O δημιουργός της «Ντιλιλί στο Παρίσι» Michel Ocelot μιλά στο Infokids.gr

συνέντευξη στη Σοφία Κωστάρα

Τον Μισέλ Οσελό πιθανότατα τον έχετε γνωρίσει ήδη από την εξαιρετική παιδική ταινία «Αζούρ και Ασμάρ» που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2007 ή ακόμα και από τον «Κιρικού και τη μάγισσα», τη μεγαλύτερη επιτυχία κινουμένων σχεδίων γαλλικής παραγωγής, τουλάχιστον μέχρι το 1998 που κυκλοφόρησε. Ο λόγος για έναν σπουδαίο συγγραφέα, μυθοπλάστη, αλλά και σκηνοθέτη ταινιών κινουμένων σχεδίων. Έναν πραγματικό καλλιτέχνη, πολυτάλαντο και πολυβραβευμένο, (Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από το 2009), οι ταινίες του οποίου τιμούν πραγματικά την 7η τέχνη, τόσο με το αισθητικό τους αποτέλεσμα όσο και με τα μηνύματα που μεταφέρουν, χωρίς να έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το σινεμά ενηλίκων.

Αυτό τουλάχιστον διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά, όσοι είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε τον περασμένο μήνα στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Κινηματογράφου με Μεγάλο Χορηγό την COSMOTE TV, όπου απολαύσαμε τη «Ντιλιλί στο Παρίσι». Στη νέα του ταινία, ο Μισέλ Οσελό, πιο ώριμος και συγκινητικός από ποτέ, μέσα από υπέροχες εικόνες και μια τετραπέρατη πρωταγωνίστρια, αγγίζει με θάρρος, αλλά και ευρηματικότητα ένα σκληρό θέμα, για το οποίο, όμως κάθε παιδί θα πρέπει να ενημερωθεί, αλλά και να αντιδράσει.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της «Ντιλιλί» στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις 24/1, την οποία, μάλιστα, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν και οι συνδρομητές της COSMOTE TV τον Σεπτέμβριο του 2019 σε Α’ προβολή, το Infokids.gr είχε την τιμή να μιλήσει με τον κ. Μισέλ Οσελό για τα σημαντικά μηνύματα που αυτή μεταφέρει, καθώς και γιατί έχει νόημα κάθε παιδί να την παρακολουθήσει:

Κύριε Οσελό, είστε ένας σπουδαίος συγγραφέας! Οι ιστορίες σας απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, οι γιοι μου και εγώ λατρεύουμε να τις βλέπουμε ξανά και ξανά. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του 1ου Παιδικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρακολουθήσαμε τη «Ντιλιλί στο Παρίσι» και για ακόμα μία φορά εντυπωσιαστήκαμε. Πείτε μας τις σκέψεις σας πίσω από την ιστορία αυτή και τον παιδαγωγικό της σκοπό.

Είμαι πολύ χαρούμενος που αρέσουν σε εσάς και τους γιους σας οι ιστορίες μου.

Η αρχή της ιστορίας έχει να κάνει με τις γνώσεις μου για το κακό που κάνουν ορισμένοι άνδρες σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Τα θύματα από τις επιθέσεις αυτές είναι περισσότερα από ό,τι σε όλους τους πολέμους μαζί. Αλλά η αφήγηση αυτών των κακών πράξεων αποτελεί μόνο μέρος της ιστορίας. Γίνονται και πολλά καλά και πολεμούν ενάντια στην κακία. Και αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να πολεμήσει αυτές τις κακές πράξεις, είναι ο πολιτισμός, και συγκεκριμένα ο δυτικός πολιτισμός. Εγώ το αναπαριστώ με το Παρίσι, γύρω στα 1900.

Χρησιμεύει η ταινία και ως εκπαιδευτικό υλικό;

Ναι, φυσικά, μπορεί να αποτελέσει και εκπαιδευτικό υλικό, όπως κάθε καλή παραγωγή ή δημιουργία. Πρώτα απ’όλα, πασχίζω να φτιάχνω μία καλή ταινία και η εκπαίδευση αυτονόητα ακολουθεί. Το να βλέπεις την ομορφιά γύρω σου, να βλέπεις χαρισματικούς ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά είναι η βασική πληροφορία και η πιο ισχυρή έμπνευση.

Η πλοκή, η οποία περιλαμβάνει μία μυστική οργάνωση που απαγάγει νεαρά κορίτσια σε όλη την πόλη, γνωστή ως Κυρίαρχοι Άνδρες, προκύπτει από αληθινά γεγονότα;

Όχι, εγώ κατασκεύασα αυτή τη σέκτα, ως σύμβολο της ανδρικής κακοβουλίας. Τέτοιες απαγωγές δεν έγιναν ποτέ στη Γαλλία. Αλλά κατά την διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας, η οργάνωση Boko-Haram (*) έκανε ακριβώς αυτό.

Πείτε μας για τα μηνύματα που η ταινία επιδιώκει να μεταφέρει στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.

Από τη μία μεριά, θέλω να τραβήξω την προσοχή στις φρικαλεότητες που οι άνδρες διαπράττουν σε γυναίκες και κορίτσια, ώστε να τις γνωρίζουμε και να τις πολεμάμε. Από την άλλη, το αντίδοτο σε αυτά είναι ο ανοιχτός πολιτισμός, η δημιουργία, η ελευθερία, οι άνδρες και οι γυναίκες μαζί.

Πιστεύουμε ότι η ταινία μοιράζεται το καλλιτεχνικό ύφος που γνωρίσαμε στο «Αζούρ και Ασμάρ», με την προσθήκη, ωστόσο αληθινών φωτογραφιών. Γιατί επιλέγετε να δουλεύετε με αυτόν τον τρόπο; Κάνει η προσθήκη αυτή την ταινία πιο ελκυστική ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;

Χρησιμοποίησα φωτογραφίες γιατί ήθελα να δείξω την πραγματικότητα. Οι πόλεις μας είναι πραγματικά όμορφες, τόσο ως προς τα κτίρια όσο και τα αντικείμενα. Ήταν σημαντικό να δείξω, ότι λέω την αλήθεια. Συμπτωματικά, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, απλοποίησε κάπως και μέρος της δουλειάς μας στην εικόνα.

(*) Η Boko-Haram είναι μία εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία.