«Ο 4χρονος γιος μου αρνείται να ντυθεί. Θέλει να φοράει μόνο πιτζάμες. Δεν αντέχω άλλο…Τι να κάνω;»

boy-little-alamyΓεια σας. Με λένε Μαργαρίτα και μεγαλώνω σχετικά μόνη μου ένα αγοράκι 4 ετών. Βοηθάει στην ανατροφή η μητέρα μου και λίγο ο ένας αδελφός μου. Γενικά είναι καλό παιδί αλλά πολύ ζωηρός και ανυπάκουος. Έχουμε περάσει από πολλά δύσκολα στάδια. Ευτυχώς, μεγαλώνοντας, πέρασαν και τώρα αντιμετωπίζουμε τη δυσκολία της άρνησής του να ντυθεί.

Από όταν ήταν πιο μικρός του έδινα την επιλογή να διαλέγει τι θα βάλει, γιατί από μόνος του ξεκίνησε να θέλει να διαλέγει, αλλά του έδινα δύο επιλογές. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι όλη μέρα μέσα στο σπίτι για αυτό το λόγο. Έχει μια ντουλάπα ρούχα και στην ουσία δεν έχει τίποτα. Ξεκινάω να τον ντύνω και όλο κάτι τον ενοχλεί. Εσώρουχο δεν θέλει να φοράει. Φτάνω στο σημείο να μην έχω πλέον υπομονή και αφού έχουμε βγάλει όλη τη ντουλάπα έξω και του λέω να διαλέξει εκείνος, το μόνο που θέλει είναι να βγει με τις πυτζάμες που φοράει. Του λέω να πάμε στις κούνιες και δεν θέλει γιατί θα πρέπει να περάσει από τη φάση του να ντυθεί. Μπουφάν αρνείται να βάλει. Μέσα στο σπίτι είναι συνεχώς ξυπόλητος χειμώνα-καλοκαίρι.

Το θέμα είναι ότι δεν αντέχω άλλο αυτό το πράγμα και δεν ξέρω πλέον πώς να το αντιμετωπίσω. Είναι σχετικά πολύ δύσκολο παιδί και επειδή είναι μοναχοπαίδι και μεγαλώνει χωρίς πατέρα, τον έχουμε πιστεύω κακομάθει σε μεγάλο βαθμό με το να έχει ό,τι θέλει. Σε δύο μήνες θα πρέπει να τον γράψω να πάει προνήπιο. Όταν του το λέω, θυμώνει και φωνάζει. Γενικά, οτιδήποτε πρέπει να κάνει που έχει σχέση με γιατρό ή σχολείο, αντιδρά πολύ χάλια. Ακόμα και το πιο απλό που είναι να τον πάω για κούρεμα, δεν θέλει και φωνάζει γιατί λέει ότι φοβάται. Τι να κάνω; Πείτε μου μια συμβουλή γιατί δεν αντέχω άλλο. Όλο αυτό με έχει κουράσει απίστευτα. Να θέλουμε να πάμε κάπου και να μην πηγαίνουμε τελικά επειδή δεν καταφέρνει επιτέλους να ντυθεί και να βρει κάτι που να μην τον ενοχλεί. Και δεν του έχω αγοράσει ιδιαίτερα δύσκολα ρούχα, αλλά κυρίως φόρμες που είναι άνετες. Αναμένω την άποψή σας. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και αντιδρά με το δικό του τρόπο. Η ένδειξη της ανυπακοής είναι μια μη συνειδητή αντίδραση των παιδιών ενάντια στις επιθυμίες των γονιών τους. Είναι η ηλικία που δοκιμάζουν τα όρια, τις αντιστάσεις τους, ανακαλύπτουν την έννοια του «όχι», αντιλαμβάνονται καλύτερα τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Αυτό αλλάζει και αναπροσαρμόζεται όταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο. Συχνά οι γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να θυμώσουν, να νιώσουν μειονεκτικά που το δικό τους το παιδί αντιδρά έτσι. Εκεί, χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία και υπομονή, μέσα από το διάλογο να εντοπίσουν τι συμβαίνει και τι είναι αυτό που διαπραγματεύονται. Να εξηγήσουν στο παιδί τους λόγους που τους οδηγούν να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις από εκείνο. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ακούσουν τις επιθυμίες και να ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία του παιδιού τους.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Email: evi_mprintaki@yahoo.gr
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com