«Ο γιος μου άρχισε ξαφνικά να κολλάει σε λέξεις, ενώ μέχρι τώρα μιλούσε κανονικά…»

«Ο γιος μου έγινε αυτό το μήνα τεσσάρων ετών, κι ενώ μιλούσε κανονικά κι από πολύ νωρίς, ξαφνικά άρχισε να κολλάει σε κάποιες λέξεις. Τη μία μιλάει κανονικά και την άλλη κολλάει πολύ. Μήπως φταίει που δεν τον έστειλα φέτος στον παιδικό σταθμό; Ο λόγος είναι ότι γέννησα πρόσφατα και φοβόμουν τις ιώσεις».

Απαντά η Μαρία Κυριάκου-Σολομωνίδου, Λογοπαθολόγος

Αυτό που περιγράφετε ως «κόλλημα» στις λέξεις, δηλαδή σπάει ο ρυθμός της ομιλίας και το παιδί επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές ή και λέξεις, εμπίπτει στη διαταραχή του τραυλισμού. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταξύ της ηλικίας 3-5 ετών, περνούν μία περίοδο παιδικού τραυλισμού, ο οποίος είναι λιγότερο ανησυχητικός.

Στον παιδικό τραυλισμό, η ομιλία του παιδιού χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων και φράσεων ή δυσκολία στο να αρχίσει τη ροή της ομιλίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, αλλά παρακολουθούμε την πορεία αυτών των δυσφραδειών. Σαν γονείς, ΔΕΝ σχολιάζουμε την ομιλία του παιδιού και ΔΕΝ δίνουμε συμβουλές όπως, «Μη Βιάζεσαι», «Πες το ξανά», κλπ.

Αν όμως η ομιλία του παιδιού χαρακτηρίζεται από έντονα κολλήματα, συσπάσεις των μυών, επαναλήψεις ή επιμηκύνσεις ήχων, τότε πιθανά να έχουμε ενδείξεις για χρόνιο τραυλισμό, στην οποία περίπτωση θα ήταν σοφότερο να γίνει μία επαγγελματική λογοθεραπευτική αξιολόγηση.