«Ο γιος μου 4 ετών έχει φοβία με το θέατρο…»

«Ο μικρός μου γιος (4 ετών) έχει φοβία με το θέατρο. Πέρυσι στο νηπιαγωγείο είχαν πάει να δουν παιδική παράσταση. Η έναρξη είχε μια δυνατή περίεργη μουσική και στη συνέχεια εμφανίζονταν ηθοποιοί με μαύρα ρούχα κι αν δεν κάνω λάθος με κουκούλα. Από εκείνη την ημέρα έχει φοβηθεί το θέατρο και δεν θέλει να πηγαίνει. Έχουμε δοκιμάσει να τον πάει και ο πατέρας του, αλλά με το που βλέπει την αίθουσα του θεάτρου θέλει να φύγει και αρχίζει να κλαίει. Τη νύχτα δεν κοιμάται, λέει ότι το θέατρο έχει λύκους».

Απαντά η Λουίζα Θεοφάνους-Ιωακείμ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ένα μουσικό αριστούργημα ή θέατρο με ηθικά διδάγματα για μεγαλύτερα παιδιά (10 ετών και άνω), εφήβους και ενήλικες, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμα την ικανότητα αφηρημένης σκέψης και κατανόησης συμβολισμών. Τα παιδιά σε τόσο μικρές ηλικίες θα προσέξουν περισσότερο τη μουσική, τα σκηνικά και τις διάφορες συμπεριφορές των ρόλων, ενώ θα κατανοήσουν πολύ βασικά πράγματα, όπως ότι υπάρχουν καλοί και κακοί στην ιστορία, κάποιοι προκαλούν κακό σε κάποιους άλλους κλπ. Η πλοκή της ιστορίας στο μυαλό τους θα «χρωματιστεί» από όλα αυτά, τη φαντασία τους και τα συναισθήματα που θα τους προκληθούν.

Ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης, τα βιώματα και την προσωπικότητα κάθε παιδιού, θα είναι και οι αντιδράσεις του σε κάποια θεάματα. Παιδιά με αυξημένη ευαισθησία που περνούν κάποια άγχη ή ανασφάλειες για οποιοδήποτε λόγο, θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλα. Παράλληλα, πολλά παιδιά θα επηρεαστούν αρνητικά, αλλά δεν θα το εκδηλώσουν όλα. Παιδάκια πιο εξωστρεφή και με καλό χειρισμό της γλώσσας θα εκφραστούν περισσότερο, κι έτσι οι γονείς θα κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει.

Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα, οπότε λαμβάνουν άσχημα μηνύματα που δεν μπορούν να εκφράσουν συνήθως και να επεξεργαστούν. Είναι χρήσιμο για όλους τους γονείς να προσέχουν πολύ τι παρακολουθούν τα παιδιά τους.

Ειδικά για το παιδάκι σας, από τη στιγμή που έχει αναπτύξει αυτή τη φοβία, δεν θα πρέπει να πιεστεί από κανέναν να παρακολουθήσει θέατρο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να του εξηγήσετε κι εσείς και η δασκάλα του και να του δώσετε την επιλογή να ξαναπάει και αν δε νιώσει καλά, να ζητήσει να βγει έξω ή να φύγει. Αυτό ίσως το κάνει να νιώσει ασφάλεια, όπως και αν μπορεί κάποια δασκάλα να καθίσει δίπλα του και να του εξηγεί κάποια πράγματα. Αν δεν δεχθεί, μην το πιέσετε γιατί θα αγχωθεί περισσότερο και η φοβία του ίσως ενταθεί.

Ένας άλλος τρόπος είναι να δείτε μαζί σε θέατρο ή σινεμά κάποιο έργο που ξέρετε κι εσείς και το παιδί από κινούμενα σχέδια ή παραμύθια και δεν του προκαλεί φοβίες. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να νιώσει ασφάλεια στο χώρο αυτό, να του δώσετε χρόνο και υποστήριξη ώστε να το ξεπεράσει.