«Ο Ιππότης του χιονιού» σε μια πρωτότυπη όπερα για παιδιά στο Θέατρο Κολοσσαίον (από 21/2)

10994213_957142927630083_1053514527000871403_nΟ «Ιππότης Του Χιονιού» ολοκληρώθηκε το 1906 και η πρεμιέρα του είχε τόση επιτυχία που αμέσως προτάθηκαν στον Cui άλλες τρεις όπερες για παιδιά. Έχοντας γράψει πολλά έργα για πιάνο, για σύνολα δωματίου, πολλά χορωδιακά και διάφορα ορχηστρικά έργα, ο Cui είναι κυρίως γνωστός για τις σημαντικές δουλειές του στην όπερα. Η εισαγωγή, όμως, της ιδέας της όπερας για παιδιά τον κάνει πρωτοπόρο. Στον «Ιππότη του Χιονιού» συνεργάζεται με τη λιμπρετίστα Marina Stanislavovna Pol και βασίζουν την ιστορία τους σε παραδοσιακά, ρωσικά παραμύθια. Έξι πριγκίπισσες, η Τσαρίνα, ένας νεαρός Ιππότης και ο απειλητικός Μάγος-πουλί μπλέκονται σε περιπέτειες με φόντο τα αχανή, παγωμένα, ρωσικά δάση. Μετά την πρώτη πρεμιέρα στη Γιάλτα το 1906 ακολούθησε επίσημη πρεμιέρα στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης το 1908. Από τότε και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε, το έργο παρουσιάστηκε αρκετές φορές ακόμα και στα σοβιετικά χρόνια.

Η υπόθεση του έργου:

Η αυλαία ανοίγει με τις πριγκίπισσες να παίζουν, απείθαρχες και εγωκεντρικές καταλήγουν να μαλώνουν και δεν ακούν ούτε την ίδια τους τη μητέρα που έρχεται. Εκείνη σε μια στιγμή έντασης εύχεται αντί για τις αχάριστες κόρες να είχε ένα γιο. Τότε ξεσπάει μια χιονοθύελλα που παίρνει μακριά τις πριγκίπισσες. Όταν το χιόνι καταλαγιάζει εμφανίζεται ο Ιβάν, ο Ιππότης του Χιονιού, που ανακοινώνει στην Τσαρίνα πως είναι ο γιος που ζήτησε. Εκείνη παρά τη χαρά για την άφιξη του, μετανιώνει για την τιμωρία που είχαν οι κόρες της και θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο. Βλέποντας τη μεταμέλεια και τη λύπη της Τσαρίνας ο Ιβάν της λέει πως θα πάει να τις βρει και να τις φέρει πίσω. Βαθιά μέσα στο δάσος οι πριγκίπισσες είναι φυλακισμένες στο σπίτι ενός Μάγου. Συναντώντας τον Ιβάν του λένε πόσο μετανιωμένες είναι για τη συμπεριφορά τους, πως θέλουν να επανορθώσουν που στεναχώρησαν τη μητέρα τους και του ζητάνε να τις βοηθήσει να γυρίσουν στο παλάτι. Εκείνος μετά από τρεις προσπάθειες καταφέρνει να σκοτώσει τον Μάγο και να ελευθερώσει τις αδελφές του.

Προσαρμογή λιμπρέτου στα Ελληνικά, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Ενορχήστρωση – Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Αλβανός

Διανομή
Μέλα Γεροφώτη: Τσαρίνα,
Αρσένιος Γαβριηλίδης: Ιππότης
Πέτρος Πουτιός: Ιππότης
Βασίλειος Γκούνελας: Μάγος
Ανδρομάχη Βουτσά: Πριγκίπισσα
Κυριακή Ιωακειμίδου: Πριγκίπισσα
Στέλλα Κοπάνου: Πριγκίπισσα
Χρυσάνθη Κουλούρη: Πριγκίπισσα
Νατάσα Κοψαχείλη: Πριγκίπισσα
Μαρία Σκανδαλίδου: Πριγκίπισσα
Σοφία Χατζηστεργίου: Πριγκίπισσα

Ορχήστρα:
Μαρία Αθανασιάδου: Βιολί 1, Στέφανος Γαζίλας: Κρουστά, Θάνος Κανδίλας: Τσέλο, Στέλλα Καραγιώργου: Κοντραμπάσο, Μαντώ Κοσκινά: Φλάουτο, Ευγένιος Λάσκαρης: Φαγκότο, Ιωάννα Παπανικολάου: Βιολί 2, Οδυσσέας Σιωζόπουλος: Κλαρινέτο

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία.

Πότε: Σάββατο: 17:00
Από 21 Φεβρουαρίου 2015

Γενική είσοδος: 10€

Κολοσσαίον
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150, 54645, Θεσσαλονίκη
2310 834996