- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Ο 10χρονος γιος μου είναι ανυπάκουος και μου φέρεται βίαια…»

«Τι να κάνω με τον 10χρονο γιο μου, που φέτος αρνείται να διαβάσει όταν έρχεται από το σχολείο και θέλει να βλέπει μόνο τηλεόραση και να παίζει με το τάμπλετ, και όταν πια μετά από φωνές και παρακάλια ξεκινά να διαβάζει, δεν είναι συγκεντρωμένος και με θέλει συνέχεια κοντά του να τον βοηθάω σε όλα. Όταν δεν αντέχω να τον βλέπω να μην συγκεντρώνεται και να μας βρίσκει αργά το βράδυ να μην έχει τελειώσει τα μαθήματά του, λέω ότι θέλω να φύγω από το δωμάτιο, να διαβάσει μόνος του και όταν κάτι τον δυσκολέψει να με φωνάξει. Τότε μου φέρεται βίαια, με χτυπάει άσχημα (κλωτσιές, τράβηγμα μαλλιών) δεν θέλω να τον χτυπήσω, αλλά αναγκάζομαι να κρατάω τα χέρια του και αυτό τον νευριάζει περισσότερο και όλο μου λέει ότι δεν θα το ξανακάνει και όλο τα ίδια κάνει.

Δεν ξέρω τι να κάνω… Του πήρα δάσκαλο στο σπίτι, τον πήγα σε παιδοψυχολόγο και μου είπε ότι αντιγράφει τη βίαιη συμπεριφορά [2] που έβλεπε από τον πατέρα του όταν έβλεπε τσακωμούς πριν φύγει από το σπίτι. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το χωρισμό μας… Του λέω ότι θα έχει κανόνες, συνέπειες, όχι τηλεόραση και τάμπλετ, και ότι η βία φέρνει βία, να μην κάνει σε άλλους αυτό που δεν θέλει να του κάνουν, του μιλάω συνέχεια και δείχνει να καταλαβαίνει, ζητάει συγγνώμη και μετά πάλι τα ίδια. Μου λέει ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, ότι δεν τον αγαπώ και ότι είναι κακό παιδί. Του λέω ότι δεν ισχύει κανένα από τα δύο, ότι τον αγαπώ και για μένα είναι το καλύτερο παιδί του κόσμου, αλλά δεν αντέχω να μου συμπεριφέρεται έτσι και να με στεναχωρεί. Τι να κάνω όταν του λέω για κανόνες και ότι θα τα πω στη δασκάλα του; Γίνεται πιο βίαιος… »

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Ο γιος σας μέσα από την επιθετικότητα αντιδρά στις αλλαγές που του συμβαίνουν, τις οποίες δεν ξέρει πώς να τις χειριστεί. Είναι πολύ μπερδεμένος και ζητά από εσάς κατανόηση. Ο χωρισμός σας μπορεί να του δημιουργεί σύγχυση, θυμό, απογοήτευση. Μπορεί να κατηγορεί τον εαυτό του για αυτή την εξέλιξη. Συζητήστε μαζί του, προσπαθήστε να τον ακούσετε. Το γεγονός ότι υπήρχε βίαιη συμπεριφορά στο σπίτι σίγουρα τον έχει επηρεάσει, αν και δεν θέλει να αντιδρά έτσι έχει μεγαλώσει σε ένα σύστημα που επικοινωνούσε μέσα από εντάσεις. Η άρνηση αυτή που βγάζει για το σχολείο, η ενασχόληση του με τον υπολογιστή και τα ιντερνετικά παιχνίδια δείχνει ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Μοιάζει απαθής, όμως δεν είναι έτσι, ζητά τη βοήθεια σας στα μαθήματα. Παρατηρούμε μία δυσκολία συγκέντρωσης και μία ανασφάλεια, για αυτό και ζητά την παρουσία σας. Δεν εμπιστεύεται αρκετά τον εαυτό του. Χρειάζεται υπομονή, θετική ενίσχυση από εσάς για την προσπάθεια που καταβάλλει. Έχει τόσα να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή. Η κριτική, ο θυμός ή απόγνωση που μπορεί να αισθάνεστε του δημιουργεί ενοχές, σύγχυση και δεν αποτελούν κίνητρο για να συνεχίσει την προσπάθεια του. Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι βρίσκεται στην εφηβεία που όλα τα συναισθήματα γίνονται πιο έντονα. Πολλές φορές μπορεί να μην γνωρίζει και ο ίδιος γιατί αισθάνεται έτσι. Θα περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος για εσάς και για το παιδί σας. Σίγουρα η συμβολή ενός ειδικού θα ήταν χρήσιμη.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com [3]