Αρχική Fun Time Ο κόσμος των Φανταστικών πλασμάτων: Ποια ήταν αλήθεια η Μέδουσα; Ήταν μια γοργόνα - τέρας;

Ο κόσμος των Φανταστικών πλασμάτων: Ποια ήταν αλήθεια η Μέδουσα; Ήταν μια γοργόνα - τέρας;

1

Ποια ήταν;

Εγγονή του Νηρέα και κόρη του Φόρκυ και της Κητούς, συγγένισσα με τις γραίες, ήταν στην αρχή Κενταύρισσα. Απεικονίζονταν σαν τρομερό θηρίο, με μάτια άγρια και με την αποκρουστική γλώσσα τους να κρέμεται έξω από το στόμα τους.

Είχε και δυο αδερφές…

Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Οι άλλες δύο ήταν η Σθενώ και η Ευρυάλη. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή αλλά και η κυρίως Γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι. Αυτό γιατί το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά.

Τα τρομερά της μάτια πέτρωναν όποιον την κοιτούσε!

Κάποιοι λένε ότι  ήταν τόσο όμορφη που ο Ποσειδώνας ήθελε να ενωθεί μαζί της. Μεταμορφώθηκε λοιπόν  σε άλογο και  βρέθηκε σε επαφή μαζί της, στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε τα νεύρα της πάνω στη Μέδουσα!

2

Ζωγραφικός πίνακας  με τίτλο 'Μέδουσα"του Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο (1571-1610). Από τον 16 αιώνα,  η Μέδουσα θεωρείτο πως συμβόλιζε τον θρίαμβο της λογικής επί των αισθήσεων.

Δεν χρειαζόταν κομμωτήριο!

Την μεταμόρφωσε σε τρομερό τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο τρόμαζε. Τα φοβερά και τρομερά μάτια της έκαναν τους άλλους να  πετρώνουν, όπως είπαμε και πριν. Είχε μεταμορφώσει σε πέτρινα, πολλά ζωάκια που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο της! Ίσως είναι η μόνη γυναίκα που απαθανατίστηκε εικαστικά για την ασχήμια της.

Ο Περσέας έρχεται για να βοηθήσει!

Τελικά τη σκότωσε ο Περσέας, με την βοήθεια της Αθηνάς. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε!

Ο Περσέας, που ήταν πολύ έξυπνος, σκότωσε τη Μέδουσα χωρίς να την κοιτάζει στα μάτια. Την έβλεπε μέσα από την αντανάκλασή της στην ασπίδα του! Έτσι, τα κατάφερε!

5.

Έργο του γλύπτη Σάκη Αραμπατζή

Στα νεότερα χρόνια όμως…

και σε μια παράδοση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ο λαός ήθελε την γοργόνα να είναι αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με αυτό το μύθο ο Μ. Αλέξανδρος είχε εμπιστευτεί στην αδερφή του το νερό της αθανασίας, το οποίο είχε αποκτήσει αφού σκότωσε το δράκο που το φύλαγε.

Η αδερφή του όμως το έχυσε πριν προλάβει εκείνος να το χρησιμοποιήσει κι έτσι  την καταράστηκε να γίνει ψάρι από την μέση και κάτω και να πλανιέται μέσα στις θάλασσες. Εκείνη όμως γνωρίζοντας το κακό που είχε κάνει στον αδερφό της δεν του κράτησε κακία και με αγωνία σταματά τα καράβια που θα βρεθούν στο δρόμο της και ρωτά τους ναυτικού “ζει ο Μ. Αλέξανδρος;”. Κι αν πάρει τη σωστή απάντηση: “Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει” τότε ευχαριστημένη χάνεται στα βάθη της θάλασσας, ειδάλλως παίρνει μαζί της και το καράβι.

Οι ερευνητές τι λένε για όλα αυτά; Θεωρείται από τους ερευνητές, πως η Μέδουσα στην αρχαία προ-ολυμπιακή θρησκεία ήταν ή ίδια η Αθηνά!

Είναι πολύ πιθανό κατά τις τελετουργίες να χρησιμοποιούσαν κάποια τελετουργική μάσκα, που σκορπούσε τρόμο και δέος σε όσους την έβλεπαν. Τέτοιες μάσκες γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούνταν στη Μινωική και Μυκηναϊκή περίοδο. Αυτή η τελετουργική μάσκα, που μάλλον προϋπήρξε της Μέδουσας, έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί στη συνέχεια μια κεφαλή η οποία είχε την τρομερή δύναμη της μάσκας, με μια αποτρόπαια εμφάνιση. Αργότερα προστέθηκε και σώμα ώστε να γίνει πιο αποδεκτή η ύπαρξη μιας τέτοιας κεφαλής και με την τάση να παρουσιάζονται οι θεότητες σε τριάδες, κατέληξε η αρχική τελετουργική μάσκα στην τριαδική εμφάνιση των γοργόνων. Το σώμα αυτό είχε χάλκινα χέρια και φτερά με τα οποία μπορούσαν να πετούν.

Στη σημερινή εποχή…

Ένας ερευνητής εν ονόματι Ενρίκο Ματίεβιτς , τοποθετεί τις γοργόνες στις Περουβιανές Άνδεις στο παλάτι του Τσαβίν ντε Χουαντάρ  που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.180 μέτρα.

Λέει λοιπόν τα εξής: “Στα ερείπια αυτού του παλατιού και στις στοές των μουσείων, μπορούμε να εκτιμήσουμε εξαιρετικά έργα τέχνης, γλυπτά ή εγχάρακτα σε πέτρα όπως τερατώδεις κεφαλές, γοργόνες, κέρβερους και τους απογόνους των υιών του Κρόνου”.

Ο Enrico Mattievich αναφέρει την μαρτυρία του Impelloni, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το 1926 πρόσεξε την ομοιότητα των Γοργονείων που βρέθηκαν σε σημεία του ευρύτερου ελλαδικού χώρου με αυτά που βρέθηκαν στη Κολομβία και το Περού.  [Απόστολος Γονιδέλης, περιοδικό ΙΧΩΡ].

 

 


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.