Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του είδαν και σας προτείνουν «Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο» μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη

«Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο» μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη

DSC_0412

Ξεκινώντας τη θεατρική μας βόλτα αυτή την Κυριακή είχαμε σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό που ήταν ό,τι έπρεπε για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Ακούγοντας πολλά και καλά για την παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο» αποφασίσαμε μετά από συζήτηση με την κόρη μου, να την παρακολουθήσουμε.

Το Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη είναι ένα εξαιρετικό μέρος. Μπαίνοντας αμέσως καταλαβαίνεις πως πρόκειται για έναν χώρο όπου συμβαίνουν πολλά και σημαντικά πράγματα γύρω από τις τέχνες. Είναι η πρώτη φορά που τον επισκεφτήκαμε και σίγουρα όχι η τελευταία.
Το όμορφο θέατρο που υπάρχει στο μεγάλο κτίριο του Ιδρύματος φιλοξενεί μια καλοδουλεμένη παράσταση. Πριν καν ξεκινήσει καταλάβαμε πως πρόκειται για μελετημένη δουλειά αφού η οδηγία να καθίσουν όλα τα παιδιά στις μπροστινές θέσεις και οι μεγάλοι στις πίσω, έδειχνε πως σκέφτονται πολύ σοβαρά αυτό που κάνουν (μας έχει τύχει πολλές φορές η κόρη μας να μην μπορεί να δει τι γίνεται πάνω στη σκηνή λόγω των μεγάλων που κάθονταν στα μπροστινά καθίσματα. Έξυπνη και πρακτική ιδέα.)

Το ίδιο μελετημένη και καλοδουλεμένη ήταν όλη η παράσταση. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις ένα διαδραστικό θέαμα για παιδιά. Έχοντας παίξει ένα ολόκληρο χειμώνα σε όλη την Ελλάδα παιδικό θέατρο γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί με τα παιδιά. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το ενδιαφέρον τους αλλά και να τα εισάγει με πολύ γλυκό τρόπο, σε βασικούς μουσικούς κανόνες, μαθαίνοντάς τα να ακούνε τη μουσική κάτω από διαφορετικό πρίσμα κάθε φορά. Με πολύ απλό τρόπο πέρασε πολλά μηνύματα στα παιδιά γύρω από τη μουσική αλλά και την παρατήρηση μικρών λεπτομερειών που συνήθως περνάνε απαρατήρητες.
Το κείμενο είναι έξυπνο όπως και οι σκηνοθετικές ιδέες που - παρόλο που είναι απλές πετυχαίνουν το σκοπό τους. Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι σε υψηλό επίπεδο κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο, όχι μόνο των παιδιών αλλά και το δικό μας. Η κόρη μας γέλασε και συμμετείχε σε όλη την παράσταση χωρίς να κουραστεί καθόλου. Ίσα ίσα ήθελε και άλλο όταν τέλειωσε.

Οι μόνες παρατηρήσεις που έχω να κάνω είναι σχετικά με τους φωτισμούς της παράστασης, που σε κάποια στιγμή γίνονται αρκετά χαμηλοί με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθαρά οι εκφράσεις των ηρώων, πράγμα απαραίτητο σε κάποια σημεία του έργου. Άλλο ένα αδύναμο σημείο είναι οι υποκριτικές στιγμές του μαέστρου. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος που δεν είναι ηθοποιός να ερμηνεύσει επί σκηνής κάποιο ρόλο. Σαν μουσικός μας εντυπωσίασε με το παίξιμό του στο πιάνο. Χρειάζεται όμως λίγη περισσότερη δουλειά στο υποκριτικό κομμάτι για να μπορέσει να περάσει στα παιδιά όλα αυτά τα πολύ ωραία που λέει στην αρχή του έργου για τα μουσικά όργανα. Επίσης πιστεύω πως η ηχητική υποστήριξη δεν είναι απαραίτητη σε όλο το έργο, μιας και οι ηθοποιοί έχουν καθαρές και δυνατές φωνές.

