Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Ο μητρικός θηλασμός και οι ευεργετικές του δράσεις για μητέρα και βρέφος

Ο μητρικός θηλασμός και οι ευεργετικές του δράσεις για μητέρα και βρέφος

shutterstock_77299840

Γράφει ο Δρ Βασίλης Αθανασίου, Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος, Επιστημονικός Δ/ντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών- IVF Athens Center

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί στάση ζωής και είναι αδιαμφισβήτητα τα πλεονεκτηματά του τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Είναι γνωστό πλέον ότι όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα βρέφη εκείνα τα οποία έχουν θηλάσει, θωρακίζονται τρόπον τινά έναντι διάφορων ασθενειών. Επίσης, τα βρέφη αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες στην ενήλικη ζωή τους, να νοσήσουνε από κλινικό διαβήτη σε σύγκριση με τα βρέφη που έχουν πιει εξανθρωποιημένα γάλατα.

 
Πέραν του βρέφους, οφέλη σε δύο επίπεδα έχει και η μητέρα. Πρώτον όσον αφορά την υγεία της μητέρας και δεύτερον όσον αφορά το ψυχικό δέσιμο με το παιδί της.

 • Ο θηλασμός αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία για τη μητέρα, αφού δημιουργεί τη γέφυρα για ψυχικό και συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού. Παίρνει την ικανοποίηση ότι μόνο εκείνη συμβάλλει στην ηρεμία, ασφάλεια και ανάπτυξη του μικρού της.
 • Με τον θηλασμό επίσης, αναστέλλεται η ωορρηξία, οπότε αποτελεί και μια μέθοδο αντισύλληψης γι’ αυτό το διάστημα.
 • Το περιττό βάρος της εγκυμοσύνης, αποβάλλεται ευκολότερα και γρηγορότερα θηλάζοντας , εφόσον προσέξουμε και τη διατροφή μας.
 • Βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος. Αυτό πραγματοποιείται με μία ορμόνη που λέγεται ωκυτοκίνη.
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
 • Είναι πιο ξεκούραστος τρόπος για την μητέρα ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες (αποφεύγοντας βραστήρες, μπιμπερό).

Όσον αφορά τα εξανθρωποιημένα γάλατα, έχουμε δύο κατηγορίες: τα βιολογικά και τα μη βιολογικά. Οι τελευταίες μελέτες αναφέρουν πως τα μη βιολογικά γάλατα περιέχουν λιγότερη ποσότητα πολυακόρεστων και Ω6 λιπαρών, σε αντίθεση με τα βιολογικά γάλατα που περιέχουν αυξημένη ποσότητα σε Ω3 λιπαρά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το βιολογικό γάλα έχει μεγαλύτερα οφέλη για το βρέφος.
Πολύ συχνά μας ρωτάνε οι γυναίκες για το πρωτόγαλα: Η πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν γεννηθεί ένα μωρό, είναι να το τοποθετούμε στη θηλή της μητέρας του ώστε να εξοικειωθεί με τις κινήσεις του θηλασμού και να έρθει σε επαφή με την «πηγή» της τροφής του.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις 3-4 πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, παράγεται από το μαστικό αδένα, μια κιτρινωπή, κρέμωδη ουσία που ονομάζεται πύαρ (πρωτόγαλα).
 • Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το νεογνό τις πρώτες μέρες της ζωής του, παρέχοντάς του ανοσία και προστασία. Αποτελεί δηλαδή τον πρώτο φυσικό εμβολιασμό.

Τα συστατικά του χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Θρεπτικά συστατικά (πλούσια πηγή πρωτεινών 46,7%, υδατανθράκων 27,2%, λίγο λίπος 1,8% και βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.α.)

Παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος.
Παράγοντες ανάπτυξης.

Τα οφέλη του είναι πολλά. Τα σημαντικότερα είναι:

 • Είναι πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις, μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών είναι ανώριμο
 • Βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων
 • Μεταφέρει στο νεογνό θρεπτικά συστατικά από την μητέρα
 • Περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το πλήρες γάλα
 • Εχει αντιοξειδωτική δράση
 • Βοηθάει στο σωστό σχηματισμό των οστών
 • Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών
 • Τέλος το πρωτόγαλα, βελτιώνει την ποιότητα δέρματος και μαλλιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο για να θρέψει τη θηλέα άλω του μαστού της γυναίκας, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση των ραγάδων ή άλλων προβλημάτων κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Όλες οι γυναίκες ξεκινάνε με ενδιαφέρον για να θηλάσουν και πέραν του 90% των γυναικών μετά τον πρώτο τους τοκετό θέλουν να θηλάσουν. Όμως οι μελέτες έχουν δείξει πως στο πρώτο τρίμηνο ή θα λέγαμε καλύτερα στο πρώτο εξάμηνο, εκαταλείπουν τον θηλασμό καθώς το περιβάλλον που τις πλαισιώνει παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τους την απόφαση.

Ο μητρικός θηλασμός έχει όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για όλα τα είδη, σκοπό τη διαιώνιση του είδους. Χαρακτηριστικά, στις αγελάδες ο μητρικός θηλασμός βοηθά στην ανάπτυξη του ερειστικού συστήματος, δηλαδή τα κόκαλα, έτσι ώστε να υπάρξει μια ταχεία και σφαλής ανάπτυξη. Αντίθετα, στη φώκια, το μητρικό γάλα περιέχει πολλά λίπη, έτσι ώστε το νεογέννητο να έχει ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσει το ψυχρό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Ανάλογα συστατικά υπάρχουν και στο γάλα του ανθρώπου, που έχουν σαν σκοπό την άμεση επιβίωση και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής. Αδιαμφισβήτητα όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το γάλα δεν επαρκεί, δεν είμαστε κάθετοι και θα χρησιμοποιήσουμε εξανθρωποιημένο γάλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκατομμύρια παιδιά έχουν μεγαλώσει με τέτοιο γάλα. Δεν είμαστε λοιπόν απόλυτοι και φανατικοί αλλά κύριος στόχος μας και μέλημά μας είναι να ωθήσουμε τη νέα μητέρα στον μητρικό θηλασμό.

Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών- IVF Athens Center
www.ivfathenscenter.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6859500


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.