Προγεννητικός έλεγχος: Βήμα-βήμα όσα πρέπει να… κάνετε για ένα γερό μωρό

Οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο αιματολογικές και στην πορεία της κύησης και απεικονιστικές...

Η γυναίκα που ονειρεύεται να αποκτήσει ένα υγιές μωρό, οφείλει να επιδείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα και να πραγματοποιήσει μία σειρά από εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει, όσο αυτό είναι εφικτό, ότι δεν πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα, το οποίο ενδέχεται να κληροδοτήσει στο παιδί της.

Οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο αιματολογικές και στην πορεία της κύησης και απεικονιστικές, καλό είναι να ξεκινούν πριν ακόμα η γυναίκα μείνει έγκυος. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί να γεννηθεί ένα παιδί με Μεσογειακή Αναιμία ή ακόμα και κυστική ίνωση.

Στο παρακάτω βίντεο, ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος και ειδικός στην αναπαραγωγή κ. Παναγιώτης Πολύζος, εξηγεί αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις, μα και γιατί είναι τόσο σημαντικές. Αξίζει να το δείτε, ακόμα κι αν έχετε ήδη γίνει μαμά:

Q&A: Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Τι να προτιμήσω;

Στο πολύ σοβαρό και κρίσιμο ερώτημα της αναγνώστριάς μας, απαντά η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγος (BSc, Πανεπιστήμιο Πατρών), εξειδικευμένη στην γονιμότητα και τις τεχνικές της Iατρικώς Yποβοηθούμενης Aναπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία (MMedSc, Nottingham University/ Queen’s Medical Centre, UK/ ) και μετεκπαίδευση και άσκηση στην Υπογονιμότητα Ζεύγους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Integramed Fertility).

Η απάντηση της ειδικού

Όταν ένα ζευγάρι έχει πια “μπει” στη διαδικασία της διερεύνησης και υποβοήθησης προκειμένου να αποκτήσει ένα παιδί, οι απαντήσεις στα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ είναι εκείνες που θα καθορίσουν τελικά αν το ζευγάρι θα πρέπει να οδηγηθεί απευθείας σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς να “χάνεται” πολύτιμος χρόνος, ή μπορεί να προσπαθήσει χρησιμοποιώντας πρώτα τη πολύ απλούστερο μέθοδο της ενδομητρικής σπερματέγχυσης.

Σπερματέγχυση: Υποβοήθηση, αλλά όχι μέθοδος Εξωσωματικής

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω σαφές πως η Σπερματέγχυση (IUI) αποτελεί ένα σπουδαίο “μέσο” υποβοήθησης της αναπαραγωγής, δεν αποτελεί όμως μια μέθοδο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF/ICSI) όπως συχνά ακούω κάποια ζευγάρια να την αποκαλούν. Στη σπερματέγχυση, η γονιμοποίηση του ωαρίου από το “τυχερό” σπερματοζωάριο, πραγματοποιείται “τυχαία” και από μόνη της, και δεν έχει καμία σχέση με τη γονιμοποίηση όπως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός κύκλου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Έτσι, ακόμα και μια καλή, σωστή Σπερματέγχυση έχει το πολύ 15-20% πιθανότητες επιτυχίας, ενώ μία αντίστοιχα καλή, σωστή Εξωσωματική Γονιμοποίηση φτάνει το 35-40% ανά κύκλο προσπάθειας σε μία γυναίκα μέσης αναπαραγωγικής ηλικίας (30-35 ετών).

Αποφραγμένες / δυσλειτουργικές σάλπιγγες, σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση, ανεπάρκεια των ωοθηκών, σημαντικού βαθμού ανδρική υπογονιμότητα, αποτελούν “ξεκάθαρες” διαγνώσεις που οδηγούν απευθείας σε εξωσωματική γονιμοποίηση, IVF ή ICSI.

Προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, πάνω από 40 ετών, ακόμα και με ικανοποιητικό για την ηλικία της ορμονικό προφίλ, οδηγεί συνήθως και αυτό απευθείας σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα και αν το σπέρμα, οι σάλπιγγες και η μήτρα “φαίνονται” φυσιολογικά. Κι αυτό γιατί η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πιο ελεγχόμενη κατάσταση, και έχει, όπως προανέφερα, σαφώς περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας απο τη σπερματέγχυση.

Στην περίπτωση που όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ βγούνε φυσιολογικά (ανεξήγητη υπογονιμότητα) ή υπάρχει ένας ήπιος ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας, ή όχι μία πολύ σημαντική/ ξεκάθαρη διάγνωση που να απαιτεί υποχρεωτικά IVF/ICSI, τότε η σπερματέγχυση είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ειδικού.

Πολλά ζευγάρια μπορεί να δοκιμάσουν από 2 έως και 4 σπερματεγχύσεις προτού πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εξωσωματική γονιμοποίηση. Αρκετές φορές, αυτό που συμβαίνει είναι, αρχικά, η γυναίκα να υποβάλλεται σε σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο, εκμεταλλευόμενη το ένα και μοναδικό ωάριο του κύκλου της. Αν αυτό δε πετύχει, τότε μπορεί να προχωρήσει σε σπερματέγχυση μετά από ήπια φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, για την παραγωγή περισσότερων του ενός ωαρίων, ιδανικά τριών, για αποφυγή πιθανότητας πολύδυμης κύησης. Αν και αυτό πάλι δεν οδηγήσει σε κύηση (μπορεί να επαναληφθεί έως και 4 φορές – από εκεί και έπειτα οι πιθανότητες επιτυχίας με τη μέθοδο αυτή θεωρούνται ελάχιστες), τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση μοιάζει μονόδρομος εκτός και αν ο θεράποντας ιατρός κρίνει διαφορετικά για κάποιο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα πράγματα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, είναι πάρα πολύ σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στο ζευγάρι και το θεράποντα ιατρό. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνουν πραγματικά κατανοητά τα ποσοστά επιτυχίας και οι ευκολίες/δυσκολίες της κάθε μεθόδου αλλά να ληφθούν υπόψη οικονομικές και, ίσως ακόμα πιο σημαντικές, ψυχολογικές παράμετροι.

Μη το βάζετε κάτω. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω,

Να είσαστε καλά,

Χαρούλα

Αν μείνω έγκυος με εξωσωματική, δεν μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Αν κατά τη διάρκεια της κύησης όλα είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (π.χ. ισχιακή προβολή, πολύδυμη κύηση, επιπωματικός πλακούντας κ.α.) η γυναίκα μπορεί άφοβα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ανεξάρτητα από τον τρόπο και την τεχνική της σύλληψης επισημαίνει ο γυναικολόγος κ. Αθανασίου Βασίλης. 

Εγκυμοσύνη μετά από αποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μεγάλο ποσοστό γυναικών αποβάλλει πολλές φορές πριν διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη τους. Επίσης, αρκετά ζευγάρια βιώνουν την απώλεια του παιδιού, πριν ωριμάσει η ιδέα μέσα τους ότι θα γίνουν γονείς. Πόσο πρέπει λοιπόν να περιμένει ένα ζευγάρι μετά την αποβολή, ώστε να προσπαθήσει ξανά; Τι πρέπει να προσέχουν στην επόμενη εγκυμοσύνη;

Γράφει ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος

Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει μετά από μια αποβολή, ώστε να κάνετε ξανά προσπάθειες για παιδί, είναι θα λέγαμε ασαφές. Αρκετοί ιατροί υποστηρίζουν, ότι η γυναίκα μόλις ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ, είναι έτοιμη να προσπαθήσει ξανά να μείνει έγκυος. Οι παλαιότεροι ιατροί αναφέρουν ότι το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει ένα διάστημα 6 μηνών πριν δοκιμάσει ξανά να τεκνοποιήσει, μιας και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ευνοϊκή εξέλιξη στην εγκυμοσύνη.

Η αλήθεια θα λέγαμε είναι κάπου στη μέση! Το μεγαλύτερο ρόλο παίζουν το ιστορικό της γυναίκας, η ηλικία της, η γυναικολογική υγεία, το πότε έγινε η αποβολή ώστε να έχει επιστρέψει η μήτρα στην πρότερη κατάσταση και φυσικά η ψυχολογία της, ώστε να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το πότε είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει ξανά.

Είναι γεγονός ότι μια εγκυμοσύνη μετά από αποβολή, θεωρείται αυτομάτως «υψηλού κινδύνου». Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας ή ότι μειώνονται οι πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά το παιδί σας. Απλώς, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστορικό αποβολών θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο, να ξεκουράζεστε αρκετά και να επιλέγετε μια ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του ιατρού σας.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσατε περισσότερες από 1-2 αποβολές, τις λεγόμενες «καθ’ έξιν» αποβολές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε πρώτα τη ρίζα του προβλήματος πριν προχωρήσετε σε προσπάθεια τεκνοποίησης, ώστε να μην αποβεί και αυτή άκαρπη.

Ασυνήθιστα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη – Η έγκυος πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον γυναικολόγο της

Αδικαιολόγητοι πονοκέφαλοι, ζάλη, θολή όραση, πυρετός, ρίγη και έμετοι που επιμένουν, απαιτούν ενημέρωση του γυναικολόγου...

Χωρίς άγχος αλλά με εγρήγορση μπροστά σε κάθε ασυνήθιστο σύμπτωμα πρέπει να είναι η έγκυος γυναίκα. Αυτό που κυρίως οφείλει να γνωρίζει είναι ότι απαιτείται άμεση ενημέρωση του γυναικολόγου για ό,τι δεν αποτελεί ρουτίνα.

Παρακολούθηση όποιας αλλαγής χωρίς άγχος

Η εγκυμοσύνη όταν λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, γίνονται οι τακτικές εξετάσεις, υπάρχει συχνή επικοινωνία με τον γυναικολόγο, η έγκυος είναι χαλαρή και αισιόδοξη, εξελίσσεται απόλυτα ομαλά και τίποτα δεν διαταράσσει την πορεία προς την έλευση της νέας ζωής στον κόσμο. Μπορεί όμως αυτό το σκηνικό να χαλάσει, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι η όποια αλλαγή «εγκυμονεί» κίνδυνο;

«Δεν είναι απαραίτητο να χαλάσει» δηλώνει ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, «αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη κάθε αλλαγή που δεν εντάσσεται στην καθημερινή ρουτίνα μιας εγκύου και στα σημάδια που δίνει το σώμα της όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη της».

Τα συμπτώματα που θα θορυβήσουν

Τα συμπτώματα που ενδεχόμενα να κρούουν το καμπανάκι της ανησυχίας είναι πολλά και επιβεβαιώνεται η ανάγκη η έγκυος να έχει αυξημένη προσοχή, γνωρίζοντας καλά το σώμα της και τις αντιδράσεις του στη νέα ζωή που κυοφορεί.

Όπως τονίζει ο κ. Σκαρτάδος «Όλα τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν θα μπορούσαν να έχουν και άλλες ερμηνείες πέραν των “επιπλοκών” μιας εγκυμοσύνης, όπως η εμφάνιση αίματος, η οποία ενώ στο 1ο τρίμηνο δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αντίθετα μετά το διάστημα αυτό όπου λογικά οι αιμορραγίες είναι σπάνιες, ένα αιμορραγικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, με έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους να είναι η αποκόλληση πλακούντα».

Αδικαιολόγητοι πονοκέφαλοι, ζάλη, θολή όραση, πυρετός, ρίγη και έμετοι που επιμένουν, απαιτούν ενημέρωση του γυναικολόγου, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία τους και να προταθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση, ενώ οι συσπάσεις της μήτρας είναι φυσιολογικές, εκτός αν γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή πλην του τέλους της εγκυμοσύνης, οπότε προετοιμάζεται ο τοκετός, είναι «γεγονότα» που πρέπει να τεθούν άμεσα υπόψη του γυναικολόγου.

