Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του είδαν τον Ερωτόκριτο στο θέατρο Κάππα

__________ 3Χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως θα ανέβει το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα για παιδιά.

Ο Ερωτόκριτος γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Αποτελείται από ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους, γραμμένους στην Κρητική διάλεκτο. Βασικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, αλλά και άλλα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Παραμένει ένα δημοφιλές και κλασικό έργο, λόγω και της υπέροχης μουσικής με την οποία έχει μελοποιηθεί.

Ήταν μια τεράστια ευκαιρία η κόρη μου να έρθει σε επαφή με ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά. Ήθελα πολύ να δει και να ακούσει αυτό το διαφορετικό είδος θεάτρου. Η παράσταση σε γενικές γραμμές είναι καλή. Η παρουσία και η συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ δίνει μια άλλη πνοή στο έργο. Με την φωνή αλλά και με τη συμμετοχή της μουσικά, ταξιδεύει τους θεατές στον μαγικό κόσμο του Κορνάρου. Οι μουσικοί της παράστασης επίσης μας ταξιδεύουν με τις υπέροχες μελωδίες του έργου.

Έγινε μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια να συνυπάρξουν πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου. Σκιές, κούκλες, ηθοποιοί αλλά και ζωντανή ορχήστρα συνθέτουν ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά στις προσδοκίες, αν υπήρχαν περισσότερες σκηνικές ευκολίες αλλά και διαφορετική διανομή. Στην αρχή θα βοηθούσε πολύ στην κατανόηση της υπόθεσης μια σύντομη αφήγηση περίληψης στη νεοελληνική γλώσσα. Τα παιδιά μας δυστυχώς δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό το είδος προφορικού λόγου και στην ουσία φαντάζει για αυτά σαν μια ξένη γλώσσα. Ειδικά για τις μικρές ηλικίες. Πολλές φορές η κόρη μου με ρώτησε για λέξεις που δεν καταλάβαινε.

__________ 2Σε γενικές γραμμές είναι μια τίμια παράσταση που τα παιδιά σας αξίζει να δουν. Το θέατρο αν και ανακαινισμένο δεν προσφέρει καλή ορατότητα, ειδικά από τις πίσω θέσεις όπου και καθίσαμε. Χρειαστήκαμε δύο μαξιλάρια αλλά και πάλι η κόρη μου έχασε κάποια πράγματα από τη δράση.

Αυτό που πρέπει επιτέλους να σταματήσει να συμβαίνει στις παιδικές παραστάσεις είναι η κατανάλωση φαγητών. Δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να παρακολουθούν μια θεατρική παράσταση τρώγοντας ποπ κορν, πατατάκια, σοκολάτες και ό,τι άλλο ανθυγιεινό προσφέρεται στο μπαρ. Στην ουσία η πλατεία του θεάτρου είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο φαγοπότι. Από τη στιγμή που πωλούνται στο μπαρ του θεάτρου ακόμη και λίγο πριν την έναρξη, είναι παρά πολύ δύσκολο να πείσεις ένα παιδί να τα έχει δίπλα του και να μην τα τρώει. Το πιο βασικό όμως είναι η έλλειψη σεβασμού που δείχνουμε με αυτό τον τρόπο στους συντελεστές του έργου.

Κρατώ όμως τα θετικά που είναι περισσότερα και θα σας προτείνω να δείτε τον Ερωτόκριτο. Θα είναι από τις παραστάσεις που το χειμώνα θα έχουν ουρά στα ταμεία τους!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
www.kostaskrommydas.gr

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά, βασισμένη στο αριστούργημα του Βιτσένζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτος», παρουσιάζει η παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά στη σκηνή του θεάτρου Κάππα, από Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 και κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί.

Το πιο τρυφερό παραμύθι ζωντανεύει με σκιές, κούκλες και ηθοποιούς σε μια παράσταση όπου το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ συναντά τη λύρα και το λαούτο και με φόντο ένα ευρηματικό σκηνικό, τραγούδια και ζωντανή παραδοσιακή μουσική, υπέροχα κοστούμια, μάσκες, αλλά και video προβολές, μικροί και μεγάλοι θεατές θα συγκινηθούν και θα διασκεδάσουν σε μια μεγάλη παραγωγή, όπου το παραδοσιακό στοιχείο συναντά την σύγχρονη αισθητική.

Παίζουν οι: Αρετή Κετιμέ, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Έκτορας Κυριάκου, Ιωάννα Μυλωνά, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Νίκος Τουρνάκης, Νικόλας Φραγκιουδάκης. Στο ρόλο του συγγραφέα ακούγεται η φωνή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2, Κυψέλη
Κάθε Κυριακή, στις 11:30 π.μ
Πληροφορίες: Θίασος Ηλία Καρελλά
www.thiasoskarella.weebly.com
Τηλ: 210 7777 104 & 124