Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ο γιος μου, εδώ και ένα χρόνο, έχει αρχίσει να “βρέχεται' στη διάρκεια του ύπνου του. Προσπαθούμε να τον ξυπνάμε, τουλάχιστον μία φορά, αλλά κι αυτό δεν είναι λύση, αφού...

Ο γιος μου, εδώ και ένα χρόνο, έχει αρχίσει να “βρέχεται' στη διάρκεια του ύπνου του. Προσπαθούμε να τον ξυπνάμε, τουλάχιστον μία φορά, αλλά κι αυτό δεν είναι λύση, αφού...

boy_sleeping

Γεια σας,

Θα ήθελα τη συμβουλή της ειδικού σας σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον 6χρονο γιο μου την τελευταία χρονιά.
Το παιδί, εδώ και ένα χρόνο, έχει αρχίσει να “βρέχεται' το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου του. Προσπαθούμε να το ξυπνάμε, τουλάχιστον μία φορά, αλλά κι αυτό δεν είναι λύση, αφού για παράδειγμα απόψε ενώ τον σηκώσαμε για τσίσα κατά τις 3 τα ξημερώματα, στις 6.30 το πρωί πάλι βράχηκε. Μάλιστα, και το ίδιο το παιδί συναισθάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, γιατί το καλοκαίρι που θα πηγαίναμε για κάποιες μέρες σε συγγενικό σπίτι, αρνούνταν κατηγορηματικά. Όταν επέμεινα, γιατί δεν θέλει, μου απάντησε ότι φοβάται πως θα κάνει τσίσα επάνω του στο ξένο σπίτι.

Πείτε μου, πιστεύετε πως θα πρέπει να πάμε σε κάποιους ειδικούς και αν ναι, σε ποιους;
Από την άλλη, εμείς στο σπίτι, πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός;

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι η ενούρηση είναι μια αργοπορημένη ωρίμανση των μυϊκών μηχανισμών ελέγχου της κύστης. Εάν αποκλειστούν κληρονομικοί και οργανικοί παράγοντες τότε μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορισμένων καταστάσεων έντασης και συναισθηματικής αστάθειας που έχει βρεθεί το παιδί.
Για παράδειγμα, μπορεί να σχετίζεται με νέους φόβους και ανασφάλειες που νιώθει όπως μια επικείμενη μετακόμιση, μια απώλεια αγαπημένου προσώπου ή ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

Είναι φυσιολογικό στην ηλικία μεταξύ 3-6 να παρατηρούνται τα συμπτώματα ενούρησης, το παιδί βρίσκεται σε μια διαδικασία εκμάθησης της χρήσης τουαλέτας. Είναι σημαντικό σε όλη αυτή την φάση του παιδιού να είστε κοντά του, να αποφεύγετε παρατηρήσεις ή να μπαίνετε σε τυχόν συγκρίσεις με άλλα συνομήλικα παιδιά. Ενισχύετε και επιβραβεύετε κάθε προσπάθειά του.

Κρατάτε ημερολόγιο ρουτίνας του παιδιού, παρατηρείτε τη διάρκεια πόσο συχνά συμβαίνει και προσπαθείτε να το ξυπνάτε έγκαιρα για να πάει τουαλέτα. Ενδεχομένως να χρειαστεί να το ξυπνάτε ανά 2-3 ώρες για το πρώτο διάστημα. Το παιδί έτσι εκπαιδεύεται σταδιακά να ρυθμίζει την κύστη του. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Συνίσταται μείωση υγρών και η ελάττωση τους τουλάχιστον 1h πριν πάει για ύπνο.
Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος
Site: www.greekpsychologist.com
Email: evi_mprintaki@yahoo.gr
Τηλ.: 6936637612


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.