Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Ο γιος μου -10 μηνών- χτυπάει ρυθμικά το κεφάλι του στο πάτωμα... Τι του συμβαίνει;

Ο γιος μου -10 μηνών- χτυπάει ρυθμικά το κεφάλι του στο πάτωμα... Τι του συμβαίνει;

Οι γονείς έντρομοι παίρνουν τηλέφωνο τον γιατρό να του αναφέρουν ότι το παιδί τους χωρίς λόγο χτυπά το κεφάλι του. Ανησυχούν μήπως το ίδιο το παιδί προκαλέσει με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε βλάβη στο κεφάλι του. Πολλές φορές διερωτώνται αν είναι το σύμπτωμα κάποιας σοβαρής αρρώστιας. Ηρεμήστε! Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο αυτό κι αν το παιδί σας πληροί τα κριτήρια της κατάστασης αυτής, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε.

Γράφει ο Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Σε ποια ηλικία παρουσιάζεται;

Συνήθως, παρουσιάζεται στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού και φεύγει πριν το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Αν το παιδί συνεχίζει τη συνήθεια αυτή και μετά την ηλικία των τριών χρόνων, τότε θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό για να αποκλειστεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση. Ένα στα πέντε παιδιά (20%) μπορεί να παρουσιάσει την κατάσταση αυτή, έστω για μια φορά στη ζωή του. Τα αγόρια έχουν τριπλάσια πιθανότητα να την παρουσιάσουν.

Πώς παρουσιάζεται;

Το παιδί χωρίς κανένα λόγο χτυπά το κεφάλι του σε μια σκληρή επιφάνεια (π.χ. τοίχος). Το χαρακτηριστικό των κινήσεων αυτών είναι η ρυθμικότητά τους. Συνήθως, διαρκούν μερικά λεπτά και μπορεί να το κάνει όταν είναι εκνευρισμένο. Όμως, υπάρχουν παιδιά που το κάνουν ακόμα και στον ύπνο τους.

Πού οφείλεται;

Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να εξηγήσουν τη κατάσταση αυτή. Όλοι όμως συμφωνούν ότι το παιδί έχει αυτή τη συμπεριφορά γιατί του προκαλεί ευχαρίστηση, όπως δηλαδή τα παιδιά που βάζουν το δάχτυλο στο στόμα. Πολλά παιδιά υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά για να φύγει η ένταση από πάνω τους και να μπορέσουν να κοιμηθούν. Άλλα όταν βγάζουν κάποιο δόντι ή όταν έχουν ωτίτιδα. Χωρίς αμφιβολία, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ένα καλό τρόπο για να τραβήξει το παιδί την προσοχή των γονιών του. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή να μην δείχνετε στο παιδί ότι ανησυχείτε γιατί τότε θα σας «ψήσει το ψάρι στα χείλη».

Πώς διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση της κατάστασης αυτής γίνεται από το ιστορικό και αφού αποκλείσει κανείς την πιθανότητα του αυτισμού. Όταν ένα παιδί 15 μηνών μπορεί να κάνει τα πιο κάτω, τότε αποκλείεται η πιθανότητα αυτισμού: 1. Δείχνει με το δάχτυλο ένα αντικείμενο σε έναν ενήλικα, 2. Συνήθως κοιτάζουν την κατεύθυνση που κοιτάζει ένας ενήλικας, 3. Παίζουν υποκαθιστώντας ένα αντικείμενο. (π.χ. Προσποιούνται ότι χτενίζονται κρατώντας ένα πλαστικό).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το παιδί θα ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό από μόνο του. Εσείς όμως μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα: 1. Να προσποιείστε ότι δεν αντιλαμβάνεστε και δεν ενοχλείστε που το παιδί σας παρουσιάζει αυτήν τη κατάσταση, 2. Προσπαθήστε την ώρα που το κάνει με «φυσιολογικό τρόπο» να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού στο να κάνει κάτι άλλο που το ενδιαφέρει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.