνικά. Τα αποτελέσματα είναι φανερά από τον πρώτο καιρό και τόσο οι γονείς, όσο οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο εντυπωσιάζονται από την γρήγορη πρόοδο των παιδιών σε όλους τους τομείς. Στο εξωτερικό η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών πραγματοποιείται σε όλο και μικρότερες ηλικίες, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευεργετικών ιδιοτήτων στη γλώσσα και την πνευματική εξέλιξη των παιδιών.

Τμήμα Αγωγής Παίδων (6 έως 12 ετών)

Στις αρχές του δημοτικού δίνεται έμφαση στην κατανόηση του αρχαίου λόγου κυρίως μέσω της Μυθολογίας, στην ετυμολογική ανάλυση και στην χρήση του πολυτονικού συστήματος, ενώ στο τέλος του δημοτικού ξεκινάει η μελέτη της Οδύσσειας του Ομήρου από το πρωτότυπο κείμενο και η προετοιμασία για το Γυμνάσιο.
Πρόσφατες έρευνες των Νευροεπιστημών δείχνουν ότι η εξάσκηση και το εμπλουτισμένο περιβάλλον αυξάνουν όχι μόνο τις νευρωνικές συνάψεις, αλλά ακόμη και την νευρογένεση. Έρευνα που είχε διενεργηθεί στους μαθητές της σχολής μας από τον Ιωάννη Τσέγκο, ψυχίατρο, διευθυντή του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού τομέα του Ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Αθηνών, το 2007 και είχε παρουσιασθεί στο 18ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο στην Κω, κατέδειξε τη σπουδαιότητα εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα πρώτα σχολικά χρόνια για την αποτελεσματική νοητική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Αντίστοιχα συμπεράσματα καταδεικνύουν και ξένες μελέτες.

Τμήμα Αγωγής Εφήβων (13 – 17 ετών)

Πιστοί στην αρχαιοελληνική αντίληψη σύμφωνα προς την οποία η Φιλοσοφία δεν αποτελεί «ειδικότητα» για λίγους, αλλά πρωταρχικό μέλημα του κάθε ολοκληρωμένου ανθρώπου, οι έφηβοι διδάσκονται φιλοσοφικά κείμενα, συνδυάζοντας πάντοτε την αρχαία ελληνική σοφία, με σύγχρονους προβληματισμούς που απασχολούν ιδιαιτέρως σήμερα τους νέους.

Στη δύσκολη ηλικία από τα 13 έως τα 17 έτη, οι μαθητές επιδίδονται στην μελέτη φιλοσοφικών κειμένων, συμμετέχοντας ταυτοχρόνως σε ρητορικές αντιπαραθέσεις και φιλοσοφικά “συμπόσια” που διοργανώνονται στην σχολή. Στόχος πάντοτε η ποσότητα και η ποιότητα των ερεθισμάτων και των μορφωτικών ευκαιριών που παρέχονται, καθώς αποτελούν παράγοντα καθοριστικό για την νοητική και γλωσσική ανάπτυξη του μαθητή.

Τα παιδιά διδάσκονται αρχές και αξίες μέσα από τα φιλοσοφικά κείμενα, απαντούν σε διλήμματα που συναντώνται σε όλες τις ηλικίες, γνωρίζουν τον εαυτό τους και καλλιεργούν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους.

** Όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν μιάμιση ώρα.

Παράλληλες Δράσεις

Σημαντικό μέρος των μαθημάτων αποτελούν οι εορτές που διοργανώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους με αποκορύφωση την εορτή λήξεως της χρονιάς καθώς και οι εκδρομές σε ανασκαφές, αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα χώρους παιδείας και πολιτισμού.

Τμήματα Ενηλίκων

Αντιστοίχως με τα τμήματα των παίδων, στα τμήματα των ενηλίκων διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά από την αρχή, ώστε όποιος επιθυμεί, σε οποιαδήποτε ηλικία, να μάθει σωστά τις βάσεις της γλώσσας μας. Παράλληλα, παραδίδονται μαθήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου.

Γνωρίζοντας την Ελληνική Αγωγή

Η Ελληνική Αγωγή ιδρύθηκε το 1994 με στόχο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι την Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των προγόνων μας.
Μέσα στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας της πέρασαν από τα θρανία της Ελληνικής Αγωγής περισσότεροι από 7.000 μαθητές, έγιναν παραπάνω από 20.000 ώρες διδασκαλίας και τα τελευταία χρόνια με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πραγματοποιούνται πάνω από 1.500 ώρες ζωντανής μετάδοσης ανά έτος. Οι δράσεις της Σχολής επεκτείνονται πλέον σε πολλούς τομείς, με διεθνείς συνεργασίες, διοργανώσεις ομιλιών, σεμιναρίων και εκδρομών.

Εφέτος η Ελληνική Αγωγή διακρίθηκε στον διαγωνισμό Education Leaders Awards, αποσπώντας βραβεία στους τομείς: Καινοτομία στη Διδασκαλία, Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία, Online Εκπαίδευση, Επένδυση ανά τομέα Εκπαίδευσης καθώς και την τιμητική διάκριση του Ιδιωτικού Κέντρου Εκπαίδευσης της Χρονιάς 2020.

Παρά την άνοδο, την εξέλιξη και την πρόοδο η Ελληνική Αγωγή συνεχίζει να διακατέχεται από το ίδιο όραμα, να αγαπήσουν όλα τα παιδιά την ελληνική γλώσσα, την γλώσσα των προγόνων μας, την γλώσσα που ταξίδεψε στους αιώνες αποτελώντας την βάση όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, μαθαίνοντάς την από την αρχή με απλό και ευχάριστο τρόπο.

Βρείτε την Ελληνική Αγωγή παντού, στο Facebook, twitter, Instagram @Ellinikiagogi!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Λ. Κηφισίας 125, Αθήνα
210.5221314
info@ellinikiagogi.gr
Ellinikiagogi.gr

Τι πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας ξεκινά τώρα το Γυμνάσιο

Φέτος το παιδί σας ξεκινά το Γυμνάσιο και η χαρά μα και η αγωνία σας δεν περιγράφονται. Το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό, ενώ το παιδί σας θα έρθει αντιμέτωπο με καταστάσεις που δεν γνωρίζει και εσείς αναρωτιέστε πώς θα τα καταφέρει.

Πώς θα αντιμετωπίσουν το παιδί οι καθηγητές του; Θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις καινούριες συνθήκες; Θα προσαρμοστεί εύκολα; Πώς θα μοιράζει τον χρόνο του σε δραστηριότητες και διάβασμα και άλλα πολλά.

Τα παιδιά στην εφηβεία αρχίζουν να αμφισβητούν τον γονέα τους, επειδή χτίζουν τον δικό τους ανεξάρτητο χαρακτήρα, γι’ αυτό και συμπεριφέρονται λιγάκι πιο… αδιάφορα.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το παιδί σας. Και εκείνο έχει πολλές ανησυχίες τις οποίες δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί, ενώ παράλληλα μπαίνει σιγά σιγά στην εφηβεία και οι αλλαγές στην ψυχολογία, το σώμα και τη ζωή του είναι πολλές.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε όσοι μεγαλώνετε παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και διανύουν το… γεμάτο προκλήσεις στάδιο της εφηβείας.

Δεν σας μισεί

Πολλοί γονείς το νομίζουν αυτό για τα έφηβα παιδιά τους, εξ’ αιτίας των συχνών ξεσπασμάτων που έχουν και της απόμακρης και «παγωμένης» συμπεριφοράς τους. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Απλώς τα παιδιά στην εφηβεία αρχίζουν να αμφισβητούν τον γονέα τους, επειδή χτίζουν τον δικό τους ανεξάρτητο χαρακτήρα, γι’ αυτό και συμπεριφέρονται λιγάκι πιο… αδιάφορα.

Οι φιλίες θα είναι εξουθενωτικές

Το παιδί σας θα κάνει φίλους, με τους οποίους θα δεθεί πολύ και θα θέλει να περνά αρκετό χρόνο μαζί τους. Αυτοί οι φίλοι μπορεί να είναι μαζί του από το Δημοτικό ή να τους γνωρίσει στο νέο σχολείο, ενώ μπορεί να αλλάζουν πολύ συχνά. Όπως και να έχει, να θυμάστε ότι οι φιλίες του θα δοκιμαστούν πολύ και το μόνο που εσείς θα μπορείτε να κάνετε είναι να σταθείτε δίπλα του και να ακούτε όσα έχει να σας πει το παιδί σας…

Χρησιμοποιεί περισσότερα κοινωνικά δίκτυα από όσα ξέρετε

Νομίζετε ότι το Facebook και το Instagram είναι τα μόνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν σήμερα οι έφηβοι που χάνουμε τον λογαριασμό. Σημασία, όμως, δεν έχει να του απαγορεύσετε την χρήση κινητού ή ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά να γνωρίζετε πώς χρησιμοποιεί το παιδί σας τα social media και να του έχετε τονίσει ότι η χρήση αυτή δεν πρέπει να επηρεάζει την ψυχολογία του και τη ζωή του.

Ερωτήσεις για το σεξ θα υπάρξουν

Η ξαφνική αύξηση των ορμονών στην εφηβεία οδηγεί τα παιδιά σε αναζητήσεις και σκέψεις. Είναι φυσιολογικό.  Εσείς αντί να προσπαθείτε να αποφύγετε τις ερωτήσεις και τις απορίες του παιδιού σας, καθίστε ήρεμα μαζί του, βάλτε στην άκρη τα άβολα συναισθήματα και συζητήστε. Είναι καλύτερο να μάθει όσα θέλει από εσάς και όχι από κάποιον άγνωστο ή το διαδίκτυο, σωστά;

Θέλει απλώς να γίνει αποδεκτό και αρεστό

Αυτό που οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να ταιριάξουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ζουν. Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να αξιολογήσουν την αξία της διαφορετικότητάς τους και προσπαθούν να μοιάσουν περισσότερο στους άλλους. Το Γυμνάσιο είναι μια περίεργη, δύσκολη αλλά πολύ ευχάριστη περίοδος για τα παιδιά, την οποία θέλουν να χαρούν και μαζί σας. Έχετε υπομονή και όλα θα πάνε καλά…

Πηγή: popsugar.com

Η σχολική χρονιά ξεκινά και τα Αρσάκεια είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές με ασφάλεια και αισιοδοξία

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και οι μαθητές προετοιμάζονται για την επιστροφή τους στα θρανία.

