Αρχική Infokids Ταινίες «Ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες»: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά των ορφανών παιδιών στις χώρες της Αφρικής (από 4/2)

«Ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες»: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά των ορφανών παιδιών στις χώρες της Αφρικής (από 4/2)

Ο κινηματογράφος Τριανόν παρουσιάζει αποκλειστικά το ντοκιμαντέρ "Ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες", του Βαγγέλη Καλαμπάκα από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Στη σημερινή Αιθιοπία των 85 εκατομμυρίων πολιτών, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο καταλήγουν σε ορφανοτροφεία, παραδομένα οικειοθελώς από γονείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα θρέψουν ή εγκαταλελειμμένα ακόμα και μέρες μετά τη γέννησή τους. Η ταινία καταγράφει την καθημερινή ζωή εντός των τειχών ενός από αυτά τα ιδρύματα, στο οποίο ένα δραστήριο προσωπικό από βρεφοκόμους, νοσοκόμες και εθελόντριες φροντίζει πενήντα περίπου παιδιά ηλικίας από λίγων μηνών έως δώδεκα ετών. Γυρισμένη στο ύφος του cinema-verite και βασισμένη στην παρατήρηση, εξερευνά τον σύνθετο χαρακτήρα της ιδιαίτερης κοινότητας που ζει απομονωμένη σ’ αυτό το σπίτι μακριά απ’ το σπίτι.

12322547_200214463654103_2024719110109518634_o

Η υπόθεση της ταινίας:

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός χριστιανικού ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των μικρών τροφίμων του. Πενήντα περίπου παιδιά κάθε ηλικίας, από βρέφη ως έφηβοι, δέχονται τη μητρική φροντίδα βρεφοκόμων, νοσοκόμων και εθελοντριών παράλληλα με την αυστηρή θρησκευτική κατήχηση. Η ταινία εξερευνά το σύνθετο χαρακτήρα αυτής της ιδιαίτερης κοινότητας, βασισμένη αποκλειστικά στην παρατήρηση, χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις. Μέσα από αυτή την εξερεύνηση αναδεικνύονται οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών, οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των παιδιών, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος που αποκτά η θρησκεία στη ζωή και την εκπαίδευσή τους μέσα σ' αυτό το «σπίτι» μακριά απ' το σπίτι.

860590_200213080320908_3175546897024179558_o

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Τον Μάρτιο του 2012, στη διάρκεια εθελοντικής εργασίας μου σε ένα ορφανο-τροφείο στην Αντίς Αμπέμπα, η διεύθυνση του ιδρύματος μού πρότεινε να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των πενήντα περίπου παιδιών που στεγάζονταν εκεί. Η πρόταση αυτή ήταν για μένα μια ιδιαίτερη πρόκληση, επιτρέποντάς μου την κινηματογράφηση σε έναν πολύ ευαίσθητο, προστατευόμενο χώρο στον οποίο, ευνόητα, κανένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό συνεργείο δεν είχε ποτέ ως τότε πρόσβαση. Η διαδικασία αυτή εξελίχθηκε σε μια εις βάθος εξερεύνηση της ζωής «εντός των τειχών», αποκαλύπτοντάς μου μια πραγματικότητα εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό και αφυπνίζοντας ποικίλες σκέψεις και συναισθήματα.

Επί τρεις εβδομάδες παρατηρούσα και κατέγραφα καθημερινά γεγονότα όπως εκτυλίσσονταν, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της ζωής στο ορφανοτροφείο από το πρωί ως το βράδυ. Μέσα από αυτή την επίμονη παρατήρηση, άρχισαν να αναδύονται θέματα και προβληματισμοί: η σχέση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών, οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των παιδιών, ο πολύπλοκος και κρίσιμος ρόλος της θρησκείας στην καθημερινή ζωή και εκπαίδευση, η βίωση της στέρησης αλλά και η καλλιέργεια συντροφικότητας, σεβασμού, ελπίδας και εγκαρτέρησης που χαρακτηρίζουν τα δύσκολα χρόνια που περνούν τα παιδιά σ' αυτό το «σπίτι» μακριά απ' το σπίτι.

10623414_200213366987546_5259150112534654972_o

Τα γυρίσματα έγιναν χωρίς «στημένες» σκηνές, σκηνοθετική καθοδήγηση ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στα δρώμενα. Καθοριστικής σημασίας στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε με το χρόνο και η αποδοχή μου από μέρους των παιδιών και του προσωπικού, που συνήθισαν την παρουσία της κάμερας στις καθημερινές τους δραστηριότητες έτσι ώστε να μην αλλοιώνουν τη συμπεριφορά τους, όσο αυτό είναι δυνατό, διασφαλίζοντας έτσι την αλήθεια και αυθεντικότητα της καταγραφής. Οι πολλές ώρες του γυρισμένου υλικού συμπτύχθηκαν στο μοντάζ σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο δύο ημερών (μιας τυπικής καθημερινής και μιας Κυριακής), ακολουθώντας μια γραμμική χρονική εξέλιξη από το πρωί ως το βράδυ της κάθε μέρας.

Πέρα από αυτή τη σύμβαση, η ταινία δεν έχει μια σαφή αφηγηματική δομή με την έννοια μιας «ιστορίας», ούτε εστιάζει σε μεμονωμένους χαρακτήρες -ήρωες. Στόχος μου είναι η σύνθεση της συνολικής φυσιογνωμίας του συγκεκριμένου χώρου μέσα από την ερευνητική ψηλάφηση ενός παρατηρητή. Η κάμερα περιηγείται μέσα στους χώρους του ιδρύματος καταγράφοντας απλές, καθημερινές δραστηριότητες, χωρίς καμμία προσπάθεια δραματοποίησής τους, ανιχνεύοντας μέσα από αυτές την ταυτότητα της τόσο ιδιαίτερης αυτής κοινότητας.

10629275_200214253654124_5846265531356607664_o

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαμπάκας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Καλαμπάκας
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου
Ήχος: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Παραγωγός: Βαγγέλης Καλαμπάκας
Παραγωγή: FilmSixteen
Συμπαραγωγοί: Αντιγόνη Γαβριατοπούλου
Συμπαραγωγή: A&G Films, 2|35 A.E. info@235.gr
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 73'
Έτος Παραγωγής: 2014
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Βαγγέλης Καλαμπάκας FilmSixteen
Τιμές εισιτηρίων: € 6,00 / φοιτ.-παιδ. € 5,00 / άνεργοι € 4,00
€1 από κάθε εισιτήριο προσφέρεται στο Χαμόγελο του παιδιού από την παραγωγή και τον κινηματογράφο Τριανόν

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της ταινίας «Ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.