Αρχική InfoMommy Υγεία Ο ήλιος βελτιώνει την πίεση του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία

Ο ήλιος βελτιώνει την πίεση του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία

woman-with-sunkist-blonde-hairΖούμε σε μια χώρα ευλογημένη, όπου ο ήλιος δεν μας αποχωρίζεται ούτε τις πιο ψυχρές ημέρες του χειμώνα, γεγονός που ενισχύουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας σχετικά με την ηλιοφάνεια.

Η έκθεση στον ήλιο ακόμα και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Τα ευρήματα της μελέτης μαρτυρούν ότι οι καλοπροαίρετες συμβουλές για προστασία από τον ήλιο, ώστε να αποφύγουμε τον καρκίνο του δέρματος, μπορεί στην πραγματικότητα να ευθύνονται για την αύξηση των καρδιακών προβλημάτων.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου μέτρησαν την αρτηριακή πίεση 24 νεαρών ανδρών, αφού τους υπέβαλλαν κάτω από έναν λαμπτήρα για 20 λεπτά. Η διαστολική πίεση μειώθηκε σημαντικά και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον μισή ώρα μετά την απενεργοποίηση της λάμπας.

blood-pressure-takenΠαλαιότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη από το ηλιακό φως αναφέρουν ως ευεργετική την επίδραση της βιταμίνης D στην υγεία του ανθρώπου, όμως στη συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ότι οι ακτίνες UVA που εκπέμπονται από τον λαμπτήρα προκαλούν την απελευθέρωση μιας ένωσης στο δέρμα που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Στη συνέχεια, η ένωση αυτή ταξιδεύει μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τους λόγους για τους οποίους τα ποσοστά των καρδιακών νόσων αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και γιατί η υγεία της καρδιάς είναι χειρότερη σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό.

Με την υψηλή πίεση του αίματος να τριπλασιάζει τις πιθανότητες των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα οφέλη από το φως του ήλιου υπερτερούν των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, ο καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον κ. Martin Feelisch αναφέρει ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, ώστε να συμβουλεύσει τους ανθρώπους για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να εκτίθενται στον ήλιο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.