Ο μητρικός θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος

Οι μαίες του ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις μανούλες που επιθυμούν να θηλάσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα που τις δυσκολεύουν και τις αποθαρρύνουν να βιώσουν το μεγαλείο του μητρικού θηλασμού. Να θυμάστε ο μητρικός θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος!!!

Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την περίπτωση (ιδιαίτερα στην αρχή) μπορεί να συμβαίνουν τα εξής κωμικοτραγικά (και αυτή είναι μια ελάχιστη παράθεση γεγονότων) :

Θα βαρεθείτε να είστε με το στήθος έξω σε σημείο που μπορεί να ξεχνάτε να κουμπώνεστε ανάμεσα στους θηλασμούς! (Έχει καταγραφεί περίπτωση φίλης που άνοιξε στον κούριερ φορώντας μόνο το σουτιέν θηλασμού…)

Θα αισθάνεστε ότι το μωρό σας μόνο τρώει και δεν κοιμάται καθόλου…. Στην πραγματικότητα μάλλον εσείς δεν κοιμάστε από την ανησυχία μήπως το υποσιτίζετε ενώ αυτό κοιμάται τον ύπνο του δικαίου(μην περιμένεις όλα τα υπναλάκια να τα κάνει το βράδυ,τα έχουμε πει)… και ονειρεύεται… το επόμενο γεύμα… Όχι πάλι!

Λόγω του ακανόνιστου του πράγματος η μοίρα θα τα φέρει έτσι που θα θηλάσετε σε χώρους που είχατε ή δεν είχατε φανταστεί π.χ. σε καφετέρια (light τοποθεσία), στο αυτοκίνητο, στο παγκάκι της κοντινής πλατείας, εν κινήσει(ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας), στο super market,σε εκκλησία, στην τουαλέτα (χμμ… ποτέ πια μόνη…) κ.α.

Ορισμένα νεογνά τρώνε για ποοολλλήηηη ώρα (απεριόριστος θηλασμός, θυμάστε;). Είναι φυσιολογικό. Όπως φυσιολογικό είναι να βαριέσαι και εσύ μερικές φορές –μην αισθάνεσαι τύψεις, δεν είναι μόνο αγάπη και καρδουλίνια ο θηλασμός- οπότε βρες κάτι για να περάσει η ώρα π.χ. διάβασμα, τηλ. στην φιλενάδα που είναι στην ίδια φάση με εσένα (ή που δεν είναι στην ίδια φάση οπότε την πετυχαίνεις να πίνει το πρώτο κοκτέιλ του καλοκαιριού… λυγμ), δες μια ταινία (με τους συνεχόμενους θηλασμούς ίσως καταφέρεις να την ολοκληρώσεις).

Αυτό που θέλουμε με χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση να σας πούμε είναι να ακολουθείτε το ένστικτό σας που σας λέει να βάζετε το μωράκι στο στήθος σας όσο και όποτε θέλει αντίθετα από συμβουλές τύπου «πρέπει να τρώει κάθε τρεις ώρες για 20’ αλλιώς σημαίνει ότι δεν χορταίνει».

Αποκλειστικός θηλασμός τουλάχιστον 8-12 φορές το 24ωρο,ούρα και κενώσεις ανάλογες με την ηλικία του, ζωηρό και ευχαριστημένο νεογνό αποτελούν τα κριτήριά σας ότι ο θηλασμός πάει καλά. Όσο για το βάρος του καλό είναι να αφήσετε την έγνοια του σε έναν ευαισθητοποιημένο επαγγελματία υγείας ο οποίος θα συμβουλευτεί τις καμπύλες του ΠΟΥ για αποκλειστικώς θηλάζοντα νεογνά και θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές στις ανησυχίες σας ή σε πιθανά προβλήματα.

Να θυμάστε… Η φύση είναι σοφή και αυτή η αρχέγονη σοφία υπάρχει και καθοδηγεί το νεογνό σας ώστε να καλύψει τις ανάγκες του,σωματικές και συναισθηματικές!Εμπιστευτείτε το!!!