- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας ξεσπά: Οι πισίνες λειτουργούν με νόμο της Χούντας

«Δεν πρόλαβε να φωνάξει βοήθεια»: Οι δραματικές στιγμές της 36χρονης στην παιδική πισίνα

To ζήτημα της λειτουργίας πισινών [2] σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες την επικαιρότητα εξαιτίας των απανωτών θανατηφόρων περιστατικών. Πέρα από ζητήματα αδειοδότησης και ορθής χρήσης των κολυμβητικών δεξαμενών, πολύς λόγος γίνεται και για το ρόλο των ναυαγοσωστών που σε πολλές περιπτώσεις είτε απουσιάζουν είτε δεν έχουν

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, ο διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που ισχύει για την παρουσία ναυαγοσωστών στα ξενοδοχεία.

«Κατ’ αρχήν ο ναυαγοσώστης στα ξενοδοχεία λέγεται επόπτης ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμένων και πρέπει κάθε ξενοδοχείο που έχει πισίνα, να έχει ελεγχθεί από το Κράτος μέσω της τουριστικής αστυνομίας για το αν έχει αυτόν τον επόπτη», επισήμανε. «Έχουν γίνει έλεγχοι; Δεν ξέρω να σας απαντήσω», είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Επίσης, το ερώτημα που τίθεται είναι οι πισίνες των ξενοδοχείων λειτουργούν βάσει των ωραρίων που πρέπει; Διότι πολλοί μας καταγγέλουν ότι πολλές φορές λειτουργούν και εκτός ωραρίων».

Ξέρετε ότι οι πισίνες λειτουργούν με νόμο που θεσπίστηκε επί Χούντας;

Η υπουργική απόφαση 87 του 1973 η οποία έχει τροποποιήσεις ορίζει τι πρέπει να γίνεται σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή, όπως ονομάζει τις πισίνες.

“Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το 1973 να βγει ένας σωστός, μοντέρνος νόμος ο οποίος να καλύπτει όλα τα κενά και να βάζει τέλος σε όλη τη μυθολογία που κυκλοφορεί γύρω από την ύπαρξη ή μη ναυαγοσώστη στις κολυμβητικές δεξαμενές”, προσθέτει ο κ. Γιοβανίδης σημειώνοντας ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει και ελεγκτικός μηχανισμός. “Οι κρατικές υπηρεσίες και κυρίως η τουριστική αστυνομία πρέπει να διενεργεί ελέγχους” ώστε να εξετάζει εάν τηρείται η υπάρχουσα νομοθεσία στις τουριστικές μονάδες που διαθέτουν πισίνα σε όλη τη χώρα, όπως σημειώνει.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η  απόφαση ορίζει ότι όλες οι πισίνες ανεξαρτήτως βάθους είναι υποχρεωμένες να έχουν επόπτη ασφαλείας, δηλαδή ναυαγοσώστη [3] πισίνας καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ο οποίος πρέπει να κατέχει και γνώσεις διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών. Εάν η λειτουργία τους παρατείνεται πέραν του 8ωρου πρέπει να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών πισίνας. Η πισίνα πρέπει να “κλείνει” και να απαγορεύεται η είσοδος ανθρώπων πέραν του ωραρίου.

Μύθος ότι μια πισίνα με βάθος μικρότερο από 1,60 δεν χρειάζεται ναυαγοσώστη

Σε ό,τι αφορά το βάθος, ο κ. Γιοβανίδης λέει ότι υπάρχει ένας μύθος ότι μια πισίνα με βάθος 1,60 μέτρα και κάτω δεν απαιτεί την ύπαρξη ναυαγοσώστη, “αυτό δεν υπάρχει πουθενά στο νόμο και επιπλέον και στο 1,60 πνίγεται κόσμος και μάλιστα οι μικρές ηλικίες, παιδιά κάτω από 6-7 ετών. Οπότε και νομικά και ηθικά δεν στέκει αυτό”.

Επίσης κάθε πισίνα πρέπει, σύμφωνα με την νομοθεσία να διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό: Δυο μεγάλα κυκλικά σωσίβια με εσωτερική διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατ. και πλαστικό σχοινί που να επιπλέει στο νερό καθώς και λαβίδα ή χούφτα διάσωσης και φαρμακείο πισίνας.

Άλλο ναυαγοσώστης πισίνας και άλλο  ναυαγοσώστης ακτής

Διευκρινίζει επίσης ότι ο ναυαγοσώστης πισίνας δεν έχει καμία σχέση με τον ναυαγοσώστη ακτής. Ο πρώτος ανήκει στο υπουργείο Υγείας ενώ ο δεύτερος στο υπουργείο Ναυτιλίας με το Προεδρικό διάταγμα 31.