Αρχική InfoBaby Τοκετός Ο ομφάλιος λώρος ευθύνεται για τα επίπεδα σιδήρου του βρέφους

Ο ομφάλιος λώρος ευθύνεται για τα επίπεδα σιδήρου του βρέφους

umbilical-cord1Η χρονική στιγμή κατά την οποία κόβεται ο ομφάλιος λώρος φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του παιδιού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Επιστήμονες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων διαπίστωσαν ότι ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κόβεται τουλάχιστον ένα λεπτό μετά τον τοκετό, επειδή έτσι υπάρχει περισσότερος χρόνος για να μετακινηθεί το αίμα από τον πλακούντα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα του σιδήρου και της αιμογλοβίνης στο βρέφος, ενώ ο κίνδυνος αιμορραγίας που διατρέχει η μητέρα δεν αυξάνεται καθόλου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν κατά τη μελέτη των επιστημόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της αιμογλοβίνης σ’ αυτήν την περίπτωση είναι σαφώς υψηλότερα και έτσι το νεογέννητο έχει ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσει έλλειψη σιδήρου κατά τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στη μεγάλη ιατρική βάση δεδομένων The Cochrane Database of Systematic Reviews, ενώ κατά τη διεξαγωγή της συμμετείχαν γυναίκες που στην πλειοψηφία τους είχαν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό και όχι με καισαρική. Ακόμη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν ο ομφάλιος λώρος δεν κόβεται προτού περάσει το πρώτο λεπτό, το βρέφος έχει καλύτερο σωματικό βάρος, ακριβώς επειδή έχει πάρει περισσότερο αίμα από τη μητέρα.

Μάλιστα, αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας αίματος για τη μητέρα, ούτε τις πιθανότητες να παρουσιάσει μειωμένα επίπεδα αιμογλοβίνης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.