Αίμα στην εγκυμοσύνη. Να ανησυχήσω;

Μία μικρή ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λογικό να σας ανησυχήσει, αναφέρει ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – ΓυναικολόγοςΜεγάλη σημασία έχουν όμως κάποια δεδομένα, όπως σε ποιο τρίμηνο παρατηρήσατε το αίμα, εάν έχετε μία κύηση υψηλού κινδύνου κ.α. Σε γενικές γραμμές, μία μικρή αιμορραγία κατά τις πρώτες εβδομάδες, θα μπορούσε να προκύπτει από τη σύνδεση του πλακούντα στο τοίχωμα της μήτρας.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο η αιμορραγία είναι τις περισσότερες φορές πιο ανησυχητική, καθώς μπορεί να υπάρχει αποκόλληση πλακούντα. Ενδεχομένως όμως μία μικρή αιμορραγία να προκύπτει από κάποια φλεγμονή ή τραυματισμό του κόλπου. Άρα, σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει έστω και μικρή ποσότητα αίματος, θα πρέπει να το αναφέρετε άμεσα στον ιατρό που σας παρακολουθεί για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με ασφάλεια οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης – Ποιες οι επιπτώσεις

Το ένα τρίτο έως τα δύο τρίτα των γυναικών που έχουν διαβήτη κύησης σε μια εγκυμοσύνη θα έχει και πάλι σε επόμενη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, ειδικά αν η γυναίκα έχει άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ., η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2). Η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εμφανίζεται μέσα στα πρώτα πέντε έτη μετά την εγκυμοσύνη.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό βάρος. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες έχουν 50 έως 75 τοις εκατό πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος έχουν λιγότερο από 25 τοις εκατό πιθανότητα. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες ενθαρρύνονται επίσης να χάσουν βάρος και να ασκούνται τακτικά.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά σε όλες τις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης να υποβληθούν σε εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια μετά την εγκυμοσύνη τους. Γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης μετά την ηλικία των 45 ετών θα πρέπει να ελέγχονται μία φορά το χρόνο. Ο έλεγχος γίνεται συνήθως με τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας (π.χ., πριν από το πρωινό).

Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης μπορεί να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε είδος αντισύλληψης μετά από την εγκυμοσύνη. Η βέλτιστη επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις της γυναίκας, το ιατρικό ιστορικό, τα σχέδια για μελλοντικές εγκυμοσύνες, καθώς και κατά πόσον ή όχι η γυναίκα θηλάζει.

Ανδρέας Στανίτσας

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Προεκλαμψία – Υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη

Αν η προεκλαμψία παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα.

“Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται επίσης υπέρταση. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σοβαρή ή η μη ελεγχόμενη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο που κυοφορεί”, μας λέει ο Παναγιώτης Ψαθάς, μαιευτήρας – γυναικολόγος (ppsathas.com/).

Τι είναι η χρόνια υπέρταση;

Η χρόνια υπέρταση είναι η υψηλή πίεση του αίματος, που υπήρχε πριν μείνετε έγκυος ή η πίεση που παρατηρείται κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης σας, δηλαδή πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

Τι είναι η υπέρταση κύησης;

Η υπέρταση κύησης είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται, για πρώτη φορά, κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, δηλαδή μετά τις 20 εβδομάδες. Αν και η υπέρταση κύησης, δεν συνεχίζεται μετά τον τοκετό, ωστόσο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στο μέλλον.

Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλέσει υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή των θρεπτικών ουσιών προς το μωρό, μέσω του πλακούντα, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου.
Προεκλαμψία: Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες με χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση από ό, τι στις γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Πρόωρος τοκετός: Αν ο πλακούντας δεν παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό σας, τότε μπορεί να αποφασιστεί ότι ο πρόωρος τοκετός είναι ασφαλέστερος απ΄ότι η συνέχιση της εγκυμοσύνης.
Αποκόλληση του πλακούντα: Αυτή η κατάσταση, κατά την οποία ο πλακούντας αποκολλάται πρόωρα από το τοίχωμα της μήτρας, είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία.
Καισαρική τομή: Γυναίκες με υπέρταση είναι πιο πιθανό να υποβληθούν σε καισαρική τομή, από τις γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Πώς ελέγχονται οι γυναίκες με χρόνια υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά σε όλη την εγκυμοσύνη. Μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και στο σπίτι. Χρειάζετε επίσης να κάνετε συχνά υπερηχογράφημα, για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν υπάρχει υποψία προβλήματος ανάπτυξης του εμβρύου, μπορεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας του μωρού σας. Αυτές οι εξετάσεις συνήθως γίνονται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Εάν έχετε σοβαρή υπέρταση ή υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπέρταση σας, μπορεί να χρειαστεί να αρχίσετε ή να συνεχίσετε να λαμβάνετε φάρμακα για την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή της πίεσης του αίματος που μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα του σώματος. Μια γυναίκα είναι πιθανό να έχει προεκλαμψία, όταν έχει υψηλή πίεση αίματος κι άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποια όργανά της δεν λειτουργούν κανονικά.
Ένα από αυτά τα σημάδια είναι πρωτεϊνουρία (μια μη φυσιολογική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα). Μια γυναίκα με προεκλαμψία της οποίας η κατάσταση επιδεινώνεται θα παρουσιάσει κι άλλα σοβαρά συμπτώματα.
Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα, μη φυσιολογική νεφρική ή ηπατική λειτουργία, πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, αλλαγές στην όραση, υγρό στους πνεύμονες, σοβαρή κεφαλαλγία, υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πότε μπορεί να συμβεί η προεκλαμψία;

Συνήθως εμφανίζεται μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης, στο τρίτο τρίμηνο. Όταν αυτό συμβαίνει πριν από τις 32 εβδομάδες κύησης, ονομάζεται πρώιμης έναρξης προεκλαμψία. Επίσης, μπορεί να συμβεί και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί την προεκλαμψία;

 • Δεν είναι σαφές γιατί μερικές γυναίκες παθαίνουν προεκλαμψία, αλλά ο κίνδυνος προεκλαμψίας αυξάνεται στις γυναίκες οι οποίες:
 •     είναι έγκυοι για πρώτη φορά
 •     είχαν προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας
 •     έχουν ένα ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, νεφρικής νόσου ή και τα δύο
 •     είναι 40 ετών και άνω
 •     κυοφορούν δύο ή περισσότερα έμβρυα
 •     έχουν ορισμένες παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, θρομβοφιλία, λύκο
 •     είναι παχύσαρκες

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μωρό σας εάν προκύψει προεκλαμψία;

Αν η προεκλαμψία παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα. Όταν ένα μωρό γεννιέται πρόωρα έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω της προωρότητας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την έγκυο αν συμβεί προεκλαμψία;

Οι γυναίκες που παρουσίασαν προεκλαμψία, ειδικά εκείνες των οποίων τα μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο αργότερα στη ζωή της να αναπτύξουν καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, συμπεριλαμβανομένων, της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το να πάθει μία έγκυος προεκλαμψία μία φορά, αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισής της σε μελλοντική εγκυμοσύνη. Η προεκλαμψία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και εκλαμψία. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο HELLP.

Τι είναι το σύνδρομο HELLP;

Το σύνδρομο H.E.L.L.P. καλείται έτσι από τα αρχικά των λέξεων: Hemolysis, Elevated  Liver enzymes, Low Platelets. Δηλαδή το σύνδρομο HELLP χαρακτηρίζεται από αιμόλυση (πτώση του αιματοκρίτη), επηρεασμό της ηπατικής λειτουργίας (αυξημένα ηπατικά ένζυμα) και θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων). Η επίπτωση της νόσου αναφέρεται στο 0,5-0,9% του συνόλου των κυήσεων και στο 10-20% των γυναικών με σοβαρή προεκλαμψία. Το σύνδρομο HELLP συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Συχνά, μια ασθενής η οποία αναπτύσσει σύνδρομο HELLP έχει συνήθως εμφανίσει υπέρταση της κύησης, ή και προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεϊνουρία ). Ένα 8% όλων των περιπτώσεων του συνδρόμου αφορούν λεχώνες στις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο, η πιθανότητα υποτροπής σε επόμενες κυήσεις κυμαίνεται από 4% μέχρι 27%.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;

Οίδημα του προσώπου ή των χεριών
Επίμονος πονοκέφαλος
Προβλήματα και αλλαγές στην όραση
Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή στον ώμο
Ναυτία και έμετος (κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης)
Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους
Δυσκολία στην αναπνοή

Ποια μέτρα μπορώ να πάρω για την πρόληψη της προεκλαμψίας;

Η πρόληψη περιλαμβάνει το προσδιορισμό των παραγόντων κινδύνου για προεκλαμψία και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων. Αν έχετε υπέρταση και σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθείτε ώστε να διαπιστώσετε αν η υπέρταση έχει άλλες επιπτώσεις στην υγεία σας.
Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους συνήθως συνιστάται πριν από την εγκυμοσύνη.
Αν έχετε κάποια πάθηση, όπως διαβήτη, συνιστάται ο έλεγχος της κατάστασής σας, πριν μείνετε έγκυος.

Έσπασαν τα νερά; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα λεπτά του τοκετού

Βρίσκεστε στις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης σας και μετράτε αντίστροφα για την ώρα του τοκετού; Τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για τη στιγμή που θα σπάσουν τα νερά σας!

Μερικές γυναίκες έχουν άγχος για το τι θα τους συμβεί στα τελευταία λεπτά της εγκυμοσύνης τους και συχνά δεν πηγαίνουν ούτε στο σούπερ μάρκετ, φοβούμενες μήπως χρειαστεί να φωνάξει κανείς… «κουβά και σφουγγαρίστρα στον διάδρομο 8». Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι πολλές ετοιμόγεννες που τους τρομάζει.

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν και πότε θα σπάσουν τα νερά, καθώς είναι μία διαδικασία πολύ πιο σύνθετη από μία ροή υγρού.

Όταν σπάνε τα νερά είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμη, καθώς είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς διαδικασίας.

Τι σημαίνει ακριβώς «σπάνε τα νερά»

Αυτό που αναφέρεται συνήθως ως «νερά» είναι στην πραγματικότητα πρόειται για τον σάκο με το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και το προστατεύει από τις μολύνσεις. Αυτός ο σάκος μπορεί να διαρραγεί ή να σπάσει οποιαδήποτε στιγμή πριν ή κατά τη διαδικασία του τοκετού. Όταν «σπάνε» είναι αναμφισβήτητα ένα σημάδι ότι το μωρό έρχεται και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Πόση ώρα αφότου σπάσουν τα νερά ξεκινά ο τοκετός;

Επειδή θα σπάσουν τα νερά σας δεν σημαίνει ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει ευθύς αμέσως. Οι συσπάσεις μπορεί να ξεκινήσουν είτε άμεσα, είτε όχι. Μπορεί να νιώσετε ένα αίσθημα σαν πόνο περιόδου, που θα γίνει πιο έντονος πριν ξεκινήσουν οι δυνατές συσπάσεις. Από την άλλη αυτές μπορεί να ξεκινήσουν αρκετές ώρες αφότου σπάσουν τα νερά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί εισαγωγή στο μαιευτήριο.

Τα σημάδια ότι σπάνε τα νερά: Από μικρές σταγόνες μέχρι «χείμαρρο»

Το σπάσιμο των νερών μπορεί να εμφανιστεί ως μικρή ακράτεια ή ως πιο σύνηθες, «χείμαρρο». Αν τα νερά σας σπάσουν και εμφανιστούν σαν ακράτεια, τότε σημαίνει ότι ο αμνιακός σάκος υπέστη μία μικρή διάνοιξη, από όπου διέρχεται αμνιακό υγρό. Αυτό στάζει (μέσα σε ώρες ή μέες) με την κίνηση είτε τη δική σας, είτε του μωρού, είτε από με σύσπαση.

Εάν νιώσετε ότι σας τρέχουν υγρά, μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθείτε αν είναι αμνιακό υγρό ή ούρα. Το πρώτο εξακολουθεί να ρέει ακόμη και αν αδειάσει η ουρήθρα. Έτσι αν νιώσετε ότι τρέχει υγρό, θα πρέπει να αδειάσετε την κύστη σας και μετά φορέστε μία σερβίέτα (όχι ταμπόν) προκειμένου να διαπιστώσετε, αν το υγρό συνεχίσει να ρέει και τις επόμενες ώρες. Επίσης, μία καλή ένδειξη είναι και η οσμή, καθώς του αμνιακού υγρού δεν είναι όξινη όπως των ούρων.

