- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο αριστούχος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια μίλησε στο infokids.gr για το μυστικό της επιτυχίας του στις φετινές πανελλαδικές

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση ακαδημαϊκής αριστείας οι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη αρίστευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2014 συγκεντρώνοντας πολύ υψηλή βαθμολογία. Δεκαπέντε μαθητές του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια εξασφαλίζοντας την εισαγωγή τους στις πρώτες θέσεις των Σχολών επιλογής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 37,3% των μαθητών του Κολλεγίου συγκέντρωσε βαθμό πρόσβασης μεγαλύτερο από 18, ενώ ποσοστό 52,8% των μαθητών έχει βαθμό πρόσβασης μεγαλύτερο από 17. Παράλληλα εβδομήντα τελειόφοιτοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες του Ανατόλια που θα σπουδάσουν στις ΗΠΑ εξασφάλισαν συνολικά υποτροφίες ύψους 3.000.000 δολαρίων για τη διάρκεια των σπουδών τους.

Για τους παραπάνω λόγους, το Infokids.gr όντας εντυπωσιασμένο από την πορεία των παιδιών, συνάντησε τον πρώτο μαθητή του Κολλεγίου Ανατόλια, τον Μάνο Περδικάκη με 19.621 μόρια στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, ο οποίος μας παραχώρησε μια εκ βαθέων συνέντευξη.

Ποια συναισθήματα σε διακατέχουν έχοντας κατακτήσει τον πολυπόθητο στόχο της πρωτιάς στις πανελλαδικές εξετάσεις 2014;

Οπωσδήποτε συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Είναι λογικό, νομίζω αφού κατέβαλα σημαντική προσπάθεια για τον στόχο αυτό , μεγαλύτερη από όση έχω καταβάλει για οτιδήποτε άλλο μέχρι τώρα στη ζωή μου.

Θεωρείς πως η επιτυχία σου οφείλεται καθαρά στην προσωπική σου προσπάθεια και τον σωστό προγραμματισμό ή συνέβαλε σημαντικά και η μεθοδολογία του Κολλεγίου Ανατόλια;

Πιστεύω πως η ατομική μου προσπάθεια και η αφοσίωση μου στο στόχο έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο. Αυτό φυσικά ισχύει για τον καθένα, δηλαδή εάν δεν υπάρχει θέληση από τον μαθητή , όσο καλοί και να είναι οι καθηγητές του, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Όταν όμως υπάρχει η θέληση και η υποστήριξη από ένα περιβάλλον όπως αυτό που προσφέρει το Κολλέγιο Ανατόλια, η προσωπική προσπάθεια διοχετεύεται κατάλληλα και οδηγεί στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επιπλέον και εκ του αποτελέσματος πιστεύω ότι επέλεξα σωστά και εμπιστεύθηκα το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας του σχολείου μου, το «Εμπέδωσις», αντί για άλλες λύσεις. Κι’αυτό, γιατί εξασφάλισα αρκετό ελεύθερο χρόνο για προσωπικό διάβασμα, ενώ παράλληλα είχα τη διαρκή συνδρομή των καθηγητών στον απαιτούμενο βαθμό, ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη από όσο πραγματικά χρειάζεται.

Ποιο πιστεύεις πως είναι το μυστικό της επιτυχίας και ποιο είναι το τίμημα αυτής της μεγάλης προσπάθειας για την πρώτη θέση;

Μυστικό της επιτυχίας προφανώς δεν υπάρχει. Ο κατάλληλος προγραμματισμός και η αφοσίωση είναι πράγματι αυτά που χρειάζονται. Πολύ σημαντικό, ακόμα, είναι να μην υπάρχουν κενά από τις προηγούμενες τάξεις, κάτι το οποίο – αν και οι καθηγητές μας το επισημαίνουν όσο είμαστε στο Γυμνάσιο – το καταλαβαίνουμε πραγματικά στην Γ΄ Λυκείου. Απαραίτητο είναι επίσης να μπορεί κάποιος να διατηρεί την ψυχραιμία του υπό την πίεση των εξετάσεων, κάτι για το οποίο η εκπαιδευτική διαδικασία δεν προετοιμάζει επαρκώς, ακόμα με προσπάθειες όπως οι «προσομοιώσεις» που οργανώνει το Ανατόλια. Όσον αφορά στο «τίμημα», αυτό είναι κυρίως ο περιορισμός των εξόδων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Προσωπικά χρειάστηκε να ελαχιστοποιήσω την ενασχόλησή μου με τη μουσική, κάτι που δεν μου ήταν ευχάριστο.

Ποιο είναι το μότο που σε χαρακτηρίζει στη ζωή;

Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου κάποιο μότο ή σύνθημα να με καθοδηγεί. Πάντα λειτουργώ με τη σκέψη ότι χωρίς περιττό άγχος, με δουλειά και με λογική, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

Τι έχεις να συμβουλεύσεις σε όσους νέους δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν το όνειρο τους, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή τους σε κάποια Σχολή της επιλογής τους;

Κατ’ αρχήν δε νομίζω ότι είμαι σε θέση να συμβουλεύσω συνομηλίκους μου. Το μόνο που πιστεύω γενικά είναι ότι αν κάποιος στοχεύει σε συγκεκριμένη σχολή δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί από μια αποτυχία – η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους- και να συμβιβαστεί με την εισαγωγή του σε όποια σχολή επιτρέπει η βαθμολογία του, αλλά να επιμείνει στο στόχο του και να ξαναπροσπαθήσει.