Αρχική Γωνιά του μαθητή "O 8χρονος γιος μου είναι μοναχικός και δεν έχει φίλους στο σχολείο..."

"O 8χρονος γιος μου είναι μοναχικός και δεν έχει φίλους στο σχολείο..."

"O 8χρονος γιος μου είναι μοναχικός και δεν έχει φίλους στο σχολείο. Στο προαύλιο κάθεται μόνος του μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και αποφεύγει να παίξει μαζί τους. Με στεναχωρεί πολύ να τον βλέπω απομονωμένο. Τι να κάνω;"

Απαντά η Κρυσταλλία Σαρκινιώτη, ψυχοθεραπεύτρια 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κάνουν το παιδί να μην έχει φίλους στο σχολείο. Υπερβολική ντροπαλότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλή νοημοσύνη, έλλειψη κοινωνικότητας, κάποια εμφανής διαφορά ανάμεσα στο γιο σας και τα υπόλοιπα παιδιά στο τμήμα του, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες είναι λόγοι που μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά κάνοντας τη δημιουργία μιας φιλίας, πρόκληση.

Σίγουρα δεν μπορείτε να πιέσετε τα άλλα παιδιά να γίνουν φίλοι μαζί του, αλλά μπορείτε να κάνετε άλλες κινήσεις προσέγγισης. Συζητήστε το πρόβλημα με τη δασκάλα του παιδιού, που θα σας δώσει μια εικόνα της κατάστασης στο σχολείο και ίσως κάποιες συμβουλές. Οργανώστε ένα παιδικό πάρτι και καλέστε τους συμμαθητές του ώστε να έρθει πιο κοντά με τα άλλα παιδιά, αλλά και εσείς με τους άλλους γονείς. Φροντίστε να ενισχύσετε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του και συζητώντας μαζί του ενδεχόμενες ανησυχίες.

Δώστε του συμβουλές για το πώς μπορεί να αποκτήσει φίλους. Δεν γεννιούνται όλα τα παιδιά με αυτήν την ικανότητα, έτσι ίσως χρειαστεί να του το διδάξετε. Πείτε του να βρει φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και να δείξει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες και τα χόμπι των άλλων παιδιών.

Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας όλα τα παραπάνω, αλλά όσο κι αν ανησυχείτε για το παιδί σας, να θυμάστε πως αν προσπαθείτε υπερβολικά ίσως να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια φιλία δεν είναι κάτι που μπορείτε να αγοράσετε στο παιδί σας, όπως θα κάνατε με ένα παιχνίδι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.