Αν σπάσουν τα νερά με μορφή ξαφνικής εκροής υγρού θα την νιώσετε, εάν το κεφάλι του μωρού σας δεν ακουμπά πλήρως στον τράχηλό σας. Άλλες πάλι γυναίκες βιώνουν μία άλλη μορφή αυτής της διαδικασίας, όταν το υγρό τρέχει από μία μικρή τρύπα που υπάρχει στον αμνιακό σάκο πίσω από το κεφαλάκι του μωρού. Για αυτό μερικές γυναίκες αντιλαμβάνονται μία μικρή ροή νερού και μετά τίποτα περισσότερο για μερικές ημέρες μέχρι τελικά να σπάσουν.

Τι πρέπει να κάνω αν σπάσουν τα νερά μου νωρίτερα από το φυσιολογικό;

Αν θεωρείτε ότι τα νερά σας έσπασαν πριν από τις 37 εβδομάδες, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το μαιευτήριο και τον γυναικολόγο σας, ανεξαρτήτως αν έχετε συσπάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρξει πρόωρος τοκετός. Σε αυτές τις περιοπτώσεις μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που χρειάζονται άμεση περίθαλψη.

Οι καλύτερες ασκήσεις αν έχετε συσπάσεις πρόωρου τοκετού

Υπάρχουν περιπτώσεις που η μέλλουσα μητέρα βιώνει συσπάσεις πρόωρου τοκετού, κάτι που ωστόσο πρέπει να παρακολουθηθεί από τον γιατρό και αν σταματήσουν να επιτρέψει σπίτι της.

Συνεπώς, ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για την μέλλουσα μετήρα που βοηθούν σε αυτό; Αν νιώσετε συσπάσεις την ημέρα τότε μπορείτε να βγειτε μία βόλτα, να ψήσετε μπισκότα, να δείτε μία ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να διαλογιστείτε. Αν πάλι είναι απόγευμα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, χουχουλιάστε στον καναπέ, αλλά καλού κακού βεβαιωθείτε ότι η βαλίτσα του μαιευτηρίου είναι έτοιμη.

Το πιο πιθανό είναι να τις νιώσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, αρχίζει να αυξάνεται, καθώς πέφτει το φως. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης, η ορμόνη αυτή μαζί με την οξυτοκίνη αυξάνουν την ένταση των συσπάσεων. Γι αυτό άλλωστε και η πλειονότητα των γεννήσεων συμβαίνουν ή αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Σε περίπτωση που αρχίσουν συσπάσεις τη νύχτα ξαπλώστε στη στάση παιδιού, καθώς βοηθά την αποσυμφόρηση της ράχης, ξεκουράζει τους γλουτούς και τους προσαγωγούς, ενώ είναι μία πολύ καλή στάση ξεκούρασης και εστίασης στην αναπνοή.

Ιατρική Διάγνωση: Εδώ θα κάνετε στο παιδί σας το πιο αξιόπιστο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και πλήρη καρδιολογικό έλεγχο

Η υγεία των παιδιών έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή κάθε γονιού. Κάθε ηλικιακή φάση ανάπτυξης ενός παιδιού έχει τις δικές της υγειονομικές προτεραιότητες, ενώ η πανδημία του SARS – CoV – 2 έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες, αλλά και ανησυχίες.

Test SARS – CoV – 2 (RT – PCR) για μαθητές

Με υψηλό αίσθημα Κοινωνικής Ευθύνης, ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση, όντας διαρκώς στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας και συμβάλλοντας στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, προσφέρει σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών το τεστ Κορωνοϊού (Μοριακή Μέθοδος RTPCR) σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή.

Το τεστ πραγματοποιείται σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου Ιατρική Διάγνωση κάτω από συνθήκες πλήρους ασφάλειας και διακριτικότητας.

Προ αγωνιστικός Καρδιολογικός Έλεγχος

Παιδί και αθλητισμός είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, με τον αθλητισμό να προβάλλει ως αξία που οδηγεί έναν νέο άνθρωπο στη δημιουργία μιας σωστής βάσης για καλή υγεία σε όλη του τη ζωή.

Η Αξία του Καρδιολογικού Ελέγχου στον Παιδικό Αθλητισμό

Στο πλαίσιο του προ – αγωνιστικού, αθλητικού ελέγχου των ανταγωνιστικά αθλούμενων παιδιών, βάσει των οδηγιών – συστάσεων της Ομάδας Εργασίας της Καρδιολογίας των Sports της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι ελάχιστες εξετάσεις που πρέπει να διενεργούνται είναι:

1. Η κλινική εξέταση

2. Το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό

3. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας (ΗΚΓ) και

4. Το υπερηχογράφημα (Triplex) καρδιάς

Σκοπός των προαναφερθέντων εξετάσεων είναι η διαπίστωση της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς του παιδιού και η έγκαιρη διάγνωση παθήσεων της καρδιάς, κάποιες από τις οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αιφνίδιο θάνατο.

Οι παθήσεις της καρδιάς μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

• Τις συγγενείς, που οφείλονται στο γεγονός ότι η καρδιά του παιδιού έχει σχηματιστεί με κάποιες ατέλειες (δηλ. το παιδί έχει γεννηθεί με αυτές), και

• Τις επίκτητες, που είναι σπανιότερες στα παιδιά και είναι αυτές που εμφανίζονται σε μια φυσιολογικά διαμορφωμένη καρδιά, κάτω από την επίδραση βλαπτικών παραγόντων αργότερα στη ζωή (π.χ. μικρόβια, ιοί, τοξίνες, φάρμακα, χοληστερίνη, υπέρταση, ακτινοβολία).

Συνεπώς, κάθε μία από τις παραπάνω εξετάσεις ξεχωριστά όσο και όλες μαζί συνδυαστικά, είναι πηγή σημαντικών πληροφοριών, γι’ αυτό και καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες.

Ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση θέλοντας να συμβάλλει στην εμπέδωση της πρόληψης στον Αθλητισμό προσφέρει ένα πακέτο Προαγωνιστικού ελέγχου για την εξέταση των αθλητών σε προνομιακή τιμή για όλο το χρόνο:

Ο προαγωνιστικός έλεγχος περιλαμβάνει:

• Triplex καρδιάς
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα
• Βεβαίωση Αθλητικής Ικανότητας
Και ΔΩΡΕΑΝ Γενική Αίματος

Προνομιακή Τιμή: 30€

Μάθετε περισσότερα στο 210 400 1010 και στην ιστοσελίδα
www.iatrikidiagnosigroup.gr

Ας γνωρίσουμε τον Όμιλο Ιατρική Διάγνωση

Ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση με παρουσία από το 1991 και με επτά Διαγνωστικά Κέντρα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους Ομίλους στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξυπηρετώντας ετησίως περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Με άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας σε καινοτόμο τεχνολογία και έχοντας πάντα στο επίκεντρο του τον άνθρωπο.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
 • Ιατρική Διάγνωση Νίκαιας
  Πέτρου Ράλλη 146, Νίκαια, 2165002020, 2167002344,
  E-mail: info@iatrikidiagnosi.gr
 • Ιατρική Διάγνωση Κερατσινίου – Πολυιατρείο
  Λεωφόρος Δημοκρατίας 48, Κερατσίνι, 2104014333,
  E-mail: info@iatrikidiagnosi.gr
 • Ιατρική Διάγνωση Κερατσινίου
  Λεωφόρος Δημοκρατίας 57-59, Κερατσίνι, 2104001010,Email: info@iatrikidiagnosi.gr
 • Ιατρική Διάγνωση Περάματος
  Λεωφ. Ειρήνης 67, Πέραμα, 2104020056, E-mail: info@iatrikidiagnosi.gr
 • Ιατρική Διάγνωση Χαϊδαρίου
  Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 118-120, Χαϊδάρι, 2105323400, Email: info@iatrikidiagnosi.gr
 • Ιατρική Διάγνωση Αχαρναί
  Λεωφ. Αθηνών 26 &Τσεβά, Αχαρναί, 2102400007,
  E-mail: info@iatrikidiagnosi.gr
 • Ιατρική Διάγνωση Κορωπίου
  Αριστείδου & Γκινοσάτη, Κορωπί, 2106628600,
  E-mail: info@iatrikidiagnosi.gr

4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον φυσιολογικό τοκετό μετά την καισαρική

Οι γυναίκες είναι απίστευτες! Οργανώνουν την καθημερινότητα όλων, τα καταφέρνουν στις δουλειές τους, κάνουν ταυτόχρονα χιλιάδες πράγματα και – κυρίως – δίνουν ζωή! Γεννούν μωράκια και αναθρέφουν τη συνέχεια του κόσμου μας.

Όποιο τρόπο, λοιπόν, κι αν επιλέξει μία γυναίκα για να φέρει στον κόσμο το μωράκι της μας αφήνει αδιάφορους. Εκείνο που πρέπει να ξέρει, είναι, ότι είναι μια γυναίκα δυνατή που κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο!

Οπότε όπως και αν αποφασίσατε να γεννήσετε εμείς σας υπενθυμίζουμε, ότι είστε απίστευτες, δυνατές και όμορφες. Δυστυχώς, όμως, ο τοκετός δεν είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, είτε μιλάμε για φυσιολογικό τοκετό είτε για τοκετό με καισαρική. Αν, μάλιστα, μία μαμά αποφασίσει να γεννήσει ένα μωράκι με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC -Vaginal Birth After C-Section) τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο περίπλοκα. Δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτα.

Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας με φυσιολογικό τοκετό αφού ήδη έχετε γεννήσει ένα παιδάκι με καισαρική, διαβάστε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν επιτυχημένους VBAC

Πολλές μαμάδες ανησυχούν για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματός τους, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, ότι η επιτυχία τέτοιων τοκετών αγγίζει το 60-80%. Με αυτά τα δεδομένα μπορείτε, φυσικά, να αρχίσετε να σκέφτεστε περισσότερο το ενδεχόμενο ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική.

Οι πιθανότητες για ρήξη της μήτρας είναι ελάχιστες

Είναι κατανοητό να φοβάστε και να αχγώνεστε για κάτι τέτοιο, αλλά αν ο γιατρός σας και η ομάδα του γνωρίζουν καλά τι να κάνουν, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ. Μια έρευνα του 2012, βρήκε, ότι η ρήξη της μήτρας είναι ένα σπάνιο γεγονός, το οποίο συμβαίνει μόνο στο 0,2% των κολπικών τοκετών μετά από καισαρική. Τα ρίσκα ενός πιθανού VBAC, επομένως, δεν είναι και τόσο μεγάλα – ή τουλάχιστον δεν είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ρίσκα μιας επαναληπτικής καισαρικής.

Διαβάστε, ενημερωθείτε και μάθετε τα πάντα γύρω από τους VBAC

Όταν βρείτε την κατάλληλη ιατρική ομάδα – κάτι που ίσως δεν θα είναι πολύ εύκολο, αφού αρκετοί γιατροί δεν αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη – η οποία θα στηρίξει την απόφασή σας, ρωτήστε όσα θέλετε να μάθετε. Ό,τι σας φοβίζει, ό,τι σας ανησυχεί. Σε όλη τη διαδικασία, φυσικά, παρών πρέπει να είναι και ο σύντροφός σας, ενώ προσπαθήστε να πληροφορηθείτε όσο καλύτερα μπορείτε και από άλλες πηγές, όπως έγκυρα on line sites.

Το αναφέραμε και στην εισαγωγή και το ξανατονίζουμε. Δεν κάνουν όλες οι γυναίκες VBAC. Δεν κάνουν όλες οι γυναίκες καισαρική, δεν κάνουν όλες οι γυναίκες κολπικούς τοκετούς. Δεν υπάρχει κάτι το ντροπιαστικό σε αυτό. Σημασία έχει να αγαπάτε το σώμα σας, όποια μέθοδο τοκετού και αν επιλέξετε να ακολουθήσετε, γιατί εκείνο θα φέρει κοντά σας το παιδάκι σας. Και σε κάθε περίπτωση πριν οποιαδήποτε απόφαση σας για το μωρό και την υγεία σας συμβουλευτείτε έναν γιατρό τον οποίο εμπιστεύεστε πραγματικά!

