« Ο γιος μου 4 ετών εκδηλώνει τελευταία μια τάση ταύτισης με το γυναικείο φύλο…»

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του παιδιού μπορεί να εκδηλωθεί από τόσο νεαρή ηλικία, όπως αυτή ενός νηπίου. Ο γιος μου είναι 4 ετών και εκδηλώνει το τελευταίο διάστημα μια τάση ταύτισης με το γυναικείο φύλο, π.χ. δηλώνει ότι θα προτιμούσε να είναι κορίτσι, ότι δεν του αρέσει να έχει ανδρικό γεννητικό όργανο. Θα μπορούσαν να είναι αυτά σημάδια μιας ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Απαντά η Γρηγορία Σόμπολου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Στην ηλικία μεταξύ 2-4 ετών τα παιδιά συμπεριφέρονται μη φυλοτυπικά, δηλαδή μπορεί τα αγόρια να ενδιαφέρονται για γυναικεία αξεσουάρ, όπως καλλυντικά, ρούχα ή παιχνίδια, ενώ στα κορίτσια μπορεί να αρέσει να παίζουν περισσότερο τον Σούπερμαν παρά τη Χιονάτη. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχίατρων (2000) ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά τα παιδιά θα ακολουθήσει τη μη φωτοτυπική συμπεριφορά και ακόμη ένα μικρότερο ποσοστό θα αλλάξει φύλο στην ενήλικη ζωή.

Πολλές φόρες, ο γονιός βλέποντας τη μη φυλοτυπική συμπεριφορά του παιδιού ανησυχεί, βιώνει συναισθήματα ντροπής ή πανικού και μπορεί να προβεί και σε τιμωρίες προκειμένου να «συνετίσει» το παιδί του για να εκφράσει πιο φυλοτυπικές συμπεριφορές. Το παιδί σε αυτή την ηλικία δεν κατανοεί τις ομοερωτικές του συμπεριφορές και από την αντίδραση του γονιού θα βγάλει κάποια συμπεράσματα. Μπορεί να σκεφτεί ότι η συμπεριφορά του άπλα δεν είναι αρεστή, αλλά μπορεί και να αισθανθεί απορριπτέο και ανεπιθύμητο από τον γονιό. Στην τελευταία περίπτωση, σε όλη του τη ζωή θα αισθάνεται διαφορετικό και ελαττωματικό, πράγμα που θα του μειώσει την αυτοεκτίμηση. Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα σκεφτείτε ότι μετά την ηλικία των 4 ετών, το παιδί με τη συχνή επαφή με συνομήλικους θα μειώνει σιγά σιγά τη μη φυλοτυπική συμπεριφορά οικειοθελώς, σημάδι ότι ωριμάζει. Σε αυτό το σημείο ο γονιός καθησυχάζεται. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του παιδιού γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρος από την εφηβεία και μετά.

Συμπερασματικά, δώστε χρόνο στο παιδί σας και χώρο να εκφράζεται όπως εκείνο νιώθει άνετα, δίνοντάς του ταυτόχρονα τις πληροφορίες σχετικά με τη διάφορα των δύο φυλών, χωρίς όμως να επιβάλλετε κάποιο από τα δύο φύλα και χωρίς να είστε επικριτική για τη στάση και τη συμπεριφορά που έχει. Ο πανικός και η ανησυχία δεν είναι καλός σύμβουλος ενώ η αγάπη, η αγκαλιά και η συναίσθηση δημιουργούν υγιείς ανθρώπους!

Σόμπολου Γρηγορία
BSc in Psychology, MA, MSc
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σχολές γονέων
Τηλ: 693 23 16887