«Ο γιος μου 18 μηνών και η 3 ετών κορούλα μου τσακώνονται διαρκώς και μαλώνουν για τα παιχνίδια….»

kukralxmas2007«Ο γιος μου 18 μηνών και η 3 ετών κορούλα μου τσακώνονται διαρκώς και μαλώνουν για τα παιχνίδια. Μόλις ο ένας παίζει με κάποιο παιχνίδι αμέσως ο άλλος ορμάει να το πάρει και φωνάζει «Το θέλω εγώ». Μάλιστα η κόρη μου μιλάει άσχημα στο γιο και πολλές φορές τον χτυπάει για να παίξει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;»

Απαντά η Δωροθέα Μάρκου, Παιδοψυχολόγος

Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά σας μεταξύ τους. Το να υπάρχει αντιζηλία και αναταγωνισμός ανάμεσα στ΄αδέρφια μέχρι ενός ορίου είναι κάτι φυσικό, όπως και το ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Όμως, όταν αρχίζουν να χτυπιούνται ή να μιλούν άσχημα το ένα στο άλλο, πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Καλό θα ήταν να πάρετε παράμερα τη κόρη που παραφέρεται και να τη ρωτήσετε ευθέως αν της έχει μιλήσει έτσι κανείς άλλος μέσα στην οικογένεια.

Το πιθανότερο είναι μια τέτοια ερώτηση να προκαλέσει απαντήσεις όπως «Μα κι εκείνος μου είπε…., αυτός μου πήρε το παιχνίδι» και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Εν συνεχεία θα ρωτήσετε το παιδί αν εσείς η ίδια έχετε μιλήσει απότομα ή άσχημα απευθυνόμενη στα παιδιά. Όταν απαντήσει αρνητικά, ζητήστε της να σας εξηγήσει γιατί το κάνει. Επιπλέον, ζητήστε από το παιδί να σας πει πώς θα ένιωθε αν αποκαλούσαν το ίδιο με με προσβλητικά ονόματα ή του φέρουνται όπως ακριβώς συμπεριφέρεται αυτό. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης όπως αφαίρεση προνομίων, στέρηση βόλτας στην παιδική χαρά.