Πηγή: scarymommy.com

Η επισκληρίδιος μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη ακόμη και μετά τον τοκετό

Εάν ετοιμάζεστε για το μαιευτήριο, αυτά τα νέα ίσως σας βοηθήσουν να πείτε «ναι» στην επισκληρίδιο αναισθησία, όταν έρθει η ώρα να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας!

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επισκληρίδιος μπορεί να έχει οφέλη πέρα από την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Νοσοκομείο Magee Women’s Hospital στο Πίτσμπουργκ, η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί επίσης να μειώσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό το εύρημα, συνάδει με προηγούμενες μελέτες. Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ εντόπισαν μια σύνδεση μεταξύ του πόνου του τοκετού και της επιλόχειας κατάθλιψης. Η πιο πρόσφατη έρευνα όχι μόνο ενισχύει την ιδέα αυτή, αλλά παρέχει μια εξήγηση ως προς το γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η σύνδεση.

«Οι πόνοι της γέννας έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την εμπειρία του τοκετού. Μπορεί να είναι ψυχολογικά επιβλαβείς για μερικές γυναίκες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένες γυναίκες που ανακουφίζονται από την επισκληρίδιο αναισθησία είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Grace Lim, M.D. αναφορικά με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Συλλόγου Αναισθησιολόγων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 201 γυναίκες που αξιολόγησαν τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού και υπολόγισαν τη βελτίωση του πόνου πριν και μετά από την επισκληρίδιο αναισθησία. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, κατά την αξιολόγηση που πραγματοποίησαν έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, και βρήκαν ότι οι ασθενείς με υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στον πόνο εμφάνισαν χαμηλότερη βαθμολογία στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

«Παρά το γεγονός ότι ανακαλύψαμε μια συσχέτιση μεταξύ των γυναικών που βιώνουν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού και χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη μετά τον τοκετό, δεν ξέρουμε αν ο αποτελεσματικός έλεγχος του πόνου με επισκληρίδιο θα εξασφαλίσει την αποφυγή της κατάστασης», αναφέρει η Dr. Grace Lim.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να υποβληθείτε σε επισκληρίδιο αναισθησία για την ανακούφιση του πόνου, αλλά αν έχετε προϋπάρχουσες ενδείξεις για επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε αυτά τα ευρήματα με το γιατρό σας.

Μαστίτιδα: Μάθετε τα πάντα για τον εφιάλτη των μαμάδων που θηλάζουν – Τips για να μην σας συμβεί!

Η λεχώνα νιώθει ένα κομμάτι συνήθως του στήθους ή πιο σπάνια ολόκληρο το στήθος σκληρό, πρησμένο και επώδυνο. Μπορεί το δέρμα από πάνω να είναι κόκκινο. Η γυναίκα νιώθει άρρωστη και κουρασμένη. Μπορεί να έχει χαμηλό πυρετό. Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης μάς παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρει μια νέα μανούλα που θηλάζει.

Πότε μπορεί μια λεχώνα να παρουσιάσει μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα είναι πιο συχνή κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της γαλουχίας, ακόμα και σε μητέρα που θηλάζει για δύο χρόνια.

Τι προκαλεί μαστίτιδα;

 • Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές λάθη που γίνονται κατά το θηλασμό. Συγκεκριμένα:
 • Μαστίτιδα μπορεί να προκύψει όταν η μητέρα ταίζει το μωρό της αραιά ή σύμφωνα με ωράριο, αφήνει μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς ερεθισμό του στήθους ή δε θηλάζει το νεογέννητό της τη νύχτα.
 • Εάν η μητέρα νιώθει το στήθος της συμφωρημένο και δε βάζει το μωρό να θηλάσει συχνά και για όσο θέλει εκείνο, κινδυνεύει από μαστίτιδα. Κάποιες μητέρες παθαίνουν μαστίτιδα γιατί, επιστρέφοντας στη δουλειά τους, δε βγάζουν το γάλα τους για πολλές ώρες.
 • Μια μητέρα που κουράζεται υπερβολικά με τις δουλειές του σπιτιού, δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν τρώει ικανοποιητικά έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει μαστίτιδα.
 • Όταν η τεχνική του θηλασμού είναι λανθασμένη, η σύλληψη του στήθους από το παιδί φτωχή και η απομάκρυνση γάλακτος από αυτό ατελής, τότε η μητέρα κινδυνεύει να αναπτύξει μαστίτιδα.
 • Κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και κακή σύλληψη του μαστού από το μωρό οδηγούν συχνά σε πληγωμένες θηλές και ραγάδες. Η θηλή είναι πιθανό να επιμολυνθεί και το μικρόβιο να προχωρήσει πιο βαθιά στο στήθος προκαλώντας μαστίτιδα.
 • Κάποιες φορές μαστίτιδα εκδηλώνεται σε ένα σημείο του μαστού το οποίο πιέζεται από σφιχτό στηθόδεσμο, από τη ζώνη της τσάντας ή από τα δάχτυλα.
 • Μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από άμεσο χτύπημα στο στήθος της λεχώνας και τραυματισμό.
 • Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά μαστίτιδα, σε σύγκριση με άλλες. Πρόκειται συνήθως για γυναίκες με μεγάλη παραγωγή σε γάλα ή με μεγάλο στήθος, οπότε το γάλα τους δεν απομακρύνεται ικανοποιητικά ή το στήθος τους πιέζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς οδηγούν τα παραπάνω σε μαστίτιδα;

Παρά τις διάφορες αιτίες, ο μηχανισμός της μαστίτιδας είναι κοινός: Το γάλα της μαμάς δεν απομακρύνεται ικανοποιητικά από το στήθος της και παραμένει σε αυτό. Αυτή η στάση γάλακτος οδηγεί σε τοπική φλεγμονή. Τότε σε κάποιες περιπτώσεις μικρόβια από το δέρμα και τη θηλή της λεχώνας βρίσκουν ευκαιρία να διεισδύσουν στο μαστό και να το μολύνουν.

Πώς αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα;

Οι βασικές αρχές είναι να βελτιώσουμε την απομάκρυνση του γάλακτος από την περιοχή που πάσχει και να διορθώσουμε πιθανά λάθη στο θηλασμό όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η μητέρα χρειάζεται να βρει περισσότερο χρόνο για ανάπαυση και ύπνο. Απαιτείται περισσότερη υποστήριξη από τον περίγυρό της.
Η μητέρα πρέπει να θηλάζει το μωρό της συχνά και να αποφεύγει μεγάλα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα. Εάν εργάζεται, θα πρέπει να πάρει αναρρωτική άδεια, ώστε να ξεκουραστεί στο κρεβάτι θηλάζοντας το μωρό της.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ. Οδηγίες όπως η διακοπή του θηλασμού και το δέσιμο του στήθους δίνονται ακόμα δυστυχώς από επαγγελματίες υγείας. Πρόκειται για οδηγίες που χειροτερεύουν τη μαστίτιδα, καταστρέφουν το θηλασμό και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.
Η λεχώνα μπορεί τοποθετήσει ζεστή κομπρέσσα στο σημείο του πόνου ή να κάνει ζεστό ντούς λίγο πριν θηλάσει. Μετά το θηλασμό, κρύα κομπρέσσα μπορεί να ανακουφίσει.
Σε κάποιες γυναίκες βοηθάει να ξεκινήσουν το θηλασμό από το στήθος που δεν πονάει. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται οι ορμόνες χωρίς την ανασταλτική επίδραση του πόνου και αυξάνεται η ροή γάλακτος. Έπειτα από λίγο η λεχώνα αλλάζει στήθος και προσφέρει εκείνο με τη μαστίτιδα.
Χρήσιμο είναι το παιδί να τοποθετείται στο στήθος σε ποικίλες στάσεις, ώστε να παροχετεύονται όλες οι περιοχές του στήθους. Αναζητήστε σωστές οδηγίες από ειδικό γαλουχίας.
Οι λεχώνες με μαστίτιδα πρέπει να παίρνουν άφοβα απλά αναλγητικά φάρμακα όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (Ponstan, Algofren, Mesulid). Αυτά επιτρέπονται σε μητέρες που θηλάζουν. Είναι απαράδεκτο επαγγελματίες υγείας να απαγορεύουν την αντιμετώπιση του πόνου σε λεχώνα, χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο.
Αντιβίωση απαιτείται να λάβει η μητέρα που:
Έχει σοβαρά συμπτώματα.
Δεν εμφανίζει βελτίωση με τα παραπάνω μέτρα μετά από 24 ώρες βελτιωμένης απομάκρυνσης γάλακτος.
Έχει πληγωμένη και μολυσμένη θηλή.
Είναι σημαντικό ωστόσο να τονίσουμε ότι αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα από μόνα τους, εάν δεν αυξήσουμε τη συχνότητα του θηλασμού και δε βγει το γάλα από το επώδυνο σημείο του στήθους.

breastfeeding

Πώς μπορεί μια μητέρα να προλάβει την εμφάνιση της μαστίτιδας;

 • Καλή τεχνική στην τοποθέτηση του μωρού και την σύλληψη του μαστού από το παιδί είναι θεμελιώδης.
 • Η λεχώνα χρειάζεται να ταίζει το μωρό της κατά απαίτησή του και με τα πρώτα σημάδια της πείνας. Πρέπει να πετάξει τα ρολόγια και να απαγκιστρωθεί από τη λογική του ωραρίου.

Όποτε η μητέρα νιώθει να μαζεύεται γάλα σε τμήμα ή σε ολόκληρο το στήθος της, πρέπει να φροντίζει αυτό να απομακρύνεται, είτε βάζοντας το μωρό της να θηλάσει συχνότερα, είτε βγάζοντας το γάλα της επιπλέον με θήλαστρο.

Η λεχώνα πρέπει να ξεκουράζεται σε κάθε ευκαιρία, μέρα ή νύχτα και να ασχολείται όσο γίνεται αποκλειστικά με τη φροντίδα του μωρού της, όχι με τις δουλειές του σπιτιού.

Λεχώνα που επιστρέφει στη δουλειά είναι απαραίτητο να προετοιμάζεται από ειδικό, ώστε να διατηρήσει τη γαλουχία και να φροντίσει για την απομάκρυνση του γάλακτός της κατά την εργασία της.

Μητέρα με πληγωμένες ή επώδυνες θηλές πρέπει να αναζητά βοήθεια από ειδικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος και η κακή σύλληψη του μαστού.

Οι λεχώνες χρειάζεται να φορούν άνετα ρούχα και ειδικούς στηθόδεσμους που δεν πιέζουν το στήθος τους.

Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό η μητέρα να αναζητά τη συμβουλή ειδικού σε θέματα θηλασμού και να μην ακούει συστάσεις επαγγελματιών υγείας χωρίς εμπειρία σε θέματα γαλουχίας.Ειδικά η οδηγία που δίνεται συχνά να διακόψει το θηλασμό για οποιονδήποτε λόγο έχει 99% πιθανότητα να είναι λανθασμένη και βλαπτική.

Διαβάστε επίσης:

«Παραλίγο να πεθάνω αλλά δεν σταμάτησα να θηλάζω…» – Διαβάστε την ιστορία της γενναίας μητέρας!

Μητρικός θηλασμός! Ποιες είναι οι πραγματικές αντενδείξεις μητρικού θηλασμού! Ποιοι είναι οι μύθοι!

Το ηλεκτρικό θήλαστρο της Philips Avent είναι εμπνευσμένο από τον τρόπο που θηλάζει το μωρό σας

Ο θηλασμός είναι ένα μαγικό ταξίδι, που όμως δεν είναι πάντα εύκολο για τη μητέρα. Συχνά υπάρχουν στιγμές που οι μαμάδες προτιμούν να μη θηλάσουν επειδή είτε εργάζονται, είτε βιώνουν δυσφορία ή επιθυμούν να συμμετέχει και ο σύντροφός τους σε αυτή τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, πολλές μαμάδες αναζητούν ένα θήλαστρο που να τους προσφέρει άνεση, ώστε να μπορούν να παρέχουν το απαραίτητο μητρικό γάλα στο μωρό τους.

