«Ο σύζυγος μου κάνει διακρίσεις στη συμπεριφορά του προς τα παιδιά μας….»

«Ο σύζυγος μου κάνει διακρίσεις στη συμπεριφορά του προς τα παιδιά μας. Επιπλήττει με κάθε ευκαιρία την 8χρονη κόρη μας ενώ επιβραβεύει με το παραμικρό  τον 10χρονο γιο μας ακόμα και αν δεν κάτι αξιόλογο. Καμαρώνει πολύ για το γιο μας αλλά νιώθω ότι η κόρη μας εισπράττει αυτή του την αρνητική συμπεριφορά και φοβάμαι ότι θα της δημιουργήσει ψυχολογικό πρόβλημα. Τι να κάνω;»

Απαντά η Κρυσταλλία Σαρκινιώτη, ψυχοθεραπεύτρια 

Από τα λεγόμενά σας είναι ξεκάθαρο ότι ο σύζυγός σας δείχνει μεγαλύτερη αγάπη και αποδοχή για τον γιο σας δίχως να αντιλαμβάνεται και να συναισθάνεται το πώς κάνει το άλλο σας παιδί να νιώθει. Η προτίμηση αυτή είναι επίπονη και για τα δύο παιδιά καθώς ο γιος σας μπορεί να νιώθει την αδικία στο πρόσωπο της αδελφής του, ενοχές για την προτίμηση που απολαμβάνει ο ίδιος και ενδεχομένως συγκεκαλυμμένο θυμό προς τον πατέρα του, μην επιθυμώντας ο ίδιος τον διαχωρισμό με την αδελφή του.

Τα παιδιά που αντιλαμβάνονται τη διαφορετική μεταχείριση ως άδικη, ακόμη και αν αντιμετωπίζονται πιο θετικά από τα άλλα παιδιά, μπορεί επίσης να αναπτύξουν προβλήματα προσοχής και συναισθηματικής ανασφάλειας όσο μεγαλώνουν, καθώς είναι ο τρόπος τους για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στα αδέρφια τους ή τη διαμαρτυρία τους για τη γενικότερη ευνοιοκρατία.

Ο σύζυγός σας ενισχύει με τη συμπεριφορά του την ανταγωνιστικότητα, τη ζήλια, τα εχθρικά συναισθήματα τους ενός παιδιού προς το άλλο, αλλά πιθανώς και την προσκόλληση της κόρης προς το γιο για να αντλήσει ασφάλεια.

Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν ένα παιδί και παράλληλα στέλνουν αρνητικά μηνύματα σε ένα άλλο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το αδικημένο παιδί ενδέχεται να αναπτύξει περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και να έχει μια πιο δύσκολη σχέση με τους γονείς του.

Ενδέχεται η κόρη σας στο μέλλον να αναζητήσει την αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμο με άλλο μέλος της οικογένειας όπως π.χ η γιαγιά, για να καλύψει τα συναισθηματικά της κενά. Προσπαθήστε να εξηγήσετε τους ψυχολογικούς αυτούς κινδύνους στον σύζυγό σας και να εξισορροπήσετε ως μητέρα την κατάσταση, υποστηρίζοντας την ισότητα απέναντι στα παιδιά σας. Το κάθε παιδί δικαιούται τον δικό του συμβολικό χώρο, την ικανοποίηση των ατομικών του συναισθηματικών αναγκών και μια αγάπη δίχως προυποθέσεις.