Ο γιος μου λατρεύει τα αυγά. Πόσα αυγά μπορεί να τρώει ημερησίως το Πάσχα;

H αναγνώστρια μας  Κ.Ι. μας έστειλε την ακόλουθη ερώτηση «Ο γιος μου λατρεύει τα αυγά. Το Πάσχα είναι η αγαπημένη του περίοδος γιατί τρώει συνεχώς τα πασχαλινά βαμμένα αυγά. Ανησυχώ μήπως αποκτήσει υψηλή χοληστερόλη από την συνήθειά αυτή. Θα πρέπει να τον αφήνω να τρώει όσα αυγά θέλει; Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε τα παιδιά κάθε εβδομάδα;»

Η διατροφολόγος Κατερίνα Ξενούδη μάς απάντησε ότι σύμφωνα με τις γενικές διατροφικές συστάσεις που έχει εκδόσει η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, οι ενήλικες δεν θα πρέπει να τρώνε περισσότερο από 3-4 κρόκους αυγών κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για τα παιδιά, αλλά όπως και ενήλικες, θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη χοληστερόλης σε 300mg κάθε μέρα. Δεδομένου ότι ένα αυγό περιέχει περίπου 213 mg χοληστερόλης, η κατανάλωση αυγών πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας να έχουν μια διατροφή που είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

eggΤα αυγά είναι ένα υγιές μέρος της διατροφής του παιδιού  καθώς εκτός του ότι είναι πλούσια σε χοληστερόλη, είναι εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, μέταλλα και βιταμίνες Β.Αντί να ανησυχούμε για το πόσα αυγά τρώει το παιδί μας, είναι πιο σημαντικό να εξετάσουμε και να σχεδιάσουμε μια συνολική διατροφή του παιδιού, προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τη διατροφική πυραμίδα σε όλο της το σύνολο. Στη διατροφική πυραμίδα, τα αυγά είναι ένα μέρος του κρέατος και συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα με τα πουλερικά, τα ψάρια, τα ξηρά φασόλια και τα καρύδια. Τα μικρότερα παιδιά, 2-6 ετών, πρέπει να λαμβάνουν δύο μερίδες από αυτή την ομάδα τροφίμων ημερησίως, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να λαμβάνουν 2-3 μερίδες.

Εκτός από τις συνιστώμενες ημερήσιες μερίδες από την ομάδα τροφίμων με βάση το κρέας, είναι σημαντικό να δούμε πόσο χοληστερόλη παίρνει το παιδί σας από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αν έχει ήδη μια διατροφή που είναι πλούσια σε χοληστερόλη, με μεγάλες ποσότητες από το πλήρες γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα επεξεργασμένα κρέατα ή το παγωτό και στη συνέχεια τρώει τα αυγά σε τακτική βάση, δεν ακολουθείται ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα. Εάν η διατροφή του είναι χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη και τρώει πολλές τροφές με φυτικές ίνες, στη συνέχεια φάει και το αγαπημένο του αυγό δεν παρατηρείται κάποια πρόβλημα.

hard_boiled_eggΕίναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι γενικές συστάσεις για την κατανάλωση 3-4 αυγών την εβδομάδα περιλαμβάνουν και τα αυγά που τρώγονται ως συστατικό άλλων τροφίμων, όπως τα κέικ. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε 4 αυγά για να φτιάξετε ένα κέικ και το παιδί σας τρώει τα 2 από τα 8 κομμάτια του κέικ, πρέπει να υπολογίζεται ότι η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί σαν να έχει φάει ένα ολόκληρο αυγό.

Τέλος αναφορικά με το ζήτημα της υψηλής χοληστερόλης η διατροφολόγος επισημαίνει ότι πιο σημαντικό είναι να περιοριστεί η ποσότητα των κορεσμένων λιπών στη διατροφή ενός παιδιού, αντί να περιοριστεί η χοληστερόλη.