Η γενική γραμματέας δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής κα Μαρίνα Στέφου μίλησε στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ.
Ο Εισαγγελέας ανηλίκων θα επιληφθεί της υιοθεσίας ενός μωρού που έχει εγκαταλειφθεί σε νοσοκομείο από τους φυσικούς του γονείς, ώστε να βρει την αγάπη και τη φροντίδα σε μία άλλη οικογένεια με επείγουσα αναδοχή ή μονάδα προστασίας παιδιών, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3 η κα Μαρίνα Στέφου, γενική γραμματέα δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η επιλογή της οικογένειας γίνεται από το μητρώο υποψήφιων ανάδοχων γονέων. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά που βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία για κοινωνικούς λόγου, πάνε σε μονάδες παιδικής προστασίας.
Όπως είπε η κα Στέφου, στα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, υπάρχουν 1.266 παιδιά, με τις ηλικίες να ποικίλουν, ενώ λίγα είναι τα βρέφη. Οι γονείς, συνέχισε η κα Στέφου, επιθυμούν να υιοθετήσουν βρέφος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και καταγωγή, με αποτέλεσμα να περιμένουν πολύ χρόνο αρκετά τα ζευγάρια.
“Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η αποΐδρυματοποίηση, πρέπει να βγουν από τα ιδρύματα τα παιδιά, με τον επαγγελματία ανάδοχο να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, επιτελώντας κοινωνικό έργο”, επισήμανε η κα Στέφου.
Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο για τα παιδιά με αναπηρία που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιας παραμονής σε δομές παιδικής προστασίας κλειστού τύπου, καθώς και για παιδιά τυπικής ανάπτυξης για τα οποία δε μπορεί να υπάρξει άλλη μορφή εναλλακτικής φροντίδας. Στόχος της επαγγελματικής αναδοχής είναι η αποτροπή των νέων εισαγωγών παιδιών με αναπηρία σε ιδρύματα και η ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής τους σε αυτά.
Η αποζημίωσή του είναι 1.800 ευρώ τον μήνα, επιπλέον του επιδόματος που δικαιούται το παιδί, λόγω της αναπηρίας του, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Στέφου.