Tο καινοτόμο ηλεκτρικό θήλαστρο που έχει σχεδιαστεί με έμπνευση το…. μωρό σας

Έχοντας μελετήσει εκτενώς το πώς θηλάζουν τα μωρά, η Philips Avent γνωρίζει ότι οι θηλαστικές κινήσεις των βρεφών είναι το κλειδί για την παραγωγή γάλακτος. Κατανοώντας αυτό το δεδομένο, έχει συνδυάσει την επιστημονική γνώση με την προϊoντική καινοτομία για τη δημιουργία του νέου της Ηλεκτρικού Θήλαστρου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, βασισμένο σε κλινικές μελέτες που διενεργεί για περισσότερα από 10 χρόνια, το οποίο προσφέρει στη μητέρα μια άνετη εμπειρία άντλησης γάλακτος, προσομοιάζοντας τον τρόπο που θηλάζει το μωρό της.

Το προϊόν χρησιμοποιεί την τεχνολογία Natural Motion, η οποία προσομοιάζει τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού και διαθέτει ένα μαλακό μαξιλαράκι σιλικόνης ενός μεγέθους, το οποίο προσαρμόζεται στο 99,98% των θηλών των γυναικών, επιτυγχάνοντας άνετη και γρήγορη άντληση γάλακτος.

Το νέο προϊόν εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία αναρρόφησης και διέγερσης της θηλής, εμπνευσμένη από τον τρόπο που θηλάζουν τα μωρά, προσφέροντας στις μητέρες πιο άνετη και γρήγορη ροή γάλακτος.

Η άντληση μητρικού γάλακτος γίνεται πιο εύκολη από ποτέ

Επειδή κάθε στήθος έχει διαφορετικό μέγεθος και σχήμα, το νέο Ηλεκτρικό Θήλαστρο της Philips Avent διαθέτει μαξιλαράκι σιλικόνης ενός μεγέθους κατάλληλου για όλα τα μεγέθη στήθους, που κάμπτεται απαλά και προσαρμόζεται τέλεια στα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη θηλών, όπως αυτά αλλάζουν κατά την περίοδο του θηλασμού. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει άψογη προσαρμογή για το 99,98% των θηλών (έως και 30 χιλ.) και οι μαμάδες μπορούν να αισθάνονται σίγουρες ότι το θήλαστρο θα προσαρμόζεται άψογα στη θηλή τους. Πλέον, δεν υπάρχει η ανάγκη αλλαγής χοάνης, καθώς το Ηλεκτρικό Θήλαστρο εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία αναρρόφησης και διέγερσης, για βελτιωμένη, άνετη και εξατομικευμένη εμπειρία για κάθε μητέρα.

Το gadget που θα λύσει τα χέρια των νέων μαμάδων

Το νέο Ηλεκτρικό Θήλαστρο της Philips Avent έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει αθόρυβη και διακριτική λειτουργία, έτσι ώστε να μπορούν οι μαμάδες να αντλούν γάλα με αυτοπεποίθηση οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Χάρη στο αθόρυβο μοτέρ, τον ελαφρύ σχεδιασμό και την επαναφορτιζόμενη μπαταρία, το νέο Ηλεκτρικό Θήλαστρο είναι φορητό, δίνοντας τη δυνατότητα στις μαμάδες να αντλήσουν γάλα «εν κινήσει», ενώ η λειτουργία μνήμης απομνημονεύει αυτόματα τις τελευταίες ρυθμίσεις, ώστε το μόνο που χρειάζεται να κάνουν την επόμενη φορά είναι να καθίσουν αναπαυτικά και να το χρησιμοποιήσουν αμέσως.

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών 2020: Τι γίνεται με τα εμβόλια κατά της Μηνιγγίτιδας Β

Τα εμβόλια των παιδιών μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τα οποία εμείς οι γονείς οφείλουμε να φροντίσουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια, γιατί μέσω αυτών θα πρσφέρουμε πρόληψη και καλή υγεία στα πιο αγαπημένα μας πλάσματα.

Το επίσημο Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2020 από το υπ. Υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να εμβολιαστούν και φέτος το παιδιά μας, ακολουθεί με κάθε λεπτομέρεια στον παρακάτω πίνακα.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτό περιλαμβάνει τον συνολικό αριθμό εμβολίων που πρέπει να γίνουν στο παιδί από την γέννηση έως και την ηλικία των 15 ετών.

Στον πίνακα για το 2020 αναφέρονται και οι ομάδες παιδιών που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα εμβόλια, καθώς βέβαια και οι δόσεις:

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Εμβολιασμού 2020 για τα παιδιά εδώ.

Το εμβόλιο της Γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης για το 2020 συνιστάται να γίνει σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Χορηγείται σε βρέφη άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Βρέφη και παιδιά μικρότερα των 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα που έλαβαν μόνο 1 δόση εμβολίου στο παρελθόν χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β διατίθεται δωρεάν μόνο για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή σε ευπαθή ομάδα. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δημοσιεύει και ένα ξεχωριστό PDF αρχείο στο οποίο εξηγεί το Σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με τα πρωτεϊνικά εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β και γιατί αυτά δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ώστε να καλύπτεται και το υψηλό για τους πολίτες κόστος τους: Ο λόγος έχει να κάνει με τα όλο και λιγότερα ετησίως κρούσματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση:

«Κατά την τελευταία 5ετία (2015-2019) εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα περίπου 30 περιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β ετησίως κατά μέσον όρο. Σε παιδιά <5 ετών, που η προστασία τους αποτελεί βασικό στόχο των προγραμμάτων εμβολιασμού, εκδηλώθηκαν 10 περιπτώσεις και 1 θάνατος ετησίως οφειλόμενα σε μηνιγγιτιδόκκοκο οροομάδας Β (σε πληθυσμό 470.000 παιδιών και σύνολο περίπου 400 θανάτων ετησίως για την ηλικία <5 ετών).4,5 Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας η εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου Β σε φοιτητές ή σπουδαστές είναι εξαιρετικά σπάνια.»

Φυσικά, η έκθεση δεν παραλείπει να τονίσει, ότι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Μηνιγγίτιδας τύπου Β είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς και ότι η εξέλιξη της νόσου παρακολουθείται συστηματικά και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αν υπάρξουν νέα δεδομένα.

Μητρικός Θηλασμός: Πότε γίνεται ο πρώτος θηλασμός και πόσο σημαντική είναι η συνδιαμονή μητέρας – νεογνού στο μαιευτήριο

“Ο πρώτος θηλασμός γίνεται μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση του νεογνού. Η επαφή δέρμα με δέρμα και ο πρώτος θηλασμός υποστηρίζεται ακόμη και μετά από καισαρική τομή, εφόσον η μητέρα και το νεογνό είναι σταθεροποιημένοι, με την παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού”, μας λένε από την Ομάδα μητρικού θηλασμού του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Σε περίπτωση που η κατάσταση της μητέρας δεν επιτρέπει το θηλασμό, η δερματική επαφή με τον πατέρα έχει βρεθεί ότι βοηθά στην ομαλότερη μετάβαση του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή του.

“Ο πρώτος θηλασμός και η επαφή δέρμα με δέρμα αυξάνουν τις πιθανότητες για επιτυχή εδραίωση και συνέχιση  του θηλασμού. Επιπλέον, για την καλύτερη εδραίωση του θηλασμού θεωρείται απαραίτητη η επαφή δέρμα με δέρμα όχι μόνο στην αίθουσα τοκετών, αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής της μητέρας και του βρέφους στο μαιευτήριο (συνδιαμονή μητέρας και νεογνού)”, μας λένε οι υπεύθυνοι της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού του Μητέρα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά το τοκετό βοηθάει στη θερμορύθμιση όχι μόνο του τελειόμηνου αλλά και του πρόωρου νεογνού καθώς και στη μείωση του κλάματος του βρέφους.

Στο ΜΗΤΕΡΑ, ακολουθώντας πιστά τα Δέκα Βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό όπως ορίζονται από την UNICEF, εφαρμόζονται:
• ο θηλασμός στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό
• η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας-νεογνού αμέσως μετά τον τοκετό, η οποία συστήνεται και κατά τη διάρκεια της παραμονής της μητέρας και του βρέφους στην Κλινική
• η συνδιαμονή μητέρας-νεογνού.

Πώς επιτυγχάνεται η συνδιαμονή μητέρας – παιδιού( Rooming in)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF τονίζουν τη σημασία της συνδιαμονής του βρέφους με την μητέρα του στο 7ο από τα Δέκα Βήματα για  επιτυχή μητρικό θηλασμό.  Σκοπός του βήματος είναι να προσφέρεται συνεχής επαφή ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, γεγονός που συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους και ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό με την μητέρα του. Παράλληλα, βοηθά στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού και στην επιτυχή συνέχισή του.

Μελέτες δείχνουν, ότι οι μητέρες που επέλεξαν τη συνδιαμονή με το νεογνό τους,  μετά την έξοδο τους από το μαιευτήριο, ένιωσαν πιο σίγουρες και ικανές να φροντίσουν τα μωρά τους, σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν είχαν επιλέξει τη συνδιαμονή.

Η ομάδα Μητρικού θηλασμού του ΜΗΤΕΡΑ σας προτείνει:
 • Επιλέξτε την υπηρεσία Rooming-in και κρατήστε το μωρό κοντά σας! Με τον τρόπο αυτό θα αναπτύξετε ένα δυνατό συναισθηματικό δεσμό μαζί του και θα βιώσετε την μοναδική εμπειρία του μητρικού θηλασμού. Παράλληλα, και για τον πατέρα θα αποτελέσει την καλύτερη αρχή στη σχέση του με το νεογέννητο.
  Σας διαβεβαιώνουμε  ότι  οι Μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΜΗΤΕΡΑ θα βρίσκονται πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθήσουν με τις απορίες σας,  και να αναλάβουν τη φροντίδα του μωρού σας.
 • Το ΜΗΤΕΡΑ υποστηρίζει και προάγει τον μητρικό θηλασμό και τη σημασία του για τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα, διαδίδοντας το παγκόσμιο μήνυμα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1 έως 7 Νοεμβρίου 2020: «Υποστηρίζουμε τον θηλασμό… για έναν πιο υγιή πλανήτη».  Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

 • Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
  Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.
  Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει σακχαρώδη διαβήτη; (+tips διατροφής για διαβητικά παιδιά)

Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με σκοπό να αποτελέσει την αφορμή για να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με το χρόνιο αυτό νόσημα και να δώσει την ευκαιρία σε άτομα που πάσχουν από αυτό να συμμετάσχουν ενεργά σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε τη 14η Νοεμβρίου για το σκοπό αυτό, καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting που, μαζί με τον Charles Best, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922, της μοναδικής θεραπείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης. Η έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης μπορεί να είναι πλήρης ή μερική ή η δράση της να μην επαρκεί. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την διαταραχή του μεταβολισμού κυρίως των υδατανθράκων (και επιμέρους λιπών και πρωτεϊνών) και την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές που καταναλώνουμε. Οι περισσότερες από αυτές -και κυρίως οι υδατάνθρακες, μετατρέπονται σε γλυκόζη ή αλλιώς σάκχαρο, που είναι και η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και όργανά μας.

Όταν μιλάμε για ΣΔ τύπου 1 πρόκειται για την πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. Ο ασθενής με ΣΔ τύπου 1 είναι απόλυτα εξαρτημένος από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης, προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Στην Ελλάδα παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 5% κάθε χρόνο στον παιδικό διαβήτη σε ηλικίες κάτω των 5 ετών»

Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες και αποτελεί περίπου το 5-10% του συνόλου των διαβητικών. Παρατηρείται μια έκρηξη στον παιδικό διαβήτη στην χώρα μας σε ηλικίες κάτω των 5 ετών, περίπου σε ένα ποσοστό αύξησης 5% το χρόνο, αναφέρει στο Infokids.gr η Παιδοδιαιτολόγος κα. Ελένη Κουή, BSc., MSc., R.DΤα αίτια παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα, ωστόσο γνωρίζουμε ότι προσβάλλει παιδιά κάθε ηλικίας, βρέφη, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Η θεραπεία του διαβήτη έχει δύο σκέλη, την χορήγηση ινσουλίνης και την εφαρμογή υγιεινής διατροφής. Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού και εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Η σχέση αυτή είναι πιο δυνατή όταν μιλάμε για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ο οποίος οφείλεται στην προοδευτική μείωση έκκρισης ινσουλίνης με ή χωρίς ταυτόχρονη παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται στο 8% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η μορφή αυτή αποτελεί τη συνηθέστερη (περίπου το 80% του συνόλου των διαβητικών). Ο τύπος αυτός σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία και προσβάλλει ανθρώπους ασχέτως ηλικίας, κυρίως ενήλικες, αλλά με την άνοδο της συχνότητας της παχυσαρκίας στα παιδιά, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται και αυτή η μορφή του διαβήτη στα παχύσαρκα παιδιά. Φυσικά, η διάγνωση σε κάθε περίπτωση έχει αντίκτυπο σε όλα τα μέλη της οικογένειας και επηρεάζει τις συνήθειες της σε καθημερινό επίπεδο. Για αυτό το λόγο, η σωστή ενημέρωση και η συνεχής υποστήριξή της κυρίως στην αρχή είναι πολύ σημαντική.

