Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ο κουμπάρος μου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου. Τα δύο αγόρια του γνωρίζουν τι συμβαίνει, η κόρη όχι. Πώς να το χειριστούμε όταν...

Ο κουμπάρος μου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου. Τα δύο αγόρια του γνωρίζουν τι συμβαίνει, η κόρη όχι. Πώς να το χειριστούμε όταν...

sadboy-594x350

Ερώτηση

Περιμένουμε από ώρα σε ώρα το θάνατο του κουμπάρου μας από καρκίνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Έχει τρία παιδιά, τα δύο είναι 12 χρονών (δίδυμα αγόρια) και το τρίτο κορίτσι (11 χρονών). Όταν θα συμβεί το μοιραίο, σίγουρα θα είναι στο σπίτι. Η ερώτησή μας είναι: Να αφήσουμε τα παιδιά να δουν τον πατέρα τους νεκρό ή όχι και επίσης να έρθουν στην κηδεία ή όχι; Τα αγόρια είναι ενήμερα και φαίνεται ότι καταλαβαίνουν, αλλά έχουμε δυσκολία πώς να προσεγγίσουμε και πώς να πούμε στο κορίτσι που είναι πολύ προσκολλημένο πάνω του. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη γρήγορη απάντησή σας.
Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γειά σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημά σας. Δεδομένων των συνθηκών σας απαντώ όσο πιο γρήγορα μπορώ.

O Θάνατος είναι ένα θέμα για το οποίο τα παιδιά θέλουν να συζητάνε αλλά αυτή τους η ανάγκη δεν καλύπτεται πάντα. Από κάποιες μελέτες , διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά γνώριζαν το τι πραγματικά είχε συμβεί (θάνατος ή ασθένεια κάποιου οικείου), όμως οι γονείς επέλεγαν το να τους πουν ψέματα, με σκοπό να τα «προστατέψουν».

Eνώ πολλά παιδιά θα ήθελαν να παραβρεθούν στη κηδεία (ή να τους δοθεί η ευκαιρία να αποχαιρετήσουν το γονιό που πεθαίνει) οι γονείς με κάποιο τρόπο τα εμπόδισαν. Η αντίδραση στο θάνατο εκ μέρους του παιδιού, προέρχεται από τις αντιδράσεις που έχουν οι ενήλικοι απέναντι στο θάνατο. Τα παιδιά χτίζουν τις δικές του αντιδράσεις απλά και μόνο παρατηρώντας το πώς αντιδρούν οι ενήλικες.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών πενθούν. Η ανάπτυξη του παιδιού, η προσωπικότητα και οι εμπειρίες του επηρεάζουν τη διεργασία του πένθους. Είναι αδύνατο να προστατεύσεις τα παιδιά από τις απώλειες. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας ενήλικος είναι να διδάξει τρόπους διαχείρισης απέναντι στο πένθος.
Επιτρέψτε στα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Ρωτήστε τι θέλουν σε σχέση με τον πατέρα τους. Θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν με ποιον τρόπο που θα συμμετάσχουν στην κηδεία ή με ποιο τρόπο θέλουν τον αποχαιρετίσουν όσο ακόμα βρίσκεται εν ζωή. Οι ενήλικες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες, επιλογές & υποστήριξη. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά. Παρέχοντάς τους ένα σταθερό περιβάλλον με την καλύτερη δυνατή φροντίδα, οι ενήλικοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους. Το να μιλάμε στα παιδιά και τους έφηβους, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους.

Τι πρέπει να θυμάστε:

  • Αν πενθείτε, μιλήστε για ότι αισθάνεστε. Μοιραστείτε τον πόνο σας και τις αναμνήσεις σας, χωρίς φόβο.
  • Αν υπάρχουν παιδιά τόσο στην κηδεία όσο & στο σπίτι , βρείτε ένα άτομο το οποίο να μπορεί να ακούσει τα συναισθήματα τους & μη θεωρήσετε «ότι είναι μικρά & δεν καταλαβαίνουν». Καταλαβαίνουν. Πονάνε, θυμώνουν & φοβούνται. Βρείτε τον απαραίτητο χρόνο να είστε κοντά τους.
  • Το να «σπρώχνουμε» άσκεφτα τα παιδιά σε απώλειες, θανάτους ή κηδείες χωρίς να τα έχουμε προετοιμάσει μπορεί να είναι τρομαχτικό και να κάνει ζημιά. Το ίδιο συμβαίνει όμως και όταν αποφεύγεται να συζητηθεί το θέμα του θανάτου.
  • Η αποφυγή του θέματος του θανάτου ή το να αλλάζουμε συζήτηση όταν το παιδί μας ρωτά γύρω από το θάνατο – δημιουργεί μια πολύ ισχυρή αίσθηση του «απαγορευμένου» η αίσθηση του μυστηριώδους – που μπορεί να παραμείνει σαν αίσθηση για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού. Δώστε το ελεύθερο στο παιδί να κάνει ερωτήσεις γύρω από το θάνατο. Πάρτε παραδείγματα από τη φύση ή από την επικαιρότητα.
  • Απαντήστε ειλικρινά με απλά κατανοητά λόγια για κάθε ηλικία.
  • Μοιραστείτε με το παιδί σας, τους τρόπους που εσείς , διαχειριστήκατε ένα θάνατο στη ζωή σας.
  • Μη φοβάστε να αντιμετωπίσετε τον πόνο που νοιώθουν τα παιδιά.
  • Αν δεν πουν το "αντίο" τους όλος αυτός ο πόνος θα στραφεί προς τα μέσα και ενώ όλα μπορεί να δείχνουν "επιφανειακά" καλά, στην ουσία δεν είναι.

Με εκτίμηση

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μαθήματα Ζωής
https://www.facebook.com/mathimata.zois


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.