Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του επισκέπτονται την έκθεση «Κουκλοπαίζουμε» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

1
Την προηγούμενη εβδομάδα είπαμε να δούμε κάτι διαφορετικό και όχι μια θεατρική παράσταση ως συνήθως. Μου κίνησε την περιέργεια η μεγάλη έκθεση κούκλας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Όλα τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τις κούκλες. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για την κόρη μας να δει μια άλλη προσέγγιση κατασκευής κούκλας, πολύ πιο καλλιτεχνική και με πολλές εικαστικές, αλλά και θεατρικές επιρροές.

2

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ένας πολύ όμορφος και άνετος πολυχώρος με πολλά και διάφορα events να συμβαίνουν εκεί. Με ένα πάρκινγκ στο υπόγειο που σε βγάζει από την έννοια του παρκαρίσματος. Σας προτείνω έτσι και αλλιώς να ενημερωθείτε για ό,τι παίζετε στους χώρους. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ αξιόλογα.

3
Η εξαιρετική έκθεση λοιπόν είναι μια αναδρομή της ομάδας «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ» και κυρίως της δημιουργού της Εμμανουέλλας Κοπακάκη και αξίζει πολλά συγχαρητήρια.

4

Οι κούκλες είναι από έντεκα διαφορετικές παραστάσεις που έχει κάνει στο παρελθόν η ομάδα. Ο χώρος είναι φτιαγμένος πολύ όμορφα και με το που μπαίνεις στο εσωτερικό νιώθεις αμέσως πως βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο. Στο μαγικό κόσμο της κούκλας. Η κόρη μου εντυπωσιάστηκε πολύ. Όχι μόνο από τις ίδιες τις κούκλες αλλά και από τα βίντεο που παίζονται και δείχνουν πολλές από αυτές εν δράσει σε κάποια παράσταση από το παρελθόν.

5_
Θέλω να επισημάνω πως είναι κούκλες μιας διαφορετικής αισθητικής. Ουσιαστικά είναι εικαστικά έργα, η καθεμιά από αυτές. Κάθε παράσταση που έχει κάνει η ομάδα προτείνει και έναν εικαστικό κόσμο. Αυτό τον κόσμο παρουσιάζει η έκθεση και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς τους ίδιους. Θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από την λεπτομέρεια αλλά και τη ζωντάνια της κάθε μιας.

6
Παράλληλα με την έκθεση μπορείς να δεις με χαμηλότερο εισιτήριο, έκθεση και παράσταση μαζί. Την «Γοργόνα Γοργονίτσα.» Οι παραστάσεις είναι 2,9,16,23/2 στις 16.00 και καλό θα είναι να κλείσετε θέση για να το συνδυάσετε.

7
Είναι μια έκθεση που προτείνω και για σχολεία. Την ώρα που φεύγαμε πρόλαβα να δω τα εντυπωσιασμένα βλέμματα των παιδιών ενός σχολείου που έμπαινε στο χώρο.
Είναι καλό τα παιδιά μας να έχουν πολλές και διαφορετικές εικόνες για ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τους δείξετε και έναν άλλο ποιο ποιοτικό κόσμο από αυτόν που έχουν συνηθίσει.

7_
Αν το αποφασίσετε ζητήστε από κάποιον υπεύθυνο να σας ξεναγήσει, για να μάθετε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα και την πορεία της ομάδας.

krommydas-photo1

Κώστας Κρομμύδας

Ηθοποιός- συγγραφέας

Πληροφορίες για την έκθεση

Στα πλαίσια του αφιερώματος στα 15 χρόνια του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» που πραγματοποιείται φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο» θα παρουσιαστεί μεγάλη αναδρομική έκθεση με κούκλες, κατασκευαστικά στάδια και βίντεο από παραστάσεις της ομάδας, από το 1998 μέχρι σήμερα.

8_
Ξεκινώντας την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και με ορίζοντα άνω των δύο μηνών, η έκθεση θα περιλαμβάνει 13 διαφορετικές ενότητες που παρουσιάζουν την πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα και την ιστορία του Θεάτρου Κούκλας. Μια καταγραφή των παραστάσεων και του τρόπου που διαμορφώθηκε η θεατρική άποψη και πρόταση της ομάδας «Πράσσειν Άλογα».
Πάνω από 100 κούκλες σε διάφορα μεγέθη και με πολλαπλές τεχνικές αλλά και σκηνικά, κοστούμια, μάσκες και παιχνίδια. Μια έκθεση που θα απευθύνεται και θα ταξιδεύει παιδιά και γονείς αλλά αφορά και τους ανθρώπους του Θεάτρου και των Εικαστικών.
Η δουλειά του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» έχει αφήσει ένα έντονο στίγμα στον καλλιτεχνικό κόσμο γιατί τόλμησε να προτείνει μια θεματολογία, μια εικαστική σκηνογραφία σε κούκλες, σκηνικά και κοστούμια και μια σκηνοθετική άποψη, αποδεσμευμένη από τα κλισέ του παιδικού θεάτρου. Έτσι παρουσίασε ένα δυνατό καλλιτεχνικό έργο που αγγίζει παιδιά και ενήλικες. Ένα χορό σώματος ηθοποιού και κούκλας με έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα.
Πάνω από όλα όμως, αυτό που έχει κάνει το κοινό της ομάδας να την αγαπήσει είναι η αίσθηση που δίνει κάθε παράστασή της, αφού είναι μια αυθεντική και ειλικρινή δημιουργία που πηγάζει από το βάθος της ψυχής του δημιουργού της και γι’ αυτό αγγίζει και την ψυχή κάθε θεατή. Μια δημιουργία πράττοντας ά-λογα, μέσα από το υποσυνείδητο που εκφράζεται με εικόνες. Δηλαδή, χωρίς λογική αλλά με το συναίσθημα.
Αυτό έχει κάνει την ομάδα να διακριθεί για την πρωτοτυπία της και σε δυο Διεθνή Φεστιβάλ. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στην Ρουμανία το 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας) και στο World Puppet Carnival στην Ινδονησία το 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης). Επίσης της έχουν ανατεθεί παραγωγές για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει γίνει αγαπητή σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες θαυμαστές της, από παραστάσεις της ομάδας σε πάρα πολλές πόλεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον, παράλληλα με την έκθεση, το αφιέρωμα θα συνεχίζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» με τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις μέσα στην διάρκεια της θεατρικής σεζόν. Ξεκίνησε από τις 17 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 12 Ιανουαρίου 2014 το «Μαμά μου, ΜΟΥ!» και κάθε Κυριακή στις 17:00, παιδιά 2 – 6 ετών και οι μαμάδες τους, γεύονται την μαγεία του Θεάτρου Κούκλας. Θα ακολουθήσουν η «Γοργόνα, γοργονίτσα», «Ο Ζαχαροζυμωμένος» και «Η Γαϊδουρώ».
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας για παιδιά και ενήλικες. Κατόπιν συνεννόησης, μπορούν να γίνονται τις καθημερινές, παραστάσεις για Σχολεία που συνδυάζονται με παρακολούθηση της έκθεσης και με εργαστήριο (για προσχολικές ηλικίες το «Μαμά μου, ΜΟΥ!» και για τα Δημοτικά Σχολεία η «Γοργόνα, γοργονίτσα»).

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: πληροφορίες και κρατήσεις στο 212 254 0100
«ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ»: 210 6428 769 – apikilidis@yahoo.gr – www.prasinaloga.gr