Διάγνωση – Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

Τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι 70-100mg/dl. Όταν μιλάμε για τιμές νηστείας >126mg/dl, τότε αυτές θεωρούνται διαγνωστικές για Σακχαρώδη Διαβήτη. Τις περισσότερες φορές υπάρχει έντονη συμπτωματολογία υπεργλυκαιμίας (πολυδιψία, πολυουρία και ανεξήγητη απώλεια βάρους) μαζί με πολύ υψηλές τιμές σακχάρου >200mg/dl. Στην περίπτωση αυτή το παιδί μπορεί να τρώει κανονικά, αλλά το σάκχαρο της τροφής δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα (έλλειψη ινσουλίνης) για να του προσφέρει ενέργεια και συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μετακίνηση νερού από τα νεφρά (πολυουρία).

Στις μικρότερες ηλικίες αυτό εκδηλώνεται με πιο βαριές πάνες ή στα μεγαλύτερα παιδιά με έντονη διούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εφόσον λοιπόν ο οργανισμός χάνει μεγάλες ποσότητες υγρών, το παιδί διψά πολύ οπότε και έχουμε το σύμπτωμα της πολυδιψίας. Οι θερμίδες που καταναλώνει το παιδί χάνονται στα ούρα (τα σάκχαρο που δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα), οπότε και αρχίζει η πολυφαγία χωρίς όμως αύξηση σωματικού βάρους, αλλά αντίθετα με απώλεια και αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης.

Θεραπεία – Διατροφή

Η διατροφή ήταν πάντα μέρος της θεραπείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Αυτό όμως που ξεχνάμε κατά καιρούς είναι ότι, όπως αλλάζει το σχήμα, το είδος της ινσουλίνης ή ο τρόπος χορήγησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενός παιδιού ή εφήβου, έτσι θα έπρεπε να αλλάζει και η διαιτολογική θεραπεία. Το προφίλ των νέων ινσουλινών μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε διατροφική ρουτίνα.

Όμως, οι στόχοι της θεραπείας παραμένουν οι ίδιοι. Αποβλέπουμε σε μια καλύτερη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στην κάλυψη των διατροφολογικών αναγκών του παιδιού/εφήβου και φυσικά στην προώθηση μιας υγιεινής διατροφής και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Παράλληλα, μέσω σωστού χειρισμού των γευμάτων με ινσουλίνη, επιθυμούμε την καταπολέμηση συμπτωμάτων υπέρ και υπογλυκαιμίας, την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων όπως κοιλιοκάκη και κυστική ίνωση και τέλος, όλα πρέπει να ακολουθούν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της κάθε οικογένειας.

Η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης είναι η απαραίτητη θεραπεία για τα παιδιά με διάγνωση ΣΔ τύπου 1. Η σωστή συνεργασία ινσουλίνης και γευμάτων-διατροφής είναι και αυτή που εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Το πλάνο διατροφής πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στο σχήμα ινσουλινοθεραπείας του παιδιού καθώς και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το κύριο συστατικό της τροφής μας που έχει άμεση επίδραση στις τιμές του σακχάρου είναι οι υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, γάλα, αυτοί θα περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε μόνο 15 λεπτά και θα ολοκληρωθεί η απορρόφησή τους σε γλυκόζη μέσα σε περίπου δύο ώρες. Έτσι, λοιπόν, η ποσότητα του υδατάνθρακα στο γεύμα έχει άμεση σχέση με τις τιμές σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση τις μονάδες ινσουλίνης. Προσπαθούμε έτσι να μιμηθούμε ένα υγιές πάγκρεας.

Τελειώνοντας, να επισημάνουμε ότι οι βασικές διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού ή εφήβου που πάσχει από ΣΔ δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των συνομηλίκων τους. Είναι απαραίτητα τα τρία βασικά γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και ενδιάμεσα 1-2 μικρογεύματα. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση υδατανθράκων με τη μορφή ζυμαρικών, ρυζιού, πατάτας, δημητριακών, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Όπως όλα τα παιδιά έτσι και αυτά με ΣΔ πρέπει να είναι προσεκτικά (1-2 φορές/εβδομάδα το πολύ) με την κατανάλωση γλυκισμάτων, χυμών και έτοιμων γευμάτων. Επίσης, φροντίζουμε η πρωτεΐνη να έρχεται από άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Μία τέτοια διατροφή βασισμένη στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας θα βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, στον έλεγχο του ΣΔ και στην αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας. Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του ΣΔ τύπου 1.

Για τους γονείς…

Δεν είναι πάντα εύκολο να καθησυχάσεις την οικογένεια, ιδίως τον πρώτο καιρό μετά τη διάγνωση με ΣΔ τύπου 1. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτούν καθημερινά. Αλλά, ξεκινάω πάντα με τα βασικά εκείνα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του παιδιού, τονίζει η Παιδοδιαιτολόγος κα. Ελένη Κουή, BSc., MSc., R.D. Προσπαθώ να προσαρμόζω πάντα τις συμβουλές στις προσωπικές τους ανάγκες και να μιλάμε πρακτικά! Ενημερώνω πως η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του παιδιού και όχι εχθρός και ότι πρέπει να τη χρησιμοποιούν για να καταφέρνουν ευελιξία με τα γεύματα. Τονίζω ότι το παιδί μπορεί να φάει απ’ όλα αλλά με όρια! Τις περισσότερες φορές οι γονείς παίρνουν δύναμη από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία φυσικά είναι πιο γενναία και ψύχραιμα!

TIPS:
• Στις μικρές ηλικίες που η κατανάλωση φαγητού δεν έιναι προβλέψιμη, η υπερ-ταχείας ινσουλίνη μπορεί να γίνει αμέσως μετά το τέλος του γεύματος και όχι πριν.
• Οι ανάγκες του παιδιού σε ινσουλίνη θα αυξάνουν καθώς αυτό μεγαλώνει. Είναι μια προοδευτική κατάσταση. Μια καλή τιμή γλυκοζηλιωμένης, σωστό σωματικό βάρος και άσκηση μπορούν να διατηρήσουν τις αναγκες του παιδού σε ινσουλίνη σε πιο χαμηλά επίπεδα.
• Η άσκηση έιναι απαραίτητη αλλά δεν είναι τρόπος μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν το παιδί έχει υψηλή τιμή σακχάρου, διορθώνουμε πρώτα με ινσουλίνη και μετά μπορεί να ασκηθεί.
• Όταν θέλει γλυκό καλύτερα να το παίρνει κοντά στα γεύματα, εκεί που υπάρχει και η μεγαλύτερη δράση ινσουλίνης.
• Μπορεί άνετα να είναι γλυκό με κοινή ζάχαρη και όχι απαραίτητα άλλες γλυκαντικές ουσίες.
• Ο καλός έλεγχος και η υγεία του παιδιού με διαβήτη δεν έχει να κάνει με το πόσο αλάτι ή λάδι θα στερηθεί. Έχει να κάνει με το σωστό ταίριασμα υδατανθράκων-ινσουλίνης.
• Στα παιδικά πάρτι οι γονείς θα πρέπει να έιναι συντηρητικοί με τις μονάδες, γιατί λόγω έντονης δραστηριότητας ελλοχεύει και ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

Ελένη Κουή, BSc., MSc., R.D.
Παιδοδιαιτολόγος
Παιδικός Διαβήτης – Παιδική Παχυσαρκία
www.elenikoui.gr

Παιδιατρική Metropolitan: Εδώ η φροντίδα των παιδιών είναι στα καλύτερα χέρια

Μπορεί να ζούμε σε εποχές αβεβαιότητας και έντονης ανησυχίας που έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υγείας τα οποία εντείνουν και την αγωνία των γονιών, αλλά πάντα πρέπει να πιστεύουμε στις δυνατότητες του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας και την επιστημονική του επάρκεια.

Σύμμαχος των γιατρών μας και του νοσηλευτικού προσωπικού για τη βέλτιστη κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης τα σύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Μια παιδιατρική κλινική πρότυπο

Το 2017 η Παιδιατρική Metropolitan εκσυγχρονίστηκε πλήρως και σήμερα αποτελεί μία πρότυπη παιδιατρική κλινική, που προσφέρει ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διάγνωσης, περίθαλψης και φροντίδας για κάθε πρόβλημα υγείας των μικρών ασθενών.

Η Παιδιατρική Μetropolitan στελεχώνεται από κορυφαίο παιδιατρικό προσωπικό με καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο της Παιδιατρικής, καθώς και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, έτοιμο να εξυπηρετήσει τους μικρούς επισκέπτες, τους γονείς και τους συνοδούς σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Με στόχο την πλήρη κάλυψη κάθε πάθησης των παιδιών, στην Παιδιατρική Metropolitan υπάρχουν όλα τα τμήματα των παιδιατρικών εξειδικεύσεων, ενώ διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

24 ώρες το 24ωρο κοντά στο παιδί

Η Παιδιατρική Metropolitan, τα Ιατρεία Επειγόντων και τα εργαστήρια βρίσκονται συνεχώς σε 24ωρες εφημερίες ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και υπεύθυνα σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ασθενείς ή κάθε βοήθεια που χρειάζεται ένας παιδίατρος. Το ιατρικό προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει ψυχολογικά κάθε γονιό και κάθε παιδί. Ειδικοί ψυχολόγοι ή/και ψυχίατροι αναλαμβάνουν την πλήρη διευθέτηση ειδικών προβλημάτων.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Στην Παιδιατρική Metropolitan το έμπειρο προσωπικό στο χειρισμό των παιδιών εξασφαλίζει άνετο και χωρίς ταλαιπωρίες απεικονιστικό έλεγχο και εργαστηριακές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές, σπινθηρογραφήματα, λήψη αίματος, ούρων κ.ά.

Σύγχρονη νοσηλεία

Τα δωμάτια φιλοξενίας, κυρίως μονόκλινα και δίκλινα, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα τεχνικά μέσα για άριστη νοσηλεία, κλιματισμό και ατομική τηλεόραση.
Ειδικοί διατροφολόγοι στην Παιδιατρική Metropolitan φροντίζουν για το καλύτερο και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για τους μικρούς ασθενείς.

Ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες στην Παιδιατρική Metropolitan

Στην Παιδιατρική Κλινική του Metropolitan θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε τις πιο πλήρεις και εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις που αφορούν το παιδί σας, όπως:

Αναπτυξιακή Παιδιατρική: Πλήρης εικόνα για τις δυνατότητες του παιδιού με απλές «δοκιμασίες» από ειδικό ιατρό.
Παιδοαλλεργιολογία: Διαπίστωση των αιτίων, αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε τύπου αλλεργίας στο Αλλεργιολογικό Ιατρείο.
Παιδογαστρεντερολογία: Πραγματοποίηση όλων των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία
Παιδοενδοκρινολογία: Υπεύθυνη αντιμετώπιση στα Παιδοενδοκρινολογικά Ιατρεία προβλημάτων όπως ο παιδικός διαβήτης, η παχυσαρκία και ο έλεγχος βάρους, η καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης, η πρώιμη ήβη, ο υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός,.
Παιδονευρολογία: Ειδικοί Παιδίατροι-Νευρολόγοι παρέχουν συμβουλές, διερευνούν, αντιμετωπίζουν και θεραπεύουν κάθε νευρολογικό πρόβλημα στα παιδιά.
Παιδονεφρολογία: Το Παιδονεφρολογικό Τμήμα του Metropolitan καλύπτει όλες τις νεφρολογικές παθήσεις και διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος από τη νεογνική ηλικία έως και το τέλος της εφηβείας.
Παιδοκαρδιολογία: Εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και ιατρικός εξοπλισμός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων στους μικρούς ασθενείς.
Παιδοχειρουργική: Η ομάδα έμπειρων Παιδοχειρουργών χειρίζεται με υπευθυνότητα κάθε επέμβαση και την αποφυγή αναζήτησης της λύσης σε άλλα κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Νευροχειρουργική: Στο Νευροχειρουργικό Τμήμα Παίδων του Metropolitan αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται με μεγάλη επιτυχία παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και τραυματισμοί.
Παιδοορθοπαιδική: Λειτουργούν Παιδοορθοπαιδικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ η πμάδα εξειδικευμένων Παιδοορθοπαιδικών αντιμετωπίζει προβλήματα που απαιτούν χειρουργική διόρθωση ή διαγνωστική μελέτη.
Παιδοδερματολογία: Λειτουργεί Τακτικό Παιδοδερματολογικό Ιατρείο στο οποίο μελετάται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των δερματικών νοσημάτων.
Παιδοπνευμονολογία: Η Παιδοπνευμονολογική Μονάδα αντιμετωπίζει πλήρως όλες τις περιπτώσεις όπως το άσθμα, ο χρόνιος βήχας, η χρόνια βρογχίτιδα, η συρρίτουσα αναπνοή, οι βρογχεκτασίες κ.λπ., ενώ διενεργείται πλήρης έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, απεικονιστικός έλεγχος, αλλεργικές δοκιμασίες κ.ά.
Παιδορευματολογία: Στο Τακτικό Παιδορευματολογικό Ιατρείο αντιμετωπίζονται περιστατικά είτε στο πλαίσιο νοσηλείας, είτε σε εξωτερική βάση.
Παιδοψυχιατρική: Λειτουργεί άρτια οργανωμένη Παιδοψυχιατρική Μονάδα.
Παιδοοφθαλμολογία: Λειτουργούν τακτικά Παιδοοφθαλμιατρικά Ιατρεία για την αντιμετώπιση παιδοοφθαμολογικών προβλημάτων από εξειδικευμένους Παιδοοφθαλμιάτρους.
Παιδιατρική Αιματολογία / Ογκολογία: Το Παιδιατρικό Τμήμα του Metropolitan διαθέτει εργαστηριακή υποδομή καθώς και ειδικούς για την πλήρη διερεύνηση και αντιμετώπιση νοσημάτων του αίματος και συμπαγών όγκων.
Παιδιατρική Λοιμωξιολογία: Πλήρης Παιδο-λοιμωξιολογική Μονάδα που διαθέτει Βακτηριολογικό, Ιολογικό, Ορολογικό και Βιοχημικό Εργαστήριο, καθώς και Εργαστήριο Απεικονιστικής Διερεύνησης.
Παιδο-ΩΡΛ-ακοολογική: Στο Τμήμα διενεργείται πλήρης ακοολογικός έλεγχος και εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες ακοομετρικές μέθοδοι. Εφημερεύει όλο το 24ωρο για επείγοντα ωτορινολαρυγγολογικά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζονται με απόλυτη επάρκεια, ενώ γίνονται και οι πλέον πολύπλοκες και απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όταν χρειάζεται.
Ιατρείο Υπερλιπιδαιμίας Παίδων: Λειτουργεί ειδικό Ιατρείο Υπερλιπιδαιμίας Παίδων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερχοληστερολαιμίας, καθώς και κάθε άλλης δυσλιπιδαιμίας, και τη σχετική καθοδήγηση παιδιών και γονέων.

Αυστηρά μέτρα προστασίας

Η Παιδιατρική Metropolitan συνεχίζει να φροντίζει για τα παιδιά σε συνθήκες απαράμιλλης υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρωτόκολλα προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Από την αρχή της πανδημίας σε όλα τα θεραπευτήρια και κλινικές του Ομίλου HHG εφαρμόστηκε ειδικό σχέδιο προετοιμασίας και διαχείρισης της κρίσης COVID-19 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Συνεργασία µε επιφανείς εξειδικευμένους ιατρούς, ερευνητικές ομάδες και διεθνούς φήμης ερευνητικά ιατρικά κέντρα µε στόχο τη συμβολή στη μελέτη της νόσου και των επιπλοκών που προκαλεί η λοίμωξη από τον ιό
• Υποχρεωτικό μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού (PCR) και λήψη αρνητικού αποτελέσματος για το σύνολο του προσωπικού που επιστρέφει στην εργασία.
• Υποχρεωτικό μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού (PCR) σε παιδιά και ενήλικες πριν την εισαγωγή στα θεραπευτήρια για δευτεροβάθμια περίθαλψη
• Άμεση εφαρμογή διεθνών ιατρικών οδηγιών και πρωτοποριακών προγραμμάτων για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών και την εφαρμογή ειδικών προληπτικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων
• Ανάπτυξη διεθνούς προγράμματος συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης σε συνεργασία µε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (INSERM U938), µε στόχο την εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση των ασθενών µε COVID-19.
• Συνέχιση της δειγματοληψίας και εξέτασης σε ειδικούς εξωτερικούς χώρους (isolation rooms) εκτός των θεραπευτηρίων και σε συνθήκες απομόνωσης
• Αυστηρά μέτρα κατά την είσοδο και παραμονή εντός των θεραπευτηρίων με περιορισμό του αριθμού των εισόδων, θερμομέτρηση και υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας

Ας γνωρίσουμε τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group

Ο όμιλος Hellenic Healthcare Group αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2018 και περιλαμβάνει 6 κορυφαία θεραπευτήρια – το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ και το Creta InterClinic – την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο όμιλος HHG προσφέρει υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες για κάθε θέμα υγείας, από τη γέννηση έως την τρίτη ηλικία, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ @ METROPOLITAN HOSPITAL
Eθν. Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1
185 47 Νέο Φάληρο
Τ: 210 4809564 & 210 4809787
E: child@metropolitan-hospital.gr
W: https://www.metropolitan-hospital.gr/
https://bit.ly/3nUkNVT

Αυτό είναι το πακέτο εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για όλη την οικογένεια από την Affidea

Ως γονείς δεν ξεχνάμε πως στην έναρξη της νέας διδακτικής και όχι μόνο περιόδου, ο προληπτικός έλεγχος της υγείας όλων των μελών της οικογένειας είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας προκειμένου όλοι μαζί να ξεκινήσουμε τη νέα, πιο επιβαρυμένη, σχολική χρονιά, αλλά και το γυμναστήριο και τις αθλητικές μας δραστηριότητες με θετική διάθεση, δημιουργικότητα και αισιοδοξία.

Αν αναζητάτε ένα ολοκληρωμένο πακέτο εξετάσεων προληπτικού χαρακτήρα, ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea προσφέρει σε ειδική μειωμένη τιμή, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το πακέτο προληπτικού ελέγχου «Check up – Back to school». Το πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές για την γενική υγεία εξετάσεις, για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έπειτα από το καλοκαίρι, με δύναμη και υγεία, θα κληθούν να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις της νέας περιόδου.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πακέτο

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο εξετάσεων περιλαμβάνει triplex καρδιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εξέταση από καρδιολόγο, ενώ αν επιλέξετε και οφθαλμολογικό έλεγχο, το πακέτο διαμορφώνεται αντίστοιχα.

Για τον προληπτικό έλεγχο δεν απαιτείται παραπεμπτικό, ενώ χορηγείται και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας εφόσον ζητηθεί.

 • Η προσφορά ισχύει για κάθε ραντεβού που θα προγραμματιστεί μέχρι και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020.

Ο Όμιλος Affidea, πάντα πιστός στο όραμα και στις αξίες του, παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιοτικής στάθμης για όλους σε συμβολική τιμή, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης», υποστηρίζοντας την αξία της πρόληψης και της ειλικρινούς φροντίδας για τον άνθρωπο και την υγεία του.

Τα Διαγνωστικά Κέντρα της Affidea διαθέτουν ειδικούς χώρους για παιδικές αιμοληψίες και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως παιδικοί υπέρηχοι σε Δάφνη, Καλλιθέα, Περιστέρι, Γλυφάδα, Κηφισιά κ.ά.

Η πανδημία έχει οδηγήσει τους έφηβους σε έναν μεγάλο κίνδυνο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε!

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει και εσείς, ότι από την περασμένη άνοιξη τα έφηβα παιδιά μας έχουν βιώσει διάφορες, συχνά αντικρουόμενες, ψυχο-συναισθηματικές καταστάσεις: Στην αρχή ενθουσιάστηκαν που τα σχολεία έκλεισαν, όμως μετά άρχισε η βαρεμάρα, όταν κατάλαβαν τι σήμαινε όλο αυτό πραγματικά. Μετά άρχισαν να βιώνουν τρομακτικές στιγμές μοναξιάς, μετά ήρθε το καλοκαίρι οπότε χαλάρωσαν, όμως τα νέα μέτρα τους έχουν βάλει ξανά σε μια διαδικασία άγχους και περιορισμού, την οποία αρχίζουν πλέον να αποδέχονται, ως νέα δεδομένη κατάσταση. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν.

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο τι θα αφήσει στα παιδιά μας το 2020 μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια χρονιά που δεν μοιάζει σε καμία άλλη και κάθε φορά που ελπίζουμε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, κάτι καινούργιο έρχεται για να μας αλλάξει γνώμη.

Αυτό, όμως, που πολλοί γονείς παρατηρούν -ψάξτε το, πριν να είναι αργά- είναι, ότι όλη αυτή η αναστάτωση -με την πανδημία, τα κλειστά σχολεία, τις κοινωνικές αναταραχές, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την οικονομική ανασφάλεια- έχει οδηγήσει τα παιδιά, και δη τους εφήβους, στο να τρώνε περισσότερο. Και όχι απλά περισσότερο, αλλά και πολύ χειρότερα. Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία, καθώς μας κάνει να αναρωτιόμαστε κατά πόσο προσπαθούν τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο να βρουν μια ανακούφιση ή να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Mια διαταταρχή όμοια με μετα-τραυματικό στρες

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό μελέτη που έδειχνε πώς έχει επηρεάσει τους ανθρώπους η πανδημία σε επίπεδο ψυχολογίας και συμπεριφοράς. Η μελέτη αυτή επικεντρωνόταν στα μικρά παιδιά, όμως έδινε και στοιχεία για τα παιδιά στην εφηβεία, σύμφωνα με τα οποία αυτά εμφάνιζαν μια διαταταρχή όμοια με μετα-τραυματικό στρες και άγχος, τα οποία οδηγούν σε διατροφικές διαταρχές.

