- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Ο Κρεμαστός Κήπος της Αστυπάλαιας»: Οι μαθητές μάς δείχνουν πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τα «σκουπίδια» μας

Έχετε σκεφτεί πόσα άχρηστα πράγματα πετάμε καθημερινά στα σκουπίδια; Σίγουρα το έχετε σκεφτεί, βλέποντας είτε τις δικές σας σακούλες απορριμμάτων, είτε τους γεμάτους κάδους στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης: Οι μαθητές της Αστυπάλαιας έβαλαν τη σφραγίδα τους στο Οικολογικό Τριήμερο [2]

Ωστόσο, θα είχατε σκεφτεί ποτέ, ότι ορισμένα από αυτά τα άχρηστα φαινομενικά πράγματα, μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι πολύ χρηστικό και αισθητικά όμορφο;

Οι μαθητές [3] του Γυμνασίου της Αστυπάλαιας [4], στο πλαίσιο του Οικολογικού Τριημέρου [5] που διοργάνωσε ο δήμος του νησιού και το ECOCITY [6], μάς απέδειξαν ακριβώς αυτό: ότι από αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, αν έχουμε δημιουργικές ιδέες, μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Στο πλαίσιο των δράσεων για το οικολογικό τριήμερο [7] που έλαβε χώρα στο νησί, οι μαθητές δημιούργησαν ένα υπέροχο εικαστικό αξιοποιώντας πλαστικά μπουκάλια νερού.

Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα, Χάρη Μερτή και της βιολόγου και υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης, Αντωνίας Δαρδιώτη, κατασκεύασαν ένα εικαστικό, που πήρε το όνομα «Vertical Garden», σαν να λέμε ένας «Κρεμαστός Κήπος».

Η Διάννα, η Λίντα, η Μαρία και ο Γιάννης σε ένα σκιερό σημείο του σχολείου, με κέφι και… τραγούδι,  πήραν τα υλικά τους και άρχισαν σιγά σιγά να φτιάχνουν τα πρώτα γλαστράκια.

Οι πρώτες ύλες τους ήταν πλαστικά μπουκάλια νερού, που είχαν συγκεντρωθεί στο σχολείο, κοπίδια, ψαλίδια και σκοινί.  Οι μαθητές έφτιαξαν τρεις τετράδες με μπουκάλια, περασμένα στο σκοινί, τα οποία αρχικά κρεμάστηκαν από την ταράτσα «πέφτοντας» σε έναν από τους τοίχους του σχολείου.

Στη συνέχεια, στα μπουκάλια που είχαν μετατραπεί σε εν δυνάμει γλαστράκια, πρόσθεσαν χώμα και αμέσως μετά τα αρωματικά φυτά που είχαν επιλεγεί για τον Κρεμαστό Κήπο.

Έτσι τα δώδεκα μπουκαλάκια νερού γέμισαν με δυόσμο, θυμάρι και ρίγανη, στολίζοντας τον τοίχο του σχολείου που σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα, το αποτέλεσμα ήταν το ιδανικό.

Τον «Κρεμαστό Κήπο» αναμένεται να πλαισιώσει το προσεχές διάστημα ένα εικαστικό, ζωγραφισμένο στον τοίχο.

Ζωγράφισαν και οι εκπαιδευτικοί

Ωστόσο, το εικαστικό κομμάτι του τριημέρου δεν περιορίστηκε μόνο στα παιδιά. Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, πραγματοποιήθηκαν και σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την   [8]Αστυπάλαια [8], αλλά και από Λέρο, Κάλυμνο, Κω και Αθήνα.

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν τρία εικαστικά έργα σε σχεδιασμό του εκπαιδευτικού κ. Γιάννου Θεοδούλου.