Ο θηλασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

mom-breastfeedingΟι μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους έχουν περίπου μισές πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με εκείνες που δεν το έχουν επιλέξει.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε περισσότερες από 7.000 γυναίκες στη Νότια Κίνα, ο θηλασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, ενώ οι πάσχοντες επηρεάζονται συχνότερα στα χέρια, στα πόδια ή στους καρπούς. Η νόσος αναπτύσσεται στις γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες, προκαλώντας δυσκολίες στην κίνηση και τις καθημερινές εργασίες.

kneeΟι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες άνω των 50 ετών να τους υποδείξουν το ιστορικό τους σχετικά με τη διαδικασία του θηλασμού. Σχεδόν μία στις δέκα διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όσες διαγνώσθηκαν με την ασθένεια ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν θηλάσει ποτέ τα παιδιά τους. Αντίθετα, όσες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί που το είχαν θηλάσει εμφάνισαν τις μισές περίπου πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια σχέση ανάμεσα στο θηλασμό και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ένα κινεζικό πληθυσμό, όπου ο θηλασμός θεωρείται κοινή πρακτική και πιο διαδεδομένη σε σχέση με άλλους δυτικούς πληθυσμούς”, αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Rheumatology.