Στην παράσταση «Ζωολογικός ήχος» ο Γιώργης παραδίδει μαθήματα ζωολογίας με τη βοήθεια, φυσικά, του κοινού. Αινίγματα και ιστορίες και… η Γαλέρα και η Γοργόνα, η Τσίχλα, οι Δεινόσαυροι, το Ελεφαντάκι, τα Δέκα Καβουράκια, το Πάντα, η Χελώνα και πολλά άλλα τραγούδια…
Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γιώργης Χριστοδούλου μας μιλά για την έξοχη παράστασή του. Μην τη χάσετε.
«Ζωολογικός ήχος» Ένα όμορφο όνομα για παράσταση. Πώς προέκυψε;
«Έψαχνα να βρω ένα πλαίσιο για να συνεχίσω τις συναυλίες με Το Καμπαρέ των Ζώων, μια σειρά τραγουδιών για παιδιά που έγραψα μαζί με τον Αριστείδη Μάραντο (στίχοι) και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάρτης το 2021 και τραγουδούν εκτός από μένα η Σαβίνα Γιαννάτου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Μαριώ κ.α. Φέτος διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί συμπεριέλαβα και μερικά άλλα γνωστά παιδικά τραγούδια τα οποία έχουν για θέμα τους τα ζώα.
Σε αντίθεση με τον Ζωολογικό Κήπο που έχει ένα σκεπτικό που πάντα με απωθούσε, είπα να φτιάξουμε μια “παιδική μπουάτ” και να καλέσουμε τον κόσμο στον Ζωολογικό μας Ήχο, σε συναυλίες δηλαδή για παιδιά».
Αγαπάτε την μουσική. Η ιδέα για μια συλλογή παιδικών τραγουδιών για ζώα από πώς προήλθε;
«Τα τραγούδια από το Καμπαρέ των Ζώων αν παρατηρήσετε είναι σχεδόν εκπαιδευτικά. Μερικές φορές λέω πως πρόκειται για ένα national Geographic για παιδιά. Μού αρέσουν τα πολύ χαριτωμένα παιδικά ελληνικά σουρεαλιστικά πολλές φορές τραγούδια που έχουν γραφτεί για ζώα, όμως μού έλειπε μια σειρά τραγουδιών που να εξηγεί με διασκεδαστικό τρόπο πώς συμπεριφέρονται τα ζώα. Αυτή την ιδέα παρήγγειλα στον Αριστείδη που έγραψε τους στίχους και προέκυψε το Καμπαρέ των Ζώων».
Η σκηνή του ελληνικού παιδικού τραγουδιού αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, γιατί; Έχει γίνει ξανά κάτι παρόμοιο;
«Πράγματι υπάρχουν πολύ επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια για παιδιά, από κάθε άποψη, εμπορική και καλλιτεχνική. Νομίζω ότι και οι γονείς τα χαίρονται εξίσου με τα παιδιά τους, παρατηρώ στις συναυλίες όταν γνωρίζουν τους στίχους πως συμμετέχουν, έχουν τη χαρά, να νιώσουν κι αυτοί για λίγο παιδιά.
Στη Γαλλία και στην Ισπανία αλλά και στη Βραζιλία, σπουδαίοι τραγουδοποιοί έχουν ασχοληθεί και εκδόσει παιδικά άλμπουμ, αλλά νομίζω ότι στην Ελλάδα μετά τη Λιλιπούπολη, αποτελεί παράδοση η κυκλοφορία δυο ή τριών πολύ καλών άλμπουμ τον χρόνο για παιδιά -πάσης ηλικίας».
Τι βλέπουμε επί σκηνής;
«Έχουμε στήσει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, μια μπουάτ για παιδιά. Θέλουμε να αγαπήσουν τα παιδιά τη ζωντανή μουσική. Ο Αλφρεντ Ρουτσι παίζει φλάουτο και κιθάρα, ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης πιάνο και εγώ τραγουδώ, μιλάω με το κοινό, και παίζω λίγο γιουκαλίλι».
Πώς γίνεται η διάδραση;
«Με γρίφους, αινίγματα και ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν και τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό μάθημα ζωολογίας».
Γιατί να έρθουν να σας δουν τα παιδιά;
«Γιατί είναι μια παράσταση αποκλειστικά φτιαγμένη για ζώα, παιδιά και έξυπνους μεγάλους!».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Γιώργης Χριστοδούλου: φωνή, ukulele
Μαζί του οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Alfred Ruci: φλάουτο, κιθάρα
Αλέξανδρος Αβδελιώδης: πιάνο
Βασίλης Μπαρμπαρίγος: ρούχα και σκηνικά props
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:00 μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος 12 ευρώ
Διαβάστε επίσης:
Η Μπάμπουσκα της Ξένιας Καλογεροπούλου έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο Χριστουγεννιάτικος κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύει (1/12)