Η παιδίατρος, με ειδίκευση στην εφηβική ηλικία, Hina J. Talib, M.D., μιλώντας στο περιοδικό The Science Times  είπε, ότι οι έφηβοι, πέρα από τις γνωστές συναισθηματικές δυσκολίες που εμφάνιζαν πριν την πανδημία, πλέον εμφανίζουν και νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid-19 και που έχουν να κάνουν με την απομόνωση και τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Η δε ελπίδα, ότι η κατάσταση θα έφτιαχνε από το φθινόπωρο και μετά, και η αναίρεση αυτής που ακολούθησε, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους…

Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε ότι το τελευταίο διάστημα το παιδί σας τρώει πολύ λιγότερο ή πολύ περισσότερο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η διατροφολόγος Anna M. Lutz λέει, ότι οι διατροφικές διαταραχές πολύ συχνά προκαλούνται από την ασυνείδητη προσπάθειά μας να κερδίσουμε τον έλεγχο σε μία κατάσταση -και αυτή τη στιγμή, τα πάντα στη ζωή μας μοιάζουν εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τη Lutz, θα πρέπει να παρατηρούμε διακριτικά, αν το παιδί μας π.χ. τρώει στα κρυφά, τρώει ξεχωριστά από τους υπόλοιπους στην οικογένεια, παθαίνει εμμονή με την άσκηση και αρνείται να σταματήσει ακόμα κι αν τραυματίζεται, αφήνει μεγάλες ποσότητες φαγητού που δεν τρώει, απομονώνεται και χάνει ή παίρνει πολύ βάρος.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν αν το παιδί τους λέει πράγματα, όπως “Είμαι χοντρή”, “αν παχύνω θα δείχνω χάλια”, “η κοιλιά μου είναι τεράστια” κ.λ.π., καθώς πρόκειται για φράσεις που μπορεί να υποδεικνύουν διατροφικές διαταραχές και που απαιτούν να μιλήσετε στο παιδί σας άμεσα, εκφράζοντάς του την αγωνία σας.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να ανοίγουμε τέτοιες συζητήσεις με τα έφηβα παιδιά μας, είναι κάτι που χρειάζεται να κάνουμε αυτή την περίοδο, καθώς έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι τα υποοστηρίζουμε. Είναι σημαντικό να τα ακούμε, να τα παρατηρήσουμε, ώστε να μπορούμε να τα βοηθάμε όταν χρειάζεται ή να ζητάμε από κάποιον ειδικό να το κάνει. Το σημαντικότερο που έχει ένας γονιός να κάνει, αναφορικά με την ψυχική υγεία του παιδιού του, είναι να βρίσκει τρόπο να το βοηθά εγκαίρως. Ειδικά τώρα, στη φάση που διανύουμε.

Το να βοηθάμε το παιδί μας να διαχειρίζεται όλη αυτή την τρέλα και την αβεβαιότητα με υγιείς τρόπους είναι μάλλον ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορούμε να του δώσουμε κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: scarymommy.com

Εφηβική αποτρίχωση: Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να απαλλαγεί το παιδί από την ενοχλητική τριχοφυΐα

pixabay

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τους εφήβους, καθώς παρατηρούν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

pixabay

Είναι γεγονός ότι πλέον κορίτσια από 11-12 ετών αρχίζουν να υποβάλλονται σε διαδικασία απομάκρυνσης ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Παραδοσιακά ξεκινούν με ξυράφι, ταινίες, κερί, ξανθυντικές ουσίες -γιατί όχι, λοιπόν, και με laser αφού και πιο ασφαλές είναι για το δέρμα και πιο αποτελεσματικό;

Τι πρέπει να κάνει μια μαμά που η κόρη της ζητά να κάνει αποτρίχωση;

Σήμερα η αποτρίχωση με laser Candela Alexandrite είναι η δημοφιλέστερη θεραπεία, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση και προστίθενται νέες ηλικιακές ομάδες, όπως αυτή της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

Η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με laser Candela Alexandrite είναι μία ασφαλής μέθοδος που τείνει να αντικαταστήσει παραδοσιακές μεθόδους που υστερούν στην ποιότητα και τη μονιμότητα του αποτελέσματος.

Τα Ιατρεία Πλαστικής Χειρουργικής και Δερματολογίας Elite Plastic Surgery, του Πλαστικού Χειρουργού Γεωργίου Σαμούρη   αποτελούν τα πιο αξιόπιστα Ιατρεία στον χώρο της αισθητικής δερματολογίας και της σύγχρονης κοσμητικής, χρησιμοποιούν μηχανήματα τελευταίας γενιάς Laser Alexandrite και αποτελούν την ιδανική επιλογή για να εμπιστευτείτε στα χέρια τους την αποτρίχωση του παιδιού σας.

Η ασφάλεια της μεθόδου είναι δεδομένη, η διαδικασία εντελώς ανώδυνη και εξασφαλίζει μόνιμα αποτελέσματα με λίγες εφαρμογές

Η έναρξη, όμως, θεραπειών με laser αποτρίχωσης είναι απόφαση του ιατρού ο οποίος θα συνεκτιμήσει όχι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τριχοφυΐας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο όπου κριθεί απαραίτητο, και με δεδομένο την ψυχολογική τόνωση που μπορεί να επιφέρει η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές όπως το άνω χείλος στα κορίτσια.

Από την ηλικία των 11 -12 ετών τα παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας συνεδρίας laser, που είναι σχεδόν ανώδυνη, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ως προς το αποτέλεσμα και ορμονικά συνδυάζεται με την έναρξη της  εμμήνου ρύσεως.

Αδιαμφισβήτητα, το ορμονικό προφίλ είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον, τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη σταθεροποίησή του προκειμένου να ξεκινήσουμε.

Ακολουθήστε τα Ιατρεία Elite Plastic Surgery στο Instagram!

Οι πιθανές παρενέργειες

Η αποτρίχωση με laser σε παιδιά και εφήβους έχει τους ίδιους κινδύνους – παρενέργειες, όπως στους ενήλικες.

Παρενέργειες που περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο (δέρμα), αλλά που στα χέρια έμπειρων χειριστών, με σωστό εξοπλισμό, δεν αποτελούν αντένδειξη.

Η συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο (όπου αυτό επιβάλλεται), η σωστή ενημέρωση των γονέων, αλλά και η ψυχική πίεση που μπορεί να συνεπάγεται η ύπαρξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, είναι οι βασικοί άξονες που θα καθορίσουν τον χρόνο έναρξης και τον αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν.

Κορωνοϊός vs Γρίπη: Πόσο διαφορετικά αντιδρά ο οργανισμός των παιδιών σύμφωνα με νέα έρευνα

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών με Covid-19 και εκείνων με εποχική γρίπη, όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας σε νοσοκομείο, εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωσής τους, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ωστόσο η λοίμωξη από τον κορωνοϊό προκαλεί συμπτώματα σε μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με Covid-19 από ό,τι σε εκείνα με γρίπη.

Ενώ πλησιάζει το φθινόπωρο και τα νοσοκομεία παίδων σε μεγάλο μέρος του κόσμου (και στην Ελλάδα) θα αρχίσουν να δέχονται παιδιά με εποχική γρίπη Α και Β, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθεί η μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, οι επιστήμονες αγωνιούν κατά πόσο τα συστήματα υγείας θα δεχθούν μεγάλη πίεση.

Η νέα έρευνα, η οποία για πρώτη φορά συνέκρινε άμεσα τα έως τώρα κλινικά δεδομένα των παιδιών που έχουν αρρωστήσει είτε από το νέο κορωνοϊό, είτε από τους ιούς της γρίπης, κατέληξε σε μάλλον απρόσμενα συμπεράσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Σιαογιάν Σονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων των ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, συνέκρινε 315 παιδιά με μέση ηλικία οκτώμισι ετών που διαγνώστηκαν με Covid-19 μεταξύ Μαρτίου – Μαΐου φέτος και 1.402 παιδιά με μέση ηλικία τεσσάρων ετών και με διάγνωση γρίπης μεταξύ Οκτωβρίου 2019-Ιουνίου 2020.

Η μέση ηλικία εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν τα 9,6 έτη στην πρώτη ομάδα (Covid-19) και τα 4,2 έτη στη δεύτερη (γρίπη).

Η ανάλυση βρήκε ότι, κατά τη στιγμή της διάγνωσης, περισσότερα παιδιά με Covid-19, σε σχέση με εκείνα με γρίπη, είχαν συμπτώματα πυρετού, βήχα, διάρροιας, εμετού, πονοκεφάλου και άλλων πόνων στο στήθος ή αλλού στο σώμα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η διαπίστωση αυτή για τη μεγαλύτερη συχνότητα συμπτωμάτων στα παιδιά με κορωνοϊό είναι πολύ χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών Covid-19 στις μικρές ηλικίες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Και στις δύο ομάδες παιδιών ο πυρετός ήταν το συχνότερο σύμπτωμα (75% των παιδιών με Covid-19 έναντι 55% των παιδιών με γρίπη).

Ακολουθούσαν σε συχνότητα συμπτωμάτων ο βήχας (48% και 31% αντίστοιχα), η διάρροια ή ο εμετός (26% έναντι 12%), ο πονοκέφαλος (11% έναντι 3%), η μυαλγία (22% έναντι 7%) και ο πόνος στο στήθος (11% έναντι 3%).

Σχεδόν ίδιο ήταν το ποσοστό των νοσηλευθέντων παιδιών με πονόλαιμο ή ρινική συμφόρηση (22% στην Covid-19 και 20% στη γρίπη), ενώ δύσπνοια ανέφεραν περισσότερα παιδιά με Covid-19 (30%) έναντι εκείνων με γρίπη (20%).

Είναι σωστή μία vegeterian διατροφή για τα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν

Θα έχετε δει και ακούσει πολλούς ανθρώπους, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό να στρέφονται προς την vegeterian διατροφή. Το ερώτημα, αν αυτό το είδος διατροφής ενδείκνυται για τα μικρά παιδιά.

Η εκδοχή ενός vegeterian τρόπου ζωής μπορεί να περιπλέκεται στο μυαλό σας. Με την κρίση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και με την γενική άποψη ό τι έχει πολλαπλά οφέλη, πολλοί είναι εκείνοι που υιοθετούν έναν πιο φυτικό τρόπο διατροφής.

Η στροφή, αυτή μπορεί να είναι στην αρχή δύσκολη, αν έχετε συνηθίσει να υπάρχει το κρέας στη διατροφή σας. Για τα παιδιά, όμως μπορεί και να μην είναι τόσο. Εάν την υιοθετήσουν από μικρή ηλικία, θα τους γίνει συνήθεια και στην μετέπειτα ζωή τους. Συν ότι αυτή η διατροφή έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Για να δούμε λοιπόν τους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα οφέλη της vegeterian διατροφής για τον οργανισμό των παιδιών.

Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Όχι μόνο εμφανίζεται στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Ακόμη από την ηλικία των 6 ετών, παιδιά βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της παχυσαρκίας.

Κι ενώ μπορεί να υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους ένα παιδί είναι παχύσαρκο, οι διατροφικές συνήθειες παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Η συχνή κατανάλωση ζωικών τροφών μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Όλα εκείνα τα χάμπουργκερ και τα hot dog, που λατρεύουν τα παιδιά, δεν είναι τόσο ωφέλιμα.

Επίσης, παχυσαρκία είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης. Το πολύ βάρος δεν σημαίνει μόνο ένα επιπλέον στρώμα λίπους στο σώμα. Προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να ενσκήψουν τόσο σε μικρή ηλικία, τόσο και σε μεγαλύτερες.

Οι περιπτώσεις της παχυσαρκίας στα παιδιά που ακολουθούν έναν διατροφικό τρόπο ζωής που βασίζεται περισσότερο στα λαχανικά και τα φυτικά προϊόντα, τείνουν να είναι λιγότερες. Προϊόντα, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία, ανεξαρτήτως διατροφής, και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να εντάξετε στη διατροφή των παιδιών σας περισσότερες φυτικές τροφές, παρά κενές θερμίδες από φαγητά όπως πίτσα και τηγανητά. Αν τα παιδιά σας τρώνε από ένα πιάτο που δεν έχει ζωικά παράγωγα, καταναλώνει περισσότερες φυτικές ίνες που τα κρατούν πιο χορτάτα και κατ’ επέκταση μειώνεται η πιθανότητα παχυσαρκίας.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία ακόμη συνήθης ασθένεια της εποχής. Όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Εξαρτώμενος κι αυτός από τις διατροφικές συνήθειες, οι περιπτώσεις μπορούν να μειωθούν. Αν δίνετε στο παιδί σας ένα πιάτο γεμάτο κρεατικά και, σίγουρα προσλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Παρόλα αυτά, με την πρωτεΐνη, αλλά και τα ωφέλιμα λιπαρά μαζί με διάφορα άλλα στο πιάτο, εάν τρώγονται τακτικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η υψηλή χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του παιδιού στο εγγύς μέλλον.

Οι ζωικές τροφές πλάκα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα. Αντίθετα, μια χορτοφαγική δίαιτα βοηθά στη διατήρηση της ινσουλίνης σταθερή

Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά

Ενώ μία χορτοφαγική δίαιτα περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τα παιδιά, υπάρχουν και ορισμένα που περιέχονται στα ζωικά, όπως πρωτεΐνη, ψευδάργυρος, σίδηρος, βιταμίνη Β-12, βιταμίνη D και ασβέστιο. Ωστόσο, στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσουν καθόλου α