Ο παιδίατρος καθησυχάζει: Γονείς, η χρήση μάσκας στα παιδιά δεν δημιουργεί ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα για την υγεία τους

Η απόφαση εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από παιδιά άνω των 2 ετών και άνω και όλους τους ενήλικες σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις από πλευράς γονιών αναφορικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προξενήσει αυτή η πρακτική στα μικρά παιδιά.  Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων που κάνουν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.

Ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας με μια ανάρτησή του εξηγεί στους γονείς 12 βασικά σημεία αναφορικά με την χρήση μάσκας από τα παιδιά, γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των παιδιών καθώς και ποια η λογική της υποχρεωτικής εφαρμογής χρήσης της τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Νταλούκας “Η χρήση της μάσκας από όλους μας (και από τα παιδιά), είναι περισσότερο θέμα ατομικής ευθύνης που έχουμε για τους άλλους και πολύ λιγότερο για να μην κολλήσουμε οι ίδιοι. Όταν δε αυτοί οι άλλοι είναι ευπαθείς ομάδες τότε πρόκειται για εγκληματική αμέλεια αν δεν την φοράμε όπου χρειάζεται.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Αναγκάζομαι, με αφορμή ανάρτηση που έκανε συνάδελφός μου παιδίατρος, για την χρήση μάσκας από τα παιδιά, να γράψω δυο λόγια, και αυτό όχι για άλλο λόγο αλλά κυρίως γιατί η ανάρτηση παρανοήθηκε, αποπροσανατόλισε και φόβισε τον κόσμο, ότι δλδ η χρήση μάσκας μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία και την ζωή των παιδιών τους. Το μήνυμα για την χρησιμότητα της μάσκας στα παιδιά αλλά και από όλους μας δυστυχώς υποβαθμίστηκε.

1. Η χρήση μάσκας στα παιδιά απαγορεύεται για αυτά που είναι μικρότερα των 2 ετών.

2. Η χρήση της μάσκας βοηθάει να μην κολλήσουν οι άλλοι από εμάς που την φοράμε και είμαστε άρρωστοι ή ασυμπτωματικοί και πολύ λιγότερο για να μην κολλήσουμε εμείς από τους άλλους.

Στην Τσεχία, στην αρχή της πανδημίας, εφάρμοσαν καθολικά την χρήση μάσκας με το σύνθημα “προστάτεψέ με για να σε προστετεύσω”.

3. Για να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι μάσκες.

Αν εγώ φοράω μάσκα και είμαι υγιής και ο άλλος που είναι κοντά μου είναι άρρωστος ή ασυμπτωματικός φορέας στην φάση μετάδοσης, τότε υπάρχουν δύο πιθανότητες.

α) αν και αυτός φοράει μάσκα το πιθανότερο είναι να μην κολλήσω.

β) αν δεν φοράει και είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα κοντά μου και μιλάμε για 10-15 λεπτά, τότε η πιθανότητα να κολλήσω είναι πολύ μεγάλη, έστω και αν εγώ φοράω μάσκα, γιατί ο ιός θα μπει κυρίως από τα μάτια μου που είναι απροστάτευτα και λιγότερο από την μύτη και το στόμα (μάσκα).

4. Τα παιδιά αν κολλήσουν μεταδίδουν τον ιό το ίδιο όπως και οι μεγάλοι, έστω και αν δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

5. Η χρήση της μάσκας στα παιδιά είναι απαραίτητη, για όσα είναι πάνω από 2 ετών, εφ όσον βρεθούν σε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα.

6. Επειδή τα παιδιά είναι συνήθως ασυμπτωματικά (όχι πάντα), αν κολλήσουν, υπάρχει ένας μεγαλύτερος λόγος για να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

7. Όσο τα κρούσματα πληθαίνουν τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο φόβος για την μετάδοση και τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για την χρήση μάσκας και από τα παιδιά.

8. Η χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας από παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών δεν δημιουργεί ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα για την υγεία τους, εφ όσον δεν έχουν αναπνευστικό πρόβλημα, δε αθλούνται, δεν τρέχουν και δεν παίζουν ενεργητικά παιχνίδια.

Αν μπουν για παράδειγμα στο αεροπλάνο, στο πλοίο, στο λεωφορείο, στο σουπερ μάρκετ, στο σχολείο ή γενικά σε κάποιο κλειστό χώρο με άλλα άτομα και απλά περπατούν ή κάθονται πρέπει να την φορέσουν, χωρίς τον φόβο ότι θα κινδυνεύσουν από την χρήση της. Μια χαρά αναπνέουν μέσα από την χειρουργική μάσκα. Εννοείται ότι κανείς μας δεν θα βάλει σε ένα εξάχρονο ή τετράχρονο παιδί μια μάσκα που θα κλείνει ερμητικά την μύτη και το στόμα, ή σε ένα παιδί που, η όποια μάσκα του προκαλεί δυσφορία στην αναπνοή.

9. Παιδιά ηλικίας κάτω των 5-6 ετών είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθούν στην χρήση της μάσκας

και πρακτικά μπορεί για πολλά από αυτά να είναι αδύνατον να την χρησιμοποιήσουν.

10. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες έχουν πολύ μεγαλύτερο συγχρωτισμό με άλλους από τα μικρότερα παιδιά ή τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η γενικότερη συμπεριφορά τους καθιστά ομάδα που μπορεί να διασπείρει τον ιό σε άλλους, κυρίως σε μεγαλύτερους, ευπαθείς ομάδες ή και σε μικρότερα παιδιά. Η χρήση μάσκας από τις ηλικιακές αυτές ομάδες είναι ακόμα μεγαλύτερη.

11. Η χρήση της οποιασδήποτε μάσκας ως μοναδικό προστατευτικό ή αποτρεπτικό μέσο για τον covid-2 δεν επαρκεί.

Χρειάζεται οπωσδήποτε να τηρούμε και τα άλλα μέτρα, όπως ατομικής υγιεινής κυρίως των χεριών, απόσταση πάνω από δύο μέτρα και περιορισμού του συγχρωτισμού μας με άλλους.

12. Για να κολλήσουμε χρειάζεται επαφή για 15 περίπου λεπτά με άρρωστο ή ασυμπτωματικό άτομο σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα.

Όταν τα κρούσματα ήταν 5 την ημέρα η ανάγκη λήψης μέτρων και μάσκας ήταν πιο χαλαρή. Όταν όμως τα κρούσματα είναι καθημερινά πάνω από 50-100 την ημέρα τότε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Το post του παιδιάτρου

Αναγκάζομαι, με αφορμή ανάρτηση που έκανε συνάδελφός μου παιδίατρος, για την χρήση μάσκας από τα παιδιά, να γράψω δυο…

Gepostet von Costas Dalucas am Sonntag, 2. August 2020