Αρχική Σχολή Γονέων Ο ρόλος του γονέα - Η πιο γλυκιά δοκιμασία της ζωής!

Ο ρόλος του γονέα - Η πιο γλυκιά δοκιμασία της ζωής!

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μεγαλώσεις ένα παιδί με μόνη την εμπειρική γνώση, δηλαδή τη μίμηση της διαπαιδαγώγησης των γονιών ή τις συμβουλές φίλων και ειδικών ή από τις οδηγίες βιβλίων και σχετικών εντύπων. Αλήθεια μεγαλώνει ένα παιδί με οδηγίες χρήσης; Μάλλον απίθανο! Όσο και να βοηθούν όλα αυτά ένα είναι το σίγουρο, χρειάζεται πολλή υπομονή, άσκηση, ενσυναίσθηση, ανεπτυγμένο ένστικτο και πολλή αγάπη. Και μη θεωρηθεί δεδομένο ότι αγαπούν οι γονείς το παιδί τους. Πώς είναι δυνατόν να μην το αγαπούν; Το αγαπούν αλλά τις περισσότερες φορές με λάθος τρόπο.

Ναι, οι γονείς αγαπούν πολύ και όμως δεν μπορούν να αποφύγουν κάποια λάθη μικρά ή μεγάλα, τα οποία καθορίζουν κάποιες συμπεριφορές των παιδιών τους (όχι και τόσο παραγωγικές), αρκετές πεποιθήσεις που ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ενήλικες στη ζωή, στις σχέσεις, στο επάγγελμά τους κ.α.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή: «Η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι ρήμα. Κάνω από αγάπη και αυτό προϋποθέτει κάποια άλλη πράξη, η οποία πιθανόν έχει πάρει αρνητική σημασία-θυσία. Και όχι θυσία σαν εκβιαστική πράξη συμμόρφωσης, αλλά θυσία από αγάπη, αποδοχή της μοναδικότητας του παιδιού και υποχώρηση του εγωισμού και της εγωπάθειάς τους. Το μεγάλωμα των παιδιών προϋποθέτει αποδοχή και αυτογνωσία πρώτα από όλα, πληρότητα και ψυχική γαλήνη, διάθεση για αγώνα, κουράγιο στις δυσκολίες, σταθερές αξίες, δομημένη προσωπικότητα.

Τα παιδιά δεν θέλουν σωστούς γονείς, είναι πολύ επιεική και συγχωρούν, γιατί ξέρουν από ένστικτο ότι στη ζωή κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά. Τα παιδιά θέλουν χαρούμενους και ευτυχισμένους γονείς, αγαπημένους γονείς, γονείς που πρώτα από όλα είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους. Τα παιδιά δεν είναι ούτε συμπλήρωμα της ευτυχίας μας, ούτε έπαθλο γονιμότητας, ούτε μπάλωμα των κενών της ζωής των γονιών τους. Ο ρόλος του γονιού είναι η μεγάλη δοκιμασία της ζωής, το τεστ αγάπης, ο βαθμός σεβασμού, το ήθος, η επιθυμία και ικανότητα προσφοράς, η υπομονή, το θετικό πρότυπο που θα θέλει να μιμηθεί το παιδί γιατί είναι γοητευτικό.

Πόσο δύσκολα ακούγονται όλα αυτά! Κι όμως είναι τόσο απλά όταν σαν άτομα οι γονείς είναι χαρούμενοι, ήρεμοι, αγαπημένοι μεταξύ τους και όταν ξέρουν να διαχειρίζονται τα αρνητικά γεγονότα και να τα μεταλλάσσουν σε θετικά. Όταν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν και να δεχτούν τις διαφορές. Όταν μπορούν να θυσιάσουν τον ατομισμό τους προς όφελος των καλών σχέσεων στην οικογένεια. Δεν μιλάμε για μια ουτοπική κατάσταση, αλλά για ένα δρόμο ζωής όπου γίνονται λάθη και διορθώνονται πιθανόν με άλλα λάθη, έναν αγώνα όπου δεν υπάρχει απογοήτευση στις αποτυχίες, αλλά αισιοδοξία και κουράγιο. Και πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει διάθεση συγνώμης και συγχώρεσης.

Κέντρο Αυτογνωσίας Και Ψυχοθεραπείας
Μεσημβρίας 12, Νέα Σμύρνη, 17123
Τηλ. 210 6753889, 210 6753836
E-mail: info@kyriakidou.com
http://kyriakidou.com/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.