Αρχική Γωνιά του μαθητή "Ο γιος μου είναι 8 ετών και παρατηρώ ότι στο διάβασμα παραιτείται εύκολα από την προσπάθεια....."

"Ο γιος μου είναι 8 ετών και παρατηρώ ότι στο διάβασμα παραιτείται εύκολα από την προσπάθεια....."

"Ο γιος μου είναι 8 ετών και παρατηρώ ότι στο διάβασμα , παρότι διαβάζει μόνος του, παραιτείται εύκολα από την προσπάθεια, σαν να χάνει το ενδιαφέρον του γρήγορα και δεν μπορεί να προσηλωθεί στις επιδιώξεις του σε βάθος χρόνου. Ο δίδυμος αδερφός του αντίθετα λειτουργεί πιο οργανωμένα και αποφασιστικά. Θα θέλαμε να ακούσουμε και τη γνώμη ενός ειδικού σχετικά με το τι μπορεί να του συμβαίνει."

Απαντά η Αντιγόνη Ορφανού Σχολική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Πολλοί γονείς δίνουν την εντύπωση ότι είναι απογοητευμένοι από τα παιδιά τους επειδή δεν είναι ακριβώς έτσι όπως ήλπιζαν και ονειρεύονταν ότι θα γίνουν. Το παιδί σας διαφέρει από τον αδερφό του και δυστυχώς δεν μπορεί να είναι όπως το είχατε ονειρευτεί. Η σύγκριση και μόνο με τον αδερφό του, λειτουργεί θετικά για τον γιο σας διότι με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται, και αυτό αποτελεί μια υγιή ψυχο-συναισθηματική εξέλιξη. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι ευτυχείς όταν το παιδί τους διαβάζει πολύ και συστηματικά. Αλλά αυτό ως ένα βαθμό μπορεί να λειτουργήσει θετικά π.χ. στο να αναπτυχθεί η συνέπεια, η ευθύνη και ένας καθημερινός στόχος. Μάθηση όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και πειραματισμός, αλληλεπίδραση, φαντασία, αναζήτηση και βαθύτερη επαφή με το αντικείμενο της γνώσης. Ο μόνος τρόπος να κάνουμε ένα παιδί να αγαπήσει τη γνώση είναι να του διαβάζουμε ιστορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο γιος σας δείχνει να έχει ανάγκη από πραγματική ζωή και όχι να πλήττει με τη διαδικασία του διαβάσματος. Αναζητήστε μαζί με τον γιο σας, νέα κίνητρα π.χ. ένα βιβλίο δεν αποκτά σημασία, αν δεν έχουμε μια επικοινωνία με τον συγγραφέα που το έγραψε. Χωρίς αυτήν ο γιος σας δεν καταλαβαίνει τον λόγο ύπαρξης ενός θέματος-βιβλίου. Για κείνον είναι ένα πράγμα σε χαρτί. Αν θέλετε να διευρύνεται τη σκέψη του γιου σας και όχι να τον υποχρεώνετε σε ένα μοναχικό διάβασμα μια κι αυτό μοιάζει να του γίνεται βαρετό, φροντίστε να αναπτύξετε μια επικοινωνία σε άλλο επίπεδο πέραν των μαθημάτων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.