Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία "Ο έφηβος γιος μου είναι αδιάφορος για το σχολείο. Πώς να το χειριστώ;"

"Ο έφηβος γιος μου είναι αδιάφορος για το σχολείο. Πώς να το χειριστώ;"

teenboy"O 15χρονος γιος μου είναι αδιάφορος για το σχολείο. Για παράδειγμα, δεν θέλει να διαβάζει, δεν παίρνει τα βιβλία του, τα βλέπει όλα πολύ χαλαρά και δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων. Στο σπίτι μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα και υπόσχεται ότι θα βελτιωθεί. Πώς μπορώ να χειριστώ το πρόβλημα αυτό;"

Aπαντά η Λουΐζα Ιωαννίδου, Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος 

Ο γιος σας βρίσκεται στο στάδιο της εφηβείας. Σε αυτή την ηλικία και ιδιαίτερα στα αγόρια, παρατηρείται συχνά μια επανάσταση του εφήβου σε σχέση με το σχολείο. Αρκετοί έφηβοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι αφηρημένοι ή προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των καθηγητών διακόπτοντας το μάθημα και ενοχλώντας τους άλλους μαθητές. Αρνούνται να διαβάσουν, δεν ενδιαφέρονται για καλούς βαθμούς και γενικά φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τη μάθηση και αδιαφορούν για το μέλλον τους. Προτιμούν να ασχολούνται με άλλα ενδιαφέροντα, όπως τα παιχνίδια στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ή να περνούν αρκετές ώρες με τους φίλους τους, με τους οποίους ταυτίζονται και πιθανόν να υιοθετούν παρόμοιου είδους συμπεριφορές. Πιθανόν ο γιος σας  να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και για αυτό δεν έχει και πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό του και δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για να έχει καλύτερη απόδοση στο σχολείο, παρόλο που η επιτυχία του στο σχολείο θα ενίσχυε την αυτοπεποίθησή του.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες συμβουλές ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρείτε σε σχέση με την άρνηση του παιδιού σας να διαβάζει και να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μάθησή του:

- Μιλήστε με το παιδί σας για τις οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της ζωής.

- Υπενθυμίστε του ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό και ότι προς το παρόν αυτή είναι η δουλειά και ευθύνη του.

- Συζητήστε μαζί του τους λόγους που δε θέλει να διαβάζει. Ακούστε προσεκτικά τις προτάσεις του, τις λύσεις που προτείνει. Δώστε του το περιθώριο να συζητήσει τις απόψεις και σκέψεις του.

- Μην ασκείτε κριτική σε αυτά που σας λέει.

- Συζητήστε μαζί του για την επαγγελματική του κατάρτιση.

- Ωθήστε το παιδί σας να μιλήσει με άλλα παιδιά που έχουν παρατήσει το σχολείο, ώστε να δει τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

- Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι είναι καλός στην επιδιόρθωση παλαιών αντικειμένων. Ίσως να είναι και κάτι με το οποίο να θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά ή να σπουδάσει κάτι σχετικό. Αν το παιδί σας συνεχίσει να διατηρεί πεισματικά στάση άρνησης προς το σχολείο, θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου. Ο ψυχολόγος θα βοηθήσει ώστε να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά με τον έφηβο γιο σας και θα βοηθήσει τον ίδιο να αυξήσει το επίπεδο αυτοεκτίμησής του και να γίνει πιο λειτουργικός και παραγωγικός.

Λουΐζα Ιωαννίδου, Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.