«Ο γιος μου 8 μηνών δεν τρώει καθόλου τις σούπες…»

«Ο γιος μου 8 μηνών δεν τρώει τις σούπες που του ετοιμάζω ούτε και τις έτοιμες. Μόλις τις γευτεί τον πιάνουν αναγούλες ή και εμετός. Έχω ξεκινήσει την προσπάθεια εδώ και δύο μήνες με διαλείμματα. Τρώει τις κρέμες μια χαρά. Τι άλλο μπορώ να κάνω;»

Απαντά η Γεωργία Τσιάππα, Κλινική Παιδιατρική Διαιτολόγος

Η διαδικασία του απογαλακτισμού (μετάβαση από το γάλα στις στερεές τροφές) είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες ή βδομάδες. Ξεκινούμε τις στερεές τροφές στην ηλικία των 6 μηνών, δίνοντας ΜΙΑ τροφή κάθε 3-4 μέρες. Ξεκινούμε από ένα γεύμα (προτιμότερο το μεσημεριανό, οπότε και είναι πιο ξεκούραστο το βρέφος) και δίνουμε μικρές ποσότητες ΜΙΑΣ τροφής (αρχικά 2-3 κουταλάκια). Μετά δίνουμε κανονικά το γάλα στο συγκεκριμένο γεύμα. Όταν η ποσότητα που παίρνει το βρέφος αυξηθεί, τότε παραλείπουμε το γάλα στο συγκεκριμένο γεύμα.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με βρασμένα και αλεσμένα λαχανικά όπως καρότο, κολοκύθι, πατάτα, πρώτα ένα-ένα και μετά τα βάζουμε ανάμεικτα σε σούπα. Ύστερα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε βρασμένα και πολτοποιημένα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, ροδάκινο ή μπανάνα. Η χρήση του ρυζάλευρου είναι καλύτερα να γίνεται περιστασιακά (ένα γεύμα τη μέρα μόνο) έτσι ώστε από τη μια το παιδί να μην συνηθίσει στις γλυκιές γεύσεις, αλλά από την άλλη να επωφελείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, εφόσον αυτές είναι εμπλουτισμένες με σίδηρο και βιταμίνες.

Στην ηλικία των 7 μηνών, όταν θα έχει συνηθίσει τα λαχανικά, προσθέτουμε και κρέας ή κοτόπουλο ή όσπρια στη χορτόσουπα. Από την ηλικία των 9 μηνών προσθέτουμε και το ψάρι στη διατροφή του βρέφους.

Στην ηλικία των 6-9 μηνών μπορείτε να προσφέρετε στο βρέφος σας:

• Πολτοποιημένα ψημένα λαχανικά, όπως κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα, γλυκοπατάτα
• Πολτοποιημένο ψημένο μήλο ή αχλάδι, ροδάκινο, πολτοποιημένη μπανάνα, αβοκάντο
• Κομμάτια μαλακού φρούτου ή λαχανικού ή τυριού, αρκετά μικρά για να τα πιάσει το βρέφος
• Πολτοποιημένο φαγητό της οικογένειας (χωρίς αλάτι)
• Δημητριακά, όπως ρυζάλευρο ανάμεικτο με γάλα (αν δεν περιέχει ήδη γάλα)
• Δημητριακά προγεύματος χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη όπως βρώμη με το γάλα του
• Τυρί ή ολόπαχο γιαούρτι

Προσπαθήστε να εντάξετε καινούργιες τροφές, αλλά λάβετε υπόψη ότι το βρέφος χρειάζεται να εκτεθεί 10-15 φορές σε μια νέα τροφή για να τη συνηθίσει, πόσο μάλλον να του αρέσει, έτσι δεν πρέπει να αποθαρρυνθείτε από την πρώτη ή δεύτερη άρνηση.