Ο Γιώργος Γιώτσας ανιχνεύει τις «Εγχάρακτες Μνήμες» μέσα από τα εικαστικά έργα του

IMG_6506Ο Γιώργος Γιώτσας ανιχνεύει τις «Εγχάρακτες Μνήμες»

Ένας ύμνος στην αρχέγονη μνήμη

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Επικοινωνία μέσα από τις αρχέγονες εικαστικές αφηγήσεις των πρώτων πολιτισμών επιχειρεί να προσεγγίσει μέσα από τα έργα της ατομικής του έκθεσης ο Γιώργος Γιώτσας.

Χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές και δεν διστάζει να τολμήσει να πρωτοπορήσει και να πειραματιστεί. Τέχνη αυθόρμητη, παρορμητική που ψάχνει να βρει τα πρώτα μονοπάτια της εικαστικής έκφρασης. Δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει διαφορετικά ίσως και παράδοξα στην τέχνη υλικά.

Ο Γιώργος Γιώτσας ξεκίνησε με μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας και από τότε έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα πάνω στις ζωγραφικές και γλυπτικές φόρμες, αλλά και στην τέχνη του κοσμήματος. Έχει πάρει μέρος σε 15 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στα μεγαλύτερα πωλητήρια χώρων τέχνης και πριν λίγο καιρό έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ.

1797327_258328001007097_1155967136_n«Η τεχνική που χρησιμοποιώ στα έργα μου είναι μια εξέλιξη των μικτών τεχνικών όπως αυτές ορίζονται από τη χρήση διαφορετικών υλικών στην υλοποίηση ενός έργου. Η τεχνική αυτή έχει ως αφετηρία τις κόλλες και τα πρωτογενή υλικά όπως τo χώμα, τη στάχτη και τη μαρμαρόσκονη. Με αυτά τα υλικά σχηματίζω διαφορετικά επίπεδα στην επιφάνεια του καμβά. Έτσι, το έργο ολοκληρώνεται με την εφαρμογή «ατόφιου » – ανεπεξέργαστου χρώματος, ορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το εικαστικό αποτέλεσμα ως μια εικόνα μνήμης ανθρωποκεντρικής».

Τα έργα με ιστορικές προεκτάσεις, άμεσα συνδεδεμένα με την έννοια της αρχής και της δημιουργίας καθώς και των πρώτων δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αναζητά τον «ενικό αριθμό».

Οι μνήμες που ανασύρει και αποτελούν πηγή έμπνευσης στη δουλειά του, άλλοτε είναι αυτοβιογραφικές και άλλοτε όχι. Η ύπαρξη της μνήμης για τον ίδιο, ορίζει το σώμα και την υπόσταση της λήθης στο χώρο της ιστορίας και οι δύο μαζί αθροιστικά φιλτράρουν πρόσωπα, στιγμές και εικόνες της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από το φως και το χρώμα που τους ανήκει.

IMG_6490Η μνήμη ως έννοια ταυτίζεται με τη θύμηση εικόνων και παραστάσεων, όπως αυτές ορίστηκαν στο χρονοπλαίσιο της ιστορίας και της ζωής του ανθρώπου. Στη νέα δουλειά του, οι μνήμες υπηρετούν την τέχνη μέσα από ένα ταξίδι έρευνας και ανακάλυψης των πρώτων δειγμάτων έκφρασης του ανθρώπου, σε συνάρτηση με την προσπάθεια του να κατανοήσει και να προσεγγίσει την έννοια της «αρχής» και της «δημιουργίας», της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.

Ο Γιώργος Γιώτσας στα έργα του σχηματίζει αυλάκια. Είναι αυτά που χάραζε μικρός στο χώμα και τώρα βρήκαν τη θέση τους στην ιστορία της τέχνης, όπως αυτή αναγιγνώσκεται μέσα από τις εικαστικές αφηγήσεις στο πέρασμα του χρόνου.

Άγρια ζώα, πουλιά και ψάρια, ανθρώπινες ανάγλυφες μορφές ζωγραφισμένες στα τοιχώματα της μνήμης, συνθέτουν σκηνές που αποτυπώνει στον καμβά, μέσα από στοιβάδες χρωμάτων. Σέβεται τα όρια και τα σύνορα του χρόνου, όπως αυτός μας δίδεται καθημερινά μέσα από τη μελέτη και τη γνώση της ιστορίας.

«Στα έργα μου κάνω σαφή αναφορά στην παράδοση και καταδεικνύω με τον πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο τη δύναμη που κατέχει ο άνθρωπος».

IMG_6509Είναι η δύναμη που δημιουργεί σε κάθε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, πέρα από τις κρίσεις, διατηρώντας τις αξίες που έχει κληρονομήσει. Η μόνη επιθυμία που έχει ως καλλιτέχνης, είναι να εκφραστεί μέσα από κάθε εικαστική αναζήτηση που ολοκληρώνεται στην καταγραφή των εικόνων.

Η κρίση που βιώνουμε έχει επηρεάσει σαφώς τη δουλειά του σε οικονομικό επίπεδο, ταυτόχρονα όμως τον παρακινεί καθημερινά να γίνει περισσότερο ευρηματικός ενάντια στους καιρούς που βιώνουμε, που τείνουν να «κλείσουν» την τέχνη στο συρτάρι της λήθης.

Κάθε έργο του Γιώργου Γιώτσα, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, είναι ένας άλλος κόσμος με διαφορετικούς συμβολισμούς και άλλες εννοιολογικές παραπομπές αλλά με αναγνωρίσιμη την προσωπική του ταυτότητα. Η τέχνη του δείχνει αυθόρμητη και αφημένη σαν έρμαιο στον παράγοντα χρόνο, αφού οι υφές των έργων του έχουν εμφανή πάντα τα ανεξίτηλα ίχνη από το πέρασμα του χρόνου, αυτού του αδυσώπητου χρόνου, που αποτυπώνει ανελέητα φθορές και αλλοιώσεις.