Αρχική InfoTeens Νέα Ο 6ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Ρομπότ & διάστημα” ρίχνει αυλαία στο Κλειστό Γήπεδο Περιστερίου (28/6)

Ο 6ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Ρομπότ & διάστημα” ρίχνει αυλαία στο Κλειστό Γήπεδο Περιστερίου (28/6)

robotakiO εβένινος ουρανός, διάσπαρτος με αστέρια, ανέκαθεν γέμιζε με δέος την ανθρωπότητα. Από τη μία, τα αστέρια όμορφα και απόμακρα συνάμα, από την άλλη έσωσαν τις ζωές γενναίων ταξιδιωτών.

Οι ευγνώμονες αυτοί άνθρωποι έδωσαν ονόματα στους αστερισμούς, ανακάλυψαν συσκευές και εργαλεία για να τα παρατηρούν το βράδυ, σχεδίασαν ουράνιους χάρτες και δημιούργησαν άτλαντες. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για όσα σχετίζονται με τα άστρα.

Συσκευές που είναι παρόμοιες με ρουκέτες εμφανίστηκαν πρώτη φορά κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. στην Κίνα. Τώρα όλοι μπορούν να τις δουν στις διακοπές – είναι τα πυροτεχνήματα!

Η επιστήμη και η τεχνολογία έκαναν ένα μεγάλο βήμα για την ικανότητα σχεδιασμού πολύπλοκων οχημάτων που χρησιμοποιούν αεριοπροώθηση μόλις τον 19ο αιώνα.
Αργότερα, η επιθυμία της κατάκτησης του διαστήματος μετατράπηκε σε κούρσα.

Χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικές χώρες εργάστηκαν σκληρά για να εφεύρουν και να αναπτύξουν πυραύλους, δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς, ρομπότ τα οποία είναι ικανά να εργαστούν σε εξωτερικό χώρο και σε άλλους πλανήτες.

Ο πρώτος δορυφόρος – Σπούτνικ, ο πρώτος κοσμοναύτης – Γιούρι Γκαγκάριν, το πρώτο ρομπότ στο φεγγάρι – Lunokhod, ο πρώτος διαστημικός σταθμός – Mir – αυτή είναι η λίστα από τα επιτεύγματα των Ρώσων επιστημόνων και μηχανικών.

Τι θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να υποτάξει το διάστημα στο μέλλον; Πότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα; Πώς θα φτάσουμε τα αστέρια; Αυτή είναι η φετινή πρόκληση στην OPEN κατηγορία του 6ου κατά σειρά Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο οποίος διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου, στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 2014 από τις 9:30 το πρωί με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η αποστολή των παιδιών από το Δημοτικό έως το Λύκειο είναι ο ευφάνταστος σχεδιασμός και η δημιουργική συναρμολόγηση των δικών τους ρομπότ που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που ανακύπτουν στη πορεία εξερεύνησης του Διαστήματος.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας μας, διοργανώνουμε τον 6ο κατά σειρά Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROtm.

Οι νικητές της κάθε κατηγορίας (από το Δημοτικό ως το Λύκειο) έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα στο Σότσι (Ρωσία), η οποία διεξάγεται το Νοέμβριο 2014 από το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας.

Καλούν τους γονείς με τα παιδιά τους να έρθουν να δουν από κοντά συνομήλικούς τους να δημιουργούν και να προγραμματίζουν ρομπότ σύμφωνα με τις παρακάτω προκλήσεις της φετινής Ολυμπιάδας Ρομποτικής (World Robot Olympiad) και πιο συγκεκριμένα:

Δημοτικό – κανόνες (Πύραυλος)

Η αποστολή του ρομπότ που καλούνται να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν οι λιλιπούτειοι διαγωνιζόμενοι στην κατηγορία του Δημοτικού, είναι να συγκεντρώσει τα τρία μέρη του πυραύλου στην περιοχή συναρμολόγησης, να τοποθετήσει τα στοιχεία κάθετα πάνω από τη ράμπα στην περιοχή εκτόξευσης και να εναποθέσει όλα τα Lego ανθρωπάκια στην ασφαλή περιοχή. Το ρομπότ πρέπει να τερματίσει στην ασφαλή περιοχή, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Γυμνάσιο – κανόνες (Σπούτνικ)

Η αποστολή του ρομπότ είναι να συγκεντρώσει όλα τα διαστημικά σκουπίδια (με κόκκινα τουβλάκια) και τους κατεστραμμένους δορυφόρους (κόκκινες μπάλες) και να τα τοποθετήσει στον σε τροχιά δορυφόρο. Οι λειτουργικοί δορυφόροι (μπλε μπάλες) πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Το ρομπότ πρέπει να επιστρέψει στη βάση (Γη) μετά την ολοκλήρωση του έργου.

robots1Λύκειο – κανόνες (Διαστημικός Σταθμός)

Το ρομπότ ξεκινάει από την περιοχή βάσης. Στη συνέχεια πρέπει να μεταβεί στο Διάστημα, περνώντας μέσω ενός υπερυψωμένου εμποδίου στην πίστα, να ελέγξει για ελαττωματικά φωτοβολταϊκά πάνελ (με μαύρο χρώμα) και να τα αντικαταστήσει με λειτουργικά πάνελ τα οποία υπάρχουν στην αποθήκη του Διαστημικού Σταθμού.

Το ρομπότ επίσης πρέπει να βρει και να ενεργοποιήσει τα ανενεργά φωτοβολταϊκά πάνελ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου του, πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή βάσης.
Σας προσκαλούν λοιπόν να συμπαρασταθείτε στους μαθητές της χώρας μας να περάσουν καλά και να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Επίσης, να χειροκροτήσετε από κοντά τους εκπαιδευτικούς με το μεράκι τους που συμπαρασύρουν τη σχολική κοινότητα σε συμμετοχές. Οι μαθητές μας έχουν ταλέντο και η χώρα μας διαθέτει επιστημονικό βάθος που να διασφαλίζει ότι είμαστε παρόντες στο 21ο αιώνα, τον αιώνα της καινοτομίας.

Είσοδος ελεύθερη

Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου
Τζον Κένεντι & Γιαννιτσών


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.