- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο Συμεών Τσακίρης μάς συστήνει τους «Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των θαλασσών» – Μια παράσταση που αξίζει να δούμε όλοι

Μια από τις παραστάσεις της χρονιάς που έχουν ήδη κερδίσει την αγάπη και το ενδιαφέρον του παιδικού θεατρόφιλου κοινού είναι αναμφισβήτητα οι  «Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των θαλασσών» [2] που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Άγγελου Κλωνάρη στο Θέατρο Βέμπο.

Το έργο «Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των θαλασσών» [2] είναι η θεατρική διασκευή των βραβευμένων βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων).

Μία πρωτότυπη ελληνική θεατρική παράσταση ξεκινάει το ταξίδι της από την Αθήνα, με σκοπό να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να ενημερώσει διασκεδάζοντας τους μικρούς και μεγάλους θεατές για θέματα που απασχολούν όλους μας τώρα και στο μέλλον: την κλιματική κρίση και τη ρύπανση των θαλασσών.

Η πλοκή της παράστασης βασίζεται σε ένα από τα βραβευμένα και bestseller βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» [3] που έχει συνεπάρει τα παιδιά («Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2015), «Πράκτορες του Πλανήτη: Η Εκδίκηση του Πουφ» (εκδ. 2016), «Πράκτορες του Πλανήτη: Τα Τέρατα των Ωκεανών» (2017), «Πράκτορες του Πλανήτη: Πιράνχας στη Στεριά» (2018), «Πράκτορες του Πλανήτη: Η Απαγωγή της Δ» (2020)) και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το έργο ενσωματώνει την πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, που υλοποιεί βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εδώ και 15 χρόνια.

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση πατώντας εδώ  [2]

Ο Συμεών Τσακίρης δίνει πραγματικά ρέστα στο ρόλο του κακού Ιβάν, κάνοντας ακόμη και τους ενήλικες να γελούν με την καρδιά τους

Με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων μιλήσαμε με τον ηθοποιό Συμεών Τσακίρη που ενσαρκώνει επί σκηνής τον κακό του έργου, τον Ιβάν φον Βαμπάουερ, και μας εξηγεί γιατί αξίζει όλοι να βάλουμε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα με τις παραστάσεις της χρονιάς τους «Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των θαλασσών»

Τι μηνύματα θέλει να περάσει η παράσταση στα παιδιά;

Η παράστασή μας υπενθυμίζει στα παιδιά πως έχουν τη δύναμη να πάρουν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους. Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία δράσης και περιπέτειας, τα παιδιά μαθαίνουν πρακτικούς τρόπους συμπεριφοράς, τους οποίους αν θέλουν μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να φρενάρουν και, γιατί όχι, να ανατρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες του τρόπου ζωής των ενηλίκων, πολλές δεκαετίες τώρα.

Ποιο είναι το σημείο της παράστασης που πιστεύετε ότι θα αγαπήσουν περισσότερο οι μικροί θεατές;

Υπάρχουν πολλά κομβικά σημεία ανατροπής στην αφήγηση, όπου τα επίπεδα αδρεναλίνης ανεβαίνουν για τα καλά και τα παιδιά φωνάζουν και τσιρίζουν από ενθουσιασμό, αγωνία ή ανακούφιση, συμμετέχουν ενεργά στη διάδραση που προτείνει το έργο, συνδέονται. Αυτή τη σύνδεσή τους με τους Πράκτορες, είτε κατά τη διάρκεια της καθαρής δράσης των χαρακτήρων είτε κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και των χορογραφιών που τα συνοδεύουν, αυτή τους την ταύτιση βλέπω να αγαπούν τα παιδιά και να μας σχολιάζουν μετά το τέλος κάθε παράστασης.

Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια σειρά βιβλίων που έχουν αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά και διαβάζουν με ενθουσιασμό κάθε νέα περιπέτεια που κυκλοφορεί. Έχοντας εμβαθύνει στην ιστορία των βιβλίων στο πλαίσιο της παράστασης τι είναι αυτό που νομίζετε ότι έχει κάνει τα παιδιά να διαβάζουν με τόση προσήλωση και ενθουσιασμό τους πράκτορες;

Η ιδιοφυής Ανίτα από το Μπαγκλαντές, ο ατρόμητος Ιάσονας από την Τήνο της Ελλάδας, ο κουλ πράκτορας Μπεν από τις ΗΠΑ και η πάντα ετοιμόλογη Μαρί Λουίζ από τη Γαλλία, συγκροτούν την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων της Περιβαλλοντοπόλ.

Είναι όλοι τους παιδιά, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα και την ξεχωριστή του ιδιοσυγκρασία, που επιλέγουν όμως να ονειρευτούν μαζί, να συνεργαστούν, να δουλέψουν ομαδικά και να ξεχυθούν σε αποστολές διάσωσης του πλανήτη μας από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που τον απειλούν.

Το κάθε βιβλίο, η κάθε τους αποστολή και ακολούθως η έκβασή της, είναι άλλη μια επιβεβαίωση αυτού που ενστικτωδώς οι νεαροί αναγνώστες γνωρίζουν και έχουν ανάγκη: να παίξουν μαζί με τους φίλους τους για να φτιάξουν κάτι όμορφο. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα τα οποία οι προηγούμενες γενιές εν πολλοίς αγνοούμε και έχουν επιτέλους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσουν να νουθετούν εκείνα τους ενήλικες.

Οι Πράκτορες του Πλανήτη τελικά κερδίζουν τους κακούς και καταφέρνουν να σώσουν τον πλανήτη. Στην πραγματικότητα πόσο εύκολο είναι να μάθουμε τις νέες γενιές να προστατεύουν τον πλανήτη μας ώστε να μη χρειαστεί να τον σώσουν;

Βρισκόμαστε ήδη στην ώρα που ο πλανήτης μας ζητάει να τον σώσουμε, όχι απλά να τον προστατέψουμε, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς τους εαυτούς μας πάμε να σώσουμε, η Γη ήξερε και χωρίς εμάς, θα την αντέξει την απουσία μας. Τα παιδιά όμως είναι σφουγγάρια γνώσης, το μυαλό τους αυτό κάνει κάθε μέρα, όλη μέρα: μαθαίνει, αφομοιώνει, αναπτύσσεται, αλλάζει. Ερεθίσματα σαν αυτά που δίνει η δική μας παράσταση και τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Οι ανηψιές μου, μαθήτριες λυκείου πλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια είναι οι καλύτερες δασκάλες μου σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην παράσταση υποδύεστε τον Ιβάν φον Βαμπάουερ, τον κακό που έχει βαλθεί να καταστρέψει τις θάλασσες. Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας αλλά και για το πώς σας αντιμετωπίζουν οι μικροί θεατές.

Ο Ιβάν φον Βαμπάουερ είναι η ενσάρκωση του Κακού στον μύθο μας. Εγκαθιστά το υποβρύχιο παλάτι του κοντά στην Εύβοια και εξαπολύει τα τρία του Τέρατα, την Ψαροσκούπα, την Σουπάρα Πλαστικών και το Φάντασμα, με εντολές να καταστρέψουν το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες. Και εκεί αρχίζει η σύγκρουσή του με τους Πράκτορες του Πλανήτη.

Ο Ιβάν είναι μια κωμικοτραγική φιγούρα, με τάσεις μεγαλομανίας και τη βασική παρεξήγηση μες στο μυαλό του πως ο μυθικός θεός Ποσειδώνας, το παιδικό του ίνδαλμα, όντως υπήρχε και πως ήθελε να καταστρέψει τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Εκμεταλλεύεται λοιπόν υπερ-αλιευτικά, τεράστιες μάζες σκουπιδιών που επιπλέουν στη θάλασσα αλλά και την όξυνση του νερού, που προκύπτει από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ουσιαστικά συνεχίζει το έργο των ανθρώπων στην υπερβολή του.