Τα Αρσάκεια, έχοντας ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα στις έκτακτες συνθήκες της περσινής σχολικής χρονιάς, ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά με θετικό πρόσημο από την εφαρμογή τόσο της τηλεκπαίδευσης, κατά την περίοδο της καραντίνας, όσο και της καθημερινής συνδυασμένης τηλεκπαίδευσης (με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη και ομόχρονη τηλεκπαίδευση για όσους βρίσκονται στο σπίτι), αφότου άνοιξαν ξανά τα σχολεία.

Ζωντανή ή εξ αποστάσεως διδασκαλία;

Βασική αρχή των Αρσακείων, που φέτος συμπληρώνουν 184 χρόνια ηγετικής παρουσίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, είναι ότι η τάξη αποτελεί το φυσικό περιβάλλον των μαθητών και ότι η διδασκαλία στη φυσική τάξη, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές παρόντες, είναι αναντικατάστατη. Γι’ αυτό τα Αρσάκεια, ενώ αντέδρασαν με ετοιμότητα, δεν ενέδωσαν στον εύκολο εντυπωσιασμό και επέδειξαν υπευθυνότητα και ωριμότητα στην αντιμετώπιση της έκτακτης περίστασης.

Κατανοώντας τις διαφορές που έχουν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γενικά, η έκτακτη εξ αποστάσεως διδασκαλία και η συνδυασμένη τηλεκπαίδευση, επέλεξαν τις κατάλληλες τεχνικά και λειτουργικά λύσεις, ώστε να παράσχουν στους μαθητές τους ποιοτική καθημερινή διδασκαλία.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί, υποστηριζόμενοι με συνεχείς επιμορφωτικές τηλεδιασκέψεις, ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στον ρόλο τους με διάθεση προσφοράς, με ζεστασιά και κατανόηση, ώστε να βρίσκονται κοντά στους μαθητές τους, έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων έπαιξε η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η επιλογή των ασφαλέστερων τεχνικά λύσεων για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Οι εκπαιδευτικές καινοτομίες που το καθιστούν σχολείο του μέλλοντος

Τα Αρσάκεια στη νέα εκπαιδευτική εποχή διακρίνονται για τις εκπαιδευτικές καινοτομίες που εφαρμόζουν καθιστώντας τα ένα ευέλικτο σχολείο, ικανό να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να αντιμετωπίζει δημιουργικά την καινούρια γνώση στο πλαίσιο της κοινωνίας της πληροφορίας.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε την περίοδο αυτή αξιοποιείται στα Αρσάκεια δημιουργικά: Το 6ο διεθνές συνέδριο Model United Nations (ATS MUN) των Αρσακείων, που έχει λάβει πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό της Χάγης, θα διεξαχθεί φέτος διαδικτυακά!

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα e-arsakeio αποτέλεσε βασικό πυλώνα για την επιτυχή υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Το e-arsakeio λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία με επιλεγμένο ψηφιακό υλικό για όλες τις βαθμίδες, σε μεγάλο βαθμό πρωτογενές και ελεγμένο από τους Συντονιστές μαθημάτων. Ανανεώνεται συνεχώς και, μάλιστα, εμπλουτίστηκε με τις ενότητες «Μένουμε σπίτι / Μένουμε ασφαλείς» με γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο την περίοδο της καραντίνας. Το e-arsakeio ξεκινάει τη σχολική χρονιά 2020-21 σε νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα.

Στο Ψυχικό, την Εκάλη, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, όλα είναι έτοιμα για την επιστροφή των 6.000 μαθητών  στον φυσικό τους χώρο, προσαρμοσμένο όμως στις νέες συνθήκες.

Σε τεχνικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό επίπεδο τα Αρσάκεια είναι προετοιμασμένα για οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον τρόπο έναρξης των μαθημάτων για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

 

Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα, γρήγορα και σωστά Γερμανικά με την υπογραφή του Goethe-Institut Athen

Η σχολική χρονιά ξεκινά και πολλοί γονείς επιλέγουν τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα για τα παιδιά τους καθώς είναι μία από τις δέκα πιο ομιλούμενες γλώσσες παγκοσμίως.

Μάθε παιδί μου Γερμανικά

Το Goethe-Institut Athen είναι η καλύτερη επιλογή για να μάθει το παιδί σας Γερμανικά. Οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έχουν ως άξονα τον κόσμο των παιδιών και των εφήβων και στοχεύουν στην επιτυχία.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι μαθητές προετοιμάζονται σωστά και με συνέπεια για τα διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, εξασφαλίζοντας ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εκμάθηση Γερμανικών αποτελεί ταυτόχρονα  και διασκέδαση, αφού οι μαθητές έρχονται σε επαφή όχι μόνο με τη γλώσσα, αλλά και τον πολιτισμό. Σημαίνει ακόμα πως μπορούν να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία.

Πάμε «Goethe» και λέμε «Guten Morgen» με το καλημέρα

Άρτια εκπαιδευμένοι διδάσκοντες, σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, εντατική συμβουλευτική υποστήριξη, όπως και ένα ενιαίο σύστημα διάταξης των γλωσσικών τμημάτων σε όλο τον κόσμο, αποτελούν εγγύηση για γρήγορα αποτελέσματα και πρόοδο στην εκμάθηση της γλώσσας.

Οι διδάσκοντες βρίσκονται σε στενή επαφή με τους γονείς και είναι πάντα πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί τους και να τους ενημερώσουν για τη μαθησιακή πρόοδο των παιδιών τους.

Mάθημα σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες

Το Goethe-Institut Athen ανταποκρίνεται στα μέτρα που επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει έτσι στην αντιμετώπισή του. Με πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση τυου ανώτατου δυνατού επιπέδου προστασίας  έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ορθών πρακτικών υγιεινής.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας θα βρείτε εδώ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Τμήματα Γερμανικών για παιδιά και εφήβους

Εγγραφές και Κατατακτήριο τέστ: 1-15/9

Έναρξη μαθημάτων: 26/9

Κάντε έγκαιρα την εγγραφή  και επωφεληθείτε την έκπτωση στα δίδακτρα

10% έκπτωση για εγγραφές μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο τμήμα που σας ενδιαφέρει μέσω Webshop και πληρώστε τα δίδακτρα απ’ ευθείας και άνετα από το σπίτι.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.goethe.de/athen ή απευθυνθείτε στη Γραμματεία Γλωσσικού Τμήματος του Goethe-Institut Athen, Τηλ. 210 36 61 038

Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16.  Αθήνα

210 3661000

Info-athen@goethe.de

Οι 9 διαφορετικοί τύποι Γυμνασίου που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα

Το παιδί σας φοιτά στη τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου και από τη νέα σχολική χρονιά θα ενταχθεί πλέον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν 9 τύποι Γυμνασίου στους οποίους μπορεί να γραφτεί;

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από την παροχή γενικών γνώσεων, ενώ η Δευτεροβάθμια χαρακτηρίζεται από τη διαφοροποίηση των μαθημάτων. Και καθώς η βασική φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία, την οργάνωση και τον ρόλο Δημοτικού και Γυμνασίου είναι αυτή των δύο σχολείων που εργάζονται αυτόνομα, η μετάβαση των 12χρονων έχει επιπτώσεις στη σχολική τους πορεία ενώ για το 10% αυτής της ηλικιακής ομάδας η αλλαγή σχολείου αποτελεί τραυματική εμπειρία και πολλά απ΄ αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα που συνεχίζονται και στις υπόλοιπες τάξεις.

Ίσως δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν 9 διαφορετικοί τύποι Γυμνασίου, αλλά αξίζει να τους μελετήσετε μαζί με τα παιδιά.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα διαφορετικά είδη Γυμνασίου, τα οποία είναι διαθέσιμα και στα οποία μπορεί να εγγραφεί ένας μαθητής ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

Σκοπός του άρθρου είναι να ενημερώσουμε γονείς και μαθητές για τα είδη των Γυμνασίων και για τα μαθήματα που γίνονται σε αυτά. Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για τις διαδικασίες εγγραφής, για τα παρεχόμενα προγράμματα σπουδών, τους τρόπους διδασκαλίας  αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο μαθητής για ολόπλευρη μάθηση.

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο

Σκοπός του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου είναι η εξοικείωση, η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες καθώς και η καλλιέργεια και η εκπαίδευση των δεξιοτήτων τους. Οι μαθητές εμβαθύνουν στην κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν: Θεάτρου, Κινηματογράφου, Χορού (Κλασικού και Σύγχρονου) και Καλών Τεχνών. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας του Γενικού Γυμνασίου- Λυκείου και μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας των τριών κατευθύνσεων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι διευρυμένο και διαμορφώνεται  σε σαράντα ώρες εβδομαδιαίως.  Στην Α΄ τάξη εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων. Η διαδικασία επιλογής των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων διενεργείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε σχολικού έτους.  Υπάρχουν 5 Καλλιτεχνικά Γυμνάσια στο Γέρακα, στο Περιστέρι, στο Κερατσίνι, στο Ηράκλειο Κρήτης και στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μουσικό Γυμνάσιο

Το Μουσικό Γυμνάσιο απευθύνεται σε μαθητές  που έχουν κλίση και ταλέντο στη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές. Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας των μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων, παράλληλα με τα γενικά μαθήματα, καθώς επίσης και λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως (Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις, Μουσικούς Αγώνες & άλλα).

Στα Μουσικά Γυμνάσια εγγράφονται ως μαθητές απόφοιτοι δημοτικού, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας . Οι θεματικές ενότητες, στις οποίες αξιολογούνται οι υποψήφιοι, είναι: «Ρυθμός», «Ακουστική Ικανότητα», «Φωνητική Ικανότητα», «Διάκριση Ηχοχρωμάτων» και προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (Ευρωπαϊκό ή Παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής.

Λειτουργούν 46 Μουσικά Γυμνάσια σε όλη τη χώρα που μπορείτε να δείτε εδώ και στην Αττική λειτουργούν 5, το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Γέρακα, το Μουσικό Σχολείο Αθήνας, το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, το Μουσικό Σχολείο Αλίμου και το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο

Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο παρέχει εκκλησιαστική εκπαίδευση που αποσκοπεί στην ανάδειξη και κατάρτιση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους  χωρίς η στελέχωση των υπηρεσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα να αποτελεί υποχρεωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό αποκλειστικής κατεύθυνσης.

Τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια αποτελούν τμήμα της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για αυτό και οι προαγωγικοί και απολυτήριοι τίτλοι σπουδών τους είναι ισότιμοι με τους αντίστοιχους των Γυμνασίων.

Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο από τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια ή Εκκλησιαστικά Λύκεια, οφείλουν να προσκομίσουν στους διευθυντές τους τα εξής:

Σχετική αίτηση,
Απολυτήριο τίτλο (δημοτικού ή γυμνασίου αντίστοιχα),
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα,
Συστατική επιστολή του επιχώριου Μητροπολίτη.

Η επιλογή φοίτησης σε Εκκλησιαστικό Σχολείο δεν περιορίζεται από την περιοχή διαμονής του μαθητή/τριας ή των γονέων/κηδεμόνων του. Επισημαίνεται ότι στους άρρενες μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων είναι δυνατή (εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν και κατόπιν εγκρίσεως από την Εφορεία του Εκκλησιαστικού Σχολείου) η δωρεάν διαμονή και σίτιση τους στα οικοτροφεία των αντίστοιχων με τα Εκκλησιαστικά Σχολεία Περιφερειακών Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, οι οποίες υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Λειτουργούν 9 Εκκλησιαστικά Γυμνάσια που μπορείτε να τα δείτε αναλυτικα εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το Ν. 3699/2008 «Στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρέχεται ΕΑΕ, η οποία -στο πλαίσιο των σκοπών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας, μη τυπικής, άτυπης και δια βίου εκπαίδευσης- επιδιώκει να αναπτύξει την προσωπικότητά τους και να τους καταστήσει κατά το δυνατόν ικανούς για αυτόνομη συμμετοχή στην οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή.» Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν:

α) σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, εφόσον πρόκειται για μαθητές με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, υποστηριζόμενοι από τον εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος συνεργάζεται κατά περίπτωση με τα ΚΕΔΔΥ, με τους σχολικούς συμβούλους γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και τους συμβούλους ΕΕΠ. β) Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τα Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης απευθύνονται σε  μαθητές μέχρι το δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους. Τα γυμνάσια αυτά περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α’, Β’ και Γ’. Μαθητές απόφοιτοι δημοτικού σχολείου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην  τάξη του γυμνασίου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.

Δείτε αναλυτικά τα σχολεία εδώ και εδώ

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο

Στα νέα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια η φοίτηση θα είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο και θα μπορούν να εγγράφονται μαθητές ηλικίας έως 16 ετών. Οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου και όσοι συνεχίζουν και αποφοιτούν από το Λύκειο το απολυτήριο και το πτυχίο τους θα είναι ισοδύναμο των ΕΠΑΛ. Επιπλέον θα τους παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας. Στο 4ετές Γυμνάσιο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας και στο 4ετές Λύκειο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ώστε να περιοριστεί η πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών. Με την ίδρυσή του δίνεται διέξοδος αξιόπιστης επαγγελματικής εκπαίδευσης στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και  δυσκολίες προσαρμογής. Το σχολικό έτος 2017-18 θα αποτελέσει μεταβατική περίοδο εφαρμογής και το σχολικό έτος 2018-19 θα εφαρμοστεί πλήρως ο θεσμός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πειραματικό Γυμνάσιο

Για τα υφιστάμενα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α’ τάξη του συνδεδεμένου Γυμνασίου, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση-δήλωση από τους γονείς και κηδεμόνες αυτών. Εντός προθεσμίας, οι γονείς των αποφοίτων Δημοτικού που δεν επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο συνδεδεμένο Πειραματικό Γυμνάσιο, οφείλουν να το δηλώσουν υπεύθυνα στον Διευθυντή – Προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδας, ώστε ο τελευταίος να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να αποδώσει στο συνδεδεμένο σχολείο τον αριθμό των προς κάλυψη θέσεων. Στην περίπτωση που ο αριθ μός των αιτούντων αποφοίτων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, τότε ο τελευταίος αυξάνεται αναλόγως. Κλήρωση θα διενεργηθεί για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων και μόνο. Αν το Πειραματικό Γυμνάσιο δεν συνδέεται με Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, η εισαγωγή των μαθητών/τριών θα γίνει αποκλειστικά με κλήρωση.

Διαβάστε ποια είναι τα Πειραματικά Γυμνάσια εδώ

Πρότυπο Γυμνάσιο

Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α’ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων θα γίνει με γραπτή δοκιμασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Γυμνάσια. Με την ανωτέρω διαδικασία οι μαθητές/τριες αξιολογούνται σε γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δίωρης δοκιμασίας.

Ειδικότερα:

• Στη Νεοελληνική Γλώσσα ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών στην ανάγνωση, στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών κ.λπ.) και στην παραγωγή γραπτού λόγου.

• Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθη τών/τριών στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων που αντιστοιχούν στο γνωστικό τους επίπεδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτείται η διατύπωση αιτιολόγησης και μαθηματικού συλλογισμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ.

Εσπερινό Γυμνάσιο

Το Εσπερινό Γυμνάσιοαπευθύνεται σε εργαζόμενους και άνεργους μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σχολικές τους σπουδές, παρέχοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να εξελιχθούν πνευματικά, κοινωνικά και επαγγελματικά. Σύμφωνα με τον Ν. 4186/2013, αρ. 45, παρ. 7, «Στα Εσπερινά Σχολεία δύνανται να εγγράφονται ενήλικες, χωρίς βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας, καθώς και ανήλικοι οι οποίοι απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση με υπεύθυνη δήλωση των γονέων ή κηδεμόνων τους».

 Η φοίτηση στο Εσπερινό Γυμνάσιο διαρκεί 3 έτη (τάξεις Α-Β-Γ). Τα Απολυτήρια Εσπερινού Γυμνασίου είναι ισότιμα με τα αντίστοιχα των Ημερησίων Σχολείων (Δημοσίων και Ιδιωτικών). Το μάθημα περιλαμβάνει τέσσερις ή πέντε διδακτικές ώρες την ημέρα. Οι καθηγητές του Σχολείου είναι επιστήμονες ειδικευμένοι και καταξιωμένοι στην εκπαίδευση εργαζομένων μαθητών και ενηλίκων.

Εσπερινά Γυμνάσια υπάρχουν σε σχεδόν όλους τους νομούς της χώρας.

Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο

Το 1996, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ένταξης παλλινοστούντων και αλλοδαπών μαθητών, ψηφίζεται νόμος για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στους ομογενείς καθώς και την ομαλή ένταξη τους στην ελληνική πραγματικότητα. Λειτουργούν τάξεις υποδοχής, στα πλαίσια των οποίων οι μαθητές, ανάλογα με τις ανάγκες τους, μαθαίνανε εντατικά την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα ή παρακολουθούσαν το ημερήσιο πρόγραμμα των “κανονικών” τάξεων με παράλληλη γλωσσική και μαθησιακή κάλυψη.Οι καθηγητές του σχολείου διδάσκουν στα παιδιά να αγαπούν την Ελλάδα και να προσπαθούν γι΄ αυτήν και τους ίδιους, αναλαμβάνοντας λαογραφικά, περιβαλλοντικά και άλλα πολιτιστικά προγράμματα. Στόχος των προγραμμάτων είναι η εξοικείωση των παιδιών με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα Διαπολιτισμικά Γυμνάσια εδώ

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος να πείσουμε το παιδί μας να διαβάσει για το σχολείο

Δεν είναι όλα τα παιδιά αυτό που αποκαλούμε "διαβαστεροί" μαθητές, γεγονός που προβληματίζει, ενίοτε και στεναχωρεί τους γονείς. Για να δούμε όμως μήπως υπάρχει κάποιο μυστικό, ικανό να ανατρέψει αυτή την κατάσταση;

Δεν είναι όλα τα παιδιά αυτό που αποκαλούμε “διαβαστεροί” μαθητές, γεγονός που προβληματίζει, ενίοτε και στεναχωρεί τους γονείς. Για να δούμε όμως μήπως υπάρχει κάποιο μυστικό, ικανό να ανατρέψει αυτή την κατάσταση;

Πώς θα καταφέρουν οι γονείς να “ξυπνήσουν” το ενδιαφέρον του παιδιού για το διάβασμα

Πέρα από όλες τις αγωνίες που φέρνει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στους γονείς, οι οποίες φέτος έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στα σχολεία και κατά πόσο αυτές θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή από την μετάδοση του Covid-19, υπάρχει μια, διαχρονική, που απασχολεί μεγάλο μέρος αυτών -ειδικά όσους έχουν παιδιά στην εφηβεία: Πώς θα πείσω το παιδί μου να διαβάζει τα μαθήματά του;

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και εξίσου διαφορετικός είναι ο τρόπος που μαθαίνει και που ανταποκρίνεται στις σχολικές απαιτήσεις. Όσο, όμως, κι αν το κατανοούμε αυτό, δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την άρνηση ορισμένων παιδιών να “στρωθούν”, καθώς γνωρίζουμε πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προοδεύσουν ακαδημαϊκά και να διεκδικήσουν, όταν έρθει αυτή η ώρα, μία θέση σε κάποια Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή.

Το ιδανικό θα ήταν, οι μαθητές να επιστρέφουν καθημερινά από το σχολείο πλήρως διαβασμένοι, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο κάθε απόγευμα για να επαναλάβουν όσα έμαθαν. Καλώς ή κακώς, όμως, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα απέχει μακράν από το ιδανικό, με αποτέλεσμα οι γονείς να χρειάζεται να πιέζουν πολλές φορές τα παιδιά, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτά που ο εκπαιδευτικός έχει ζητήσει. Αρκετά συχνά, μάλιστα, η πίεση αυτή ασκείται με λάθος τρόπο, με φωνές και απειλές, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται χειρότερα και η άρνηση του παιδιού μεγαλύτερη.

Ένα παιδί που αναγκάζεται να διαβάσει “με το ζόρι” είναι απίθανο να διαβάσει αποδοτικά και να αναπτύξει κριτική ικανότητα που θα το βοηθήσει αργότερα να αριστεύσει στις εξετάσεις του. Πώς, λοιπόν, θα καταφέρουν οι γονείς να “ξυπνήσουν” το ενδιαφέρον του παιδιού για το διάβασμα και πώς θα το πείσουν για τη χρησιμότητά του στη ζωή του;

“Γιατί διαβάζω;”

Πέρα από τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να λάβει ο γονιός, προκειμένου το παιδί να έχει τη δυνατότητα να διαβάσει: Το να μη φορτώνει, δηλαδή, το πρόγραμμά του με ατελείωτες απογευματινές δραστηριότητες, το να φροντίζει το δωμάτιο και το γραφείο του παιδιού να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για διάβασμα, αλλά και να προσπαθεί να επικρατούν συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης στο σπίτι, υπάρχει και ένα σημαντικό ψυχολογικό κίνητρο που θα παίξει τον κομβικότερο ρόλο.

Αυτό μας το αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Σπύρος Μιχαλούλης: “Χρειάζεται να δημιουργήσουν οι γονείς τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να ξέρουν τα παιδιά ΓΙΑΤΙ διαβάζουν.” Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Βοηθώντας τα να δημιουργήσουν ένα πλάνο για το μέλλον τους, για τις σπουδές τους, για το τι ονειρεύονται για τη ζωή τους.

Ο κ. Μιχαλούλης εξηγεί, ότι τα πιο μελετηρά παιδιά είναι συνήθως αυτά που από μικρή ηλικία έχουν ένα όραμα, π.χ. να γίνουν γιατροί ή πυρηνικοί φυσικοί. Δυστυχώς, βέβαια, λίγα είναι τα παιδιά που στα 15 και στα 16 τους χρόνια μπορούν να είναι τόσο σίγουρα για τις μελλοντικές τους επιθυμίες. Με τη βοήθεια του γονιού, όμως, και ίσως ενός εκπαιδευτικού που θα λειτουργήσει ως σύμβουλος επαγγελματικής κατάρτισης, αυτό γίνεται πολύ πιο εφικτό. Φυσικά, ο γονιός δεν θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι το παιδί του ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να σπουδάσει κάτι -και δη κάτι “δύσκολο”. Για να βοηθήσει πραγματικά το παιδί, θα πρέπει να είναι “ανοιχτός” στο να καταλάβει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και να αναζητήσει όλες τις εναλλακτικές που δεν περιορίζονται σε κάποιο πρωτοκλασάτο ΑΕΙ.

Η αναζήτηση και μόνο, παρέα με το παιδί, των πιθανών επιλογών του για το μέλλον, είτε μέσα από συζητήσεις με άλλους επαγγελματίες είτε παρακολουθώντας τα προγράμματα σπουδών διαφόρων σχολών, θα δώσει σημαντικό κίνητρο στο μαθητή, αλλά πάνω από όλα θα τον μάθει, πόσες δυνατότητες και εναλλακτικές έχει.

“Στα σχολεία του εξωτερικού μπαίνει από πολύ νωρίς η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού: Τα παιδιά ενημερώνονται για τα επαγγέλματα, πηγαίνουν σε εργασιακούς χώρους, παρατηρούν, καταλαβαίνουν τι σημαίνει δουλειά, αγορά εργασίας”, σημειώνει ο κ. Μιχαλούλης. Έτσι, τα παιδιά πορεύονται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, έχοντας μια πυξίδα την οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να κοιτάζουν, όταν νιώθουν ότι έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και αναρωτιούνται “Γιατί διαβάζω;”.

Όσο για τους μικρότερους ηλικιακά μαθητές, η επιβράβευση της ατομικής τους προσπάθειας αποτελεί σίγουρα το καλύτερο εφαλτήριο για μελέτη. Ένα παιδί που ενθαρρύνεται και επικροτείται για την προσπάθειά του, ένα παιδί που δεν τιμωρείται επειδή δεν διαβάζει, παρά εισπράττει την πίστη των γονιών του στις δυνατότητές του και τον θαυμασμό τους, ακόμα και για τα μικρά βήματα, τις μικρές του επιτυχίες είναι το παιδί το οποίο θα δίνει πάντα μια θετική εσωτερική απάντηση, στο “τι μαθητής θέλω να είμαι;”.

Brainy.gr: Η μελέτη των παιδιών μας στον 21ο αιώνα!

Η πρόσβαση όλων των μαθητών στην ποιοτική εκπαίδευση θα έπρεπε να υπηρετείται και να θεωρείται δεδομένη σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Στην Ελλάδα, παρότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αρκετά πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες σε Βόρεια Ευρώπη και Αμερική, ο ψηφιακός κόσμος και η τεχνολογία έρχονται να δώσουν τη λύση.

Η βραβευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα, brainy.gr αποτελεί μια σύγχρονη επιλογή η οποία προσφέρει σε κάθε παιδί, την καθημερινή υποστήριξη στη μελέτη που χρειάζεται, με την ασφάλεια που είναι πλέον προαπαιτούμενη στην εποχή που διανύουμε.

Το brainy.gr περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εξωσχολικής υποστήριξης.

Μέσω μιας σειράς από εκπαιδευτικά βίντεο και έξυπνα quizzes, οι έμπειροι καθηγητές του brainy.gr αναλύουν όλη την ύλη των σχολικών μαθημάτων. Στην πλατφόρμα οι μαθητές θα βρουν οργανωμένες τις μαθησιακές ενότητες με τις αντίστοιχες ασκήσεις του βιβλίου, ενσωματωμένες επιπλέον ασκήσεις και διαγωνίσματα, καθώς και ειδικά διαμορφωμένα τεστ πολλαπλών επιλογών, τα οποία αναδεικνύουν τις αδυναμίες κάθε παιδιού και τα σημεία όπου πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βάση στη μελέτη του. Παράλληλα, στα παιδιά προσφέρεται καθημερινή δυνατότητα να αποστείλουν όσες απορίες έχουν στους καθηγητές της ομάδας του brainy και να λάβουν άμεσα τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Γραφική απεικόνιση των μαθημάτων σε video για καλύτερη κατανόηση

Όπως τονίζει η ιδρύτρια του brainy, η γραφική απεικόνιση της εκπαιδευτικής ύλης σε βίντεο συνιστά τη βασική του διαφοροποίηση από τα άλλα μέσα εκπαίδευσης.

«Αυτόματα αυτό προσφέρει καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση, καθώς η οπτικοποίηση της πληροφορίας σε συνδυασμό με την κίνηση βοηθά πάρα πολύ. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να επαναλάβει το βίντεο όσες φορές θέλει, από όπου θέλει, και όποτε θέλει. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς μάθησης. Εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό!»

Παράλληλα, με βάση μαρτυρίες γονέων και μαθητών που συλλέξαμε, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο της πρόσφατης παύσης λειτουργίας των σχολείων, η χρήση της πλατφόρμας συντέλεσε καθοριστικά στην αδιάκοπη εκπαίδευση των παιδιών και εξασφάλισε τη συνεχή τους πρόοδο στην ύλη των μαθημάτων.

Σημειώνουν δε, ότι η πλατφόρμα βοηθά αλλά και απελευθερώνει και τους ίδιους από το άγχος να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε θέματα που οι ίδιοι έχουν πλέον ξεχάσει ή δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν.

Από την άλλη, τα παιδιά δήλωσαν ότι το brainy αποτελεί το βασικό τους εργαλείο στο καθημερινό τους διάβασμα. Δεν επιβαρύνει το ήδη φορτωμένο τους πρόγραμμα αλλά αντίθετα μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα αφού καταλαβαίνουν καλύτερα, ενώ έχουν στη διάθεσή τους ασκήσεις και test για να εξασκούνται, με ένα πολύ πιο άμεσο και ευχάριστο τρόπο.

Ιδιαίτερα για τους νεότερους μαθητές της, από την Α’ έως την Δ΄ Δημοτικού, η πλατφόρμα brainy καινοτομεί!

«Η γνώση γίνεται παιχνίδι και το παιχνίδι γνώση»

Οι αριθμοί και οι πράξεις, τα γράμματα και οι προτάσεις, τα πρώτα χρόνια των παιδιών μας στη γνώση γίνονται παιχνίδι! Έξυπνες ερωτήσεις, βοηθητικά videos για να φρεσκάρουν τη θεωρία και τους κανόνες, αστέρια και μονοπάτια που κατακτούνται, δίνουν κίνητρο, θέτουν στόχους και οδηγούν στην επιτυχία.

Τα brainy Quizzes διαθέτουν:

 • Διαφορετικoύ τύπου ερωτήσεις με επίπεδα δυσκολίας που προσαρμόζονται αυτόματα στις δυνατότητες κάθε παιδιού, χρονόμετρο για να ενισχύεται η συγκέντρωση και η πρόκληση.
 • Επιπλέον, ένα πλήθος ερωτήσεων, ειδικά σχεδιασμένες και μελετημένες από έμπειρους εκπαιδευτικούς ενισχύουν το γνωστικό επίπεδο του παιδιού αλλά και την ικανότητα κριτικής σκέψης και την ταχύτητα ανταπόκρισης.
 • Συνεχή ενημέρωση προόδου και αποτελεσμάτων.

Το σύνολο των πρωτοποριακών χαρακτηριστικών του brainy.gr ανταποκρίνεται στο όραμα της ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας, χωρίς διακρίσεις και γεωγραφικούς περιορισμούς. Η εποχή αλλά και τα παιδιά μας το απαιτούν!

Εξετάσεις και άγχος μαθητών: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Οι πανελλήνιες και οι ενδοσχολικές εξετάσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό να δημιουργούν σε μαθητές, καθηγητές και γονείς αυξημένο άγχος σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το άγχος όλων βρίσκεται στα ύψη, με τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις περισσότερες ανησυχίες. Μαμάδες και μπαμπάδες βρίσκονται στο πλευρό τους, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο που μπορούν γι’ αυτά.

Πώς, όμως, ένας γονιός μπορεί να βοηθήσει πραγματικά το αγχωμένο του παιδί και τι, ακριβώς, είναι το άγχος;

Υπάρχει καλό και κακό άγχος και τι κάνουμε αν το παιδί μας αρνείται να προσπαθήσει;

Στα παραπάνω, αλλά και σε άλλα ερωτήματα, τα οποία μπορεί να απασχολούν γονείς και μαθητές εν όψει εξετάσεων, απάντησαν οι ψυχολόγοι της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» και εμείς σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις τους:

Είναι απαραίτητα κακό το άγχος; Δεν λειτουργεί και λίγο ως κινητήριος δύναμη, για να ενεργοποιήσει το παιδί μας να βάλει τα δυνατά του; Πώς μπορούμε εμείς, οι γονείς, να το κάνουμε να λειτουργήσει έτσι;

«Το άγχος είναι μια αντίδραση του ανθρώπινου ψυχισμού απέναντι στις πιέσεις που του ασκούνται τόσο από το κοινωνικό περιβάλλον όσο και από τους στόχους και τις επιθυμίες που έχει το ίδιο το άτομο. Το άγχος, λοιπόν, είναι ένα δεδομένο της ανθρώπινης ύπαρξης και δραστηριότητας και συμβάλλει στην επικέντρωση της προσοχής και της προσπάθειας σε έναν στόχο ή στην αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης απειλής.

Ο τρόπος που οι γονείς μπορούν να είναι βοηθητικοί για τα παιδιά τους στην επιδίωξη των στόχων τους είναι κυρίως η κατανόηση του παιδιού τους: Ποιες είναι οι επιθυμίες του παιδιού και ποιες οι δικές τους για εκείνο; Ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σε σχέση με τον στόχο που επιδιώκει; Πόσο προσπαθεί και τι καταφέρνει σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλει; Τι σκέφτεται και πώς αισθάνεται σχετικά με τον εαυτό του γενικά και σε σχέση με τον εκάστοτε στόχο του συγκεκριμένα; Ποια είναι η γενικότερη, συνολική, εικόνα του παιδιού (στην κοινωνικότητα, τις σχέσεις με το άλλο φύλο, τις σχέσεις με τους γονείς, τις επιδόσεις στο σχολείο ή αλλού);

Μιλώντας για παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, η πιο σημαντική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς προς εκείνα είναι η κατανόηση στον τρόπο που βιώνουν τα πράγματα και που απαντούν εκείνα στις παραπάνω ερωτήσεις. Επειδή ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι η αντίδραση προς τους γονείς και τον κόσμο των μεγάλων και η αναζήτηση της δικής τους ταυτότητας και των δικών τους επιθυμιών, η πίεση από τους γονείς συνήθως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να αισθάνονται, ότι οι επιθυμίες τους είναι σεβαστές και ότι οι στόχοι είναι δικοί τους. Η πίεση ή το άγχος των γονιών για τους εφήβους να μην επικαλύπτει και να μην προστίθεται στο δικό τους άγχος. Ότι είναι αποδεκτοί από τους γονείς ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους αλλά ότι οι γονείς ενδιαφέρονται για όλες τις πλευρές της ζωής τους, τους δίνουν χώρο και θέλουν να τους βοηθήσουν να επιδιώξουν τους στόχους τους».

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσουμε, τα οποία μαρτυρούν, ότι το παιδί μας υποφέρει από “κακό” άγχος και από συναισθήματα που του “κόβουν” τα φτερά, αντί να του δίνουν δύναμη; Σε ποιες ηλικίες παρατηρούνται τα πρώτα αυτά σημάδια; Υπάρχουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης;

«Το άγχος γίνεται «κακό» όταν παύει να έχει προσαρμοστική αξία και επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να ανταποκρίνεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συχνά «ακινητοποιεί» το παιδί που νιώθει ότι δεν μπορεί να το ελέγξει. Το «κακό» άγχος είναι συνήθως υπερβολικό σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί και οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις.

Το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα σε γνωστικό, συναισθηματικό ή/ και σωματικό επίπεδο. Στο γνωστικό επίπεδο μπορεί να πάρει τη μορφή αρνητικών και δυσλειτουργικών σκέψεων (π.χ. «είμαι άχρηστος», «δεν θα τα καταφέρω», «δεν θυμάμαι τίποτα», «θα αποτύχω»). Οι αρνητικές αυτές σκέψεις προκαλούν συναισθήματα θυμού, νευρικότητας, οξυθυμίας και ανησυχίας. Συνδέονται ακόμα με το συναίσθημα του φόβου και της απογοήτευσης.

Συχνά, λόγω του άγχους μπορεί να εμφανίζονται και σωματικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη, δερματικά εξανθήματα. Μπορεί ακόμα να εκδηλώνεται με διαταραχές διατροφής, διαταραχές ύπνου, με ταχυκαρδίες, ταχύπνοια και εφίδρωση.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να προκαλούν δυσκολία στη συγκέντρωση, να μπλοκάρεται η μνήμη. Συχνά αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Το άγχος μπορεί να εντείνεται στην εφηβεία που είναι από μόνη της μια στρεσογόνος περίοδος, λόγω των πολλών αλλαγών που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα του ατόμου (βιοσωματικό, γνωστικό, κοινωνικό επίπεδο). Οι αλλαγές αυτές με τις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρουν και σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των σχολικών εξετάσεων συχνά εντείνουν το άγχος στους εφήβους.

Τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν στην χαλάρωση περιλαμβάνουν την φυσική άσκηση, ενώ και η σωματική ευεξία βοηθά στη μείωση του άγχους. Επίσης, ένα ήρεμο και χωρίς εντάσεις περιβάλλον βοηθάει στο διάβασμα και στη συγκέντρωση. Βαθιές και αργές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη συγκέντρωση.

Γενικότερα, βοηθητικό για τη μείωση του άγχους είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με πράγματα που ευχαριστούν και χαλαρώνουν.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να σκέφτονται θετικά αλλά και ρεαλιστικά αναγνωρίζοντας τα θετικά σημεία και τις ικανότητές τους και να τους δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσουν τα δικά τους όνειρα και προσδοκίες για το μέλλον».

Τι κάνουμε όταν το παιδί, υπό τον φόβο της αποτυχίας, δηλώνει άρνηση και εγκαταλείπει τις προσπάθειές του; π.χ. σταματά να διαβάζει πριν τις εξετάσεις και λέει, ότι δεν το νοιάζει κι αν αποτύχει.

«Η περίοδος των εξετάσεων έχει γίνει πολύ απαιτητική στις μέρες μας, είτε πρόκειται για απαιτήσεις που έχουν οι έφηβοι από τον ίδιο τους τον εαυτό είτε από το άμεσο περιβάλλον τους.  Συχνά, η πίεση και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν τον έφηβο στο να εγκαταλείψει τις προσπάθειες του, να παραιτηθεί δηλαδή, υπό τον  φόβο της αποτυχίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτήν την περίοδο ειδικά, αν όχι και σταθερά, οι γονείς να καταστήσουν σαφές στον έφηβο ότι η επίδοσή του στις εξετάσεις δεν καθορίζει την αξία του. Η επιτυχία σε κάποιο πανεπιστήμιο δεν ισοδυναμεί με την προσωπική και αργότερα επαγγελματική καταξίωση και ευτυχία.

Όταν ένας έφηβος δηλώνει πως τα παρατάει, είναι σημαντικό να ακούσουν οι γονείς αυτή την πρόθεση όχι ως αδιαφορία αλλά ως ένδειξη, ότι έχει φτάσει στα όριά του. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στον έφηβο για να χαλαρώσει και να μπορέσουν να συζητηθούν ευρύτερα οι ικανότητες, οι δυσκολίες, οι στόχοι και οι διάφορες πλευρές της ζωής που μπορεί να τον δυσκολεύουν. Να μπορέσει να σκεφτεί ή/και να συζητήσει με τους γονείς τις πηγές του άγχους, να διαβεβαιωθεί ότι οι γονείς μπορούν να αποδεχτούν ακόμα και την παραίτηση. Είναι σημαντικό να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιτυχίας αλλά και αποτυχίας στις εξετάσεις και να βοηθηθεί ο έφηβος να εξετάσει τις εναλλακτικές σε περίπτωση αποτυχίας. Είναι ανακουφιστικό να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έχει και άλλες επιλογές. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στο να μπορέσει ο έφηβος να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, αγωνίες και φόβους, να επαναξιολογήσει την πορεία και την προσπάθειά του και να αποφασίσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία εάν σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια ή όχι. Είναι σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία οι γονείς να μπορέσουν να στηρίξουν συναισθηματικά τον/την έφηβο, μέσω της αποδοχής, της κατανόησης και της στοργής.

Μερικές φορές, οι έφηβοι δηλώνουν πως δεν τους νοιάζει εάν πετύχουν ή αποτύχουν στις εξετάσεις. Στο βαθμό που έχουν καταβάλει μια μεγαλύτερη ή μικρότερη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στον στόχο, η δήλωση αυτή συνήθως αποτελεί μια αμυντική στάση απέναντι στην ανασφάλειά τους ή μια αντίδραση απέναντι στην πίεση των γονιών. Στο μέτρο που οι γονείς συνειδητοποιούν ότι πιέζουν τον έφηβο ή ότι έχουν επενδύσει υπερβολικά στην επιτυχία του, είναι σημαντικό να επανεξετάσουν τη στάση τους, και να μπορέσουν και οι ίδιοι να φανταστούν και να συμφιλιωθούν και με τα δύο ενδεχόμενα. Έτσι ο έφηβος μπορεί να αισθανθεί πιο άνετα προκειμένου να μιλήσει μαζί τους για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη σημασία που έχει για εκείνον ο επιδιωκόμενος στόχος. Εάν οι γονείς καταλαβαίνουν ότι η δήλωση αδιαφορίας του εφήβου αποτελεί ένδειξη ανασφάλειας ή δικαιολόγηση μιας πιθανής αποτυχίας, είναι σημαντικό να ξανασυζητήσουν εάν ο έφηβος συνεχίζει να θέλει να επιτύχει τον συγκεκριμένο στόχο, να του υπενθυμίσουν την προσπάθεια που έχει ήδη καταβάλει, καθώς και ότι για εκείνους κάθε ενδεχόμενο είναι αποδεκτό.

Επιπλέον, είναι βοηθητικό να είναι ρεαλιστικοί στην αντιμετώπισή τους σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις χωρίς να έχουν υπερβολικές προσδοκίες. Δεν είναι βοηθητικό να γίνονται συγκρίσεις με άλλα πρόσωπα και τις επιδόσεις τους ούτε να επισημαίνει κανείς τι μπορεί να μην έχει γίνει καλά έως τώρα, παρά μόνο να εστιάζει στο «εδώ και τώρα» και πως μπορεί να λειτουργήσουν τα πράγματα από εδώ και πέρα».

Υπάρχουν κάποιες φράσεις-κλειδιά που θα δυναμώσουν το παιδί μας, εν όψει αγχωτικών καταστάσεων; Υπάρχουν tips για το τι να κάνει το παιδί αν λόγω άγχους “κολλήσει” τη στιγμή της εξέτασης; Αντίστροφα, τι θα πρέπει σίγουρα να ΜΗΝ του λέμε, όταν βλέπουμε ότι αγχώνεται;

«Όπως έχουμε προαναφέρει, είναι σημαντικό να λειτουργήσουν οι γονείς «προληπτικά», διαμορφώνοντας ένα ήρεμο και λειτουργικό περιβάλλον προσανατολισμένο στις ανάγκες του εφήβου πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωριστεί το άγχος του εφήβου ως κάτι φυσιολογικό ενόψει μιας εξεταστικής περιόδου. Είναι μια δοκιμασία μέσω της οποίας ο έφηβος αισθάνεται ότι κρίνεται, από το περιβάλλον του αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Το αποτέλεσμα επηρεάζει την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Οι γονείς μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά υπενθυμίζοντας την προσπάθεια που έχει καταβάλει έως τώρα και ανεξάρτητα από το πως θα καταλήξει αυτή η δοκιμασία, να επισημάνουν ότι μέσω της διαδικασίας αυτής έχει γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τα όρια του και έχει βρει τρόπους να ανταπεξέρχεται σε απαιτητικές καταστάσεις. Παράλληλα, πρέπει να είναι σαφές ότι οι γονείς θα είναι δίπλα του και θα τον υποστηρίξουν ανεξαρτήτως αποτελέσματος και ότι δεν αλλάζει η εικόνα που έχουν για τον ίδιο σε περίπτωση αποτυχίας.

Μιας και η πιο σημαντική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς σε αυτή την περίοδο είναι να προσπαθήσουν ειλικρινά να κατανοήσουν τα ενδιαφέροντα και τις δυσκολίες του εφήβου και να είναι δεκτικοί για να τους ακούσουν χωρίς κριτική, οι φράσεις-κλειδιά μπορεί να τυποποιήσουν την επικοινωνία. Μια φράση που μπορεί να βοηθήσει έναν έφηβο ίσως είναι ακατάλληλη ή αδιάφορη για έναν άλλο. Κάθε έφηβος έχει έναν μοναδικό συνδυασμό ικανοτήτων, δυσκολιών και επιθυμιών και η αναγνώριση και κατανόηση της μοναδικότητάς τους από τους γονείς είναι το καλύτερο κλειδί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θεμιτό σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με τον έφηβο και το άγχος που μπορεί να έχει, να έχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση και να αποφεύγονται εκφράσεις όπως «είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχεις», «μην αγχώνεσαι», «δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρεις», ή να περιγράφεται η πιθανότητα αποτυχίας ως καταστροφή».

 Μετά την ενδεχόμενη αποτυχία: Πώς απαλύνουμε τον “πόνο” και πώς προετοιμάζουμε το παιδί μας σωστά για την επόμενη μεγάλη “μάχη”;

«Η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις δεν καθορίζουν την αξία του παιδιού. Είναι σημαντικό να μην ενοχοποιήσουμε το παιδί και να μην το κάνουμε να νιώσει «αποτυχημένο» συνολικά. Η αποτυχία δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως επιβεβαίωση ανικανότητας∙ αντίθετα, μπορεί να γίνεται αντιληπτή και ως ατυχία, σύμπτωση ή κάτι που μπορεί να διορθωθεί. Είναι «φυσιολογικό» να κάνουμε λάθη και σε αυτό το πλαίσιο είναι και η αποτυχία μια πιθανότητα. Έτσι, είναι σημαντικό να υπάρχει από πριν ένα πλάνο δράσης για το πώς θα κινηθεί κανείς σε όλες τις πιθανές καταστάσεις (π.χ. αν δεν περάσω θα ξαναδώσω του χρόνου, θα βελτιώσω άλλα προσόντα μου, θα κάνω μια ξένη γλώσσα κλπ.).

Αν ένας έφηβος δεν πάρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται ή περιμένει, δε σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου ακόμα κι αν το βιώνει έτσι. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για να δοκιμαστεί και να επιτύχει τους μελλοντικούς του στόχους. Οι γονείς πρέπει να του επιτρέψουν να βιώσει τα συναισθήματα του χωρίς επιπλέον πίεση από τις προσδοκίες τους. Ο έφηβος που έχει αποτύχει στις εξετάσεις χρειάζεται να νιώθει τους γονείς κοντά του για τον καθησυχάζουν και να τον στηρίζουν και όχι να τον αγχώνουν περισσότερο ή να τον συγκρίνουν με τους άλλους «επιτυχημένους» μαθητές.

Η σύγκριση γενικά δεν είναι βοηθητική γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και εξάλλου οι εξετάσεις αξιολογούν ορισμένες μόνο δεξιότητες των μαθητών άρα και το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν αξιολογεί συνολικά έναν άνθρωπο αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι των ικανοτήτων του».

Μετά το Λύκειο τι;

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία.

Το τέλος της Τρίτης Λυκείου αποτελεί ορόσημο για τη ζωή κάθε ανθρώπου καθώς συμπίπτει με την ενηλικίωσή του. Όσοι πετύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και περάσουν σε κάποια από τις πανεπιστημιακές σχολές των επιλογών τους δε βρίσκονται σε δίλημμα. Αυτοί μπαίνουν στον «αυτόματο» και ξεκινούν το κυνήγι των ονείρων τους και σε επίπεδο σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης.

H επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τελειώνουν όμως όλα εδώ; Σε μία επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις; Και βέβαια όχι! Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας που ακόμα κι αν δεν αποδώσει όπως θα περιμένατε είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη εμπειρία και να σας κινητοποιήσει για άλλες προσπάθειες.

Να είστε θετικοί και να σκέφτεστε δημιουργικά το επαγγελματικό σας μέλλον!

Το πεδίο των επιλογών που ανοίγονται μετά το Λύκειο είναι εξαιρετικά ευρύ και για τον λόγο αυτό δε θα πρέπει να απογοητεύεστε, αλλά να οπλιστείτε με περίσσιο πείσμα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία προκειμένου να λάβετε τις σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και έτοιμες λύσεις

Ένας απόφοιτος Λυκείου έχει το γνώθι σαυτόν. Ξέρει τις δυνατότητές του και τα βαθύτερα θέλω του. Η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνει, θα πρέπει να αποτελεί έναν συνδυασμό που θα βασίζεται και στην σύγχρονη αγορά εργασίας, αλλά και στο τι του αρέσει. Πάντα πρέπει να έχετε υπόψιν πως μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχετε επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση.
Συνεπώς, η επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ρόλος γονιών

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των παιδιών τους. Η συζήτηση με το παιδί και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης είναι απαραίτητα στοιχεία για να το βοηθηθεί να κάνει την πλέον συνειδητή και κατάλληλη επιλογή για εκείνο. Το παιδί είναι σημαντικό να μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να ακούει τα θέλω του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνο θα ζήσει τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Τι επιλογές υπάρχουν λοιπόν για τους μαθητές που δεν έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Οι επιλογές είναι πραγματικά άπειρες, καθώς υπάρχουν πλήθος ιδιωτικών πανεπιστημίων, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), δημοσίων σχολών και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) μέσω των οποίων μπορείτε να δώσετε σάρκα κι οστά στα όνειρά σας.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον ΠΛΟΗΓΟ, την Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να βρείτε πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα και όλους τους τύπους εκπαίδευσης (γενική, τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αρχική ή συνεχιζόμενη κατάρτιση, εκπαίδευση ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.), ανάλογα με τα δικά σας ενδιαφέροντα.
Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στο εξωτερικό, επισκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης PLOTEUS για να αναζητήσετε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και τη χώρα ή το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε.

Είναι ωραίο τελειώνοντας το Λύκειο να ξέρεις ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σου

Σε μια εποχή που η αβεβαιότητα περιβάλλει κάθε μας απόφαση, σε μία νέα σεζόν που ξεκινά με αμφίθυμους οιωνούς, έπειτα από ένα εξάμηνο που έφερε τις ζωές των περισσότερων (και δη των παιδιών μας) άνω-κάτω, δεν υπάρχει τίποτα που να σε γεμίζει αισιοδοξία, ασφάλεια και πίστη για το μέλλον περισσότερο, από ένα νέο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στο να κατακτήσεις το όνειρό σου.

Στην περίπτωση των σημερινών απόφοιτων Λυκείου, τους οποίους η πανδημία βρήκε σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, η ανάγκη να νιώσουν σιγουριά για το ακαδημαϊκό τους μέλλον γίνεται φέτος εντονότερη από ποτέ. Έχοντας διαπιστώσει, με τα ίδια τους τα μάτια πια, τι μπορεί να συμβεί στον κόσμο από τη μία στιγμή στην άλλη, έχοντας μάθει να λειτουργούν με κανόνες πρωτόγνωρους, με πίστη στην επιστήμη και με επίμονη την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, οι σημερινοί 18χρονοι ξέρουν πλέον πολύ καλά πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η σωστή εκπαίδευση, μα κυρίως αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία τους και στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Και δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τα χρόνια τους να πάνε χαμένα…

Είναι ωραίο τελειώνοντας το Λύκειο, να ξέρεις ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σου και, μέσα στο θολό τοπίο μιας διάχυτης ανασφάλειας, να μπορείς να ξεχωρίζεις τον δικό σου φάρο, το δικό σου όραμα που θα σε οδηγήσει ακόμα και στον πιο μακρινό σου στόχο. Τη δυνατότητα αυτή δίνει στα νέα παιδιά το Deree – The American College of Greece, με μια σειρά από εξαιρετικά προπτυχιακά προγράμματα, αλλά και 8 επίκαιρους τίτλους Master.

Οι τίτλοι σπουδών του Deree – The American College of Greece είναι αναγνωρισμένοι από τον New England Commission of Higher Education (NECHE), τον αρχαιότερο και σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις ΗΠΑ που, μεταξύ άλλων πιστοποιεί το Harvard, το Yale, το MIT και δεκάδες άλλα πανεπιστήμια. Αυτό δίνει το τρομερό πλεονέκτημα στους σπουδαστές του να βρεθούν, εφόσον το επιθυμούν, για περαιτέρω σπουδές σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Από εκεί και πέρα, ο ουρανός είναι το μοναδικό όριο!

Προγράμματα σπουδών με επαγγελματικό μέλλον

Τα ακαδημαϊκά προγράμματα του Deree χωρίζονται σε τρεις σχολές: το School of Business and Economics (Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης), Frances Rich School of Fine and Performing Arts (Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich) και το School of Liberal Arts and Sciences (Σχολή Ελευθέριων Τεχνών και Επιστημών).

Στο πλαίσιο αυτών δίνονται και ποικίλες υποτροφίες, φέτος με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στους πληγέντες της πανδημίας (δείτε περισσότερα εδώ).

Οι κατευθύνσεις που επιλέγουν οι φοιτητές του Deree είναι αυτές που θα τους δώσουν τα καλύτερα εφόδια για το επαγγελματικό τους μέλλον:

Psychology – Ψυχολογία
Management – Διοίκηση Επιχειρήσεων
Communication – Επικοινωνία
Marketing
Information Technology – Τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων
International Tourism & Hospitality Management – Διεθνής Τουρισμός και Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας
International Business – Διεθνής επιχειρηματικότητα
Shipping Management – Ναυτιλιακά
Finance – Χρηματοοικονομικά
English – Αγγλική Φιλολογία

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοί του Deree είναι από τους πιο περιζήτητους στην αγορά εργασίας: 59.000 μέλη αποφοίτων σε όλο τον κόσμο, απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε περισσότερο από το 71% των 100 ισχυρότερων brands παγκοσμίως.

Τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από αποφοίτους άλλων πανεπιστημίων; Το γεγονός ότι ακαδημαϊκά είναι πλήρως εφοδιασμένοι όχι μόνο με γνώσεις αλλά και τα απαραίτητα soft skills που είναι απαραίτητα στη σημερινή αγορά εργασίας.

Εξάλλου, η διασύνδεση του Deree με την αγορά εργασίας, και πιο συγκεκριμένα η συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τούς δίνει ένα σοβαρό προβάδισμα, αφού οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πρακτική τους σε αυτές, η οποία πολύ συχνά οδηγεί σε πρόσληψη. Περισσότεροι από τους μισούς σπουδαστές του Deree ήδη εργάζονται μέσα σε 6 μήνες από την αποφοίτησή τους.

Διεξαγωγή μαθημάτων… όπως πρέπει να γίνεται σε καιρούς πανδημίας

Δεν χρειάστηκε να έρθει η πανδημία του κορωνοϊού για να διαθέσει το Deree στους σπουδαστές του την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Από τον Μάρτιο μετέφερε όλα του τα μαθήματα οnline έχοντας εκπαιδεύσει, κατά τα προηγούμενα έτη, 84 καθηγητές στη διαδικτυακή διδασκαλία.

Επιπλέον, το Κολλέγιο τηρεί πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης για την κοινωνική απόσταση. Αυτό σημαίνει, ότι οι αίθουσες διδασκαλίας θα μπορούν να φιλοξενήσουν το ανώτερο μέχρι 12 φοιτητές ή μαθητές.

Για τη δε διδασκαλία θα χρησιμοποιηθούν τρεις μέθοδοι:

 • εκ του σύνεγγυς διδασκαλία για μικρά τμήματα και εργαστήρια,
 • online σύγχρονη διδασκαλία για μεγαλύτερες τάξεις
 • μεικτό μοντέλο για άλλες τάξειςΓια να συμβάλει στη μετάβαση, το Κολλέγιο:
 • έχει ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνολογικής εκπαίδευσης για καθηγητές
 • ετοίμασε οδηγούς για τους φοιτητές σχετικά με το πώς να αξιοποιήσουν τη διαδικτυακή σύγχρονη (synchronous) διδασκαλία ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.Προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στους φοιτητές μέσω Skype και peer-to-peer διδασκαλία μέσω zoom.

Η νέα ακαδημαϊκή περίοδος για το Deree – The American College of Greece ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μάθετε περισσότερα για το Deree στο www.acg.edu.

Πληροφορίες για τα δίδακτρα θα βρείτε εδώ.

Πώς μπορώ να κάνω το χόμπι μου επιστήμη;

Ο πραγματικός σκοπός της ζωής έγκειται στο να βρεις κάτι με το οποίο είσαι πραγματικά παθιασμένος και στη συνέχεια να το εξελίξεις.

Τα χόμπι είναι απαραίτητα για την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Μας δίνουν μια ευκαιρία να αποφορτιστούμε ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Όπως τα ρούχα που φοράμε και τα πράγματα που μας αρέσουν, τα χόμπι μας είναι επίσης προέκταση της προσωπικότητάς μας.

Με σωστή διαχείριση χρόνου, επιμονή και θέληση, όλοι μπορούν να βρουν αυτόν τον επιπλέον χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους για να εξελίξουν το χόμπι τους

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το να είσαι εικονογράφος, συγγραφέας, φωτογράφος ή ό,τι άλλο μπορεί να διεγείρει τη φαντασία σου είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να είσαι διευθυντής ή υπάλληλος γραφείου. Αν μη τι άλλο, η δουλειά γεμίζει το πορτοφόλι μας, αλλά τα χόμπι μπορούν να γεμίσουν την ψυχή με χαρά, δημιουργικότητα και ευτυχία.

Ίσως αναρωτιέστε, «όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά πώς θα βρει κανείς τον χρόνο να ασχοληθεί με το χόμπι του;». Στη σύγχρονη εποχή, ο χρόνος είναι πολυτέλεια και το να βρούμε λίγες ώρες μέσα στην ημέρα για να μάθουμε κάτι νέο μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, με τη σωστή διαχείριση, με επιμονή και θέληση, όλοι μπορούν να βρουν αυτόν τον επιπλέον χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους για να εξελίξουν το χόμπι τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας – ζείτε μόνο για να ξυπνάτε το πρωί, να πηγαίνετε στη δουλειά και να πληρώνετε λογαριασμούς; Σίγουρα όχι! Αντιθέτως, ο πραγματικός σκοπός της ζωής έγκειται στο να βρεις κάτι με το οποίο είσαι πραγματικά παθιασμένος και στη συνέχεια να το εξελίξεις.

Τα οφέλη από την εκμάθηση ενός χόμπι
 • Πρώτον, τα χόμπι μπορούν να αποφέρουν τεράστια χαρά και ικανοποίηση.
 • Δεύτερον, δημιουργούν μια καλύτερη συνολική προσωπικότητα.
 • Τρίτον, η εκμάθηση ενός χόμπι μπορεί επίσης να βελτιώσει τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας.

Ζούμε μόνο μία φορά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο σε δραστηριότητες που μας δίνουν δημιουργική ικανοποίηση και ευτυχία. Το καλύτερο κομμάτι με τα χόμπι είναι ότι μπορείτε εύκολα να βρείτε πλήθος διαθέσιμων πηγών που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε το δικό σας αγαπημένο. Το διαδίκτυο είναι πραγματικά «χρυσωρυχείο» για όποιον θέλει να καλλιεργήσει ένα χόμπι.

Πώς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα

Ενώ υπάρχουν πολλοί τυχεροί που αγαπούν πραγματικά το επάγγελμά τους, είναι κι άλλοι που το επέλεξαν λόγω ευκολίας ή του υψηλού μισθού. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι επιτυχημένος μπορεί να είναι δύσκολο όταν δεν είσαι ερωτευμένος με τη δουλειά σου!

Τι σου αρέσει λοιπόν να κάνεις; Εάν η απάντηση είναι το χόμπι σου, τότε ίσως είναι καιρός να το μετατρέψεις σε επάγγελμα. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί σχεδιασμό και αφοσίωση. Δες τι πρέπει να λάβεις υπόψη προτού μετατρέψεις το χόμπι σου στην καριέρα των ονείρων σου!

Να έχεις επιμονή

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να έχεις επιμονή είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα. Φρόντισε να ασχολείσαι με το χόμπι σου τουλάχιστον 15 λεπτά καθημερινά. Φυσικά, αν θέλεις πραγματικά να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα, θα πρέπει να αρχίσεις να αυξάνεις αυτό το διάστημα. Ωστόσο 15 λεπτά την ημέρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις!

Μη σταματήσεις να καινοτομείς

Όταν το χόμπι γίνει η καριέρα σου, ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσεις την παθιασμένη σου στάση είναι να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να καινοτομείς.

Ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πιστεύει ότι τα πάθη μας, εάν αξιοποιηθούν, μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτομία στον χώρο εργασίας. «Η εφεύρεση έρχεται σε πολλές μορφές και σε πολλές κλίμακες. Οι πιο ριζοσπαστικές εφευρέσεις είναι συχνά εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στους άλλους να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους – να συνεχίσουν τα όνειρά τους».

Με άλλα λόγια, η συνεχής καινοτομία όχι μόνο θα σε κρατήσει παθιασμένο με το χόμπι που έχεις επιλέξει, αλλά θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό και προνοητικό εργαζόμενο.

Να δέχεσαι την κριτική

Οι φίλοι και η οικογένεια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να σε βοηθήσουν να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα με επιτυχία. Άκουσε τα σχόλιά τους και λάβε υπόψη τις παρατηρήσεις τους, επειδή είναι πιθανό ο ενθουσιασμός και το πάθος που έχεις να σε εμποδίσουν να δεις κάθε πιθανό επικίνδυνο εμπόδιο.

Επανεκτίμησε τους στόχους σου

Ακόμα και με προσεκτικό σχεδιασμό, στην αρχή δεν θα ξέρεις πώς να διευθύνεις τη δική σου επιχείρηση. Επομένως, είναι λογικό να επαναξιολογείς τους στόχους σου ανά διαστήματα για να βεβαιωθείς ότι είσαι σε καλό δρόμο.

Πιθανότατα, θα ανακαλύψεις ότι οι στόχοι σου θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Ίσως ανακαλύψεις ότι αγαπάς μια πτυχή της εργασίας σου περισσότερο από άλλες, για παράδειγμα, και να αποφασίσεις να εστιάσεις περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Το καλύτερο πράγμα όταν εργάζεσαι για τον εαυτό σου είναι ότι η δουλειά σου θα εξελιχθεί. Όταν το συνειδητοποιήσεις θα είσαι σε θέση να κάνεις αλλαγές όπου κρίνεις απαραίτητο και να πετύχεις.

Τα 15 πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα έως το 2026

Όσοι έχετε σήμερα παιδιά Δημοτικού, ηλικίας περί τα 10 έτη, έχετε σίγουρα σκεφτεί και αναρωτηθεί με τι θα ασχοληθούν αυτά επαγγελματικά και τι αντίστοιχες σπουδές θα πρέπει να ακολουθήσουν, όταν γίνουν 18.

Photo by Ali Pazani from Pexels

Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι σίγουρα ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην επιλογή τους, όπως άλλωστε και το πόσο περιζήτητα θα είναι αυτά.

Πώς θα ξέρουμε, όμως, ποια επαγγέλματα πρόκειται για να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια; Απάντηση σε αυτό δίνει η Στατιστική Υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία τα παρακάτω αναμένεται να είναι τα

15 πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα έως το 2026:

 • Τεχνικός Ηλιακής Ενέργειας (Ποσοστό ανάπτυξης: 105%)
 • Τεχνικός Αιολικής Ενέργειας (Ποσοστό ανάπτυξης: 96%)
 • Βοηθός Υγείας στο Σπίτι (Ποσοστό ανάπτυξης: 47%)
 • Βοηθός Προσωπικής Φροντίδας (Ποσοστό ανάπτυξης: 39%)
 • Βοηθός ιατρού (Ποσοστό ανάπτυξης: 37%)
 • Νοσηλευτής (Ποσοστό ανάπτυξης: 36%)
 • Στατιστικός (Ποσοστό ανάπτυξης: 34%)
 • Βοηθός Φυσικοθεραπευτή (Ποσοστό ανάπτυξης: 31%)
 • Προγραμματιστής εφαρμοσμένου λογισμικού (Ποσοστό ανάπτυξης: 31%)
 • Μαθηματικός (Ποσοστό ανάπτυξης: 30%)
 • Βοηθός Ιατρικών Θεραπειών (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Επισκευαστής ποδηλάτων (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Σύμβουλος Γενετικής (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Ιατρικό προσωπικό (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Βοηθός επαγγελματικής θεραπείας (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)

24 Ξένες Γλώσσες και πολλά ειδικά προγράμματα από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διδασκαλία 24 ξένων γλωσσών σε φοιτητές όχι μόνο του ΕΚΠΑ, αλλά και άλλων ελληνικών ΑΕΙ, καθώς και σε εργαζόμενους ή άλλους ενδιαφερόμενους, προγράμματα μετάφρασης και ορολογίας καθώς και άλλα ειδικά προγράμματα προσφέρονται από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, μια ανεξάρτητη και αυτοτελή εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα προγράμματα χαρακτηρίζονται από το κύρος, την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει το ΕΚΠΑ και προσφέρονται με ιδιαίτερα χαμηλά δίδακτρα.

Η κατάκτηση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί σήμερα ένα αναγκαίο εφόδιο. Η απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων παίζει σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας, καθώς διευρύνει τους πνευματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς ορίζοντες των σπουδαστών, ενώ καθορίζει την επαγγελματική τους εξέλιξη. Το έργο της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιτελείται επιτυχώς εδώ και δεκαετίες από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ.

Προγράμματα

Σήμερα, στο Διδασκαλείο διδάσκονται 24 γλώσσες, με ξεχωριστά τμήματα για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας: Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική.

Επιπλέον, προσφέρονται ειδικά προγράμματα για όποιον επιθυμεί να εξειδικευτεί στη γλώσσα, π.χ. στη μετάφραση, τη νομική ή την ιατρική ορολογία κλπ. Τα προγράμματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου Α2-Β1

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου B1- B2

– Εργαστήριο Ακαδημαϊκού Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου C1- C2

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου C1- C2

– Ιατρική Ορολογία στην Αγγλική (για φοιτητές Ιατρικών Σχολών – ιατρούς – νοσηλευτές, προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Ιατρική Ορολογία στην Αγγλική OET (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Νομική Ορολογία στην Αγγλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Μετάφραση στην Αγγλική και Ελληνική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Ναυτιλιακά- Maritime English (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Business English (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– ENGLISH FOR THE WORLD OF BUSINESS AND FINANCE – ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στη Γαλλική Επιπέδου Β1-Β2

– Εργαστήριο Ακαδημαϊκού Γραπτού Λόγου στη Γαλλική Επιπέδου C1-C2

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στη Γαλλική Επιπέδου C1-C2

– Νομική Ορολογία στη Γαλλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Θεσμοί, Ορολογία και Μετάφραση εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Εισαγωγή στον Γαλλικό Πολιτισμό (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Α2)

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου Α2-Β1

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου Β2

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου C1-C2

– Εργαστήριο Προφορικού Γραπτού Λόγου και Πολιτισμού στην Ισπανική Επιπέδου Β2-Γ2

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Ιταλική Επιπέδου C1-C2

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στην Κινεζική Επιπέδου HSK Level III

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Ολλανδική Επιπέδου Β2

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Ρωσική Επιπέδου Β2-C1

– Μετάφραση στη Ρωσική και Ελληνική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκτός από τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, φοιτητές άλλων ΑΕΙ και εργαζόμενοι ή άλλοι ενδιαφερόμενοι. Τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών χορηγεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και Βεβαίωση Σπουδών σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο έχουν εγγραφεί. Επίσης, στόχος του Διδασκαλείου είναι η επιτυχία των σπουδαστών στις εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένων τίτλων γλωσσομάθειας. Στον τομέα αυτόν η επιτυχία των σπουδαστών μας προσεγγίζει το 100%!

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3688262, 210 3688264, 2103688265, 210 3688266, 2103688232, 210 3688204.

E-mail: secr@didaskaleio.uoa.gr

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει 18 μεμονωμένες θεματικές ενότητες με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2020

Βασικές αρχές ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη διδασκαλία, Γλωσσολογία, Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση εκπαιδευτικών μονάδων και 13 ακόμη νέες σύγχρονες ειδικότητες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις ανάγκες της αγοράς, προσφέρει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παράλληλα με τα υπόλοιπα προγράμματα του.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει 17 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2020!

Απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μόνιμους εκπαιδευτικούς, υποψήφιους για στελέχη Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αναπληρωτές ή αδιόριστους, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μοριοδότηση για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οι προσφερόμενες Θεματικές Ενότητες είναι:

Ετήσιας διάρκειας

1. Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης
2. Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική
3. Σχεδιασμός, διοίκηση, αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων
4. Σύγχρονες προσεγγίσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων
5. Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων/Εκπαιδευτική Ηγεσία
6. Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων
7. Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
8. Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
9. Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
10. Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία
11. Φυσικές Επιστήμες: Ιστορία, Επιστημολογία και Εκπαιδευτική Μεθοδολογία
12. Ιστορική Εξέλιξη & Διδακτική των Μαθηματικών

Εξαμηνιαίας διάρκειας

1. Ελληνικό Διοικητικό Σύστημα
2. Βασικές Αρχές Διοίκησης
3. Γενικές αρχές της σύγχρονης γλωσσολογίας για εκπαιδευτικούς
4. Η σχέση της Αρχαίας με τη Νέα Ελληνική και η διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο
5. Γλωσσική Διδασκαλία για Παιδιά με Προσφυγικό ή Μεταναστευτικό Υπόβαθρο/Language Teaching for Children with Refugee or Migrant Background (Διδάσκεται στα αγγλικά)

Με την περάτωση των σπουδών θα προσφερθεί Βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης Θεματικής Ενότητας Ε.Α.Π.

Αιτήσεις στο eap.gr μέχρι 16 Σεπτεμβρίου.

Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

Όταν υπάρχει θέληση…: Γιαγιά με τέσσερα εγγόνια μπήκε πρώτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εάν υπάρχει θέληση, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κανέναν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και μία γυναίκα με πέντε με παιδιά και τέσσερα εγγόνια, η οποία εργάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία κατάφερε να εισαχθεί πρώτη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο  υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,  υποδέχθηκε και συνεχάρη την Χρυσαυγή Κασάπογλου, ανεβάζοντας μία φωτογραφία από την συνάντησή τους με όλα τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Στο γραφείο μου σήμερα το πρωί με τη Χρυσαυγή Κασάπογλου που είναι εργαζόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών και γιαγιά με 5 παιδιά και 4 εγγόνια.

Πέτυχε την εισαγωγή με πρωτιά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Παντείου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε το νυχτερινό Λύκειο.

Η προσπάθεια για την γνώση, αξίζει να είναι συνεχής όπως αξίζουν πολλά μπράβο στη Χρυσαυγή που αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο υπουργός.

Δείτε την ανάρτηση:

Στο γραφείο μου σήμερα το πρωί με τη Χρυσαυγή Κασάπογλου που είναι εργαζόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών και γιαγιά με 5…

Gepostet von Τάκης Θεοδωρικάκος – Takis Theodorikakos am Montag, 7. September 2020

«Ήταν στόχος από παλιά αλλά δεν μπορούσα να τον εκπληρώσω νωρίτερα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων» δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η κα Κασάπογλου.

«Έβαλα τον στόχο μου και τον πέτυχα. Αφού μεγάλωσα τα παιδιά μου και μεγάλωσαν και τα εγγόνια μου ελευθερώθηκα από τις πάρα πολλές υποχρεώσεις και είχα τον χρόνο να ασχοληθώ καθαρά με μένα».

Μάλιστα, για το γεγονός ότι πέρασε πρώτη, είπε: «Αυτό ήταν ένα δωράκι από το σύμπαν».