Σε γενικές γραμμές όμως είναι σίγουρα μια παράσταση που αξίζει να δείτε και δεν πρέπει να χάσετε. Και τα παιδιά σας αλλά και εσείς οι ίδιοι.

Extra tip

Μπορείτε να συνδυάσετε την έξοδό σας στη συγκεκριμένη παράσταση με την παρακολούθηση τις αλλαγής τις προεδρικής φρουράς μπροστά από τη Βουλή ακριβώς πριν. Ο κόρη μας εντυπωσιάστηκε πολύ με τους τσολιάδες και την μπάντα. (στο τέλος του άρθρου υπάρχουν σχετικές πληροφορίες)

krommydas-photo

Κώστας Κρομμύδας

Ηθοποιός- συγγραφέας

illu

Πληροφορίες για την παράσταση
Το έργο ξεκινά με αφορμή το κλασικό μουσικό παραμύθι που έγραψε ο Σεργκέι Προκόφιεφ στις αρχές του 20ού αιώνα, με σκοπό να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα της ορχήστρας.

Στο «…παγίδα για πιάνο» όμως, όλα αλλάζουν. Τα μουσικά θέματα του παραμυθιού, ερμηνευμένα από έναν πιανίστα επί σκηνής, θα συνοδεύσουν ένα διαφορετικό παραμύθι -πιο δίκαιο για το λύκο- και θα γίνουν αφορμή για παιχνίδια που θα σκαρφιστούν οι δύο ηθοποιοί. Στα παιχνίδια αυτά καλούνται να συμμετέχουν και τα παιδιά – θεατές, με στόχο αφενός να μυηθούν στη δημιουργική μουσική ακρόαση και αφετέρου να ευαισθητοποιηθούν σε ότι αφορά στη σχέση των ανθρώπων με τη φύση και ειδικότερα στην προστασία ειδών προς εξαφάνιση, όπως είναι ο λύκος.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Τσιρίδης.
Σκηνικά: Κωσταντής Μιχαλακέας
Φωτισμοί: Γεράσιμος Δενδρινός
Πιάνο: Νίκος Δρογώσης
Και τους δύο ρόλους ερμηνεύουν η Μαριάνθη Φωτάκη και ο Ελευθέριος Βασιλάκης.
Την οργάνωση της παραγωγής έχουν αναλάβει η Δώρα Θανοπούλου και η Έλενα Λάμπρου.

Κυριακάτικες παραστάσεις για κοινό: (μία Κυριακή ανά μήνα)
13 Οκτωβρίου, 10 Νοεμβρίου, 22 ∆εκεμβρίου, 26 Ιανουαρίου, 16 Μαρτίου, 27 Απριλίου.
Ώρα έναρξης: 11.00
Εισιτήριο: 10 €

Για σχολεία * : Από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Μαΐου, καθημερινές πρωινά
Ώρα έναρξης: 10.00
Εισιτήριο: 6 €

* Οι παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και στον χώρο των σχολείων, σε καθημερινές και κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα Λόγου Παίγνιον (www.logoupaignion.com, 6974188933, 6973823425).

th

*** Κάθε Κυριακή αλλαγή φρουράς από την Προεδρική Φρουρά στο Σύνταγμα.
Το αξιοθέατο της πλατείας είναι η Αλλαγή Φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται στο χώρο προ της Βουλής. Η αλλαγή φρουράς του μνημείου πραγματοποιείται από την Προεδρική Φρουρά, πρώην ανακτορική φρουρά, κάθε μία ώρα με χαρακτηριστική ακρίβεια στις συγχρονισμένες κινήσεις των Ευζώνων. Στις Εθνικές εορτές και τις Κυριακές, το τυπικό της αλλαγής της φρουράς πραγματοποιείται από 120 Εύζωνες στις 11 π.μ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.