Ο πυροσβέστης που έσωσε το βρέφος και τη γιαγιά του από το πλημμυρισμένο Μπούρτζι μιλά στο infokids.gr

Η εικόνα με τον διασώστη της 7ης ΕΜΑΚ Κωνσταντίνο Χαϊδή, να αγκαλιάζει στοργικά και να δίνει ένα γλυκό φιλί στο μόλις λίγων μηνών βρέφος, πριν το παραδώσει σώο και ασφαλές στην οικογένειά του, συγκίνησε το πανελλήνιο.

 

Ξημερώματα Κυριακής 9 Αυγούστου. Κλιμάκιο της 7ης ΕΜΑΚ έχει φτάσει στο Μπούρτζι για την παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς. Ο δρόμος έχει κοπεί στα δύο, φερτά υλικά σχηματίζουν βουνά και τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα. Από το δεύτερο όροφο ενός διαμερίσματος ακούγονται φωνές που καλούν σε βοήθεια. Η ομάδα των διασωστών διακρίνει μία οικογένεια, ανάμεσά τους και ένα μωρό. Είναι «στριμωγμένοι» στο παράθυρο, πανικόβλητοι και τρομαγμένοι, περιμένουν τα σωστικά συνεργεία.

«Είχαμε απέναντί μας το σπίτι, το βλέπαμε μπροστά μας και δεν μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε. Ο χείμαρρος ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Είχαν ανοίξει το παράθυρο και μας φώναζαν.  50 μέτρα πριν, είχαν καταρρεύσει κάποια σπίτια και ο δρόμος είχε φρακάρει από τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο με μία μπουλντόζα. Μπήκαμε στον «κουβά» και πλησιάσαμε στο δεύτερο όροφο. Έβλεπα φοβισμένα πρόσωπα να με κοιτούν στα μάτια και ένα μωρό στην αγκαλιά της γιαγιάς του. Εκείνη τη στιγμή, σκέφτηκα ότι έπρεπε πρώτα από όλα να κατεβάσουμε το παιδί. Ήταν πάρα πολύ μικρό.  Άνοιξα την αγκαλιά μου, πλησίασα στο παράθυρο και το πήρα. Το τύλιξα σε μία λευκή κουβέρτα για να νιώσει ζεστασιά και ασφάλεια. Όση ώρα το κατεβάζαμε με το σκαπτικό μηχάνημα του μιλούσα και του έλεγα: ησύχασε όλα θα πάνε καλά», περιγράφει συγκινημένος, ο πυρονόμος Κωνσταντίνος Χαϊδής.

Το στοργικό φιλί και η αγκαλιά της γιαγιάς

Μέσα στο «κουβά» της μπουλντόζας ο διασώστης και το μωρό διένυσαν αρκετά μέτρα μέχρι να φτάσουν σε ένα ασφαλές σημείο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν εκεί για τις πρώτες βοήθειες.

«Όταν κατέβηκα με το μωράκι στην αγκαλιά από την μπουλντόζα, πλησίασα την γιαγιά του για να της το παραδώσω. Πριν το αφήσω από τα χέρια μου του έδωσα ένα γλυκό φιλί στο κεφαλάκι και είπα στην γυναίκα να μην ανησυχεί, καθώς το παιδί είναι καλά. Είμαι και εγώ πατέρας δύο παιδιών και μου βγήκε αυθόρμητα η κίνησή μου αυτή. Ένιωσα πολύ χαρούμενος που μαζί με την ομάδα μου, καταφέραμε να σώσουμε ένα μικρό παιδάκι από τον όλεθρο. Θα περάσει πολύς καιρός να το πιστέψω».

«Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό»

Ο Κωνσταντίνος Χαϊδής είναι από τη Λαμία και υπηρετεί στην 7η ΕΜΑΚ. Η διάσωση του βρέφους αποτέλεσε ίσως, μία μικρή νότα αισιοδοξίας, μέσα στην τραγωδία.

«Είναι υποχρέωσή μας να βοηθάμε το συνάνθρωπο. Είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες-διασώστες, έχουμε εκπαιδευτεί και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Τέτοιες ώρες δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ειδικά όταν βλέπεις μικρά παιδιά να κινδυνεύουν, υπάρχει πάντα ένας λόγος παραπάνω να εκτελέσουμε το καθήκον μας με απόλυτη επιτυχία ».