Ταυτόχρονα, η έκδηλη ανάγκη του να του δείχνουν πως τον θαυμάζουν, η αγάπη του για τις σοκολάτες και η επιθυμία του να του λένε παραμυθάκια το βράδυ για να κοιμηθεί, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Οι μικροί θεατές απολαμβάνουν να με γιουχάρουν, να μου φωνάζουν “μη”, “όχι” και “είσαι κακός” και να χειροκροτούν στην κάθε αναποδιά που συναντώ. Μου δίνουν μεγάλη ικανοποίηση αυτές αντιδράσεις των παιδιών στις πράξεις και τα λόγια του χαρακτήρα μου.

Ποιος ο ρόλος των animation στην παράσταση; Πώς γίνεται η σύμπραξη με τους ηθοποιούς;

Με τα video animation αλληλεπιδρούν τόσο ο Ιβάν όσο και οι Πράκτορες.

Μια τεράστια οθόνη στην πλάτη της σκηνής γίνεται άλλοτε το μόνιτορ με το οποίο ο Ιβάν παρακολουθεί τα Τέρατά του και επικοινωνεί μαζί τους και άλλοτε το μέσο επικοινωνίας των Πρακτόρων μεταξύ τους, αλλά και με τους ψηφιακούς χαρακτήρες Ωμέγα και Δύναμη Δέλτα.

Εκεί συμβαίνουν ανοίγματα ψηφιακών αρχείων, εντοπισμοί μέσω GPS αλλά και βιντεοκλήσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Τα video animation είναι ζωτικό και ζωηρό στοιχείο της παράστασής μας.

Θα ήθελα να πείτε στους μικρούς μας φίλους που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία της σειράς γιατί αξίζει να έρθουν και να δουν την παράσταση. Είναι προαπαιτούμενο δηλαδή να έχουν διαβάσει τα βιβλία για να απολαύσουν την παράσταση; Ή είναι μια καλή αφορμή ώστε μετά την παράσταση να γνωρίσουν και τα βιβλία;

Η σειρά βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη με τους Πράκτορες του Πλανήτη έχει λάβει το Κρατικό Βραβείο Γνώσεων. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας προσφέρει βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 15 χρόνια τώρα και περισσότεροι από 100.000 Πράκτορες έχουν εκπαιδευτεί σε όλη την Ελλάδα.

Η παράστασή μας “Πράκτορες του Πλανήτη- Τέρατα των Θαλασσών” είναι η πρώτη θεατρική διασκευή ενός εκ των βιβλίων αυτής της σειράς. Έχει μεν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για μια διασκεδαστική ιστορία δράσης, με σύγχρονα σκηνικά, προσεγμένα κοστούμια και πρωτότυπες μουσικές/ τραγούδια. Οι μικροί μας θεατές θα ξεσηκωθούν και θα παρασυρθούν από την ευχάριστα ηλεκτρισμένη της ατμόσφαιρα.

Η ιστορία είναι αυτοτελής, οπότε σίγουρα δεν χρειάζεται τα παιδιά να έρθουν διαβασμένα, αλλά εύχομαι να θελήσουν εκ των υστέρων να γνωρίσουν και τις υπόλοιπες ιστορίες της σειράς. Για το καλό όλων μας.

Διαβάστε επίσης:

“Μια Τελεία… είναι μόνο η αρχή!”: Μια παράσταση -εργαστήρι που ενισχύει την βιωματική μάθηση παίζεται στο Θέατρο Σταθμός [4]

Πανελλήνιες 2023: Εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις για παιδιά με αυτισμό – Ποιες είναι οι 25 νέες παθήσεις που εντάχθηκαν στη λίστα [5]

O Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Μακρής περιγράφουν πώς απέκτησαν το γιο τους -«Ολα έγιναν σε έναν μήνα» (video) [6]

Φωτιά στον Κολωνό: «Οι γιατροί είπαν πως δεν υπάρχει ελπίδα» λέει ο πατέρας του 5χρονου Χάρη- «Ήμουν κουρασμένος» [7]