Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Ο διευρυμένος έλεγχος του πρώτου τριμήνου κύησης και τι αλλάζει τα δεδομένα

Ο διευρυμένος έλεγχος του πρώτου τριμήνου κύησης και τι αλλάζει τα δεδομένα

Ο διευρυμένος έλεγχος του πρώτου τριμήνου της κύησης είναι μία αναλυτική μη επεμβατική εξέταση που συνδυάζει ένα βιοχημικό αιματολογικό έλεγχο της μητέρας με μια υπερηχογραφική αξιολόγηση του εμβρύου (έλεγχος αυχενικής διαφάνειας και άλλων δεικτών) για τον εντοπισμό του κινδύνου συγκεκριμένων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένων της τρισωμίας 21 (Σύνδρομο Down) και της τρισωμίας 18 (Σύνδρομο Edwards).

Εκτός από τον έλεγχο των χρωμοσωμικών ανωμαλιών, η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και άλλων σημαντικών εμβρυϊκών ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, για αυτό και αποτελεί την πιο σημαντική υπερηχογραφική εξέταση στο πρώτο τρίμηνο. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για διαγνωστικό τεστ, αλλά για μία εξέταση που διερευνά τις πιθανότητες το έμβρυο να φέρει μια σοβαρή γενετική διαταραχή. Συγκεκριμένα, αυτή η μη επεμβατική διαδικασία συνδυάζει τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος και το υπερηχογράφημα, μαζί με την ηλικία της μητέρας, για τον προσδιορισμό του συνολικού κινδύνου ύπαρξης συγκεκριμένων χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Πώς γίνεται ο διευρυμένος έλεγχος πρώτου τριμήνου
Η διαδικασία αρχικά περιλαμβάνει μία απλή αιμοληψία από τη μητέρα για τον προσδιορισμό των δεικτών PAPP-Α και Free B hCG. Το υπερηχογράφημα διενεργείται από γιατρό με εξειδίκευση στην εμβρυομητρική ιατρική και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά ως 1 ώρα.

Πότε γίνεται ο διευρυμένος έλεγχος πρώτου τριμήνου
Για να είναι έγκυρη η εξέταση, πρέπει να γίνει μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας της κύησης. Το γεγονός ότι η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίς, χρησιμεύει για να γνωρίζει η μέλλουσα μητέρα την ομαλή πορεία ανάπτυξης του εμβρύου και –τις περισσότερες φορές– να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου, όπως η λήψη χοριακής λάχνης ή η αμνιοπαρακέντηση, που ενέχουν ένα μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο αποβολής.

Τι ερευνά ο διευρυμένος έλεγχος πρώτου τριμήνου
Όπως αναφέραμε, πρόκειται για ένα συνδυασμό μετρήσεων του εμβρύου με υπέρηχους (αυχενική διαφάνεια, ρινικό οστό κ.ά) και εργαστηριακών μετρήσεων των επιπέδων στο αίμα της μητέρας, της πρωτεΐνης PAPP-Α (pregnancy-associated plasma protein A ) και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης.

Σε μωρά που έχουν αυξημένο κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, καρδιοπάθειες και άλλες παθήσεις, βρίσκεται συχνά στην αυχενική διαφάνεια αυξημένο υγρό. Ασυνήθιστα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γοναδοτροπίνης (hCG) και PAPP-A πρωτεΐνης είναι επίσης συχνά.
Ο έλεγχος πρώτου τριμήνου συνδυάζει τα αποτελέσματα από αυτές τις τρεις μετρήσεις (αυχενική διαφάνεια, hCG και PAPP-A) με την ηλικία της μητέρας και την ηλικία του εμβρύου (από υπέρηχο ή τελευταία έμμηνο ρύση) και προσδιορίζει ένα γενικό παράγοντα κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Δε δίνονται συγκεκριμένες ποσοτικές τιμές για τα ευρήματα αυτού του είδους ελέγχου όμως αναφέρεται στους μέλλοντες γονείς ένα ποσοστό κινδύνου της εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Το τεστ καλύπτει σε ποσοστό που φθάνει έως το 85 με 90% περίπου και αν μία γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο για κάποιο σύνδρομο (μικρότερο από 1/250) τότε συνήθως συστήνεται από το θεράποντα ιατρό μία επεμβατική μέθοδος προγεννητικής διάγνωσης, δηλαδή λήψη χοριακών λαχνών ή αμνιοπαρακέντηση.

Ο διευρυμένος έλεγχος πρώτου τριμήνου δεν ενέχει κανένα ρίσκο για την υγεία της μητέρας και του μωρού, υπάρχει, όμως, μία πιθανότητα 5% να δώσει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Εδώ ακριβώς είναι που έρχεται ένα νέο τεστ να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος NIPT, όπως το Clarigo NIPT τεστ της SCIENCE LABS, είναι μία εξέταση που δίνει στους μέλλοντες γονείς και τους γιατρούς τη δυνατότητα, με 100% ασφάλεια και μηδενικό ρίσκο για την έγκυο και το μωρό, να ανιχνεύσουν τα πιο συχνά γενετικά σύνδρομα με ακρίβεια μεγαλύτερη από 99,5% και με πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος μικρότερη από 0.2%

Γιατί το Clarigo NIPT τεστ της Science Labs κάνει τη διαφορά στο διευρυμένο έλεγχο του πρώτου τριμήνου;
Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνεται ένα δείγμα μητρικού αίματος, στην περίπτωση του Clarigo NIPT αναλύεται το DNA του ίδιου του εμβρύου που κυκλοφορεί ελεύθερο στο αίμα της μητέρας (cell free fetal DNA), ενώ στο διευρυμένο έλεγχο το τεστ αναλύει τα επίπεδα των ορμονών της μητέρας. Δηλαδή στην περίπτωση του Clarigo NIPT έχουμε πρόσβαση στο γενετικό υλικό και ελέγχουμε το ίδιο το έμβρυο, για αυτό και ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος έφερε την επανάσταση στην προγεννητική ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Με ακρίβεια πάνω από 99.5%, ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Clarigo σε συνδυασμό με το διευρυμένο έλεγχο του πρώτου τριμήνου, παρέχει πιο ακριβή αποτελέσματα σχετικά με την ανίχνευση των πιο συχνών χρωμοσωμικών ανωμαλιών, τόσο σε κυήσεις υψηλού όσο και χαμηλού ρίσκου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Για το λόγο αυτό κάθε ζευγάρι πρέπει να ενημερώνεται σωστά για τις επιλογές του και να εξασφαλίζει με τον πιο ασφαλή τρόπο την υγεία της οικογένειας του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.