Ο Πλάτωνας «ξαναζεί» στην Ακαδημία του

evora_st_francisco_plato_original

Στα «λημέρια» του επιστρέφει ο Πλάτωνας, στην περίφημη Ακαδημία Πλάτωνος. Σε μια περιοχή που φέρει το βάρος του ονόματος του μεγαλύτερου ίσως φιλοσόφου που υπήρξε ποτέ, θαυμαστού στα πέρατα του κόσμου για τις ιδέες του, αλλά είχε αφεθεί στην παρακμή εδώ και πολλά χρόνια, ανεγείρεται ένα ψηφιακό  μουσείο για τη  ζωή και το  έργο του Πλάτωνα.  Το  μουσείο θα  στεγαστεί σε ένα  λυόμενο  κτίριο μέσα στον αρχαιολογικό  χώρο -θα  είναι δηλαδή, μία  απολύτως αναστρέψιμη επέμβαση-  με εμβαδόν 100-120 τ.μ.

Η δημιουργία του πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος- Η Πολιτεία και ο Πολίτης», το οποίο υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Ωνάσης» και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Οπως  αποφασίσθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η  κατασκευή  θα  είναι καλαίσθητη, ενώ  η παρουσία του μουσείου σ΄ αυτήν  την περιοχή  αναμένεται  να  αυξήσει την επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού  χώρου δεδομένου  ότι θα  περιλαμβάνει πολυμεσικές εφαρμογές γύρω από την δράση και  τη διδασκαλία του  φιλοσόφου.

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τον δήμο Αθηναίων.