Ο Σωτήρης Τσιόδρας παίρνει θέση για το άνοιγμα των σχολείων

Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, υπό το βάρος των σεναρίων και των απόψεων που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες, μονοπώλησε τις ερωτήσεις στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είπε πως το “άνοιγμα” της κοινωνίας θα πρέπει να ξεκινήσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες και μια τέτοια ομάδα είναι τα παιδιά.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με το θέμα των σχολείων και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο.

Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες.

Νομίζω  ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες.”

Ποια κριτήρια θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων

” Αυτό που έγινε σήμερα είναι ότι συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων, αν μπορεί αυτό να αποτυπωθεί με κάποιο νούμερο, κάποιον αριθμό, στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Φαίνεται ότι είχε μια επίδραση, σας είπα ότι όλα τα μέτρα μαζί δούλεψαν σε ένα ποσοστό 80% και πάνω. Φαίνεται ότι υπήρξε μια επίδραση εκεί της τάξεως του 15%, 20%, κάπου εκεί, χωρίς να μπορεί να το πει κανείς με σαφήνεια 100%.

Θα δούμε και έχουμε την ευτυχία να έχουμε ένα μαθηματικό εργαλείο για το πώς το άνοιγμα των σχολείων, εάν αυτό κριθεί και υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από την Επιτροπή τις επόμενες 48 ώρες, θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης στη χώρα μας πολύ γρήγορα.

Έχουμε πλέον τη δυνατότητα αυτή, να το πούμε.Άρα έχετε δει να έχουν υιοθετηθεί αντίστοιχες στρατηγικές σε άλλες χώρες, με χειρότερους αριθμούς από τους δικούς μας. Εμένα δε με βρίσκει αντίθετο μια τέτοια στρατηγική, αλλά θα περιμένω και τη συνολική τοποθέτηση της Επιτροπής.”

Προσοχή στα διαλείμματα στο σχολείο

“Το διάλειμμα των σχολείων φυσικά και θέλει προσοχή. Βλέπετε ότι το να μπαίνουν τα παιδιά από διαφορετικές πόρτες, πιστέψτε με, είναι θέματα που μας απασχολούν και εμάς. Δεν είναι κάτι το οποίο αν αποφασιστεί, θα αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία ή χωρίς κανόνες. Θα γίνει με κανόνες. Και οι κανόνες θα είναι πολύ προσεκτικοί και θα αφορούν φυσικά και τα μέτρα υγιεινής και σε αυτούς τους χώρους και στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα σχολεία

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών.