«Ο γιος μου φοβάται απίστευτα τους σκύλους. Ακόμα κι αν δει σκύλο από μεγάλη απόσταση, τρομοκρατείται και κλαίει. Τι μπορώ να κάνω;

th (1)

«Ο γιος μου φοβάται απίστευτα τους σκύλους. Ακόμα κι αν δει σκύλο από μεγάλη απόσταση, τρομοκρατείται και κλαίει. Τι μπορώ να κάνω για να ξεπεράσει αυτή τη φοβία;»

Απαντά ο παιδοψυχολόγος Αθανάσιος Μπουτάρης:

«Αν ο μικρός σας απλά φοβόταν τους σκύλος, θα έλεγα ότι δεν είναι και τόσο ανησυχητικό. Αντιθέτως είναι καλό τα νήπια να μην πλησιάζουν κι ακουμπάνε – ειδικά – αδέσποτα σκυλιά. Στην περίπτωση του γιού σας όμως, θα πρέπει έστω να μειώσετε το φόβο του ώστε να δέχεται να τους πλησιάζει με προσοχή και όχι με πανικό.

 
Προσπαθήστε να τον κάνει να ξεπεράσει το φόβο του δίνοντάς του να παίξει με ψεύτικα σκυλάκια. Να τα αγκαλιάσει, να τα χαϊδέψει. Χαρίστε του ένα σκυλάκι με μπαταρίες που περπατά και γαβγίζει, διαβάστε του βιβλία με ιστορίες και εικόνες σκύλων, ιστορίες που αναδεικνύουν τη φιλία μεταξύ παιδιών και σκύλων.

 
Εξηγήστε του ότι οι σκύλοι γαβγίζουν όχι μόνο από θυμό αλλά και από χαρά.

 
Αν κάποιος γνωστός σας έχει ένα σκυλάκι που είναι εξακριβωμένα ήρεμο και ήμερο, μικρόσωμο κατά προτίμηση, φέρτε τους σε επαφή. Προφανώς και θα έχετε ενημερώσει πρώτα το παιδί σας για τη συνάντηση, κι αν υπάρχει δείξτε του μια φωτογραφία του κατοικίδιου που θα γνωρίσει.

 
Μην πιέσετε όμως το παιδί να πάει κοντά ή να χαϊδέψει το σκύλο αν δεν το επιθυμεί. Αφήστε το να το παρατηρήσει από ασφαλή απόσταση. Και πολύ πιθανό την επόμενη φορά που θα το συναντήσει, να τολμήσει να του δώσει ένα χάδι στο κεφάλι.»