Ο κόκκινος ποταμός της Ισπανίας: Rio Tinto- Red River!

4

Βρίσκεται στην  Ισπανία και είναι μοναδικός!

Ανάμεσα στα  βουνά της Sierra de Huelva στην πόλη της Νέρβα,  το «κόκκινο ποτάμι» της Ισπανίας διατρέχει το νότιο-δυτική περιοχή της χώρας. Για περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια, ο χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι και άλλα μέταλλα έχουν εξορυχθεί κατά μήκος του ποταμού.

2

 Για εκατοντάδες χρόνια, τα ορυχεία του ποταμού είχαν εγκαταλειφθεί, μέχρι που ξεκίνησε να  λειτουργεί από την ισπανική κυβέρνηση το 1724. Στο δέκατο ένατο αιώνα η εξορυκτική δραστηριότητα ήταν σε μεγάλη κλίμακα, κυρίως από μεταλλευτικές εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

3

Το ορυχείο έκλεισε το 2001 και άνοιξε το 2010 λόγω της αύξησης της τιμής του χαλκού. Σήμερα απασχολεί περίπου 350 άτομα. Το νερό είναι πολύ όξινο και  το βαθύ κοκκινωπό χρώμα του οφείλεται στο σίδηρο, που διαλύεται στο νερό, αλλά και σε θειούχα ορυκτά.

Το ποτάμι έχει αποκτήσει τα τελευταία επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της παρουσίας  αερόβιων βακτηρίων που κατοικούν στο νερό. Αυτές οι μορφές ζωής θεωρείται επίσης μια πιθανή αιτία της υψηλής περιεκτικότητας σε οξύ, του νερού. Οι ακραίες συνθήκες στο ποτάμι μπορεί να είναι ανάλογες  με άλλες θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα,  όπως τα υπόγεια νερά του πλανήτη Άρη.

Ομοίως, το φεγγάρι του Δία, πιστεύεται ότι περιέχει ένα όξινο ωκεανό νερού κάτω από την επιφάνεια του πάγου.

 Έτσι, αυτό το ασυνήθιστο ποτάμι στην Ισπανία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη της  αστρο-βιολογίας.