Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα Ο Γιάννης Βούρος μιλάει στο infokids.gr: "Θετική ενέργεια και δημιουργικότητα"

Ο Γιάννης Βούρος μιλάει στο infokids.gr: "Θετική ενέργεια και δημιουργικότητα"

PHOTO_VOUROS

Ξεκάθαρος, αισιόδοξος και αποφασισμένος ως προς  τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του θεάτρου με το κοινό της Θεσσαλονίκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννης Βούρος, παραχώρησε συνέντευξη στο Infokids.gr, με αφορμή  το θεατρικό έργο «Οι Τρεις Σωματοφύλακες».

 - «Οι Τρεις Σωματοφύλακες» συζητήθηκαν πάρα πολύ στη Θεσσαλονίκη πριν ακόμη ανεβεί η παράσταση. Tι να περιμένουν ότι θα δουν οι μικροί και μεγάλοι θεατές αλλά και ποιες εκπλήξεις κρύβει η παράσταση;

«Θα δουν μια υπέροχη διασκευή ενός κλασικού μυθιστορήματος, με το οποίο ανδρώθηκαν γενιές και γενιές. Θα δουν ξιφομαχίες στη σκηνή και στην πλατεία, ακροβατικά και τραγούδια από 30 ταλαντούχους ηθοποιούς που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στη σκηνή. Θα δουν μια παράσταση με πολλά μηνύματα και πολλά νοήματα. Θα περάσουν ωραία και συγχρόνως θα σκεφτούν διάφορα πράγματα, πολύ επίκαιρα».

-Εκείνο που μας προσελκύει το ενδιαφέρον, αναφορικά με το έργο, είναι η πλειάδα των ηθοποιών που συμμετέχουν. Πώς συνυπάρχουν επί σκηνής και τί διαφορετικό παρουσιάζει η θεατρική διασκευή από το κλασικό και αγαπημένο ανάγνωσμα του Αλεξάνδρου Δουμά;

«Επέλεξα συνειδητά να κάνουμε μεγάλες παραγωγές φέτος, ανταποκρινόμενοι στο ρόλο ενός κρατικού θεάτρου: 30 στους «Σωματοφύλακες», 27 στον «Πέερ Γκυντ», 25 στον «Αρτούρο Ούι», 40 στις «Μουσικές εξαίσιες». Το ΚΘΒΕ μοιάζει με ένα μελίσσι καθώς 300 άνθρωποι από το πρωί μέχρι το βράδυ κινούνται στα γραφεία, στα εργαστήρια σκηνικών, κάνουν πρόβες! Θετική ενέργεια και δημιουργικότητα!
Όσο για την εξαιρετική διασκευή της Ξένιας Γεωργακοπούλου, μένει πιστή στο Δουμά, έχοντας αφαιρέσει κάποιες σκηνές βίας, δολοπλοκιών, μηχανορραφιών κλπ.  Μας ενδιαφέρει όπως σας είπα να περάσουμε θετικά μηνύματα στους θεατές».

- Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προσφέρει ένα εισιτήριο δωρεάν για τον ένα από τους δύο ενήλικες συνοδούς. Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να δημιουργηθεί μία επιπλέον σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ θεάτρου και θεατή;

«Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ΚΘΒΕ με το κοινό της πόλης. Είναι ίσως το πρώτο που σκεφτήκαμε, γιατί θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσει θέατρο. Όπως λέμε χαρακτηριστικά, φέτος στο ΚΘΒΕ βλέπεις πολύ, πληρώνεις λίγο!
Για την Παιδική Σκηνή καθιερώσαμε το οικογενειακό εισιτήριο, ώστε να πληρώνει μόνο ο ένας από τους δύο γονείς! Αλλά και την Κάρτα Συγκοινωνούντων Θεάτρων, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει την πρώτη παράσταση με 15 ευρώ, μία δεύτερη σε άλλη σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. με 12, μια τρίτη με 10, την τέταρτη με 8 κι από κει και πέρα θα πληρώνει για όλες τις παραστάσεις μόνο 8 ευρώ! Επίσης, καθιερώνουμε μια νέα σχέση με τους φοιτητές οι οποίοι θα εφοδιαστούν σύντομα με φοιτητική κάρτα ειδικά για το θέατρο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αμφίδρομη σχέση με το πανεπιστήμιο. Οι 110.000 φοιτητές της Θεσσαλονίκης είναι ένα κοινό που μας ενδιαφέρει, καθώς είναι το πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας».

- Ποιο ηθικό δίδαγμα θα περάσουν οι «Τρεις Σωματοφύλακες» στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση; Θεωρείτε πως τα παιδιά είναι πιο αυστηροί κριτές συγκριτικά με τους ενήλικες;

«Είναι ένα έργο με το οποίο περνάμε θετικά μηνύματα στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, μηνύματα όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο αλλά και ως προς την αισθητική που πρέπει να μεταφέρει το παιδικό θέατρο. Με κορυφαίο μήνυμα το «Όλοι για έναν και ένας για όλους», τόσο επίκαιρο για την ελληνική κοινωνία σήμερα.
Τα παιδιά ναι, είναι πιο αυστηροί κριτές από τους ενήλικες. Γιατί είναι αγνά, είναι καθαρά. Δεν έχουν δεύτερες σκέψεις. Στα παιδιά το όνομά σου ή η πορεία σου δε λένε τίποτα. Κρίνουν μόνο αυτό που βλέπουν. Γι’ αυτό είναι και πιο δύσκολο κοινό».

- Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας, ως Καλλιτεχνικός Διευθντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος;

«Το ΚΘΒΕ έχει τέτοια ιστορία, τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό, τέτοιες υποδομές και τέτοια παραγωγικότητα που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι είναι brand name για τη Θεσσαλονίκη. Φτιάξαμε το ρεπερτόριο με βασικά κριτήρια τον παιδευτικό χαρακτήρα και την υψηλή αισθητική. Θα ήθελα να μας στηρίξει η πόλη, ο κόσμος να γεμίσει τα θέατρα κι εμείς να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Αυτό θα είναι η πιο στέρεη βάση για το διακτινισμό του ΚΘΒΕ στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, κάτι το οποίο επίσης με ενδιαφέρει πολύ!».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.